Hyppää pääsisältöön

"Ulos mafia, ulos hallitus!" Kansalaisaktivistit osoittivat mieltään Espanjassa jo vuonna 2013

Katalonian kriisin varjoon on jäänyt Espanjan hallitsevaa kansanpuoluetta koetteleva korruptioskandaali, josta Ulkolinja kertoi jo vuonna 2013. Nyt Espanjan asiaa tutkiva tuomari on julkaissut yhteenvedon, jonka mukaan Kansanpuolue on pyörittänyt laitonta, pimeää kassaa 18 vuoden ajan. Tutkintatuomarin mukaan korruptio ja laittomat komissiot eivät ole olleet puolueessa poikkeus, vaan hallitseva toimintatapa. Kansanpuolueen poliitikoista jo yhdeksänsataa on syytettynä erilaisissa korruptioskandaaleissa.

Pertti Pesosen vuonna 2013 ohjaama Ulkolinja ”Varkaita Auringossa” kertoo Espanjasta, jossa työttömiä on jo kuusi miljoonaa, mutta työttömien kohtalo ei ole kummankaan Espanjan pääpuolueen huolenaiheista päällimmäisenä. Enemmän puolueita huolettaa, miten ne selviävät korruptioskandaaleista, joihin ne molemmat ovat sotkeutuneet. The Guardian kertoo nyt sen, minkä Ulkolinja kertoi jo vuonna 2013.

Hallitusvaltaa pitävä kansanpuolue on jäänyt kiinni pimeästä puoluerahoituksesta ja 50 miljoonan euron salaisista tileistä sveitsiläisissä pankeissa. Rahoilla on muun muassa maksettu pimeitä palkkoja puolueen johtohenkilöille. Sotkusta kirjan kirjoittaneen toimittajan ja kommentaattorin Ernesto Ekaizerin mukaan Barcenas-skandaali on Espanjan Watergate. Sen selvittämisellä mitataan koko espanjan poliittisen järjestelmän uskottavuutta korjata ja paljastaa omat virheensä.

Oppositiossa oleva sosialistipuolue on sotkeutunut mittasuhteiltaan vielä suurempaan skandaaliin. Andalucian maakunnassa jo yli 120 puolueen aktiivia, puoluetta lähellä olevaa ay-johtajaa ja puolueen jäsentä on joutumassa oikeuteen julkisten rahojen väärinkäytöstä. Syytettyjen joukossa on 40 korkeaa maakuntajohtajaa, sama määrä, kuin Ali Baballa oli rosvoja, sanoo El Mundo –lehden toimittaja Fransisco Rosell.

Kyseessä on rahasto, joka alun perin oli tarkoitettu vaikeuksissa olevien yritysten auttamiseen, mutta siitä tuli rahoitusautomaatti jonka kautta lypsettiin etuja puolueen ja ay-liikkeen kaadereille kymmenen vuoden ajan. Skandaalin alun perin paljastaneen toimittaja Fransisco Rosellin mukaan huijaus oli järjestelmällistä, suunnitelmallista ja sillä oli maakunnan korkeimman poliittisen johdon tuki ja hyväksyntä.

Korruptioskandaalit ovat syöneet pahoin poliitikkojen uskottavuutta. Kirjailija Cesar Molinas vaatii Espanjaan uutta puoluelakia, joka pakottaisi puolueet sisäiseen demokratiaan ja avoimuuteen rahankäytössään. Erilaiset protestiliikkeet, nettikampanjat ja hädänalaisia ihmisiä puolustavat järjestöt toimivat aktiivisesti ja vaikuttavat politiikkaan. ”Aktivismi ei vaaranna demokraattista järjestelmää, se yrittää pelastaa sen” Näin sanoo Ada Colau, Asuntolainojen uhrien järjestön keulakuva. Järjestö sai tänä vuonna Europarlamentin palkinnon ihmisoikeuksien puolustamisesta.

Kansalaisaktivistit osoittavat mieltään tunnuksen, ulos mafia, ulos hallitus – alla. Kun poliittinen järjestelmä on menettänyt uskottavuutensa, niin kansalaisaktivismi haastaa sen kadulla.

Ohjaus Pertti Pesonen

Ulkolinja: Varkaita auringossa nyt Yle Areenassa.
Ohjelma on esitetty Yle TV1:ssä ensimmäisen kerran 21.11.2013.