Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Elävän arkiston blogi pääkuva

Vieraita Transilvaniasta ja aikojen takaa – tieteis- ja kauhukuunnelmia syksyä synkistämään

Kuvituskuva kuunnelmaan Dracula, näyttelijä Aarre Karén.
Näyttelijä Aarre Karén kuunnelmassa Dracula (1997). Kuvituskuva kuunnelmaan Dracula, näyttelijä Aarre Karén. Kuva: Yle Aarre Karén,Dracula,kuunnelmat,Dracula-kuunnelma

Tieteiskertomuksissa matkustetaan esihistoriaan ampumaan dinosauruksia ja herätellään henkiin horroksessa virunut tieteilijä. Vieraalla planeetalla kasveillakin on tietoisuus ja kyky hallita vieraiden mieliä. Poikien viljelyharrastus uhkaa avata ovet ulkoavaruuden valloittajille. Dracula nousee maihin Lontoossa ja tohtori Frankensteinin luoma hirviö etsii rakkautta ja hyväksyntää syrjäisellä saarella.

Kuunari Demeter on matkalla Transilvaniasta Lontooseen. Se rantautuu laituriin kuollut perämies ruorissaan. Viestissä kerrotaan luisevasta hahmosta, joka liikkuu varjon lailla. Miehistö on kadonnut. Samaan aikaan tyttärien kaulaan ilmestyy outoja jälkiä ja heillä on erikoinen yhteys lepakoihin. Bram Stokerin kirjoittaman Draculan tarinan on dramatisoinut kuunnelmaksi Esko Salervo. Pääosaa esittää Aarre Karén. Kuunnelma on Areenassa vuoden ajan.

Kuuntele Dracula tästä

Tohtori Frankensteinin henkiinherättämä olento, lämminsydäminen mutta hirviönä nähty, etsii hyväksyntää ja rakkautta Mary Shelleyn kirjoittamassa klassikossa Frankenstein, joka julkaistiin vuonna 1818. Monet pitävät sitä ensimmäisenä science-fiction kertomuksena. Mielikuvituksellinen tarina sai alkunsa, kun Mary Shelley matkusti Euroopassa sateisena kesänä 1814. Huono sää esti ulkoilma-aktiviteetit, joten vieraillessaan Sveitsissä Lordi Byronin vieraana Mary ja seurue ryhtyivät lukemaan kirjoja ja keskustelemaan niistä. He päättivät kilpailla siitä, kuka keksii pelottavimman tarinan. Yleisradiolle vuonna 1997 dramatisoidussa kuunnelmassa Frankensteinin hirviötä esittää Pauli Poranen. Kuunnelma on Areenassa vuoden ajan.

Kuvituskuva kuunnelmaan Frankenstein.
Pekka Huotari esitti kuunnelmassa Viktor Frankensteinia. Kuvituskuva kuunnelmaan Frankenstein. Kuva: YLE kuunnelmat,Frankensteinin hirviö

Kuuntele Frankenstein tästä

Pimeyden vasen käsi vie kuuntelijan Gethen (Talvi) -planeetalle, jonne galaktisen liiton Ekumeenin lähettiläs Genly Ai (Jussi Lampi) lähtee neuvottelemaan planeetan kanssa yhteistyöstä. Hän sotkeutuu planeetan sisäiseen valtapeliin. Gethen-planeetan ihmisten erikoisuutena on sukupuolettomuus - lyhyen pariutumisajan aikana he voivat olla kumpaa sukupuolta tahansa ja olla toisten lasten isiä, toisella kertaa taas äitejä. Ursula Le Guinin romaanista The Left Hand of Darkness (1969) suomentanut ja sovittanut Kalevi Nyytäjä. Musiikin on säveltänyt Johnny Lee Michaels. Kuunnelma on Areenassa vuoden ajan.

Taivaanrantaa vieraalla planeetalla, kuvituskuva kuunnelmaan Pimeyden vasen käsi.
Taivaanrantaa vieraalla planeetalla, kuvituskuva kuunnelmaan Pimeyden vasen käsi. Kuva: Yle kuunnelmat

Kuuntele ja lataa kaikki jaksot tästä

Vuonna 7-B-936 Maan ylimystöä kiusaa ylikansoituspulma - vähempiälyiset ovat lisääntyneet liikaa ja täyttäneet maan. Menneisyydestä herätetty mies keksii ratkaisun - marssitetaan heidät matkalle Venukseen. Cyril M. Kornbluthin scifikertomuksen The Marching Morons (1951) mukaan Yleisradiolle dramatisoinut Pertti Nieminen ja ohjannut Saulo Haarla. Venuksen ihanat kukkulat (1968) on Areenassa pysyvästi.

Kuvituskuva kuunnelmaan Venuksen ihanat kukkulat.
Näyttelijät Olavi Ahonen ja Sakari Jurkka (John Barlow). Kuvituskuva kuunnelmaan Venuksen ihanat kukkulat. Kuva: Yle kuunnelmat,Venuksen ihanat kukkulat

Kuuntele Venuksen ihanat kukkulat tästä

Aikasafari (1980) on Ray Bradburyn 1952 kirjoittamaan novelliin A Sound of Thunder perustuva seikkailukuunnelma. Oy Aikasafari järjestää metsästysretkiä menneisyyteen, sukupuuttoon kuolleiden eläinten maailmaan. Miltä tuntuisi tähtäimessä Tyrannosaurus Rex? Valitset saaliisi niin saat sen - mutta samalla ei saa vahingoittaa perhostakaan. Kuunnelma on Areenassa pysyvästi.

Dinosaurus historian hämärässä.
Dinosaurus historian hämärässä. Kuva: Yle kuunnelmat

Aikasafarille pääset tästä

Teinipojat villiintyvät kotikasvatukseen – nuoret alkavat viljellä jättimäisiä herkkusieniä kotitalojensa kellareissa. Tuttavan varoitusviesti nostaa kuitenkin epäilyksen, että kyse onkin avaruusolentojen juonesta vallata maapallo. Ray Bradburyn aiheseen perustuvan kuunnelman on kirjoittanut ja ohjannut Marja Rankkala. Kuunnelma Pojat, kasvattakaa jättisieniä kellarissanne (1968) on Areenassa pysyvästi.

Isoja herkkusieniä ja pojan käsi.
Isoja herkkusieniä ja pojan käsi. Kuva: Yle kuunnelmat

Pojat, kasvattakaa jättisieniä kuunnelmaan tästä

Retkikunta saapuu vieraalle planeetalle, jolla näyttäisi olevan vain aivotonta kasvillisuutta. Mutta miksi ne väistävät laskeutuvaa alusta? Rohkeasti kolmihenkinen tutkimusryhmä lähtee tutkimaan ympäristöä.
Kuunnelman Vedenpaisumuksen maa (1985) on kirjoittanut Esko Salervo. Se on Areenassa vuoden ajan.

Kuvituskuva kuunnelmaan Vedenpaisumuksen planeetta.
Kuvituskuva kuunnelmaan Vedenpaisumuksen planeetta. Kuva: Yle kuunnelmat

Vedenpaisumuksen maahan tästä

Perhosefekti (1995) on mielikuvituksellinen dekkaritarina, jossa liikutaan Suomenlinnan alla kulkevissa tunneleissa. Kuunnelman on kirjoittanut ja ohjannut Esko Salervo, joka myös näyttelee kuunnelman kirjailijaa. Tarinassa on kiehtovaa salaperäisyyttä ja kerronnassa vastapainona selkeyttä, kun näyttelijät lukevat myös parenteesinsa. Kuunnelma on Areenassa vuoden ajan.

Perhosen siipi lähikuvassa.
Perhosen siipi lähikuvassa. Kuva: Yle kuunnelmat

Perhosefektiin tästä

Perhe on lähdössä teatteriin, kun pihalle laskeutuu avaruusalus. Lastenkuunnelmassa Säde ja fossiili (1987) seikkailevat prinsessa Säde (Mia Ahlroth), prinssi Din (Tane Mäkelä) ja maanpäällisen kitkan ylin kenraali Kitka (Heikki Määttänen). Kuunnelman on kirjoittanut Robert Alftan ja ohjannut Tiina Harpf. Säde ja fossiili on Areenassa vuoden ajan.

Kuvituskuva kuunnelmaan Säde ja fossiili.
Dia (Tane Mäkelä) ja Säde (Mia Ehnrooth). Kuvituskuva kuunnelmaan Säde ja fossiili. Kuva: Yle kuunnelmat,Säde ja fossiili

Lataa ja kuuntele Säde ja fossiili tästä

Aiemmin julkaistuja scifi-kuunnelmia on esitelty artikkelissa Zarathustralla Terraan ja takaisin. Kaikki scifi-kuunnelmat kootaan Areenan sivulle: Scifiä, Matkoja tulevaisuuteen ja ulkoavaruuteen

Kommentit