Hyppää pääsisältöön

Näyttelijä Mats Långbacka: “Diabetes oli viedä putkaan”

Minulla on diabetes -tunnisteita ja tuottaja Mats Långbacka.
Minulla on diabetes -tunnisteita ja tuottaja Mats Långbacka. Kuva: Marjo Lundvall / Yle Mats Långbacka,Akuutti,diabetes

Useimmat diabeetikot pitävät mukanaan diabeteksesta kertovaa tunnusta. Jos diabeteskohtaus yllättää, satunnainenkin paikalle osuva ymmärtää mistä on kysymys. Mats Långbacka sairastui ykköstyypin diabetekseen vuonna 2000. Hän tuntee sairautensa ja hoitaa itseään hyvin, mutta silti yksi diabeteskohtaus oli koitua kohtalokkaaksi.

– Hurjin, ja onneksi toistaiseksi ainoa sairauteni vaaratilanne sattui työpaikalla, kun diabeteskohtaustani ei tunnistettu vaan paikalle soitettiin poliisit viemään minua putkaan!

Nyt jälkeenpäin tuottaja-näyttelijä Mats Långbacka (54) kertoo tarinaa naurunpilke silmissä, mutta pari vuotta sitten sattunut tilanne olisi voinut päättyä todella huonosti.

– En halunnut myöhästyä tärkeästä tuotantopalaverista. Niinpä riensin täyttä höyryä suoraan urheilutreenistä toimistolle, vaikka mielessä kävi ajatus, että jotain pitäisi ensin suuhun pistää, eli varmistaa tasainen verensokeri.

– Kesken kokoustamista tunsin itseni todella väsyneeksi ja lähdin mitään selittämättä huoneesta. Muut eivät huomanneet, etten enää ollut oikein tolkuissani.

Poliisit ihmettelivät isokokoista, sekavaa miestä, joka huitoi kiivaasti herättelijöitään

– Olin harhautunut samassa kerroksessa sijainneen toisen yhtiön lepotilan sohvalle pitkäkseni. Sieltä tämän toisen työyhteisön väki yritti minua herätellä, mutta olin vain huitonut sekavana, Mats kertoo.

Matsin herättelijät eivät ymmärtäneet, että kyse oli sairauskohtauksesta. He hälyttivät paikalle vahtimestarin, joka puolestaan soitti paikalle poliisit.

– Hulluinta tässä jälkikäteen ajatellen oli se, että tuolla vahtimestarilla itsellään oli diabetes. Silti hänkään ei tajunnut, mistä sekavuuteni, lähes tajuttomuus johtui.

Poliisit ihmettelivät isokokoista, sekavaa miestä, joka huitoi kiivaasti herättelijöitään. Niinpä Mats vielä varmuudeksi laitettiin siteisiin, ja sitten lähdettiinkin kohti poliisiautoa.

– Siinä vaiheessa onneksi oma työryhmäni oli jo alkanut ihmetellä poissaoloani. Työkaveri, joka tiesi diabeteksestani, tuli viime tingassa hätiin.

– Asia selvisi, ja minut kärrättiin putkan sijaan sairaalaan. Mutta kyllä hilkulla oli elimistöni täydellinen romahdus, Mats Långbacka huokaa.

Sukurasitetta, diagnoosi ei yllättänyt

Kun Mats Långbackan ykköstyypin diabetes vuonna 2000 todettiin, hän oli 37-vuotias. Veljellä oli diabetes, samoin veljen kahdella lapsella. Mats oli lykännyt lääkärikäyntiä, vaikka aavistelikin oireidensa syytä.

– Lähdin viimein lääkäriin, kun väsymys ja nopeasti heikentynyt näkökyky huolestuttivat.

Lääkäri kuunteli oireet ja arveli, että kyse on myyräkuumeesta tai diabeteksesta. Verikokeen tulos oli selvä: ykköstyypin diabetes, insuliinilääkitys alkoi heti.

Tuohon aikaan Mats oli jo näyttelemisen ohella mukana mediamaailman tuotantopuolella.

– Varmasti sairauden kanssa pystyy toimimaan kokoaikaisena näyttelijänäkin, kun on tarkkana oman kunnon ja säntillisen lääkityksen kanssa. Minulle tuotantopuolella työskentely oli tavoite muutenkin, ei vain diabeteksen takia syntynyt ura, Mats huomauttaa.

Mats toimii nyt oman tuotantoyhtiön, Långfilm Productionsin johdossa, eikä voi täysin välttää stressiäkään.

– On kiirekausia ja hiljaisempia jaksoja. Olen mielestäni kyllä oppinut mistä diabeteksen hoidossa on kyse: säännöllinen lääkintä, liikunta, ravinto. Jos jonkin osa-alueen laiminlyö, sen huomaa varsin nopeasti, Mats tietää.

Pojan diabetes huolestutti enemmän

Mats Långbackan kolmesta pojasta nuorimmalla todettiin ykköstyypin diabetes 11-kuukauden iässä. Sairaus vahvistui vasta useamman Lastenklinikka-käynnin jälkeen.

– Pienen lapsen kanssa oli tietenkin alkuun tosi hankalaa, piti olla aivan erityisen tarkka ravinnon ja lääkemäärien kanssa. Pikku hiljaa kaikki alkoi kuitenkin sujua, Mats kertoo.

Kyllähän me läheiset silti ollaan varpaillaan, että miten poika aina muistaa pitää itsestään huolta

Nyt Jacob on 14-vuotias jalkapalloilija, joka pelaa korkean tason joukkueessa, eikä anna diabeteksen häiritä urheilua.

– Kyllähän me läheiset silti ollaan varpaillaan, että miten poika aina muistaa pitää itsestään huolta. Liikuntahan on loistava asia diabeetikolle, mutta näin kovan tason urheilusuoritukset vaativat tiheää kunnon seurantaa. Toisaalta kun diabetes on ollut hänen elämässään aina, hän osaa suhtautua sairauteen luontevasti, Mats arvio.

Yöpymistä vaativilla pitemmillä joukkuematkoilla Mats on pyrkinyt olemaan pojan tukena mukana. Toki myös valmentajat tietävät sairauden laadun.

Jacobilla on käsivarressaan nykyaikainen mittausväline, diabetes-sensori, jonka lukema on parissa sekunnissa tarkistettavissa. Tämä helpottaa huomattavasti sokeriarvojen seurantaa.

– Itse olen niin tottunut sormenpäästä otettavaan näytteeseen ja liuskojen kanssa toimimiseen, etten ole sensoria itselleni lähtenyt hankkimaan. Jacobin tapauksessa se on kyllä ehdoton helpotus, Mats miettii.

Aikaisempina vuosina perhe tilasi pojan sensorivälineistön ulkomailta, nyt se tulee Helsingin kaupungin myöntämänä.

Elämä edellä, diabetesta unohtamatta

– Nykyisin lääkäritkin muistuttavat, että diabetes ei saisi ottaa pääosaa elämässä. Oma lääkärini totesi : "Ennen elettiin lääkityksen mukaan, nyt otat lääkettä sen mukaan, miten elät." Olenkin aika hyvin oppinut, minkälainen arjen rytmi minulle sopii, Mats Långbacka arvioi.

Mats tapaa syödä säntillisinä aikoina ja osaa koostaa ateriansa jo rutiinilla. Näin hän pystyy arvioimaan jo silmämääräisesti aterioiden hiilihydraatit ja tarvittavat insuliiniannokset.

Liikunta on ilo, ei pakkopulla. Kuntosali kuuluu arkeen ja Korppoossa vapaa-ajan maisemissa lepää niin ruumis kuin sielukin.

Mutta vielä siihen alun hurjaan tarinaan palataksemme: entä jos sinulla olisi ollut jokin diabeetikkotunnus mukanasi näkyvässä paikassa? Ranneke, riipus tai jokin muu logo?

Diabetesliiton diabetestunnuksia
Diabetesliiton diabetestunnuksia Diabetesliiton diabetestunnuksia Kuva: Yle / Akuutti / Marjo Lundvall diabetes,Akuutti,diabetestunnus

– No nyt vähän nolottaa. Tiedän toki, että niitä on, ja sellainen olisi hyvä olla juuri hätätilannetta ajatellen. Ei vaan ole tullut hankittua. Mutta nyt kyllä taitaisi olla aika sellainen tilata!

Akuutti – tutkittua tietoa terveydestä ja hyvinvoinnista. Rohkeita ihmisiä ja inhimillisiä tarinoita. Liity joukkoomme Facebookissa!