Hyppää pääsisältöön

Espanjalainen kulkukoira Násti on Tuntemattoman sotilaan karvaisin näyttelijä – vain yrttitupakan haju häiritsi roolisuoritusta

Tuntematon sotilas -elokuvan koira
Tuntematon sotilas -elokuvan koira Puoli seitsemän,Tuntematon sotilas (2017 elokuva),koira

Aku Louhimiehen ohjaaman Tuntemattoman sotilaan kuvauksissa nähtiin elokuvahistorian ehkä ensimmäinen koirankoppikorsu. Siinä asusti elokuvan koiratähti, Násti.

Násti on noin kymmenvuotias Espanjan kaduilta pelastettu kulkukoira. Tarkka ikä ei ole tiedossa, niin kuin ei rotusekoituskaan. Epävarmaa on itse asiassa myös menneisyys kulkukoirana.

Omistajat Mika Orasmaa ja Niina Mattus ovat vakaasti sitä mieltä, ettei Násti ole viettänyt päivääkään kadulla. Sen sorttinen koira se on.

Aito katukoira tai ei, Násti esitti luonneroolin Tuntemattoman sotilaan Äänislinnaan sijoitetuissa kohtauksissa. Luutnantti Lammio löytää kauniin mustavalkoisen kulkukoiran juoksentelemasta kadulla ja adoptoi koiran. Kohtaukset kuvattiin Suomenlinnassa.

Samuli Vauramo luutnantti Lammiona ja Násti-koira.
Samuli Vauramo luutnantti Lammiona ja Násti-koira. Kuva: Elokuvaosakeyhtiö Suomi 2017 Oy, kuvaaja Juuli Aschan Tuntematon sotilas (2017 elokuva)

Násti päätyi rooliinsa, koska sen molemmat omistajat ovat kuvaajia. Orasmaa on elokuvantekijä ja kuvasi myös Tuntematonta sotilasta. Mattus puolestaan on tv-kuvaaja.

Espanjalainen tulokas vei roolin.

– Ehkä olisi voinut ajatella, että Lammion koira olisi ollut Suomen pystykorva. Niin siinä kuitenkin kävi, että espanjalainen tulokas vei roolin, iloitsee Mattus.

Mikään noviisi ei Násti näyttelijänä silti ollut. Koira on kerännyt kokemusta mainoskuvauksista ja esiintynyt myös Ylen Puoli seitsemän -ohjelman jutuissa.

Sietämätön yrttitupakka

Kuvauksissa Násti nautti eniten kuvauspaikkojen etsinnästä. Ainoana elokuvan näyttelijöistä se tutki aktiivisesti kaikki kuvauspaikat jo etukäteen.

Sen sijaan studiokuvauksissa malttamattomalla koiralla oli tylsää, koska tekeminen on hidasta ja ottoja toistetaan monta kertaa.

Vaikea oli muun muassa kohtaus, jossa Nástin piti istua Lammion vieressä kuuntelemassa radiota.

– Jouduimme pitelemään Nástiä pöydän alla pepusta kiinni, ettei se olisi lähtenyt tuolilta liian aikaisin pois. Nástin ilme on tästä johtuen perin juurin kyllästynyt, mutta se sopii erittäin hyvin kohtauksen ilmapiiriin, kuvailee Orasmaa.

Jouduimme pitelemään Nástiä pöydän alla pepusta kiinni.

Ellei omaa isäntää oteta huomioon, Eero Ahosta (Rokka) ja varsinkin Lammiota esittävästä Samuli Vauramosta tuli kuvauksissa Nástin bestiksiä.

Ryppy rakkauteen tuli tosin Petroskoi-kuvauksissa. Násti ei voinut sietää Lammion polttamaa yrttitupakkaa. Sen haju häiritsi selvästi karvaisen näyttelijän roolisuoritusta.

Nástin nimi on saamea ja tarkoittaa tähteä. Koiraa nähdäänkin paitsi elokuvassa, todennäköisesti myös elokuvasta tekeillä olevassa neliosaisessa TV-sarjassa.

Ei kai voi muuta kuin todeta: Násti – sinä olet tähti!

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän