Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Tutustu kännykkäkameraasi ja ota parempia kuvia

Digitreenit-tunnuskuva
Digitreenit-tunnuskuva Kuva: Pixabay (CC0) / Yle digitaalikuvaus,Digitreenit,digikuvat,älypuhelimet

Kännykkäkuvia on helppo muokata jälkikäteen, mutta myös kuvanottoa edeltävät asetukset kannattaa ottaa haltuun. Niistä on apua esimerkiksi haastavissa kuvaustilanteissa. Halutessasi saat talletettua kuvaan myös tiedon kuvauspaikasta.

Pieni löytöretki valikoihin saattaa tuoda ilmi ominaisuuksia, joita olet joskus kaivannutkin. Digitreenit esittelee joukon hyödyllisiä vinkkejä, joilla saat kännykkäsi kamerasta enemmän irti:

  • apuruudukko suoriin horisontteihin ja sommitteluun
  • sarjakuvaus nopeisiin tilanteisiin
  • riittävä kuvakoko
  • valotuksen säätäminen
  • isojen kirkkauserojen hallinta
  • kuvauspaikan tallentaminen kuvan tietoihin

Mistä löydän kameran asetukset?

Osa valittavissa olevista asetuksista näkyy heti, kun avaat kameran. Vaihtoehdot riippuvat puhelimen mallista.

Muut valikot aukeavat joissakin Android-puhelimissa (esim. Huawei) pyyhkäisemällä näyttöä kuvaustilassa vasemmalta oikealle tai oikealta vasemmalle. Osassa taas on painettava rataskuvaketta kuvaustilan oikeasta yläkulmasta (esim. Samsung). iPhonessa lisää vaihtoehtoja löytyy yleisten asetusten alta: puhelimen Koti-näyttö > Asetukset > Kamera (iPhone).

Asetusten polut eivät välttämättä ole samat kaikissa malleissa, ja saatavilla olevien toimintojen valikoima voi myös vaihdella. Tämän artikkelin ohjeet on tehty Huawein Honor 8 -puhelimella, jossa on Android-käyttöjärjestelmä 7.0 Nougat, sekä iPhone 7 -puhelimella, jossa on käyttöjärjestelmä iOS 11.

Valikoiden sijainti Android- ja iPhone-puhelimissa
Joissakin Android-puhelimen kameroissa lisävalikot aukeavat pyyhkäisemällä sivuilta keskelle. iPhonessa monet kamera-asetukset tehdään kamerasovelluksen ulkopuolella. Valikoiden sijainti Android- ja iPhone-puhelimissa Digitreenit,digitaalinen valokuvaus

Apuruudukko pitää horisontin suorassa ja auttaa sommittelussa

Maiseman vakaus tai asetelman harmonisuus saattaa olla pienestä kiinni. Sihtaamisen avuksi voi ottaa kuvausnäkymään asetettavan ruudukon. Valmiissa kuvassa viivasto ei näy.

Android: kameran kuvaustila > pyyhkäise vasemmalle (tai Asetukset) > Kameran ruudukko.
iPhone: puhelimen asetukset > Kamera > Ruudukko.

Ruudukko horisonttimaiseman päällä.
Ruudukon avulla voit tarkistaa, onko horisontti tai muu vallitseva linja suorassa. Ruudukko horisonttimaiseman päällä. Kuva: Yle / Henna-Leena Kallio Digitreenit,digitaalikuvaus
Kaksi sommitelmaa samasta kohteesta.
Ruudut auttavat myös tekemään sommitelmia, joita ihmissilmä pitää luontaisesti miellyttävinä. Kuvan tärkeät elementit tulisi sijoittaa johonkin ruudukon viivojen risteyskohdista. Kaksi sommitelmaa samasta kohteesta. Digitreenit,digitaalinen valokuvaus

Sarjakuvauksella et menetä silmänräpäystäkään

Hyödynnä sarjakuvausta tilanteissa, jotka ovat nopeasti ohi kuten juoksukilpailut, hääkimpun heitto tai luontokappaleen visiitti ikkunalaudalla.

Sarjakuvaus käynnistyy, kun pidät kuvausnappia pohjassa pitkään. Kamera laukoo jopa useita kymmeniä kuvia per sekunti. Kun nostat sormen pois, tykitys päättyy.

“Sarjakuvattu” kuva näkyy kuvagalleriassa yhtenä kuvana, mutta avaamalla sen saat näkyviin kaikki otokset. Valitse joukosta parhaat ja poista loput.

Jos pitkä painallusaika ei käynnistä sarjakuvausta

Android-puhelimessa sarjakuvauksen voi joutua kytkemään ensin päälle. Käyttämässämme puhelimessa toiminto aktivoituu näin: kameran kuvaustila > pyyhkäise vasemmalle > Paina ja pidä laukaisinta > Sarjakuvaus.

Juokseva koira sarjakuvattuna.
Sarjakuvaus on hyvä apu eloisan karvakuonon ikuistamiseen. Näkymä Android-puhelimen kuvarullasta. Juokseva koira sarjakuvattuna. Digitreenit,digikuvat,digitaalinen valokuvaus

Kuvaa riittävässä koossa

Kuvakoko kertoo, kuinka erottelukykyinen kuva on eli kuinka tarkka se on yksityiskohdiltaan. Poikkeuksena toki ovat kuvanottohetkellä huonosti tarkennetut otokset, joiden epätarkkuudella ei ole tekemistä kuvakoon kanssa.

Kännykällä otetut kuvat ovat yleensä jpg-tiedostoja*. Jokainen jpg-kuva koostuu miljoonista pienistä erivärisistä neliöistä eli pikseleistä. Mitä enemmän kuvassa on pikseleitä, sitä isompi ja tarkempi se on.

* Applen iOS 11 -käyttöjärjestelmää käyttävissä iPhoneissa kuvat tallentuvat uuteen, vähemmän tilaa vievään HEIF-muotoon, ellei asetusta vaihda jpg:ksi.

Kuva kukasta. Zoomatussa alueessa näkyvät pikselit.
Suurennoksessa näkyvät jpg-kuvan yksittäiset pienet pikselit. Kuva kukasta. Zoomatussa alueessa näkyvät pikselit. Kuva: Pixabay (CC0) / Yle Digitreenit,digitaalinen valokuvaus,Pikseli

Kuvien tarkkuuseroja ei välttämättä havaitse kännykän näytöltä tai tietokoneen ruudulta. Jos kuitenkin haluat katsoa kuvaa isompana, esimerkiksi seinälle teetettynä tauluna, pikselien määrällä on jo väliä. Kovin pienenä otettu kuva voi näyttää suttuiselta. Suurennoksia valmistavat kuvapalvelut osaavatkin yleensä ilmoittaa, jos tarkkuus ei riitä laadukkaaseen lopputulokseen haluamassasi koossa.

Vertailukuva kukasta, runsaasti pikseleitä vs. vähän pikseleitä.Vertailukuva kukasta, runsaasti pikseleitä vs. vähän pikseleitä.
Pikselien määrä vaikuttaa kuvan tarkkuuteen. Kuva: Pixabay CC0 / Yle

Mitä tarkempi kuva eli mitä enemmän pikseleitä, sitä suurempi kuvatiedosto. Nykyisissä puhelimissa on kuitenkin varsin hyvin tallennustilaa, joten kuvien tarkkuudesta ei kannata sen vuoksi tinkiä.

Suuria kuvia voi tarvittaessa pienentää, jos niitä haluaa lähettää vaikkapa sähköpostin liitteinä. iPhonen sähköpostiohjelma tarjoaa automaattisesti kuvan pienentämistä, kun liität sen sähköpostiviestiin. Näin viestin koko kevenee. Puhelimeen voi myös ladata kuvakoon muuttamiseen tarkoitettuja sovelluksia (löytyy sovelluskaupoista esimerkiksi hakusanoilla photo resizer tai image resizer).

Jos puhelimen tila alkaa loppua, voit lisätä sitä siirtämällä vanhoja kuvia puhelimesta tietokoneelle tai asentamalla puhelimeen lisämuistia Micro SD -kortilla.

Kuvakoon valitseminen

Android-puhelin: kameran kuvaustila > pyyhkäise menu esiin (tai Asetukset) > Tarkkuus (tai Kuvakoko).
iPhone-puhelin: iPhonessa ei voi ainakaan tällä hetkellä muuttaa kuvan kokoa. Voit tarkistaa käyttöoppaasta, mikä on oman puhelinmallisi kokoasetus.

Android-puhelimen kuvakoon valikko.
Kuvan tarkkuuden asetus Android-puhelimessa. Android-puhelimen kuvakoon valikko. Digitreenit,digitaalikuvaus,digitaalinen valokuvaus

Jos puhelimessasi on mahdollisuus valita kuvakoko, saatat nähdä seuraavia tietoja:

  • Pikselimäärä (esim. 9M eli 9 megapikseliä)
  • Pikselien määrä per sivu (esim. 2976 x 2976)
  • Kuvasuhde (esim. 1:1 eli neliö)

Kuvan koon kannalta olennainen tieto on ensimmäinen eli pikselimäärä. Esimerkiksi 9M tarkoittaa 9 megapikseliä eli 9 miljoonaa pientä neliötä. Skaalan ala- ja yläraja vaihtelee puhelimittain. iPhone-puhelimissa kuvakokoa ei voi vaihtaa, mutta tämän hetken uusissa iPhone-malleissa jpg-kuvat tallentuvat 12M-koossa.

2 megapikselin tarkkuus riittää noin yhden A4-paperin kokoiseen suurennokseen. 5-9 megapikselin kuvan tarkkuudella voi teettää jo kahdeksan kertaa isomman suurennoksen (A1-koko).

Suuri pikselimäärä antaa myös pelivaraa kuvan tiukemmalle rajaamiselle jälkikäteen laadun kärsimättä. Tarkista ainakin, millä asetuksilla kuvaat kaikkein tärkeimmät tilanteet.

Säädä valotus sopivaksi

Näyttääkö kuvasi pääkohde jäävän kuvassa liian tummaksi tai hailakaksi? Voit säätää valotusta useimmilla kännykkäkameroilla kuvaa sommitellessasi. Napauta ruudulta sitä osaa kuvasta, jonka mukaan haluat valotuksen mitattavan. Kuva myös tarkentuu kyseiseen kohtaan.

Jos valotuksen säätö on käytettävissäsi, muutos näkyy kuvassa heti. Toiminto on samankaltainen Android- ja iPhone-puhelimissa. Siirtämällä sormesi aurinkokuvakkeen päälle saat mahdollisesti myös liukusäätimen, jolla voit määrittää haluamasi valaistuksen tarkalleen.

Kaksi kuvaa teekupista, valotus mitattu eri kohdista.
Varjoisalta alueelta mitattu valotus vaalentaa kuvaa. Mittauspiste valoisammassa kohdassa tekee toisinpäin. Kaksi kuvaa teekupista, valotus mitattu eri kohdista. Digitreenit,digitaalinen valokuvaus,digikuvat

HDR-kuvaustila tuo lisää sävyjä isoihin valoisuuseroihin

Jos kuvausalueen sisällä on liian suuria kirkkauseroja, esimerkiksi taivas on kirkas mutta talo on varjossa, pelkkä valonmittauksen säätö ei riitä. Silloin valaistus on sopiva vain jommassa kummassa: joko taivaassa näkyy eri sävyjä mutta talon seinä lähes musta, tai talosta erottuu yksityiskohtia mutta taivas haalistuu lähes valkoiseksi.

Avuksi on kehitetty HDR-kuvaustila. Se tarkoittaa, että kamera ottaa samasta kohteesta monta kuvaa eri valotuksilla. Sitten se yhdistää ne yhdeksi kuvaksi niin, että kaikilla alueilla on mahdollisimman sopiva valoisuusaste. HDR löytyy useista nykyisistä puhelinmalleista.

Android: kameran kuvaustila > pyyhkäise oikealle (tai Asetukset) > HDR.
iPhone: kameran kuvaustila > valmiina ylävalikossa.

Rappu kuvattu normaalitoiminnolla (ilman HDR-kuvaustilaa).Rappu kuvattu HDR-kuvaustilassa.
Seinän alaosa ja alas vievät raput erottuvat paremmin HDR-kuvassa (oik.). Myös ovi on vaaleampi.

Tallenna kuvaan tieto kuvauspaikasta

Jokaiseen jpg-kuvaan sisältyy monenlaisia tietoja. Niitä ovat esimerkiksi kuvan nimi ja kuvausaika.

Voit halutessasi tallentaa myös kuvauspaikan sijainnin. Se saattaa olla hyödyllinen muistilista esimerkiksi matkalla otettujen kuvien paikoista tai apuväline tietyn kuvan löytymiseen sijainnin perusteella. Ominaisuuden voi ottaa käyttöön ja poistaa käytöstä milloin vain.

GPS-merkintä edellyttää, että puhelimen paikannus on päällä. Kamera saattaa myös itse aktivoida paikannuksen kuvaa ottaessasi.

Näin merkitset kuvauspaikan

Android: kameran kuvaustila > pyyhkäise vasemmalle (tai Asetukset) > Yleiset (tai Sijaintitunnisteet) > GPS-merkintä.
iPhone: Koti-valikko > Asetukset > Tietosuoja > Sijaintipalvelut > Kamera > Käytettäessä appia.

Tallentuva sijaintitieto ei välttämättä ole sataprosenttisen tarkka, mutta riittävä useimpiin tarpeisiin.

Sijainnin ja muiden tietojen tarkastelu

Voit tarkastella yksittäisen kuvan tietoja puhelimen kuvagalleriassa. Android-puhelimessa lisätiedot aukeavat kuvan oikeasta yläkulmasta. iPhonessa kuvauspaikka näkyy suoraan gallerianäkymässä.

Kuvan sijaintitieto Android-puhelimessa.
Android-puhelimen kuvagallerian infonapista (oik. ylh.) aukeaa tietoja kuvasta (tässä Honor-puhelin). GPS-merkinnän ollessa päällä näkyy myös sijaintitieto. Kuvan sijaintitieto Android-puhelimessa. Digitreenit,digikuvat,digitaalinen valokuvaus
Kuvan sijaintitieto iPhonen kuvagalleriassa.
iPhonessa sijaintitieto näkyy suoraan kuvagalleriassa. Kuvan sijaintitieto iPhonen kuvagalleriassa. Digitreenit,digitaalikuvaus,digitaalinen valokuvaus,digikuvat

Tulostuskokosuosituksia varten on haastateltu Ifolorin asiantuntijaa.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Digitreenit Facebook -ryhmässä tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Digitreenit

Keskustele