Hyppää pääsisältöön

Pepe Willberg paatoksella Levylautakunnan voittoon

Olli Helenius, Essi Luttinen ja Veli Kauppinen seisovat Radio Suomen tunnuksen edessä
Olli Helenius, Essi Luttinen ja Veli Kauppinen seisovat Radio Suomen tunnuksen edessä Kuva: Yle/Tarja Närhi Levylautakunta,Essi Luttinen,Veli Kauppinen,Olli Helenius

Levyuutuudet arvioi raati, johon kuuluivat oopperalaulajatar Essi Luttinen, laulaja/lauluntekijä Olli Helenius ja musiikkitoimittaja Veli Kauppinen.

Pisteet ja kommentit

1. Pepe Willberg: Isänmaa, äidintaivas 21 pistettä

(Timo Kiiskinen)

Essi: Olipa tosi jännä, alussa hyvin kumma poljento, tuollainen 5-polvinen rytmi ei kovin yleinen, siitä piste. Suomi 100-teemalla mentiin. Kasvoi ihan ekstaattisuuteen. Paatos hieman kököhkö ja siksi sanoma jäi vähän epäuskottavaksi. 5 p
Olli: Alussa tuotanto tosi coolin kuuloinen, sitten tuli vanhempi miesääni, outo yhdistelmä. Biisistä pidin, oli mielenkiintoinen. Mentiin kyllä paatoksen rajapinnassa. Olen suuri taustalaulun ystävä ja sitä kaipasin tähän tuotantoon, kuorolla tuo loppunousu olisi ollut paljon vaikuttavampi. 8 p
Veli: Tuli kyllä kovasti Suomi 100 -fiilis. Oli paatosta, hieno eepos. Alussa meni vähän aikaa, ennenkuin pääsin rytmistä kärryille. Jotain särmää olisin kaivannut tuotantoon, mutta olihan tämä hieno teos. 8 p

1. Naughty Boy feat. Joe Jonas: One Chance To Dance 21 pistettä

(Shahid Khan, Emeli Sande, Sam Roman, Philip Leigh, Matthew Holmes)

Essi: Siinäpä oli itseensä tyytyväinen mieslaulaja! Tällaisessa feel good -discomusiikissa on joku kiva imu. Olihan tämä ihan viimeisen päälle tehtyä. Kertsissä tapahtui hieno iso nousu, missä maailma aukeaa ja pää räjähtää. Se alun intialaisen soundin yhdistäminen poppiin vaan vähän mietitytti. 8 p
Olli: Mun tyttäret varmaan kuuntelee tätä jo täyttä häkää. Täydellinen pop-biisi, vaikka ei tämä ihon alle mene ja ei tätä varmaan viiden vuoden päästä muisteta. Hyvä melodia ja hyvä laulaja, mutta täysin ennalta arvattava. 8 p
Veli: Mielenkiintoinen alku, kun tuli intialainen instrumentti sisään. Sitten muuttuikin tyyli. Jos olisi sellainen 'koko maailma tanssii' -kampanja, niin tämä olisi täydellinen tunnuskappale. 5 p

2. Karina: Kenkäkaverukset 20 pistettä

(Karin Mäkiranta)

Essi: Mä en tajunnut tästä mitään, ketä ne tarinan 'me' oli, rakastavaiset, kaverit? Biisi roikkui kuin kuilun partaalla koko ajan. Välillä tosi hauskoja soundeja. Mua suorastaan raivostutti, kun tää tarina jäi niin epäselväksi. 4 p
Olli: Alun soundeista tuli mieleen Cohenin 'Hallelujah', ja säikähdin ihan kamalasti. Mä tällaisena vanhempana musiikinkuuntelijana tykkään sellaisista isoista lauluäänistä, mutta tää on jännä nykysuuntaus nämä vihaiset ja korkealta laulavat tytöt. Tuli mieleen alkuaikojen PMMP, tämä haastaa tyypillisen pop-musiikin. 8 p
Veli: Mä kans säikähdin sitä 'Hallelujah' -alkua. Kirkasotsainen, reipas seikkailija siinä sitten lauloi tarinaa, hieno tuokiokuva. Säröbasso varasti mukavasti shown siinä välillä. 8 p

3. Teemu Roivainen: Siivet 19 pistettä

(Teemu Roivainen, Leevi Lauri)

Essi: Tuli vahva SuomiLove -fiilis. Hieno, runsas sovitus johonkin elämän vaikeaan kokemukseen. Laulajalta olisin toivonut enemmänkin tulkinnallista ytyä. Ei yllätyksellisyyttä. 6 p
Olli: Jäin nyt kovasti pohtimaan, oliko hyvä vai mitä? Tyylikästä oli, mutta pidän enemmän tarinoista, joihin helpompi tarttua, teksti pitäisi jotenkin maadottaa arkeen. Joku ristiriita oli laulajan ja biisin välillä. 7 p
Veli: Jos olisi suomen James Bond ja sarjaan tehtäisi viimeistä osaa, jäähyväisiä, niin tämä olisi täydellinen tunnari. Tykkäsin jousisovituksesta, hienosti tehty, ei mennyt liian imeläksi. Ja myös bassosoundi mahtavan syvä. Laulaja ei vielä tarpeeksi suuri, niinkuin tämä kappale oli. 6 p

4. Olli Herman: Hei vaan moi 17 pistettä

(Olli Herman, Ilkka Wirtanen)

Essi: Aikamme kuva ja tuote. Korkea miesääni lauloi kivasti ja siististi. Teksti ihan tämän ajan tinderkulttuuria ja jatkuvaa eroamista kuvaava. Suurin osa kuuntelijoista pystyy tähän samaistumaan. 4 p
Olli: Tämän ajan kuvaa tekstissä ja tuotannossa. Lead-laulu minusta liian taustalla, ei kaikki sanat tullut selväksi. Pidin tuotannosta, jossa oli kunnolla kaikua, siitä tulee fiilistä. Taisi olla myös aidot rummut, joka minua rumpalina lämmitti kovasti. 7 p
Veli: Kaunis muistelo rakkaudesta ja nämä muistot oli ihan uskottavia ja yksityiskohtaisia. Kertosäkeessä voisi kuitenkin olla tekstissä isompi sanoma, kuin vaan tuo moi moi. Ja jos musiikkivideo tehdään, niin toivottavasti ei mennä sinne Lauttasaaren vesitorniin kuvaamaan! 6 p

4. Seamus Fogarty: Van Gogh's Ear 17 pistettä

(Seamus Fogarty, James Yorkston)

Essi: Siinä oli aitoa soittoa, kappale alkoi ja päättyi tosi jännästi. Epätavallisia elementtejä paljon. Melodiaa en tästä kyllä löytänyt ja tarina jäi minulle puolitiehen. Tuotanto kuulosti vähän siltä, että kunhan vaan soitellaan menemään. 6 p
Olli: Tällaista singer-songwriter -kamaa, jossa myös bändillä iso merkitys. Tuntui siltä kuin koulun musiikkitunnilla, että kaikki saa ottaa soittimen käteensä ja päästellä menemään. Olen sellainen 'kertsityyppi', että tällainen junnaavasti kulkeva kappale ei kiinnosta. Laulajalla rasittavasti koko ajan valitus päällä. 4 p
Veli: Biisi jatkui samanlaisena koko matkan. Irkkumeininkiä hetkestä, jolloin pubissa on valomerkki jo lähellä. Salakavala tunnelma, eteni kuin hiljainen hiihtäjä pimeässä metsässä. 7 p