Hyppää pääsisältöön

Tuhkimopäivä: Historiaa, Kati!

Tuhkimopäivä: Kati
Tuhkimopäivä: Kati Kuva: Puuteripoliisien matkakuvat katri aalto-korpela

Ranskaa ja historiaa rakastava Kati ei hakeudu seurueen keskipisteeksi, mutta tuhkimopäivä tekee hyvää introvertimmallekin. Mieltä lämmittää ystävien järjestämä yllätyksellinen hemmottelupäivä, jonka ainoana tarkoituksena on ilahduttaminen. Tuhkimotarinoita tapahtuu!

Tuhkimopäivä

Tuhkimotarinoiden innoittamassa tuhkimopäivässä kauneusalan ammattilaisista koostuva ystävärinki viettää vuorotellen kunkin jäsenensä hemmotteluviikonloppua: päähenkilö saa nauttia muiden suunnittelemasta yllätyksellisestä ohjelmasta, joka on toteutettu hänen mieltymyksiensä mukaan.

Tuhkimopäivä: Kati
Tuhkimopäivä: Kati Kuva: Yle/ Anu Köyhäjoki-Järvinen tuhkimotarinoita

Kun Mediapoliksen naamioinnin eli tuttavallisemmin maskin naisten tuhkimopäivä osuu Katrin eli Katin kohdalle, hän saa etukäteen vain yhden ohjeen: pane baskeri päähän ja maalaa huulet kirkkaalla punalla. Sen Kati olisi hyvin saattanut tehdä pyytämättä, sillä hän fanittaa Ranskaa, ranskaa ja ranskalaisuutta. Päivän ensimmäinen yllätys on, että koko naisjoukko noudattaa samaa pukeutumiskoodia.
Kati the Queen of Red Lips! Olet parasta ja hauskinta matkaseuraa.
Mediapoliksen naamioinnin naiset järjestivät Katille tuhkimopäivän
Baskeripäinen ryhmä kilistää Katin tyttären kanssa tuhkimopäivän alkaneeksi. Mediapoliksen naamioinnin naiset järjestivät Katille tuhkimopäivän Kuva: Yle katri aalto-korpela

Automatka salaiseen määränpäähän alkaa. Kauneutta ja kauniita asioita ympärilleen keräilevä päivän päähenkilö viritellään välillä oikealle taajuudelle somassa sisustuskaupassa ja lounasravintolassa.

Olet kielinero, lukutoukka, höpönassu ja armoitettu tarinankertoja!

Matkakohteeksi paljastuu Hämeenlinna. Lapsena historiantutkijaksi aikoneelle Katille opastettu kierros 1200-luvulla alkunsa saaneessa Hämeen linnassa on täysosuma.

Katin Tuhkimopäivä Hämeen linnassa
Katin Tuhkimopäivä Hämeen linnassa Kuva: Puuteripoliisien matkakuvat Hämeen linna,tuhkimotarinoita

Hyvä ruoka ja juoma kuuluvat tämän naisporukan yhteisiin vapaahetkiin yhtä varmasti kuin puuteri ja hiuslakka työpäiviin. Illallinen Katin kunniaksi aloitetaan tietysti loisteliaasti samppanjalla.

Naurun ja hyvän mielen pulputessa ryhmä siirtyy jatkamaan iltaa Vanajan linnaan. Kartanon historia ulottuu ainakin 1300-luvulle, joten sen parempaa yöpymispaikkaa ei historian ystävälle Suomesta helposti löydy.

Tuhkimopäivä: Kati
Katin tuhkimopäivässä on historian siipien havinaa. Tuhkimopäivä: Kati Kuva: Puuteripoliisien matkakuvat Vanajanlinna (linna),tuhkimotarinoita

Ilta vaihtuu aamuyöksi, kun hilpeä naisporukka bailaa ja puhuu. Suurin yllätys monelle on Katin kapinallinen ja villi menneisyys punkkarina! Niitä hurjia tarinoita taidetaan muistella vielä pitkään. Illan keskushenkilön syvempään puoleen tutustutaan CMX:n musiikin kautta. Kati kertoo, että A.W. Yrjänän sanoituksia kuuntelemalla oppii paljon myös hänestä.

ja muistin marmoriin on kaiverrettu sanoin
haluan sinua kuin muuttumista lähteeksi
ja muistin marmoriin on kaiverrettu kuvin
olet taloni, lämmin sateen keskellä,
ja me lennämme surujemme poikki, ei meillä ole muuta
― A.W. Yrjänä
Tuhkimopäivä: Kati
Tuhkimopäivä: Kati Kuva: Yle/ Anu Köyhäjoki-Järvinen katri aalto-korpela

Kati liikuttuu päivänsä aikana erityisesti siitä, että kaikessa tekemisessä on mietitty juuri hänen mieltymyksiään. Kun illan mittaan toiset vielä jakavat sankarittarelle täsmäkehuja, alkaa Katia melkein nolottaa – mutta vain melkein, sillä kiitollisuus jää sittenkin päällimmäiseksi tunteeksi.
Olen kiitollinen siitä, että ystävät tahtovat järjestää minulle jotakin näin hienoa, että olen sen arvoinen!― Kati

Tuhkimotarinoita-sarja

Tuhkimotarinoiden Nanna istuu sairaalan käytävällä
Tuhkimotarinoiden Nanna istuu sairaalan käytävällä Kuva: Yle/ Mape Morottaja Tuhkimotarinoita

Tuhkimotarinoita-sarjassa kriisin kohdanneet kertovat rohkeasti elämänsä kipeimmästä hetkestä. Miten selviytyä lapsen kuolemasta, julmasta vanhemmasta, veljen itsemurhasta, häpeästä, musertavasta surusta? Kriisin aiheuttaman sisäisen muutoksen jälkeen he haluavat nyt löytää myös oman ulkoisen vahvuutensa ja saada lisää itsevarmuutta. Stylisti Outi Broux matkaa eri puolille Suomea kuulemaan näiden rohkeiden ihmisten tarinoita. Hän auttaa jokaisessa jaksossa yhtä kerrallaan löytämään oman ulkoisen ja sisäisen tasapainonsa. Sarjan on ohjannut Mape Morottaja.


Millaisia tunteita tai ajatuksia tarinat herättävät sinussa? Kommentoi, tykkää ja jaa kokemuksesi Tuhkimotarinoita-sarjan Facebook-sivulla.


Lisää ohjelmasta

 • Tuhkimopäivä: Huutokauppaa, ystäviä ja yksisarvisia

  Huutokauppa ja yksisarvishoito värittivät Anskun päivää.

  Pari vuotta sitten Ansku olisi toivonut tuhkimopäivältään adrenaliinia, laskuvarjohyppyä ja miesstrippareita. Elämäntilanteen vilkastuttua vähän liiaksikin hän lopulta toivoi jotain rauhallisempaa ja ystävät laittoivat tuumasta toimeen.

 • Vahvinkin voi heikolla hetkellä ajautua itsetuhoisuuteen

  Tuhkimotarinoiden päähenkilöt pohtivat selviytymistään.

  Ulla halvaantui 15-vuotiaana ja päätyi pyörätuoliin. Nyt hän ajaa ratamoottoripyörää ja on kahden lapsen äiti. Heikkojakin hetkiä on ollut - ainakin aluksi. Tuhkimotarinoiden kolmannen tuotantokauden päähenkilöt tapasivat ensimmäistä kertaa toisensa Mitä kuuluu, Ulla? -jakson kuvauksissa. He löysivät paljon yhtäläisyyksiä niin toistensa itsetuhoisista ajatuksista, identiteetin rakentamisesta kuin selviytymiskeinoistaankin.

 • TUHKIMOTARINOITA - Mitä heille kuuluu nyt?

  Mitä Tuhkimotarinoiden päähenkilöille kuuluu nyt?

  TUHKIMOTARINOITA - Mitä heille kuuluu nyt? -sarjassa ohjaaja Mape Morottaja haluaa tietää mitä Tuhkimotarinoiden päähenkilöiden elämässä on tapahtunut kuvausten jälkeen ja kutsuu heidät kylään.

 • Miltä tuntuu pelätä, että läheinen tappaa itsensä?

  Nannan mieli särkyi ja veli pelkäsi Nannan satuttavan itseää

  Nannan pikkuveli teki itsemurhan. Isosiskon mieli särkyi. Hän päätyi yrittämään itsemurhaa ja lopulta mielisairaalaan. Pikkuveli Jussi oli menettänyt juuri veljensä ja joutui nyt pelkäämään siskonsa elämän puolesta. Miltä tuntuu pelätä läheisensä satuttavan itseään?