Hyppää pääsisältöön

Eroon syövästä, allergiasta ja hampaiden reikiintymisestä? - kymmeniin tauteihin kehitellään rokotteita

syöpärokote on kehitteillä
Syöpiin on kehitteillä rokotteita syöpärokote on kehitteillä Kuva: Yle syöpä,rokotteet,Helsingin yliopisto

Ei syöpiä. Ei allergiaa. Ei reikiä hampaissa. Matkoja ilman ripulihuolia. Tämä on tulevaisuutta mikäli kehitteillä olevat uudet rokotteet saadaan toimimaan. Suomessa ja maailmalla on meneillään kymmeniä rokotetutkimuksia, jotka pyrkivät poistamaan taudit jo ennen niiden syntymistä tai parantamaan ne.

- Kymmeniin erilaisiin sairauksiin on kehitteillä rokotteita. Ideoita on enemmänkin, mutta tässä pätee pyramidiefekti. Pohjalla on hankkeita ja eläinkokeita. Huipulla ovat sitten uudet valmiit rokotteet, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek kertoo

Osaan sairauksista rokote on jo lähellä. Esimerkiksi ykköstyypin diabetes voidaan lähivuosina saada kuriin rokotuksella. Tulevaisuudessa rokote voi myös parantaa jo puhjenneen sairauden, esimerkiksi syövän.

Rokote estää ja nitistää syövän

Syöpärokote voi kuulostaa utopialta, mutta sellaisia on jo olemassa - ja uusia kehitteillä.
Hepatiittiviruksia vastaan annettava hepatiittirokote suojaa maksasyövältä. Papilloomavirusta vastaan annettava HPV-rokote puolestaan ehkäisee kohdunkaulansyöpää ja sen esiasteita.

Erilaiset infektiot aiheuttavat syöpiä, joten rokotteen kehittäminen virusta tai bakteeria vastaan auttaa syöpien ehkäisyssä.

- Helikobakteeria on tutkittu jo pitkään. Se aiheuttaa vatsasyöpää ja puolet maailman ihmisistä kantaa sitä. Nyt yritetään löytää rokote, joka estäisi helikobakteeria saamasta aikaan hallitsemattoman solujen jakautumisen, Hanna Nohynek kertoo.

Kiinassa on jo testattu suun kautta annettavaa helikobakteerirokotetta. Se antoi 72 %:n suojan uusilta infektioilta.

Rokotteita kehitetään paitsi ehkäisemään syöpiä myös hoitamaan niitä.

Uudet rokotteet pyrkivät pysäyttämään tai poistamaan jo alkaneen syövän.

- Uusilla ns. terapeuttisilla rokotteilla pyritään hidastamaan syövän etenemistä tai tuhoamaan se kokonaan. Tämäntyyppinen rokote on kehitteillä esimerkiksi pahanlaatuista ihosyöpää, melanoomaa, vastaan, Nohynek sanoo.

Melanoomarokote aktivoi kehon oman puolustusjärjestelmän tappamaan syöpäsoluja. Rokotetta on testattu potilailla lupaavin tuloksin.

Myös yhtä kaikkiin syöpiin auttavaa rokotetta on testattu. Tämä rokote käyttäisi melanoomarokotteen tapaan hyväksi kehon omaa puolustusjärjestelmää. Immuunipuolustus käy päivittäistä taistelua esimerkiksi viruksia vastaan.
Yleisellä syöpärokotteella voitaisiin auttaa immuunipuolustusta tunnistamaan syöpäsolut vihollisiksi ja tuhoamaan ne itse, sijaitsivat ne missä tahansa kehossa. Rokote on hiirikokeissa sekä pienellä otoksella ihmisiä tehonnut agressiivisesti laajeneviin kasvaimiin.

syöpärokote on kehitteillä
syöpärokote on kehitteillä Kuva: Yle / Miro Johansson syöpä,rokotteet

Myös Suomessa kehitetään samanlaista yleistä syöpärokotetta. Tämä rokote toimisi Troijan hevosen lailla: harmittomaan hengitystieinfektioita aiheuttavaan virukseen liitettäisiin syöpäsoluille tyypillisiä osia. Sen seurauksena keho alkaisi tuhota myös syöpäsoluja. Rokotetta testataan parhaillaan.

Ei enää allergiaoireita

Joka neljäs suomalainen kärsii allergiaoireista. Osalle on luvassa helpotusta mikäli suomalainen tutkijaryhmä onnistuu hankkeessaan. Tutkijaryhmä aikoo ensi vuonna testata koivuallergioihin tehoavaa rokotetta potilailla. Ryhmä tutkii myös timotein, kissan, koiran, hevosen, omenan ja pähkinän allergeeneja eli allergiaa aiheuttavia proteiineja.

Tavallisimmilla allergialääkkeillä kuten antihistamiineilla pyritään lieventämään ja hoitamaan allergisia reaktioita. Allergiarokote puolestaan vaikuttaisi suoraan allergian syihin.

- Allergeenien eli allergiaproteiinien rakennetta muutetaan geenitekniikalla niin, että ne eivät aiheuta allergiaoireita, vaan käynnistävät elimistön immuunijärjestelmässä allergialta suojaavien vasta-aineiden tuotannon, kertoo tutkimuksen johtaja Pekka Mattila

nainen niistää
nainen niistää Kuva: Shutterstock Yle Tiede

Rokote toimisi perinteisten pitkien siedätyshoitojen tapaan, mutta sitä pystyttäisiin antamaan heti alussa isompia määriä kerralla. Siedätyshoidosta tulisi miellyttävämpi ja myös lyhyempi. Tavoite on, että allergiaan saataisiin helpotusta puolen vuoden hoitojaksolla. Sinä aikana potilas saisi kolmesta kuuteen pistosta. Tämän jälkeen oireita ei enää tulisi.

Hampaiden reikiintyminen ja ykköstyypin diabetes kuriin rokottamalla

On oikeastaan ihme, ettei hammaskarieksen pääasiallista aiheuttajaa Streptococcus mutans -bakteeria vastaan ole jo kehitetty rokotetta. On nimittäin arvioitu, että 2,3 miljardia ihmistä kärsii karieksesta ja että monissa teollisuusmaissa jopa 90 prosentilla koululaisista on reikäiset hampaat.

- Rokote kariesta vastaan olisi merkittävä, koska suun kunto vaikuttaa myös sydän- ja verisuonitautiriskiin, Nohynek painottaa.

Kiinalaistutkijat ovat tarttuneet haasteeseen rokotetutkimuksellaan. Heidän kehittämänsä kariesrokote sisältää proteiineja, jotka tuhoavat reikiä aiheuttavia bakteereja. Rokotetta on jo testattu hiirillä ja se on osoittautunut tehokkaaksi sekä hampaiden reikiintymisen ennaltaehkäisyssä että jo syntyneen karieksen poistamisessa.

hammaslääkäri hoitaa pienen pojan hampaita
hammaslääkäri hoitaa pienen pojan hampaita Kuva: Shutterstock hammaslääkärit,karies,hammashuolto

Ykköstyypin eli erityisesti lasten sairastaman diabeteksen kohdalla ollaan jo lähellä läpimurtoa. Suomalaistutkijat ovat tutkineet diabeteksen syntyä jo yli 20 vuotta ja tänä kesänä selvisi, että sen taustalla on usein enterovirus, joka tunkeutuu haimaan ja tuhoaa insuliinia tuottavat solut. Hyvä uutinen on, että virusta vastaan voidaan tehdä rokote. Näillä näkyminen rokotetta aletaan testata ihmisillä ensi vuonna.

Matkailijoiden yleisimpään vaivaan hoito

Ihmiset reissaavat ympäri maailmaa ja samoin tekevät taudit. Mikrobit eivät piittaa maiden rajoista.

- Rokotteen kehittäminen matkailijoiden yleisimpään vaivaan eli ripuliin on tärkeää. Niitä on tutkimuksen alla tällä hetkellä useampikin. Denguekuume on lisääntynyt kaikissa trooppisissa maissa voimakkaasti ja sen ehkäisemiseen tarvittaisiin kipeästi tehokas ja turvallinen rokote, Nohynek sanoo.

Southamptonin yliopistossa kehitellään rokotetta, joka tehoaisi zikavirusta, denguekuumetta ja C-hepatiittia vastaan. Tutkijat ovat huomanneet, että näillä kaikilla viruksilla on yhteinen reseptori (KIR2DS2) ja tutkijat kehittelevät rokotetta nimenomaan sen pohjalta.

mies syö katukeittiössä Afrikassa, kissa kurkkii lautaselle
Kissa himoitsee koehenkilö Sakari Laatusen ateriaa Beninissä. mies syö katukeittiössä Afrikassa, kissa kurkkii lautaselle Kuva: Hans Schantz ripulireissu

Beninissä on parhaillaan käynnissä harvinaisen mittava rokotetutkimus, jossa testataan rokotetta ripulia aiheuttavaa ETEC-bakteeria vastaan. Vuoden aikana Beniniin lennätetään 800 suomalaista rokotetutkimuksen koehenkilöiksi. Matkailijoille ripuli on ohimenevä riesa, mutta köyhillä alueilla ripuli on edelleen tappava tauti. Itse asiassa ripuli tappaa 10 kertaa enemmän kuin sodat. Jos rokote osoittautuu toimivaksi, pelastuu paitsi monta lomamatkaa, myös kymmenien tuhansien lasten henki.

Kilpajuoksua viruksia vastaan

Rokotteiden kehittäminen on monesti kilpajuoksua viruksia vastaan.

- Ongelma on, että esimerkiksi jokavuotinen influenssavirus on jatkuvassa evoluutiossa. Se muuttaa perimäänsä ja pintarakenteitaan. Olemme jatkuvasti puoli vuotta siitä jäljessä, Nohynek harmittelee.

rokoteruiskua täytetään lähi
rokoteruiskua täytetään lähi Kuva: Shutterstock prisma studio blogit

Influenssarokotteet pitää valmistaa jo kuukausia ennen influenssakauden alkua, joten ne perustuvat valistuneisiin arvauksiin siitä, millainen kanta viruksesta on liikkeellä. Tämä tarkoittaa, että hyvänäkin vuonna vain noin puolet rokotteen saaneista saa tehokkaan suojan influenssaa vastaan.

- Tavoitteena on kehittää sellainen rokote, johon löydettäisiin influenssaviruksesta se osa, joka olisi yhteinen kaikille influenssa-viruksille ja joka ei muuntautuisi jatkuvasti, Nohynek toteaa.

Tutkijat uskovat, että tällainen universaali influenssarokote on lähempänä kuin koskaan.

Tulevaisuuden rokote on räätälöity ja se tarttuu kuin virus

Rokotetutkijoille virukset ovat paitsi vihollisia, myös opettajia. Tällä hetkellä tutkijat yrittävät kehittää rokotteita, jotka tarttuvat ihmisestä toiseen kuin virus. Näin voitaisiin varmistaa riittävä laumasuoja myös sellaisilla alueilla, joissa kaikkia ihmisiä ei voida rokottaa.

Onko järkevää antaa kaikille tasan samat rokotukset? Sitäkin pohditaan ja tulevaisuudessa geeniperimä saatetaan huomioida myös rokotusohjelmassa. Kaukaisena tavoitteena on luoda uudenlainen yksilöity rokotusohjelma kaikkia koskevien rokoteohjelman tilalle. Meidät siis rokotettaisiinkin oman geeniperimämme mukaan.

rokotus vauvan olkavarteen
rokotus vauvan olkavarteen Kuva: Shutterstock prisma studio blogit

- Selvitettäisiin, mille taudeille kunkin geeniperimä altistaa ja rokotettaisiin sen mukaisesti. Jos esimerkiksi tiedettäisiin, että joku ei tarvitse HPV-rokotetta, koska hänen geeniperimänsä pystyy korjaamaan viruksen aiheuttaman limakalvovaurion itsekin, niin sitä ei annettaisi, Nohynek selittää.

Toimittaja: Nina Malberg

Liity Yle Tieteen yhteisöön Facebookissa.