Hyppää pääsisältöön

Toimittajalta: Kirjamessut ovat kaupallista roskaa – ja niin pitääkin olla!

Nadja Nowak, Katja Kettu, Sofi Oksanen, Sirpa Kähkönen ja Seppo Puttonen suorassa lähetyksessä Helsingin kirjamessuilla 2015
Kirjailijat Katja Kettu, Sofi Oksanen ja Sirpa Kähkönen suorassa lähetyksessä Helsingin Kirjamessuilla 2015. Nadja Nowak, Katja Kettu, Sofi Oksanen, Sirpa Kähkönen ja Seppo Puttonen suorassa lähetyksessä Helsingin kirjamessuilla 2015 Kuva: Yle / Leo Kosola helsingin kirjamessut 2015

Kirjamessujen aikaan alkaa aina napina siitä, miten messut on läpeensä kaupallinen tapahtuma. Puoli seitsemän kirjallisuustoimittaja Juha Roiha ei valitusta ymmärrä. Kirjojahan on nimenomaan tarkoitus myydä ja ostaa.

Kirja elää ja voi hyvin, ainakin kustannusalan puheissa ja messuilla.

Vaikka kirjan kriisiä on vatvottu kohta 40 vuotta, siinä se perhana sinnittelee: pokkarina sylissä bussin tai junan hurinassa, kovakantisena järkäleenä yöpöydällä, tyynyn taa piiloutuneena sohvan nurkassa tai vaativana niteenä kirjaston hyllyssä.

Etenkin kirja sinnittelee messupöydillä, joissa niitä hipeltävät kirjoista lumoutuneet ihmiset.

Tänä vuonna kansa kasuava on voinut vierailla jo Tampereen, Jyväskylän ja Turun hulinoissa, jännittää Kouvolan Dekkaripäivillä ja poimia menneisyyden helmiä Sastamalassa.

Nyt ovat vuorossa ne suurimmat ja kauneimmat: Helsingin Kirjamessut.

Mistä moinen messuinnostus? Tietenkin siksi, että voitaisiin myydä ja ostaa kirjoja. Tämä päivänselvä tosiasia tuntuu tulevan monille aina yhtä suurena yllätyksenä kuin talvi autoilijoille.

Näitä lukuja ynnätessä alkaa matemaattisesti lahjattomallekin selvitä, mihin touhu perustuu.

Viime vuonna jokainen Helsingin Kirjamessujen 80 000 messuvieraasta hankki keskimäärin viisi kirjaa. Näitä lukuja ynnätessä alkaa matemaattisesti lahjattomallekin selvitä, mihin touhu perustuu.

Tämän ympärille voi sitten rakentaa vaikka mitä elämyshässäkkää – ja on rakennettukin.

Olen ollut kirjamessuilla joka vuosi toimittajana, haastattelijana ja kerran haastateltavana. Aina lumous on pitänyt.

Tämän ympärille voi sitten rakentaa vaikka mitä elämyshässäkkää – ja on rakennettukin.

Viimeistään siinä vaiheessa, kun yleisö kuuntelee hiirenhiljaa ujoudestaan vapautunutta kirjailijaa ja liikutun itse lisää omista sanoistani, tajuan sananparin ”kokonaisvaltainen elämys” merkityksen.

Se on sellainen häkkyrä, jonka sisällä on luettu tai luettavaksi aiottu kirja ja sen aiheuttama mielikuvituksen sekä tunteen myllerrys. Siinä on kuva kirjoittajan persoonasta, kasvot, silmät, puheen rytmi sekä eleistä ja ilmeistä välittyvä hiljainen tieto.

Siitä seuraa ajatusjysäys, että tuossa tuo maailmoja luonut ihminen on, ihan niin samanlaisena kuin minä.

Kaupallisuus ja aito tunne eivät sulje toisiaan pois.

Kaupallisuus ja aito tunne eivät sulje toisiaan pois kuten eivät markkinointi ja kulttuurikaan. Vaikka metsässä oleva kivi on olemassa vaikka kukaan ei näe sitä, kirja ei ole.

Se tarvitsee kokijansa.

Myös kirjamessuilla jaetaan niukkuutta, sillä aikaa ja lavoja on tietty määrä. Kaikki eivät pääse esille yhtä paljon kuin toiset, jotkut eivät ollenkaan.

Siihen, kuka pääsee esille voi vaikuttaa vain olemalla paikalla, kuuntelemalla ja tukemalla. Ja vaatimalla.

Siihen, kuka pääsee esille voi vaikuttaa vain olemalla paikalla, kuuntelemalla ja tukemalla.

Jossain on olemassa kirja, joka odottaa sinua.

Löydätpä sen Helsingistä kirjamessuilta tai Barcelonasta kadonneiden kirjojen hautausmaalta, se on olemassa vain sinua varten.

Se kohtaaminen voi olla elämäsi paras hetki.

Juha Roiha vinkit Helsingin kirjamessuille

1. Jake Nyman: Kielletyt levyt- 100v sensuuria
Tätä et ole tiennyt etkä kuullut, koska sinulle ei ole tätä ennen kerrottu eikä soitettu. Kieltojen tie on loputon ja sensuurin polut sekavat ja epäjohdonmukaiset.
Jake tietää ja kertoo.
Torstai 26.10. klo 18:30 Minna Canth -lava.

2. Miki Liukkonen: O
Paras ja tärkein tänä vuonna tässä maassa kirjoitettu teos, joka kyllä uuvuttaa eikä päästä helpolla. Miki on myös loistava puhuja ja halutessaan hyvä ärsyttämään.
Lauantai 28.10. klo 11 Aleksis Kivi -lava.

3. Dekkarilauantai
Jännityskirjallisuuden ystävien herkkuhetki. Koko päivä ja täysi kenttä ruumiinkulttuuria. Mukana kaikki tunnetut ja tuntemattomat nimet Leena Lehtolaisesta Marko Kilpeen, jonka uusin Undertaker ansaitsisi päästä Finlandia-ehdokkaaksi.
Lauantai 28.10. klo 10:30–17 Mika Waltari -lava.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän