Hyppää pääsisältöön

Kari Aihisen puheet tyrmistyttävät kokkiopiskelijoita – "Panee miettimään, että enkö mä pysty tähän?"

Kokkiopiskelijat Noa Karavani ja Wilhelmina Pulkkinen.
Toisen vuoden kokkiopiskelijat Noa Karavani ja Wilhelmina Pulkkinen Kokkiopiskelijat Noa Karavani ja Wilhelmina Pulkkinen. Kuva: Yle/Inkeri Alatalo Puoli seitsemän

Huippukokki Kari Aihisen lausunnot Puoli seitsemän -ohjelmassa ovat herättäneet hämmästystä. Aihisen mukaan naisten on vaikea edetä alan huipulle äitiyden velvoitteiden takia. Kokkiopiskelijat eivät Aihisen väitteitä niele.

Muun muassa Ravintola Savoyn keittiöpäällikkönä toimiva Kari Aihinen on tuttu myös monista tv:n kokkiohjelmista. Hän antoi Puoli seitsemän haastattelussa varsin suoran vastauksen siihen, miksi naisia on huippukokkeina niin vähän.

Aihisen mukaan naiset jäävät jälkeen alan kehityksestä ollessaan äitiyslomalla ja kun he palaavat töihin, rajoittaa kovaa työntekoa muun muassa lasten hakeminen päiväkodista.

Esikuvan puheet hämmentävät

Perhon Liiketalousopiston toisen vuoden kokkiopiskelija Wilhelmina Pulkkinen on hämmentynyt tunnetun keittiömestarin sanoista.

– Kyllä se oli vähän shokki, koska olen nainen ja haluan olla tulevaisuudessa hyvä kokki. Jos huippukokki sanoo, että naiset ei ehkä pysty siihen, niin kyllä sitä alkaa miettimään: enkö mä pysty tähän?

Luokkakaveri Noa Karavani oli Pulkkisen kanssa samaa mieltä. On pysäyttävää, jos henkilö jota itse katsoo ylöspäin sanoo, että unelma-alalla ei pärjää naisena.

– Haluaisin joskus perustaa oman ravintolan. Naiset pystyvät siihen kyllä, jos haluavat. Ei synnyttäminen pysäytä sitä.

Kari Aihinen, Susanna Laine ja Mikko Kekäläinen Puoli seitsemän studiossa
Kari Aihinen, Susanna Laine ja Mikko Kekäläinen Puoli seitsemän studiossa Puoli seitsemän

Pulkkinen ja Karavani eivät olleet tulleet edes ajatelleeksi mahdollisia sukupuolensa asettamia rajoitteita, ennen kuin kuulivat Kaihisen kommentit. Kokkiopiskelijoiden terveiset Aihiselle ovatkin yksiselitteiset.

– Katsoisi vähän enemmän naisia. Naiset pystyvät paljon enempään, kuin Aihinen luulee.

Katsoisi vähän enemmän naisia.

Nuorten kokkien urahaaveisiin keittiömestarin kommentit eivät vaikuta. Naisten ammattitaito saisi näkyä julkisuudessa heidän mielestään enemmän.

– On paljon superhyviä naiskokkeja, heitä ei vaan oteta esille niin paljoa, muistuttaa Noa Karavani.

Aihinen pahoitteli lausuntojaan

Kari Aihisen haastattelu keskiviikon lähetyksessä on aiheuttanut vilkasta keskustelua somessa.

Myös toimittajat ja bloggaajat ovat ihmetelleet Aihisen puheita.

Kari Aihinen pahoitteli puheitaan perjantaina omilla facebook-sivuillaan:

"Olen erittäin pahoillani, jos kommenttini YLEn Puoli seitsemässä loukkasi jotakuta. Se ei ollut missään nimessä tarkoitukseni. Halusin vain korostaa alan raadollisuutta ja nopeaa tempoa. Äitiys tai isyys ei saisi olla este alalla etenemiselle."

Katso Aihisen koko haastattelu Puoli seitsemän -ohjelmassa täältä:

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän