Hyppää pääsisältöön

Hypokoiran superkuono diabeetikon apuna

Hypokoira
Hippu on hypokoira Hypokoira Kuva: Marjo Lundvall / Yle hypokoirat,Akuutti

Sosiaalinen, tarkkaavainen, ihmisläheinen, rauhallinen – ja ennen kaikkea terve. Siinäpä niitä vaadittavia ominaisuuksia hypokoiraksi haluavalle. Koirat ovat yksilöitä, ja lopullinen soveltuvuus hypokoiran vaativaan tehtävään selviää varsinaisessa koulutusvaiheessa.

Petteri Sipilä (10 v) sairastui ykköstyypin diabetekseen viisivuotiaana. Ennen kuin hypokoira Hippu tuli perheenjäseneksi, verensokeriseuranta huolestutti niin Petteriä kuin vanhempiakin vuorokauden ympäri.

– Petteriä piti muistuttaa syömisistä ja juomisista, sopivasta liikunnasta ja ties mistä. Eihän tuon ikäinen vielä millään itse muista ja huomaa, mitä kaikkea diabeteksen kanssa eläminen vaatii, kertaa Petterin äiti Susanna Sipilä aikaa ennen Hipun tuloa.

Hypokoira Hippu sohvalla perheen äidin ja pojan kanssa
Hippu on tärkeä perheenjäsen Hypokoira Hippu sohvalla perheen äidin ja pojan kanssa Kuva: Yle / Akuutti / Marjo Lundvall Akuutti,Yle TV1,hypokoirat

Hypokoira on koulutettu, diabeetikkoa avustava koira, joka on mukana diabeetikon arjessa monin tavoin. Loistavana hajutunnistajana se tarkkailee diabetesta sairastavan verensokeritason vaihteluja.

Koira ilmaisee havaitsemansa huolestuttavat verensokeritason vaihtelut esimerkiksi kuonolla tökkimällä. Osaapa se myös hakea apuvälineitä tai vaikka syötävää, jos näin on opetettu.

Kaikki tähtää siihen, että diabetesta sairastavan verensokeritasapaino säilyisi, eikä ikäviä äkkitilanteita syntyisi.

Hypokoiria ei vielä riitä kaikille

Vaikka rodullisia vaatimuksi ei virallisesti olekaan, niin sanotut lättäkuonoiset eivät ole parhaita mahdollisia hajutyöskentelijöitä.

– On ihan mahdollista kouluttaa omasta koirasta hypokoira, jos tuntuu, että koiran ominaisuudet olisivat tähän hommaan sopivia. Virallinen koirakoulutus kestää noin puolitoista vuotta. Tämän jälkeenkin hypokoiraa seurataan, ja kahden vuoden välein on tasotarkastuksia, kertoo Elisa Forsman Hypokoira-yhdistyksestä.

– Jos taas on hankkimassa valmiiksi koulutettua hypokoiraa, on syytä varautua pitkäänkin jonottamiseen. Perhe, jolle koira on tarkoitettu otetaan mukaan koulutusvaiheeseen, jotta tavat puolin ja toisin tulisivat tutuiksi. Jonotusaika tällä hetkellä on noin kaksi vuotta. Moni koiran saanut toteaa kuitenkin, että kyllä kannatti odottaa, Elisa Forsman tietää.

Hypokoira-merkki koiraliivissä
Koulutettu hypokoira saa työliivin Hypokoira-merkki koiraliivissä Kuva: Yle / Akuutti / Marjo Lundvall Akuutti,hypokoirat

Hypokoiran kustannukset jäävät ainakin toistaiseksi kokonaan tarvitsijoiden itsensä maksettaviksi. Toiveissa on, että niiden status saataisiin samalle tasolle kuin esimerkiksi opas- ja avustajakoirilla nyt on.

Maa- ja metsätalousministeriö myönsi alkukesästä 2017 hypokoirille luvan liikkua elintarviketiloissa, eli koiran saa ottaa mukaan esimerkiksi kauppaan ja ravintolaan.

Hyötyä ja iloa koko perheelle

–Meidän perhe innostui hypokoiran hankinnasta kun ystäväperheemme hankki koiran heidän diabetesta sairastavalle pojalleen, Susanna Sipilä kertoo.

Sipilän perheeseen tullut Hippu on labradorinnoutaja. Perhe ei hankkinut valmiiksi koulutettua koiraa vaan päätti kouluttaa koiran itse virallisessa koulutusohjelmassa.

Hypokoira Hippu tarkkailee
Hippu on rauhallinen ja tarkkaavainen Hypokoira Hippu tarkkailee Kuva: Yle / Akuutti / Marjo Lundvall hypokoirat,Akuutti

Puolentoista vuoden koulutusjakso oli yhdistelmä ohjausta, leikkiä ja koiran totuttamista perheen elämään.

Petteristä ja Hipusta onkin tullut oiva parivaljakko.

–Parasta Hipussa on, kun se on niin leikkisä ja silti myös tarkka. Sen kanssa tuntuu turvalliselta lähteä ihan minne vaan, Petteri Sipilä iloitsee.

Asiantuntija:

ELISA FORSMAN, Hypokoira ry

Akuutti – tutkittua tietoa terveydestä ja hyvinvoinnista. Rohkeita ihmisiä ja inhimillisiä tarinoita. Liity joukkoomme Facebookissa!

Näillä ominaisuuksilla hypokoiraksi

- soveltuva rotu, motivointi helppoa
- hyvä nenätyöskentelijä
- aikaa osallistua viralliseen koulutukseen
- eläinlääkärin lausunto terveydestä
- rokotukset, madotukset kunnossa ennen koulutusta
- hyvät sosiaaliset taidot
- ihmisläheinen luonne
- helposti lähestyttävä ja nopeasti rauhoittuva