Hyppää pääsisältöön

Valvira teki tutkintapyynnön lyhytterapiayrityksen toiminnasta

HPI:n toimitusjohtaja John Pihlaja.
HPI:n toimitusjohtaja John Pihlaja ihmettelee Valviran poliisille tekemää tutkintapyyntöä. HPI:n toimitusjohtaja John Pihlaja. Kuva: Yle mies,John Pihlaja

Satoja psykoterapiaopiskelijoita on jäämässä ilman psykoterapeutin oikeuksia. Valviran mukaan syynä ovat ilmi tulleet puutteet Helsingin psykoterapiainstituutin eli HPI:n koulutuksen sisällössä.

Valvira ilmoitti tällä viikolla, että edellytykset myöntää vajaalle sadalle HPI:n ratkaisukeskeisen terapian opinnoista valmistuneelle henkilölle psykoterapeutin ammattinimeke eivät täyty. Rekisterimerkintä on alalla toimiville käytännössä välttämätön, sillä vain Valviran terveydenhuollon ammattilaisrekisteriin rekisteröimät psykoterapeutit voivat antaa Kelan rahoittamaa kuntoutuspsykoterapiaa.

Valvira vahvistaa poliisitutkinnan

Valviran johtaja Jussi Holmalahti vahvistaa Ylen MOT:lle, että Valvira on myös pyytänyt poliisia selvittämään HPI:n toimien lainmukaisuutta.

Valvira ehti jo hyväksyä yhden HPI:n opiskelijan terveydenhuollon ammattirekisteriin, mutta katsoo nyt, että viranomaiselle annettiin väärää tietoa opetuksen sisällöstä, joten rekisteröinti poistettiin. Holmalahti ei kommentoi rikosilmoituksen sisältöä tarkemmin.

Epävarmaa koulutusta markkinoitu aktiivisesti

Helsingin psykoterapiainstituutti HPI on yksi Suomen suurimmista ratkaisukeskeisen psykoterapian kouluttajista. Koulutuksia markkinoidaan aktiivisesti ja sen hinta opiskelijaa kohden on 16 500-18 000 euroa.

Yhtiön omistaja ja toimitusjohtaja John Pihlaja kertoo, että yhtiön koulutusten eri vaiheissa Helsingissä ja Tampereella on ollut yhteensä yli 300 psykoterapeutiksi täydennyskoulutettavaa opiskelijaa. Valvira on nyt tiedottanut ensin valmistuneille noin 90 henkilölle, että se ei tule hyväksymään heitä terveydenhuollon ammattirekisteriin.

Pihlaja kertoo MOT:lle pitävänsä Valviran toimia lain vastaisina. Hänen mukaansa yhtiö ilmoittaa vastatoimista myöhemmin.

Valvira on erehtynyt pahemman kerran.― John Pihlaja, HPI

HPI toimii nykyään yhteistyössä UWE Bristol -brittiyliopiston kanssa. Valvira kirjoittaa MOT:n haltuunsa saamassa muistiossa, että toisin kuin Suomessa, Britanniassa psykoterapeutin nimeke ei ole suojattu.

Valviran mukaan brittiyliopistosta valmistuvien henkilöiden on haettava nimekkeensä hyväksymistä erikseen, samoin kuin muidenkin ulkomailla terveydenhuoltoa opiskelleiden.

Valviran selvityksissä on paljastunut myös, että HPI:n koulutukseen sisältyvä omaterapia ja työnohjaus eivät täytä suomalaiselle terveydenhuollolle asetettuja vaatimuksia. Lisäksi sisään on otettu henkilöitä, joiden pohjakoulutus ja työkokemus eivät riitä täydennyskoulutuksena toteuttavan psykoterapeutin pätevyyden saavuttamiseen.

Psykoterapiakoulutuksen tasoa yritetty parantaa asetuksella

MOT-ohjelma kertoi jo vuonna 2011 samoista sisältöpuutteista Helsingin psykoterapiainstituutin koulutuksessa. Tuolloin opiskelijat lopulta saivat Valviralta ammattipätevyyden täydennysten jälkeen.

Vuonna 2012 psykoterapeuttien hyväksymismenettelyä tiukennettiin asetuksella, ja yksityisiltä koulutusyrityksiltä alettiin edellyttää yhteistyötä yliopiston kanssa. Opetuksen sisältövaatimuksista sovitaan nyt suomalaisten yliopistojen psykoterapiakonsortiossa. Suomalaisten yliopistojen koulutuksista valmistuneilla ei ole ollut vaikeuksia saada hyväksyntää Valviralta.

Lisää aiheesta:

https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/terapeuttitehdas-16-500-euron-koulutus-ei-takaa-psykoterapeutin-ammattia/

https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/valvira-syynaa-helsingin-psykoterapiainstituutin-opetusta-ammattinimike-myonnetty-vain-yhdelle/

Kommentit