Hyppää pääsisältöön

Musta joutsen ja suuri tuntematon

Näyttelijä Janne Reinikainen
Kaapattu mieli, Janne Reinikainen Näyttelijä Janne Reinikainen Kuva: Yle Kuvapalvelu Janne Reinikainen,Harri Virtanen,Kadotettu mieli

Suomen 100-vuotisen taipaleen kunniaksi Radioteatteri kääntää korvansa kohti tulevaisuutta. Syksyn aikana kuullaan Kuunnelmia tulevaisuudesta -sarjassa 9 scifiteosta, joista jokainen antaa omanlaisensa vastauksen siihen, millainen Suomen alkava vuosisata saattaisi olla.

Työryhmä Okko Leo, Harri Virtanen ja Marko Järvikallas on tutkinut lähitulevaisuuden robotiikkaa, lääketiedettä ja teknologiaa kolmessa kuunnelmassaan Kaapattu mieli, Valkoinen huone ja Musta negatiivi.

Kiinnostavinta eksistentiaalista kysymystä ei esitä ihminen vaan kone.

Marko Järvikallas:
- Suuri osa ihmisen elämästä tapahtuu jo suhteessa virtuaaliin. Väliaineena toimivat erilaiset tekniset laitteet. Ehkä tulevaisuus tuo teknologian orgaanisesti osaksi ihmistä?

Harri Virtanen:
- Transhumanisteiksi itseään kutsuvat ajavat tätä valtavaa muutosta lääketieteessä, robotiikassa, tiedonkäsittelyssä ja viestinnässä, se liittyy tekoälyn läpimurtoon, joka muuttaa ennen näkemättömällä tavalla työelämää ja ihmisten arkea.

Okko Leo:
- Ihmisen yritys pohtia konetta on kaikessa ihmiskeskeisyydessään vanhanaikainen. Tulevaisuudessa kone spekuloi inhimillisyyttä; kiinnostavinta eksistentiaalista kysymystä ei esitä ihminen vaan kone.

Koska tulevaisuus on lähtökohtaisesti Suuri Tuntematon, sitä vasten voidaan peilata vapaammin tätä hetkeä. Jos kuva ei miellytä, syy on nykyisyyden.
Näyttelijä Sara Melleri
Sara Melleri / Musta negatiivi Näyttelijä Sara Melleri Kuva: Yle Kuvapalvelu Sara Melleri,Musta negatiivi

Virtanen:
- Taideteokset ovat huonotapaisia ja ne ovat vastahankaisia ottamaan määritelmiä ja ohjeita, ne ovat myös vastahankaisia opettamaan mitään. Mutta ne kyllä kysyvät. Minusta meidän scifi-hankkeemme koskee kuitenkin ennen kaikkea nykyisyyttä - tulevaisuusnäkökulma auttaa näkemään tuttuja teemoja uudella tavalla.

Leo:
- Scifi on pohjimmiltaan vain yritys katsoa nykyhetkeä tulevaisuuden valossa. Koska tulevaisuus on lähtökohtaisesti Suuri Tuntematon, sitä vasten voidaan peilata vapaammin tätä hetkeä. Jos kuva ei miellytä, syy on nykyisyyden.

"Musta joutsen" on termi jota käytetään kun viitataan odottamattomaan ja epätodennäköiseen tapahtumaan. Tulevaisuus tulee tuomaan vastaan mitä ilmeisimmin useita "joutsenia".

Järvikallas:
- Tulevaisuutta on mahdollista spekuloida suuntaan tai toiseen. Mutta ehkä utopiat ja tarinat kuvaavat kuitenkin lähinnä tämän päivän ihmisen kuvitelmia, pelkoja, toiveita ja haaveita. “Musta joutsen” on termi jota käytetään kun viitataan odottamattomaan ja epätodennäköiseen tapahtumaan. Tulevaisuus tulee tuomaan vastaan mitä ilmeisimmin useita “joutsenia”. Tai kuten edesmennyt Joe Strummer asetti sanansa: The Future Is Unwritten.

Näyttelijä Tapani Kalliomäki
Tapani Kalliomäki / Valkoinen huone Näyttelijä Tapani Kalliomäki Kuva: Yle Kuvapalvelu Tapani Kalliomäki,Valkoinen huone

Kuunnelmissa on osin käytetty VirtualReality-äänitekniikkaa, joka pääsee oikeuksiinsa kuulokekuuntelussa.

16.10., uusinta ma 6.11.
Marko Järvikallas - Okko Leo - Harri Virtanen: KAAPATTU MIELI
Ohjaus: Harri Virtanen
Vantaalainen kylmälaiteinsinööri (machine to machine internet) kohtaa sateenkaariperhosen. Insinöörin ex-puoliso murtautuu kostoksi hänen mieleensä, mutta rakastuukin tämän nykyiseen vaimoon. Kolmiodraama tulevaisuudessa, omistamisen halusta, iritipäästämisen vaikeudesta.

23.10., uusinta ma 13.11.
Marko Järvikallas - Okko Leo - Harri Virtanen: VALKOINEN HUONE
Ohjaus: Marko Järvikallas
Valkoinen huone kuvaa onnetonta yritystä muuttaa rakastettu haluamansa kaltaiseksi. Scifin tyylissä liikkuen tämä tapahtuu teknologisin apukeinoin. Kuunnelma on myös riittämättömyyden ja vierauden tunteen kuvaus.

30.10., uusinta ma 20.11.
Marko Järvikallas - Okko Leo - Harri Virtanen: MUSTA NEGATIIVI
Ohjaus: Okko Leo
Perheen tyttärellä on vakava sairaus, joka tuhoaa hänen elimiään. Pelastaakseen lapsensa, epätoivoinen isä suostuu kyseenalaiseen hoitosuunnitelmaan, jossa tuhoutuneet elimet korvataan teknologisilla siirrännäisillä. Pohjimmiltaan Musta negatiivi on kasvutarina, joka kuvaa nuoren tytön ristiriitaisia tunteita perhettään kohtaan. Scifin kautta tähän eriytymisprosessiin saadaan kiinnostava näkökulma.