Hyppää pääsisältöön

Harmittaako raakapatukoiden hinta? Näin teet niitä itse helposti ja halvalla!

Kuvassa erilaisia raakapatukoita
Kuvassa erilaisia raakapatukoita Kuva: Puoli seitsemän / Jari Pussinen raakapatukka

Raakapatukka on kätevä, mutta kaupasta ostettuna kallis välipala. Yhden patukan hinta voi olla jopa kolme euroa. Tässä kolme ohjetta, joiden avulla hinta painuu alle puoleen euroon!

Sana “raaka” viittaa siihen, ettei ainesosia tai lopputuotetta ole kypsennetty tai kuumennettu ollenkaan.

Raakapatukoiden pääraaka-aine on useimmiten taateli, jota yhdistetään erilaisiin siemeniin ja pähkinöihin. Parhaan lopputuloksen saa käyttämällä tuoreita taateleita. Jos käytät kuivattuja taateleita, liota ne ensin vedessä.

Taatelipohjaisten välipalapatukoiden tehtailu onnistuu helpoiten monitoimikoneella, teho- tai sauvasekoittimella.

Jos patukoita haluaa valmistaa käsin niin silloin raaka-aineet kannattaa pilkkoa mahdollisimman pieniksi, jotta seoksesta saa helpommin taikinamaisen ja muotoiltavan.

Kaikki kaapin jämät käyvät patukoihin

Parasta välipalapatukoissa on se, että niitä voi tuunailla loputtomasti riippuen siitä, mitä kaapista sattuu löytymään.

Ja jos patukoiden “raakuudella” ei ole suurta väliä, niin patukoiden joukkoon voi helposti ujuttaa esimerkiksi maapähkinävoita tai leffaillasta ylijääneitä popcorneita.

Ohessa on kolme ohjetta, joista ensimmäinen on nimensä mukaan raakaohje. Jälkimmäiset ovat taatelipohjaisten välipalojen ohjeita, joiden kaikki raaka-aineet eivät ole kuumentamattomia.

Raakapatukat

  • 1 dl auringonkukansiemeniä
  • 1 dl kurpitsansiemeniä
  • 0,5 dl pellavansiemeniä
  • 2 dl pähkinäsekoitusta
  • 200 g eli noin 15 taatelia
  • ripaus suolaa
  • mausteita

Hienonna siemenet ja pähkinät monitoimikoneessa. Jos haluat jättää valmiisiin patukoihin sattumia niin jätä sekoitus rouheammaksi. Sekoita joukkoon ripaus suolaa ja mausta halutessasi esimerkiksi kanelilla, vaniljalla tai kardemummalla.

Lisää taateleita pikkuhiljaa blenderiin. Massa on valmis kun se on taikinamaista ja muovailtavissa.

Levitä massa leivinpaperin päälle ja laita jääkaappiin jähmettymään. Leikkaa levy sopivan kokoisiksi paloiksi. Kääri palat leivinpaperiin, jotta ne on helpompi pakata evääksi. Valmiit patukat säilyvät jääkaapissa noin viikon ajan.

Kookostaatelipallot

kuvassa kookospalloja
kuvassa kookospalloja kookospallo
  • 2,5 dl kaurahiutaleita
  • 10 taatelia
  • 0,5 dl kookosöljyä
  • 2 rkl kahvia
  • 2 rkl tummaa kaakaojauhetta
  • hyppysellinen suolaa
  • kookoshiutaleita

Kookospallot maistuvat lapsuudelta! Mittaa kaikki raaka-aineet kookoshiutaleita lukuunottamatta tehosekoittimeen ja pyöritä seos muotoiltavaksi taikinaksi. Jos seos tuntuu liian kuivalta niin lisää kookosöljyn tai taateleiden määrää.

Pyörittele valmis taikina suupalan kokoisiksi palloiksi. Viimeistele pallot pyörittelemällä ne kookoshiutaleissa. Anna jähmettyä jääkaapissa vähintään puolen tunnin ajan. Valmiit pallot säilyvät jääkaapissa noin viikon.

Piparkakkupalat

Kuvassa raakapaloja.
Kuvassa raakapaloja. leivonta
  • 1dl kaurahiutaleita
  • 1 dl jauhettuja manteleita tai mantelijauhoa
  • 15 taatelia
  • ripaus suolaa
  • piparkakkumaustetta

Mittaa kaurahiutaleet tehosekoittimeen ja hienonna ne jauhoiksi. Jos käytät kokonaisia manteleleita, mantelilastuja tai mantelirouhetta niin lisää ne kaurahiutaleiden joukkoon hienontumaan. Lopputulos saa olla sileä.

Mittaa joukkoon piparkakkumaustetta ja ripaus suolaa ja sekoita. Lisää lopuksi noin 15 taatelia ja sekoita taikina tasaiseksi. Taateleiden tarvittava määrä saattaa vaihdella riippuen siitä, kuinka tuoreita tai kookkaita taateleita käytät.

Lisää taateleita niin paljon, että lopputulos muistuttaa rakenteeltaan piparkakkutaikinaa.

Pyörittele taikina suupalan kokoisiksi palloiksi tai levitä se jääpala- tai konvehtimuottiin. Säilytä taikina pakastimessa ja herkuttele sillä, aina kun piparkakkutaikinanhimo iskee!

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän