Hyppää pääsisältöön

Bloggaaja Maria Nordin pääsi eroon tuoksuyliherkkyydestä ja se näkyy myös parisuhteessa

Bloggaaja Maria Nordin Puoli seitsemän ohjelman studiossa.
Bloggaaja Maria Nordin Puoli seitsemän ohjelman studiossa. Kuva: Anu Vilkman Puoli seitsemän

Vuosia tuoksuyliherkkyydestä kärsinyt bloggaaja Maria Nordin on päässyt irti vaivoistaan. Kun keho voi paremmin, myös parisuhde muusikko Reino Nordinin kanssa kukoistaa.

Bloggaaja Maria Nordin on kärsinyt koko elämänsä tuoksuyliherkkyydestä. Jo lapsena hajuvedet tai vaikkapa tupakansavu aiheuttivat hänelle päänsärkyä ja muita vaivoja.

Viime talvena Maria tutustui DNRS-menetelmään. DNRS:n (dynamic neural retrainig system) kehittäjä Annie Hopper uskoo, että tuoksuyliherkkyys oireet johtuvat aivojen limbisen järjestelmän häiriöstä: aivot ovat ylivirittyneet ja ne täytyy opettaa pois ylireagoinnista. Aivot muokataan uudelleen mielikuva- ja rentoutusharjoitusten avulla.

− Kaikki yliherkkyydet, allergiat ja monet muutkin sairaudet ovat seurausta siitä, että meidän aivoissamme on meidän omien tavoitteidemme kannalta epäedullisia kytkentöjä, jotka voi itse tietoisilla ajatuksilla ja menetelmillä korvata, Maria Nordin uskoo.

DNRS-menetelmää on kritisoitu siitä, että se vähättelee sairaita ihmisiä väittämällä, että sairaudet olisivat vain seurauksia heidän ajatuksistaan.

− Ei se ole näin pelkästään. Se on aika monimutkainen juttu, ja siinä on paljon mitä minä tai tiede tai kukaan ei vielä tiedä.

Menetelmä on erittäin kiistanalainen eikä siitä ole toistaiseksi tutkimustietoa. Esimerkiksi Allergia- ja astmaliitto ei toistaiseksi suosittele sitä. Yle Tieteen blogissa psykologi Jukka Häkkinen kirjoitti syyskuussa, että "on julmaa väittää vaikeasta astmasta, allergiasta tai muusta vakavasta taudista kärsivälle, että positiivinen ajattelu parantaa"

Parisuhde Reinon kanssa kukoistaa

Kun Marian keho on löytänyt tasapainotilan, myös mieli on tyyni ja rauhallinen.

− Olen löytänyt sisäisen rauhan, elämänilon ja rakkauden.

Maria ja Reino Nordinin avio-onnen kestävyyttä on käsitelty paljon julkisuudessakin, mutta Marian mukaan vaikeudet on nyt voitettu, ja pariskunnalla menee hyvin.

− Meillä menee aivan loistavasti. Elämä on ihanaa ja rakkaudentäyteistä.

Keikat vievät Reinoa ympäri Suomea, ja Marialla on omat kiireensä, mutta aikaa löytyy myös yhteisiin hetkiin.

− Vaikka meillä on paljon kaikkea, meillä on myös rauhaa ja aikaa kaikelle, Maria iloitsee.

Maria Nordin kertoo tuoksuyliherkkyydestään kohdassa 6'48''.

Edit 03.11.2017 Lisätty tietoa menetelmän kiistanalaisuudesta. Toimittaja kirjoitti alkuperäisen artikkelin pyydettynä televisiokeskustelun perusteella.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän