Hyppää pääsisältöön

Aleksis Kivi on maailman paras kirjailija - analysoimme 10 klassikkokirjaa matemaattisesti

Aleksis Kivi fraktaalikuviona
Löytyykö Aleksis Kiven tekstistä fraktaaleja? Aleksis Kivi fraktaalikuviona Kuva: Yle/Miro Johansson Yle Tiede

Aleksis Kivi on maailman paras kirjailija. Voin todistaa sen matemaattisesti, fraktaaligeometrian keinoin, kirjoittaa teollisuusmatemaatikko Samuli Siltanen.

Pari vuotta sitten selvisi, että huippurumpaleiden grooven salaisuus on fraktaaleissa. Ehkä sama pätee myös kirjallisuuteen?

Päätin Kirjamessujen alla tutkia 10 klassikkoteoksen lauseiden pituudet ja testata, sisältävätkö nuo lukujonot fraktaaleja eli samoja piirteitä kaikissa mittakaavoissa. Peittoaako kansalliskirjailijamme Aleksis Kivi fraktaalisuudessa Dostojevskin? Miten käy kisassa Jane Austenin tai Minna Canthin?

Otan ensimmäiseksi käsittelyyn Aleksis Kiven Seitsemän veljestä. Kirjan ensimmäinen lause ”Jukolan talo, eteläisessä Hämeessä, seisoo erään mäen pohjaisella rinteellä, liki Toukolan kylää.” on 12 sanan pituinen. Toinen lause: ”Sen läheisin ympäristö on kivinen tanner, mutta alempana alkaa pellot, joissa, ennenkuin talo oli häviöön mennyt, aaltoili teräinen vilja.” on pidempi: 19 sanaa. Ohjelmoin tietokoneen laskemaan kirjan jokaisen 10577 lauseen sanamäärän. Näin syntyy todella pitkä lukujono, joka alkaa näin: 12, 19, 8, 10, 25, 27, 26, 5, 8, 11, 19, 16, 9, 14, 21, 19, 15, 20, 29, 7, …

Aleksis Kiven Seitsemän veljeksen 256 ensimmäisen lauseen pituudet kuvaajana
Aleksis Kiven Seitsemän veljeksen 256 ensimmäisen lauseen pituudet kuvaajana (10 ensimmäistä sivua). Aleksis Kiven Seitsemän veljeksen 256 ensimmäisen lauseen pituudet kuvaajana Kuva: Samuli Siltanen Yle Tiede

Fraktaalithan ovat erikoisia käppyröitä, joissa on yksityiskohtia joka mittakaavassa. Yksi klassinen esimerkki on Kochin lumihiutale. Kun kuviota zoomataan lähemmäs, paljastuu aina uudelleen samoja yksityiskohtia - ja näin käy loputtomiin, vaikka askeleita otettaisiin äärettömän monta.

Kochin lumihiutale
Kochin lumihiutale on klassinen esimerkki fraktaalisuudesta. Kochin lumihiutale Kuva: Samuli Siltanen Yle Tiede

Kirjojen lauseenpituuksien tutkiminen fraktaalien avulla perustuu samaan. Kun Seitsemän veljeksen 256 ensimmäisen lauseen pituusdataa zoomataan lähemmäs, sieltä pitäisi löytyä samoja yksityiskohtia kaikissa mittakaavoissa. Seuraavassa kuvaajassa nähdään, millaisia “lumihiutaleita” Seitsemän veljeksen lauseista löytyy, kun siihen zoomataan ensin 32, sitten 16 ja lopulta 8 lauseen pätkiin.

Kuvassa 3 näkyy, millaisia “lumihiutaleita” Seitsemän veljeksen fraktaalianalyysia.
Aleksis Kiven Seitsemän veljeksen fraktaalianalyysia 32, 16 ja 8 lauseen pätkissä. Kuvassa 3 näkyy, millaisia “lumihiutaleita” Seitsemän veljeksen fraktaalianalyysia. Kuva: Samuli Siltanen Yle Tiede

Aleksis Kiven Seitsemän Veljeksen lisäksi analysoin nämä yhdeksän klassikkokirjaa:
Juhani Aho: Katajainen kansani;
Jane Austen: Ylpeys ja ennakkoluulo;
Edgar Rice Burroughs: Tarzan, apinain kuningas;
Minna Canth: Agnes;
Fjodor Dostojevski: Muistelmia kuolleesta talosta;
Arthur Conan Doyle: Baskervillen koira;
Jalmari Finne: Kiljusen herrasväki;
Maria Jotuni: Huojuva talo;
Joel Lehtonen: Putkinotko.

Minna Canth fraktaalimuodossa
Onko Minna Canth fraktaalinen kirjailija? Minna Canth fraktaalimuodossa Kuva: Yle/Miro Johansson Yle Tiede

Kun tietokone on laskenut kaikkien 10 klassikkokirjan kaikkien lauseiden sanamäärät, niistä syntyy kirjojen "fraktaaliset" sydänkäyrät.

10 klassikkokirjan fraktaaliset sydänkäyrät
10 klassikkokirjan "fraktaaliset" sydänkäyrät 20 ensimmäiseltä sivulta 10 klassikkokirjan fraktaaliset sydänkäyrät Kuva: Samuli Siltanen Yle Tiede

Kyllähän sydänkäyrät hiukan erilaisista näyttävät. Mutta haluan selvittää asiaa vielä tarkemmin. En mene tässä tekstissä syvemmälle teknisiin yksityiskohtiin; toteanpahan vain, että otan analyysiin mukaan vielä eräänlaisen fraktaalilämpötilan.

Kun teokset asetetaan kartalle sen mukaan, kuinka monifraktaalisia ne ovat, ja kuinka voimakkaasti monifraktaalisuus riippuu fraktaalilämpötilasta, Aleksis Kivi erottuu joukosta. Kivi on kova!

Kivi on kymmenen kertaa monifraktaalisempi kuin Dostojevski! Siksikö hänen teoksensa on kestänyt niin hyvin aikaa?

kartta 10 klassikkokirjan fraktaalisuudesta
10 klassikkokirjaa fraktaalisuuskartalla. kartta 10 klassikkokirjan fraktaalisuudesta Kuva: Samuli Siltanen Yle Tiede

Teollisuusmatemaatikolle tämä fraktaaligeometrian ja tekstianalyysin yhdistelmä synnyttää myös kasan sovellusideoita. Tekstinkäsittelysoftat voitaisiin jatkossa ohjelmoida kertomaan kirjoittajan fraktaalisuusasteen livenä. Eli samalla kun tuottaisit tekstiä, saisit tietää, kuinka kafkamaisesti tai sofioksastyylillä kirjoitat.

Kirjallisuuspoliisit voisivat paljastaa nimimerkkien tai salanimien taakse piiloutujat fraktaalisormenjäljellä. Ja kirjojen kansiin voisi laittaa laatuluokituksen periaatteella ”fraktaalisempi on parempi!”

teollisuusmatemaatikko Samuli Siltanen
Teollisuusmatemaatikko Samuli Siltanen teollisuusmatemaatikko Samuli Siltanen Kuva: Yle Kuvapalvelu / Jukka Lintinen prisma studio

Kirjoittaja: Samuli Siltanen

Teollisuusmatemaatikko Samuli Siltanen näkee matematiikkaa lääkärin röntgenlaitteessa, huulipunamallien siloposkikuvissa ja hämähäkkien ruuanhankinnassa. Hän tutkii Helsingin yliopistolla käänteisiä ongelmia, joissa edetään seurauksista syihin. Samuli viihtyy painavien asioiden, kuten kahvakuulien ja kamerajalustojen, parissa.

Yle Tieteen asiantuntijat bloggaavat itselleen tärkeistä tiedeaiheista.

Kommentit

Tiede

 • Yllätys: Maa on saanut avaruudesta uuden kuun

  Pahaa aavistamaton asteroidi ajautui kiertämään maapalloa.

  Ihmeellistä, mutta totta: Maalla on nyt kaksi luonnollista Kuuta. Uusi kuu on nimeltään 2020 CD3 ja se on kotoisin planeettainvälisestä avaruudesta.

 • Kalevala 2.0: räppiä, loitsuja ja viisaita näkijöitä – myös tänään!

  Mitä Kalevala on nykypäivänä?

  Lönnrotin käsityksen mukaan runot kertoivat myyttisiä tarinoita muinaisista suomalaisista ja kuvasivat kansamme historiaa, ja näistä hän kokosi Suomelle kansalliseepoksen - nousevan kansallisuusaatteen hengessä. Mutta mitä Kalevala on nykypäivässä? Miten loitsut, sauna ja yrtit ovat käytössä tänä päivänä? Mitä kansalliseepoksen keskeiset hahmot – Väinämöinen, Aino, Ilmarinen ja Louhi – ovat tänään?

 • Varoitus: tämä kuva saattaa järkyttää maailmankuvaasi

  Luotaimen ottama kuva näyttää kuinka mitätön maapallo on.

  Tasan 30 vuotta sitten Nasan Voyager 1 -avaruusluotain suuntasi kameransa kohti maapalloa ja otti erään avaruuslentojen historian tärkeimmistä valokuvista. Äkkiseltään katsottuna kuvassa ei ole juuri muuta kuin mustaa ja Auringon häikäisystä johtuvaa vaaleaa sumua. Mutta kun kuvaa katsoo tarkasti, on siellä pieni valopiste.

Uusimmat sisällöt - Tiede