Hyppää pääsisältöön

Biisiesittelyssä Ihan liian leija: Pajafellan trap-huuruisen biisin parasta antia on sumuinen flow – messissä myös JVG

Tämän kappaleen kohdalla sulava flow on paljon tärkempi kuin sen lyriikat.

Pajafella. // Kuva: Juuli Aschan/YleX

2010-luvulla trap sekä trap-rap ovat tehneet kovaa nousua etenkin Yhdysvalloissa. Soundi on rantautunut myös Suomeen esimerkiksi Kuben ja Tippa-T:n kautta. Tätä soundia on jatkanut – ehkä jopa jalostanut – Pajafella, joka tunnetaan muun muassa Ikkunat kiinni ja With the s*it -biisistä.

JVG:n omistamaan PME-levy-yhtiöön kuuluva Pajafella julkaisi marraskuun kärkeen Ihan liian leija -kappaleen, jossa hän on vienyt soundia askeleen verran juuri Amerikan suuntaan. Jos pääosin suomenkielisiin lyriikoihin ei keskity, voi aivan hyvin kuvitella, että biisi olisi tehty jossain trap-kaupunki Atlantan hämyisissä kellareissa. Synkkä biitti potkii ja saa nyökyttelemään päätä.

Pajafellan flow on sumuinen ja letkeä, hivenen laiska. Hän räppää osan laineista mumisemalla. Se tuo biisiin pientä mumble rap -henkeä – ja vie sitä jälleen lähemmäs monien yhdysvaltalaiskollegoiden meininkiä. Mumble rap -termin kehitti viime vuonna räppäri Wiz Khalifa. Mumble rapissa sanoja tärkeämpää on hyvä flow.

Tässä mielessä Ihan liian leija osuu mumble rapin ytimeen: Pajafellan flow toimii, mutta sen suurempaa sanomaa biisiltä on turhaa hakea. Lähinnä siinä puhutaan esimerkiksi siitä, kuinka artistin jokainen show on liian leija ja että hän on edelläkävijä sekä selvänäkijä.

Ihan kaikista lyriikoista ei oikein saa kiinni, eikä se ole todenäköisesti tarkoituskaan.

Chillin like a villain outfit killin
Feelin like a million mut mä oonki trillion
Hoodrich mun trap boobie
Mä flexaan oon juggin

Erityisesti Kube on todistanut, että suomenkielisellä trapilla voi nousta valtavirta-artistiksi. Mikäli se on Pajafellankin tavoite, niin sitä edesauttaa se, että biisillä fiittaa JVG. Kaksikon läsnäolo tekee biisin helpommin lähestyttäväksi. He voivat saada Pajafellan suomalaisittain hyvin erilaisen soundin suuren yleisön tietoon ja näin vaikuttaa suomenkielisen musiikin monipuolistumiseen.

Muuten on olemassa riski, että Ihan liian leija -kappale jää vain marginaalisen porukan tietoisuuteen, vaikka biisi on genressään laadukas.

Lue myös:

Biisiesittelyssä Glitteri: Ellinoora kyseenalaistaa cooliuden merkityksen

Biisiesittelyssä Verta, hikeä ja kyybeleitä: Paleface teki pilkkalaulun ex-huumepoliisi Jari Aarniosta: "Kaikki huutaa keisari Jari, keisari Jari"