Hyppää pääsisältöön

Suomen rikkain mies Alfred Kordelin tapettiin sata vuotta sitten – Mommilan veriteot 1917 kertoo murhatyön taustoista

Reino Kalliolahti on Alfred Kordelin elokuvassa Mommilan veriteot 1917.
Reino Kalliolahti on Alfred Kordelin elokuvassa Mommilan veriteot 1917. Kuva: Yle Kuvapalvelu Reino Kalliolahti,Jyrki Kovaleff,Mommilan veriteot 1917,Jotaarkka Pennanen

Suomen rikkain mies Alfred Kordelin sai surmansa Mommilan kahakassa sisällissodan aattona, kun venäläiset matruusijoukot lähtivät kyydittämään häntä kuulusteltavaksi. Tapauksesta ohjasi elokuvan Jotaarkka Pennanen, ja tuottajana toimi Jörn Donner. Elokuva valmistui vuonna 1973.

Mommilan kartano on jäänyt Suomen historiaan 7.11.1917 tapahtuneen välikohtauksen vuoksi. Sata vuotta sitten kartanon omistaja Alfred Kordelin sai surmansa kesken 49-vuotisjuhliensa valmistelun, kun venäläiset matruusit saapuivat kartanolle etsimään luvattomia aseita. Koska paikalle oli jo hälytetty suojeluskuntalaisia, aseita löytyi, ja miehiä lähdettiin kuljettamaan Helsinkiin kuultaviksi.

Matka keskeytyi, kun Lahden suojeluskunta hyökkäsi matruusien kimppuun. Tulitaistelussa kuoli miehiä molemmin puolin, ja venäläismatruusi surmasi sekä Kordelinin että isännöitsijä Petterssonin rattaisiinsa.

Televisio-ohjaaja Jotaarkka Pennanen oli juuri kiinnitetty Jyväskylän kaupunginteatterin johtajaksi, kun hän ohjasi ainoaksi jääneen elokuvansa. Pennanen on tullut tunnetuksi erityisesti teatteriohjaajana muun muassa Helsingissä, Tampereella ja Lahdessa. Mommilan veritekojen jälkeen hän on ohjannut teatterin lisäksi useita tv-elokuvia.

Mommilan kartanon tositapahtumiin perustuvan elokuvasovituksen Mommilan veriteot 1917 Pennanen laati Paavo Haavikon ja Jukka Kemppisen käsikirjoituksen pohjalta. Tuottaja Jörn Donner ohjasi elokuvan alkukuvaksi Alfred Kordelinia esittelevän lyhytfilmin.

Naimaton Kordelin oli ryysyistä rikkauksiin kivunnut, kouluja käymätön merimiehen poika, joka oli luonut tyhjästä omaisuutensa ja sivistyksensä. Lakiasioissa häntä avusti asianajaja Risto Ryti, tuleva presidentti. Teollisuussijoituksilla, kaupankäynnillä ja laivanvarustuksella suuromaisuuden luonut Kordelin isännöi Mommilan kartanon lisäksi Jokioisten kartanoa ja Naantalin Kultarantaa, jonka hän oli rakennuttanut kesäasunnokseen.

Ennen äkillistä kuolemaansa Kordelin oli ehtinyt testamentata omaisuutensa kulttuurirahastoksi, joka tunnetaan nykyisin Alfred Kordelinin säätiönä.

Elokuvassa Kordelinia esittää tamperelaisnäyttelijä Reino Kalliolahti. Risto ja Gerda Rytinä nähdään Hannu Kahakorpi ja Eila Arjoma. Elokuvan avustajajoukoista voi bongata Teatterikoulun vuoden 1973 kurssilaisia.

Venäläinen matruusi elokuvassa Mommilan veriteot 1917.
Venäläinen matruusi elokuvassa Mommilan veriteot 1917. Kuva: Yle Kuvapalvelu Mommilan veriteot 1917,Jotaarkka Pennanen
 • Mommilan veriteot 1917 (1973) O: Jotaarkka Pennanen. N: Reino Kalliolahti, Hannu Kahakorpi, Eero V. Kosteikko, Mikko Majanlahti, Tapio Aarre-Ahtio, Jyrki Kovaleff, Matias Ikävalko, Oiva Lohtander, Virpi Uimonen. Tuotanto: Jörn Donner Productions.
Kommentit
 • Historia synnyttää musiikkia, musiikki tekee historiaa

  Sarja historiallisista tapahtumista musiikin kautta.

  Millaista musiikkia soi viime vuosikymmenten historiallisten tapahtumien taustalla? Millaisiin lauluihin kuulennot, sodat ja mullistukset ovat innoittaneet lauluntekijöitä? Kahdeksanosainen sarja tarkastelee lähihistorian merkkihetkiä musiikin kautta, Vietnamista Berliinin muurille, Apollo-lennoista New Yorkin homojen Stonewall-mielenosoituksiin.

 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema