Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Paineessa pääkuva

Ympäristön paine ja 'kyllä mä pärjään' -asenne uuvuttivat

Nainen istuu jalat koukussa sivuttain kameraan
Tiia Pennasen mielestä opiskelupaineita ei helpota se, että media uutisoi joka kevät yhdeksän laudaturin ylioppilaista. Kuvituskuva. Nainen istuu jalat koukussa sivuttain kameraan Kuva: Sára Köteleki/Yle Abitreenit

Kun on aina hoitanut opiskelunsa omin avuin, voi olla vaikea myöntää tarvitsevansa apua. On näytettävä opettajille, luokkakavereille, vanhemmille ja itselle, että kyllä minä pärjään.

Ympäristön paineet ja koulun kilpailullinen ilmapiiri tekivät Tiia Pennasen yo-kirjoituksiin valmistautumisesta ahdistavaa. Vaikka stressi ilmeni lopulta fyysisinä vatsavaivoina, ulospäin hän näytti kaiken olevan hyvin. Onhan tästä muutkin selvinneet.

–Ahdistus, stressi ja hirveä paine. Oon niin helpottunut kun se on ohi.

Tiia Pennanen kuvailee yo-kirjoituksiaan ja viimeisiä hetkiään lukiossa. Hän valmistuu ylioppilaaksi Helsingin Mäkelänrinteen lukiosta joulukuussa 2017. Vaikka kolmelle kirjoituskerralle jaettu yo-koeurakka on ohitse, väsymys ja ahdistus näkyvät edelleen Pennasen kasvoilta hänen kertoessaan kirjoituksistaan.

Silloin ajattelin, että onhan tästä kaikki muutkin selvinneet. On ihan normaalia stressata. Ei tämä ole sellainen asia, johon pitäisi hakea apua.

Lukio on kilpailua

Lukiossa Pennanen vertasi itseään jatkuvasti muihin. Vertailulta on vaikea välttyä oppitunnilla, jolla kaikki valmistautuvat samaan kokeeseen. Pennasen mielestä pelin henkeen kuului se, ettei omia heikkouksia näytetty muille.

–Jotkut opettajat arvosti enemmän niitä hyviä opiskelijoita ja oli niiden tukena automaattisesti enemmän. Jos oli vähän heikompitasoinen oli enemmän oman onnen nojassa. En kysynyt apua koulussa, koska en halunnut näyttää muille, että mä en osaa.

Pennanen epäilee kilpailun olevan tyypillistä korkeatasoisissa lukiossa, joista kirjoitetaan korkein arvosanoin. Urheilulukiossa opiskelijoiden kilpailuhenkisyys voi korostua hänen mielestään entisestään.

Ilman tukiverkkoa

Vaihto-oppilasvuosi Yhdysvalloissa siirsi Pennasen valmistumisen vuodella eteenpäin. Palattuaan hän hajautti yo-kirjoituksensa vielä kolmanteen syksyyn saadakseen tärkeän kurssin suoritettua ja kävi lukion lopulta 4,5 vuodessa. Viimeisen syksyn Pennanen puski läpi yksin. Kaverit olivat valmistuneet eikä hän tuntenut koulusta ketään.

–Mä olin ihan yksin siellä koulussa. Ei mulla ollut ketään. Ajattelin kuitenkin ettei mun tarvi luoda mitään elämän kestäviä kaverisuhteita siellä ja parempi olla vain yksin niillä kursseilla. Mulla oli kaverit koulun ulkopuolella.

Viimeisenä syksynä stressi ilmeni henkisen ahdistuksen lisäksi myös fyysisinä vatsavaivoina. Siitä huolimatta hän ei hakenut apua eikä puhunut jaksamisestaan mielellään edes vanhemmilleen.

Toisinaan kotona käytiin tiukkoja keskusteluja siitä, lukiko Pennanen tarpeeksi saavuttaakseen tavoitteensa. Pennanen ei pitänyt siitä, että häntä syyllistettiin; hän tunsi itse tehneensä kovasti töitä ja pärjäävänsä hyvin.

–Koko ajan kyseltiin, että ootko opiskellut. Tuntui, ettei ne luota muhun.

Olisi pitänyt hakea apua

Yo-kirjoituksien päättymisestä on nyt vähän yli kuukausi. Pennanen pohtii kokemuksiaan ja ajattelee, että avun hakeminen olisi kannattanut. Hän kyllä tiesi, että koulussa on ammatti-ihmisiä joille puhua, mutta kynnys avun hakemiseen oli liian suuri tunnolliselle aina asiansa hoitaneelle opiskelijalle.

Pennanen olisi kaivannut lukiossa henkilökohtaista ohjausta ja tavoitteista keskustelemista opettajien kanssa. Kaverit, joiden kanssa jakaa tuntemuksia olisivat varmasti myös auttaneet jaksamaan paremmin.

Seuraavaksi Pennasella on edessä lääketieteellisen pääsykokeisiin valmistautuminen. Eikö häntä pelota, että stressi ja ahdistuksen tunteet palaavat?

–Ei. Saan valmistautua ihan yksin eikä ole sitä kouluyhteisöä enää ympärillä. Aion mennä nettivalmennuskurssille, niin mun ei tarvitse mennä luentosaliin. Saan olla yksin alusta loppuun ja keskittyä just niihin asioihin mitä itse kaipaan. En haluaisi mennä taas muiden ihmisten kanssa kilpailemaan, että kuka pääsee ja kuka ei.

Oletko stressaantunut tai uupunut? Haluatko jakaa kokemuksesi? Ota meihin yhteyttä!

Artikkeli on osa Abitreenien Paineessa-kampanjaa. Paineessa auttaa lukiolaisia valmistautumaan ylioppilaskirjoituksiin henkisesti. Se tarjoaa tietoa ja työkaluja luku-urakasta selviytymiseen ja opiskeluihin liittyvän stressin hallintaan. Lisätietoa Paineessa-kampanjasta.
Juttua muokattu 7.1.2020: Artikkelin kuva päivitetty.

 • Motivaatiotreenit osa 5/5 – Näin saavutat tavoitteesi

  Näin saavutat asettamasi tavoitteet.

  Hyvä tavoite on selkeä ja mitattavissa oleva. Motivaatiotreenien viidennessä osassa palataan tarkastelemaan aiemmin asettamiasi tavoitteita. Saat keinoja arvioida, mitkä tavoitteet olet jo saavuttanut ja millaisia ovat tavoitteesi jatkossa.

 • Motivaatiotreenit osa 3/5 – Tunnista voimavarasi ja selätä huono päivä

  Näin pidät huolta voimavaroistasi.

  Olet ehkä huomannut, että stressin lisääntyessä et enää jaksakaan lähteä illalla liikkumaan tai tapaamaan ystäviä. Vähän aikaa ihminen jaksaa sinnitellä voimiensa äärirajoilla, mutta pidemmällä aikavälillä käy huonosti. Motivaatiotreenien kolmannessa osassa opit sekä tunnistamaan omat voimavarasi, säilyttämään ne, että ottamaan niistä kaiken irti opiskelussa.

Paineessa

 • Näin teet lukusuunnitelman

  Järkevä lukusuunnitelma auttaa valmistautumisessa.

  Olennaista on arvioida luku-urakkaa suhteessa käytettävissä olevaan aikaan ja omaan jaksamiseen. Lukeminen on helpompi pitää kohtuuden rajoissa, kun myös tauot ja vapaa-aika on kirjattuna kalenteriin.

 • Kun motivaatio on täysi nolla

  Motivaatioharjoituksessa lähdetään etsimään onnistumisia.

  Onnistumisen kokemukset auttavat motivaation löytämisessä. Tässä motivaatioharjoituksessa lähdetään asettamaan pieniä tavoitteita ja etsimään onnistumaan.

 • Näin saat yo-koejännityksen kuriin

  Abitreenit neuvoo, miten pysyä rauhallisena yo-kokeissa.

  Yo-kirjoitukset ovat uusi tilanne, joka jännittää monia. Abitreenit kokosi erilaisia keinoja, joilla voit varautua jännittämiseen koetilanteessa.

Abitreenit

Oppimateriaalit

 • Navigaatiokuva aineelle Biologia.
  Navigaatiokuva aineelle Biologia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Elämänkatsomustieto.
  Navigaatiokuva aineelle Elämänkatsomustieto. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Englanti.
  Navigaatiokuva aineelle Englanti. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Espanja.
  Navigaatiokuva aineelle Espanja. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Filosofia.
  Navigaatiokuva aineelle Filosofia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Fysiikka.
  Navigaatiokuva aineelle Fysiikka. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Historia.
  Navigaatiokuva aineelle Historia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Italia.
  Navigaatiokuva aineelle Italia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Kemia.
  Navigaatiokuva aineelle Kemia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Latina.
  Navigaatiokuva aineelle Latina. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Maantiede.
  Navigaatiokuva aineelle Maantiede. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Matematiikka.
  Navigaatiokuva aineelle Matematiikka. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Portugali.
  Navigaatiokuva aineelle Portugali. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Psykologia.
  Navigaatiokuva aineelle Psykologia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Ranska.
  Navigaatiokuva aineelle Ranska. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Ruotsi.
  Navigaatiokuva aineelle Ruotsi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Saame.
  Navigaatiokuva aineelle Saame. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Saksa.
  Navigaatiokuva aineelle Saksa. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Suomi.
  Navigaatiokuva aineelle Suomi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Terveystieto
  Navigaatiokuva aineelle Terveystieto Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Uskonto.
  Navigaatiokuva aineelle Uskonto. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Venäjä.
  Navigaatiokuva aineelle Venäjä. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Yhteiskuntaoppi.
  Navigaatiokuva aineelle Yhteiskuntaoppi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Äidinkieli.
  Navigaatiokuva aineelle Äidinkieli. Abitreenit

Seuraa Abitreenejä Instagramissa: @abitreenit