Hyppää pääsisältöön

Kansallisoopperan ja -baletin suursatsaus Kalevalanmaa suorana Yle Areenasta

Kansallisoopperan Kalevalanmaa -teokseen liittyvä kuva. Kuvassa Hanako Matsune.uskuva
Kuvassa Hanako Matsune. Kansallisoopperan Kalevalanmaa -teokseen liittyvä kuva. Kuvassa Hanako Matsune.uskuva Kuva: Saara Salmi, Ooppera & Baletti Suomen Kansallisooppera,Suomen Kansallisbaletti

Kansallisoopperan ja –baletin yhteinen suursatsaus Kalevalanmaa on järkälemäinen teos Suomen historiasta - ja tulevaisuudesta. Teos on myös Kansallisbaletin taiteellisen johtajan Kenneth Greven kymmenvuotisen johtajakauden viimeinen kantaesitysteos.

Ensi-ilta oli Kansallisoopperassa 3.11.2017, ja Yle lähettää Kalevalanmaan suorana lähetyksenä Yle Areenassa lauantaina 18.11.2017.

Lauantaina 18.11.2017 klo 19.00
Kalevalanmaa

Suora lähetys Yle Areenassa
Väliajalla n. klo 20.10 alkaen toimittajat Liisa Vihmanen ja Janne Koskinen vieraineen keskustelevat teoksesta. Keskustelemassa ovat 80 vuotta täyttävän Suomen tanssi- ja sirkustaiteilijoiden liiiton puheenjohtaja Outi Kallinen, Koko Suomi tanssii -hankkeen projektipäällikkö Riitta Aittokallio ja Suomen Kansallismuseon Suomen esihistoriasta kertovan näyttelyn projektipäällikkö, tutkija Hanna Forssell. Ja ihan aluksi mukaan saadaan myös Värttinän väkeä, Mari Kaasinen, Susan Aho ja Karoliina Kantelinen esiintymisasuissaan.
Huom! Suoran lähetyksen jälkeen teos on katsottavissa Yle Areenassa 19.11.2017 klo 12 alkaen 6 kuukauden ajan

Kalevalanmaa ei ole tuttu Kalevalan tarina. Nyt puhutaan maasta, johon Kalevala juurtuu. Tarinassa kuljetaan muinaisaikojen mystiikasta nykypäivään tuttujen sankareiden matkassa.

Tarina ammentaa häpeilemättä tämän maan historian ja kulttuurin merkkipaaluista ja yhdistää rohkeasti eri taidemuotoja keskenään. Lopputuloksena on leikkisä, hullu ja koskettava teos, joka voi syntyä vain ulkopuolisen silmin. ”Tanskalaisilla on ’hygge’, mutta teillä suomalaisilla on sisu. Ihailen sitä voimaa, joka on tässä yhteiskunnassa ja Suomen historiassa. Haluan haastaa suomalaiset löytämään sisun uudelleen myös tulevaksi sadaksi vuodeksi”, Kenneth Greve kertoo ajatuksistaan.

Teoksen musiikin on koostanut Tuomas Kantelinen. Suomen esihistoriaan uppoudutaan mm. Uuno Klamin tuotannon kautta, ja kohti nykypäivää siirrytään lukuisten suomalaisille tuttujen sävelten ja säveltäjien kuljettamana Sibeliuksesta Värttinään ja viime vuosien hitteihin.

Kalevalanmaa on yhtä aikaa kiitosvirsi, ylistyslaulu ja tukkapölly Suomen kansalle. Se sukeltaa syvälle suomalaisuuden ytimeen. Ymmärrämmekö me juuremme? Tiedämmekö mihin olemme menossa? Vieläkö meistä löytyy sisua mennä läpi harmaan kiven niin kuin joskus ennen?

Kalevalanmaa kuuluu Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmistoon.

Kansallisoopperan Kalevalanmaa -teokseen liittyvä kuva. Kuvassa Samuli Poutanen.
Kuvassa Samuli Poutanen Kansallisoopperan Kalevalanmaa -teokseen liittyvä kuva. Kuvassa Samuli Poutanen. Kuva: Saara Salmi, Ooppera & Baletti Suomen Kansallisooppera,Suomen Kansallisbaletti

Tekijät:

Koreografia, dramaturgia: Kenneth Greve
Musiikillinen neuvonantaja: Tuomas Kantelinen
Musiikinjohto: Nick Davies
Lavastus-, valaistus- ja projektiosuunnittelu: Mikki Kunttu
Puvut: Erika Turunen
Dramaturgia: Pirjo Toikka

Rooleissa lauantaina 18.11.2017:
Aino - Abigail Sheppard
Väinämöinen - Samuli Poutanen
Ilmarinen - Frans Valkama
Lemminkäinen - Jani Talo
Pohjan akka - Rebecca King
Ainon varjo - Valeria Quintana.

Tekijät keskustelivat teoksesta ennen ensi-iltaa marraskuun alussa. Katso keskustelun tallenne Areenassa
Miten Kalevalanmaa syntyy? Mistä teoksessa oikein on kyse? Tekijät kertovat teoksesta Liisa Vihmasen vetämässä keskustelussa. Mukana ovat ovat koreografi Kenneth Greve, säveltäjä Tuomas Kantelinen, tanssija Atte Kilpinen, harmonikkataiteilija Kimmo Pohjonen ja pukusuunnittelija Erika Turunen. Keskustelu lähetettiin suorana Oopperan lämpiöstä 1.11.2017.

Suora lähetys 18.11.2017 on Yle Areenan lisäksi katsottavissa Oopperan ja Baletin Stage24-suoratoistopalvelun välityksellä
Lue lisää Kansallisoopperan sivulta

Katso traileri

Lue myös - yle.fi:stä poimittua