Verkon hintavertailupalvelut antavat nopeasti kuvan tuotteiden ja palveluiden hinnoista. Käyttäjältä vertailusivustot vaativat kuitenkin kriittisyyttä.
Verkon hintavertailupalvelut toimivat näppärästi ostopäätöksen tukena. Kirjoitat vain tuotteen vertailupalvelun hakuriville ja saat välittömästi puhelimen tai tietokoneen näytölle tuotelistan eri nettikauppojen hinnoilla varusteltuna.
Hintavertailusivustojen erikoistuneet hakukoneet ovat käteviä varsinkin silloin, kun käyttäjällä on tiedossa, mitä tarvitaan. Vertailusivustot antavat vikkelästi kuvan tuotteiden hintatasosta ja auttavat löytämään huokean hinnan muutamalla klikkauksella. Monilla sivuilla on myös ostopäätöksen apuna tuotteista kirjoitettuja käyttäjäarvosteluja.
Kätevyydestään huolimatta vertailusivustot eivät ole vailla ongelmia.
Vertailupalvelut ovat liiketoimintaa
Hintavertailupalvelut eivät yleensä kaupustele itse tuotteita, vaan ne vain ohjaavat tuotteita vertailevan kävijän nettikaupan sivuille. Kyse ei silti ole neutraalista ja yleishyödyllisestä hyvästä.
Vertailusivustot saavat usein tulovirtansa vertailussa mukana olevilta nettikaupoilta. Tuotteiden saaminen mukaan sivuston vertailuun voi siis vaatia nettikaupalta tuotetietojen toimittamisen lisäksi selvää rahaa.
Vertailusivustojen kassavirta kertyy esimerkiksi linkkien klikkauksesta kertyvistä maksuista tai kuukausittaisista tilausmaksuista sekä sivuston mainosbannereista.
Vertailujen laajuutta tai syvyyttä ei takaa mikään, eikä edullisinta hintaa tarjoavaa nettipuotia välttämättä löydy hakutulosten listasta lainkaan.
Esimerkiksi Suomen Hintavertailun Hinta.fi-vertailusivustolla pyörivät vaihtuvat tuotemainokset. Kansainväliseen Compare Groupiin kuuluva Vertaa.fi saa puolestaan tuloja liittymisliittymismaksun lisäksi niin sanotuista liideistä, joilla tarkoitetaan vertailupalvelusta verkkokaupan sivuille klikkaavia käyttäjiä.
Kaikki kaupat eivät ole vertailuissa mukana
Vaikka vertailusivustot kertovat avoimesti vertailussa mukana olevat nettikaupat, ne eivät ymmärrettävästi muistuttele kuluttajaa siitä, etteivät hintavertailut ole välttämättä kattavia. Esimerkiksi norjalaisen Schibsted Media Group -mediakonsernin Hintaopas mainitsee listaavansa hakutuloksissa niin palvelusta maksavat verkkokaupat kuin muutkin nettikaupat, joiden tarjoukset he tietävät.
Vertailujen laajuutta tai syvyyttä ei takaa mikään, eikä edullisinta hintaa tarjoavaa nettipuotia välttämättä löydy hakutulosten listasta lainkaan. Verkkosivut eivät liioin varmista tietojensa virheettömyyttä, eli vastuu jää käyttäjälle. Siksi vertailusivuja on paras ajatella lähinnä nettikauppojen välikätenä toimivina markkinapaikkoina.
Asetelma näkyy myös käytännössä. Jokainen vertailusivujen hakutuloksia keskenään verrannut tietää, että eri sivustoille samoin sanoin tehdyt haut voivat tuottaa erilaisia tuloksia. Jos vertailut olisivat kattavia, hakutulokset olisivat keskenään identtisiä.
Matkailualan sivustot keskittyvät
Verkossa tarjotaan tukuttain myös hotellien ja lentojen hintoja vertailevia hakupalveluja. Valitettavasti valtava valikoima ei takaa palveluiden laatua.
Viime keväänä lehdet raportoivat Euroopan komission ja EU:n kuluttajansuojaviranomaisten kartoituksesta, jonka kohteena oli 352 internetin hintavertailu- ja matkavarauspalvelua. Seulonnassa syynättiin erityisesti matkailualan toimijoiden edesottamuksia.
Tulokset eivät riemastuttaneet. Peräti kahdella kolmasosalla seulontaan valituista sivustoista oli sotkuja hintatiedoissa. Hintoihin esimerkiksi lisäiltiin ylimääräisiä kuluja, jotka jätettiin ilmaisematta selvästi ostajalle. Viranomaiset ovatkin patistaneet verkkosivustoja noudattamaan EU:n kuluttajalainsäädäntöä, jonka edellyttää matkailualan varauspalveluilta selviä hintoja ja läpinäkyvyyttä heti varausprosessin ensi hetkistä asti.
Matkavertailusivuissa on muitakin pulmia.
Pelkistä verkkosivujen nimistä ja ulkoasuista päätellen matkailualan vertailusivustot näyttävät kiihkeästi keskenään kilpailevilta palveluyrityksiltä. Mielikuva ei ikävä kyllä pidä paikkaansa. Todellisuudessa pääosa suurista matka- ja hotellihakupalveluista on keskittynyt vain parin kansainvälisen jättiyrityksen omistukseen.
Peräti kahdella kolmasosalla seulontaan valituista sivustoista oli sotkuja hintatiedoissa.
Matkailualan vertailu- ja varaussivustot vaikuttavat siis päälle päin aivan eri palveluilta, mutta monesti kyse on lähinnä kuluttajien höynäyttämiseksi suunnitellusta silmänlumeesta.
Matkavarauksia tehdessä onkin syytä pitää kieli keskellä suuta. Matkan ostamista kannattaa kokeilla usean eri palvelun kautta – aivan samalla tavoin kuin mitä tahansa verkko-ostosta tehdessä. Hotellihakukoneita voi myös käyttää pelkkään hotellitiedon etsimiseen ja sopia huonevarauksesta suoraan hotellin kanssa.
Muista vertailusivustoilla ainakin nämä vinkit
- Ole tarkkana, mistä vertailusivusto tietonsa hakee ja mitä nettikauppoja jää haun ulkopuolelle.
- Vertaile eri vertailusivustojen hakutuloksia myös keskenään.
- Älä tuijota pelkkää tuotteen hintaa, vaan tarkista myös toimituskulut.
- Varmista hinta, toimitustapa ja toimituskulut myös myyjän omilta sivuilta.
- Pitkäaikaisia palveluja hankittaessa (esim. vakuutukset) voit pyytää tarjouksia myös suoraan myyjiltä.
- Jos vertailusivuston tuotearviot vähääkään epäilyttävät, tarkista tiedot muualta.
- Vertaile vertailupalvelujen tuloksia myös matkoja ja hotelleja varatessa.
- Tarkista hinnat lentoyhtiön ja hotellin sivuilta.
- Matkavaraussivustoja kannattaa testata myös selaimen yksityistilassa, jolloin tulokset ovat yleensä erilaisia.
Kuuntele Areenassa
Tilaa podcast
Jakson linkit ja vinkit
- Verge-verkkojulkaisu on julkaissut otteen Brian Merchantin iPhone-historiikista The One Device: The Secret History of the iPhone.
- Tietoyhteiskunnan kansalaisoikeuksia ajavan EFF:n selainlaajennus HTTPS Everywhere pakottaa nettiselaimen siirtymään suojattuun https-yhteyteen aina, kun se on mahdollista.
- Verkkokauppa Amazon haki aikoinaan patentin nopeaan 1-Click-ostostekniikkaansa.