Puhelimella otettuja kuvia voi muokata jälkikäteen, mutta myös kameran asetukset kannattaa ottaa haltuun. Niistä on apua esimerkiksi haastavissa kuvaustilanteissa, kuten liikkeen kuvauksessa.
Pieni löytöretki valikoihin saattaa tuoda ilmi ominaisuuksia, joita olet joskus kaivannutkin.
Digitreenit esittelee viisi hyödyllistä vinkkiä, joilla saat kännykkäsi kamerasta enemmän irti:
- apuruudukko suoriin horisontteihin ja sommitteluu
- sarjakuvaus nopeisiin tilanteisiin
- oikea kuvaformaatti
- kirkkauserojen hallinta
- kuvauspaikan tallentaminen kuvaan.
Mistä löydän kameran asetukset?
Osa kameran toiminnoista näkyy heti, kun avaat kamerasovelluksen. Vaihtoehdot riippuvat puhelimen mallista.
Varsinaiset asetukset ovat joissakin Android-puhelimissa rataskuvakkeen alla kuvaustilan ylälaidassa (esim. Samsung). Osassa saatat löytää asetukset pyyhkäisemällä näyttöä sivusuuntaan (esim. Huawei).
Iphonessa lisää vaihtoehtoja löytyy yleisten asetusten alta: Asetukset > Kamera.
Kameran toimintojen valikoima vaihtelee valmistajan ja mallin mukaan.
Nyt niihin viiteen vinkkiin!
1. Apuruudukko pitää horisontin suorassa ja auttaa sommittelussa
Maiseman vakaus tai asetelman harmonisuus saattaa olla pienestä kiinni. Sihtaamisen avuksi voi ottaa kuvausnäkymään asetettavan ruudukon eli ristikon. Valmiissa kuvassa viivasto ei näy.
Android: Kameran asetukset > Ristikko / Kameran ruudukko.
Iphone: Puhelimen asetukset > Kamera > Ruudukko.


2. Sarjakuvauksella et menetä silmänräpäystäkään
Hyödynnä sarjakuvausta eli kuvasarjaa tilanteissa, jotka ovat nopeasti ohi. Esimerkiksi juoksukilpailun, hääkimpun heiton tai luontokappaleen visiitin ikkunalaudalla saat sarjakuvalla talteen.
Eri kameroissa sarjakuvaus käynnistyy eri tavoilla. Perehdy oman puhelimesi käyttöohjeeseen.
Sarjakuvauksella kamera laukoo jopa useita kymmeniä kuvia per sekunti. Kun nostat sormen pois laukaisimelta, tykitys päättyy.
Sarjakuvattu kuva näkyy kuvagalleriassa yhtenä kuvana, mutta avaamalla sen saat näkyviin kaikki otokset. Valitse joukosta parhaat ja poista loput.

3. Valitse kuvaformaatti tarpeen mukaan
Android-puhelimet ottavat useimmiten vakiona kuvat jpg-tiedostomuodossa, Iphonet taas HEIF-formaatissa. Mallista riippuen puhelimella saattaa pystyä ottamaan myös ammattikäytöstä tuttuja, RAW-kuvaformaatin kuvia.
Asetuksissa voit yleensä valita ainakin HEIF- ja jpg-formaattien välillä. Jos aiot ottaa kuvia ammattikäyttöön, tutki myös mahdollisuutta käyttää RAW-tiedostoja.
Eri tiedostotyypeillä on käyttötarkoituksensa. Jpg on tiedostomuodoista yleisin ja aukeaa käytännössä laitteella kuin laitteella. HEIF-muodossa saa hyvälaatuisia kuvia, jotka eivät vie paljon tilaa. HEIF ei kuitenkaan välttämättä toimi suoraan kaikissa laitteissa.
RAW-tiedostot vievät erittäin paljon tilaa verrattuna muihin, mutta niitä voi muokata ammattitasoisesti esimerkiksi Photoshopissa.
Puhelimen kamera ottaa kuvat yleensä niin hyvälaatuisina kuin kameran linssillä on mahdollista. Kannattaa muistaa, että kun jaat kuvan esimerkiksi Whatsappissa, kuvan laatu huonontuu. Se tuskin haittaa, jos kuvia katsotaan vain puhelimen näytöltä.
Jos haluat jakaa alkuperäisen laatuisen kuvan, lähetä kuva tiedostona tai jaa se vaikkapa pilvipalvelussa.

4. HDR-kuvaustila tuo lisää sävyjä isoihin valoisuuseroihin
Jos kuvausalueen sisällä on liian suuria kirkkauseroja, esimerkiksi taivas on kirkas mutta talo on varjossa, pelkkä valonmittauksen säätö ei riitä. Silloin valaistus on sopiva vain jommassa kummassa: joko taivaassa näkyy eri sävyjä mutta talon seinä lähes musta, tai talosta erottuu yksityiskohtia mutta taivas haalistuu lähes valkoiseksi.
Avuksi on kehitetty HDR-kuvaustila. Se tarkoittaa, että kamera ottaa samasta kohteesta monta kuvaa eri valotuksilla. Sitten se yhdistää ne yhdeksi kuvaksi niin, että kaikilla alueilla on mahdollisimman sopiva valoisuusaste. HDR löytyy useista nykyisistä puhelinmalleista.
HDR-tila löytyy kameran asetuksista sekä Android- että Iphone-puhelimissa. Voit säätää tilan päälle tai pois ja joissain malleissa automaattiseksi, kun kuvassa on suuria valoisuuseroja.


5. Tallenna kuvaan tieto kuvauspaikasta
Jokaiseen jpg-kuvaan sisältyy monenlaisia tietoja. Niitä ovat esimerkiksi kuvan nimi ja kuvausaika. Voit halutessasi tallentaa myös kuvauspaikan sijainnin.
Sijantitiedosta voi olla hyötyä esimerkiksi silloin, kun etsit tiettyä kuvaa sijainnin perusteella. Tai kun olet käynyt matkalla useassa paikassa ja muistelet, missä mikäkin kuva on otettu.
Android-puhelimissa valinta löytyy kameran Asetuksista esimerkiksi kohdasta Sijaintitunnisteet (mallista riippuen). Iphone-puhelimissa asetus on vakiona päällä, ja sitä säädetään Asetuksista kohdasta Tietosuoja > Sijaintipalvelut (täppää päälle ja säädä Kameran käyttöoikeudet). Ominaisuuden voi ottaa käyttöön ja poistaa käytöstä milloin vain.
Paikkatieto edellyttää yleensä, että puhelimen paikannus on päällä. Kamera saattaa myös itse aktivoida paikannuksen kuvaa ottaessasi.
Kuviin tallentuva sijaintitieto ei välttämättä ole sataprosenttisen tarkka, mutta riittävä useimpiin tarpeisiin.
Sitten vain nauttimaan paremmista kuvistasi!
Muokkaukset:
12.12.22: Tekstiä tiivistetty, ohjeita ajan tasalle.
Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – hakuvinkeistä tietoturvaan. Vertaistukea saat Yle Oppimisen Facebook-ryhmässä Digitreenit.