Hyppää pääsisältöön

Kolea ja sateinen kesä vei tiaisenpoikaset

Tuhoutuneita tiaisenpoikasia.
Tuhoutuneita tiaisenpoikasia. Kuva: Risto Salovaara / Yle tiaiset,poikaset,Luonto-Suomi,pesintä

Radio Suomen aalloilla kuultiin Luonto-Suomessa tällä kertaa pääosin ikäviä uutisia, sillä lintujen pesintä onnistui heikosti koko maassa kolean ja sateisen kesän takia. Mutta oliko kesä kaikille linnuille yhtä huono? Saiko kukaan poikasiaan maailmalle?

Kysymyksiin vastaili yli neljän tuhannen pöntön talonmies ja huoltaja Urpo Koponen ja hänen kanssaan studiossa olivat toimittajat Juha Laaksonen sekä Juha Blomberg.

Lintujen kesä oli tänä vuonna Suomessa erityisen huono, sillä poikkeuksellisen kehno sää lähes romahdutti pesinnän. Alkukevään sää oli normaali, mutta huono aika alkoi toukokuun puolivälissä eikä sää oikeastaan lämmennyt koko kesänä.

– Esimerkiksi alkukesän sirittäjistä, sirkkalinnuista, ei ollut Kotkan seudulla mitään havaintoa edes idioottivarmassa paikassa, Urpo Koponen toteaa.

Lähetyksessä pohdittiin myös, että minne linnut sitten jäivät ja todetaan, että ilmeisesti Baltian eteläosiin ja lounaassa Etelä-Ruotsiin.

Kolopesijät ongelmissa

Lapintiainen kololla hyönteisiä suussaan.
Lapintiainen ruokkii poikasiaan. Lapintiainen kololla hyönteisiä suussaan. Kuva: Risto Salovaara / Yle lapintiainen,Luonto-Suomi,linnut

Kolopesijöistä ongelmissa ovat olleet erityisesti tiaiset. Niille ei selkeästi löytynyt tänä vuonna ravintoa, koska tiaiset syövät eläinvalkuaista ja viime kesä oli surkea hyönteiskesä. Tilanne on ollut sama koko maassa, jopa kokonaiset poikueet ovat kuolleet.

Poikasten kuolema on nyt niin yleistä, että Koponen kehottaa tarkistamaan ja putsaamaan pöntöt ainakin pihapiirissä.

Kuka söi pikkulinnut?

Inkoosta soittava Eija ihmettelee mökkipihan pikkulintukatoa.

Studiossa ollaan sitä mieltä, että syyllinen on joku petoeläin – minkki, näätä tai supikoira. Myyräkadosta kärsivät petoeläimet syövät ravinnon puutteessa munat pöntöistä ja minkit ovat todellinen riesa.

– Kun minkki ilmestyy, niin linnusto muuttuu, studiosta kuitataan.

Puputus loppui, kun ruoka loppui

Helmipöllö katselee kameraan.
Helmipöllön "pu-pu-pu" kuuluu kauas. Helmipöllö katselee kameraan. Kuva: Risto Salovaara / Yle helmipöllö,linnut,luonto

Heikko myyrätilanne heijastui myös pöllöihin ja niiden poikasiin – ne kuolivat yksinkertaisesti nälkään. Suurimmassa osassa Suomea on ollut sama tilanne, erityisesti helmipöllöjä oli harvinaisen vähän.

Koposen Kymenlaaksossa sijaitsevissa pöllönpöntöissä oli jonkin verran pesintää, mutta ravinnon puutteessa moni poikanen myös päätyi isompien sisarustensa suuhun.

Huono vuosi, mutta ei katastrofi

Studiossa ollaan kaikesta huolimatta sitä mieltä, että ei tämä vuosi ihan katastrofi ollut. Linnut kyllä kestävät 2-3 huonoakin vuotta ja ainahan niitä huonoja vuosia on ollut.

Miesten omista positiivisista tähtihetkistä Juha Laaksonen mainitsee järripeippojen sekä urpiaisten pesinnän ja Koponen herkistelee harvinaisen pähkinänakkelin pesintää.

– Se oli valtava tunneryöppy!

Pöntöt iskuun!

Urpo Koponen intoutuu vielä fiilistelemään kuinka hyvältä suomalaisten huolehtiminen linnuista tuntuu. Miljoona linnunpönttöä -kampanja onnistui yli odotusten. Mutta rakentajalla on myös vastuu siitä, että pönttö on kunnossa.

– Kiinteistöä pitää hoitaa, Koponen kannustaa. Linnunpöntöt pitää puhdistaa ennen talventuloa ja talviruokinta on syytä aloittaa nyt, kun maa jäätyy.

Luonto-Suomen tiimi valmiina lähetykseen.
Pönttöguru Koponen ja Ylen Juhat. Luonto-Suomen tiimi valmiina lähetykseen. Kuva: Yle Luonto-Suomi,linnut

Kuuntele Luonto-Suomen lähetys:

Yle Luonto – liity joukkoomme Facebookissa!