Hyppää pääsisältöön

Tuberäppäreihin kohdistuu oletuksia, joita Hurja haluaa murtaa – voiko tubettaja-artistiin suhtautua samalla lailla kuin perinteisen artistiin?

Hurjan ensimmäinen levy-yhtiön kautta julkaistu kappale nousi Spotifyn viraalilistan kärkeen. Siihen saattoi auttaa se, että hänellä on faneja vankan YouTube-taustan kautta.

Hurja. // Kuva: Janina Pitkänen

Tubettaminen toimii nykyään oivallisena ponnahduslautana niin musiikki- kuin media-alalle. Tästä loistavia esimerkkejä ovat artistit SAARA, Arttu Lindeman, Daniel Okas ja Musta Barbaari, Posse-ohjelmassa mukana olevat Herbalisti ja Lakko sekä NRJ:n juontaja Mariieveronica.

YouTubesta noussutta artistia kutsutaan yleisesti ottaen tubeartistiksi. Sanalla on hieman ikävä klangi: tubeartistit saavat biiseilleen mukavasti kuuntelukertoja jo sen vuoksi, että heillä on vankka fanipohja YouTubessa. Heidän ei tarvitse aloittaa nollasta – eikä heidän aina koeta ansainneen kuuntelukertojaan.

- Jos puhutaan räpistä, niin aidot räppipäät puhuvat, että joku tubettaja ei osaa räpätä ja että hän on saanut levytyssopimuksen vain seuraajien takia. On monia, joiden päiviä tuntuu haittaavan, jos joku ei ole ansainnut jotain osaa elämästään, 19-vuotias tubettaja ja räppäri Hurja eli Teemu Lindgren kertoo YleX:lle.

Hurja on julkaissut levy-yhtiö PXS:n kautta kolme kappaletta. PXS on pieni levy-yhtiö ja ohjelmatoimisto, jonka ensimmäinen kiinnitys Hurja on.

Biiseistä ensimmäinen, toukokuun alussa ilmestynyt Seittii, nousi Spotifyn viraalilistan kärkeen ja pysyi siellä viiden päivän ajan. Viraalilistalle nousevat ne biisit, jotka leviävät nopeiten lyhyen ajan sisällä. Kappaletta on nyt kuunneltu lähes 600 000 kertaa – eli sillä on enemmän kuuntelukertoja kuin esimerkiksi millään Kauriinmetsästäjien kappaleella.

Ainakin toistaiseksi moni kuitenkin tietää Hurjan paremmin tubettajana kuin räppärinä. YouTubessa Hurja tunnetaan nimimerkillä Tepatus. Hänen kanavallaan on reilut 63 000 tilaajaa. Se on huomattavasti vähemmän kuin vaikka Lindemanilla, jolla on yli 170 000 tilaajaa.

Hurja ei koe olevansa tuberäppäri tai tubeartisti. Hän on räppäri, joka tekee videoita YouTubeen.

On toki luonnollista, että hän sanoo näin, kun hän ei kerran halua tuberäppärin leimaa. Mihin hän siis perustaa ajatuksensa?

- Olen aloittanut räpin tekemisen ja biisien julkaisun Soundcloudiin jo pari vuotta ennen kuin perustin Tepatus-kanavan, Hurja kertoo YleX:lle.

Tätä kaikki eivät kuitenkaan voi tietää, vaikka Tepatuksen kanavalla on jonkin verran räppivideoita vuosien varrelta. Siksi Hurja voidaan helposti mieltää “tavalliseksi” tuberäppäriksi.

Mutta mitä tuberäppärillä tai tubeartistilla oikein tarkoitetaan ihan käytännössä? Milloin tubettaja on tubeartisti, milloin pelkkä artisti?

Täydellistä vastausta kysymykseen ei ole. Hurja avaa asiaa omasta näkökulmastaan.

"Jos ei ikinä puhu musiikista YouTubessa ja sitten julkaisee videon, että unelmani täyttyi ja sain levytyssopimuksen, niin on se aika outoa."― Hurja

- Jos iso levy-yhtiö ottaa sellaisen tubettajan artistiksi, jolta ei olla aiemmin kuultu musiikkia, niin tulee sellainen maku, että yritetään pumpata kaikki irti kuuntelijamäärästä ja tehdä kansanlaulu, joka uppoaa yleisöön, Hurja sanoo.

Hurjan mielestä on kummallista, jos joku suosittu tubettaja ryhtyy tekemään musiikkia tyhjästä, vasta sen jälkeen, kun on saanut suosiota.

- Jos ei ikinä puhu musiikista YouTubessa ja sitten julkaisee videon, että unelmani täyttyi ja sain levytyssopimuksen, niin on se aika outoa. Jos on 500 videota kaikesta muusta kuin musiikista.

Hurja ymmärtää, että häneen kohdistuu ennakkoluuloja ja oletuksia, jotka liittyvät tubettajataustaan. Hän pyrkii kuitenkin olemaan miettimättä näitä asioita mahdollisimman paljon ja antaa musiikin puhua puolestaan.

- Kyllä sen kuulee, että onko kyseessä ihan eka räppibiisi, jonka on kirjoittanut levytyssopimuksen takia, vai onko taustalla jotain pidempiaikaista mielenkiintoa asiaa kohtaan.

Biisinkirjoittaminen toimii terapiana

Hurjalle on musiikinteossa tärkeää se, että hän pääsee haastamaan itseään. Vaikka aiemmin tänä vuonna Oden kanssa tehty Hollaa on bileräppimäinen biisi, Hurja aikoo keskittyä sellaisiin kappaleisiin, joissa on jotain sanomaa ja merkitystä. Hän ei halua tulla tunnetuksi artistina, joka julkaisee humalahakuisia biisejä, jotka paukkuvat yökerhoissa.

Hurja on kirjoittanut riimejä lähes joka päivä viimeisen viiden vuoden ajan. Aluksi hän kirjoitti vain yksittäisiä laineja, joissa on jokin tyylikeino kuten tuplariimi. Taitojen kehittyessä lainit ovat kasvaneet biiseiksi – mutta myös yksittäisten riimien kirjoittaminen on jatkunut,

- Mulla on valehtelematta ainakin 700 notepad-tiedostoa koneella, joissa on kaikissa jonkin verran riimejä, Hurja sanoo.

"Mulla on aika paha paniikkihäiriö ja jos tulee paniikkikohtaus niin on auttanut paljon, että menen koneelle kirjoittamaan biisiä."― Hurja

Esimerkiksi riimien kirjoittelun vuoksi Hurja ei ole tänä vuonna julkaissut YouTube-kanavallaan kuin kolme videota – ja nekin liittyvät musiikkiin.

Vaikka riimien ja biisien kirjoittaminen on pääasiassa ajanvietettä ja tarkoituksenmukaista itsensä kehittämistä, toisinaan kirjoittamisella on iso rooli myös artistin terveydentilan ja henkisen tasapainon kannalta.

- Kirjoittaminen on auttanut aika vaikeista jutuista läpi. Mulla on aika paha paniikkihäiriö ja jos tulee paniikkikohtaus niin on auttanut paljon, että menen koneelle kirjoittamaan biisiä. Vaikka tulisi synkempää tekstiä, josta tiedän heti, etten aio julkaista sitä, niin se auttaa senhetkiseen olotilaan todella paljon.

Hurjan tavoite on tehdä sellaista musiikkia, joka iskee mahdollisesti vain tietynlaiselle porukalle. Vähän samaan tapaan kuin Töölön Ketterän musiikki, jota ei ainakaan vielä voi luokitella valtavirtamusiikiksi, mutta joka voi skenen sisällä vahvasti.

- Tarkoituksena on se, että niille, joille mun musiikki potkii, potkii lujaa.

Hurjan tuorein sinkku Kato julkaistiin 20. syyskuuta.

Lue myös:

Arttu Lindeman voitti ansaitusti vuoden artisti -yleisöäänestyksen Emma Gaalassa – hän oli ainoa ehdokas, jolla on laaja fanikunta musajuttujen ulkopuolella

Musta Barbaari nousi 22-vuotiaana monikulttuurisuuden äänitorveksi – kolme vuotta myöhemmin hän on yhä salil eka, salil vika

SAARA laulaa, tekee tv:tä ja Tubea, näyttelee ja suunnittelee vaatteita - “Fokus olisi hyvä pitää yhdessä asiassa, jos miettii järkevästi. Mutta minähän en tunnetusti ole järkevä ihminen.”