Hyppää pääsisältöön

Kalja maistuu ja hiki haisee – Riku Rantala ja Tunna Milonoff testasivat suomalaisuusasteensa DNA:sta

Mitä geenit kertovat?
Mitä geenit kertovat? Kuva: Finna.fi / Yle / Annukka Palmén-Väisänen Docventures

Viikinkiverta vai samuraitaustaa? Geenit kertovat suomalaisuudesta enemmän kuin kirjoitettu historia. Vaan mitä DNA-testit kertovat Docventures-kaksikko Rikun ja Tunnan esi-isistä ja miesten suomalaisuuden asteesta? Entä kumpi heistä on neandertalilaisempi – ja maistuuko heille geenien perusteella kalja?

Riku ja Tunna päätivät selvittää suomalaisuusasteensa geenitesteillä, kun varmistui, että Docventuresin viidennen kauden viimeinen teema on suomalaisuus.

– Tottakai tämä piti selvittää, tutkitun tiedon ja journalismin nimissä! Meidänkin suvusta on liikkunut kaikenlaisia legendoja, joten siinäkin mielessä geenitestaus vaikutti kiinnostavalta mahdollisuudelta selvittää, miten totta legendat ovat, nauraa Riku.

– Geenitesteissähän voi selvittää myös kaikenlaista terveyteen liittyvää. Siihen me emme nyt kuitenkaan keskittyneet. Suomalaisuuden aste kiinnosti enemmän, virnistää puolestaan Tunna.

Geenitesti tehtiin sylkemällä purkkiin kunnon klimppi, sen jälkeen purkki lähti analyysiin. Raastavaa odotusta kesti muutaman kuukauden.

– No olihan se aikamoista sitä analyysiä odottaa. Kyllä siinä kerkesi miettiä, että mitähän siitä selviää. Kun ei sitten lopulta kuitenkaan voi tietää, mitä kaikkea testistä paljastuu, muistelee kaksikko.

Sitten tulokset tippuivat sähköpostiin. Ja tässä ne nyt ovat.

Riku on varsin perussuomalainen

Rikun esi-isälinja
Rikun esi-isälinja 1700 -luvulle asti Rikun esi-isälinja Docventures

Riku on testituloksen mukaan noin 77% ”suomalainen”. Rikun isälinja on I-L22 -haploryhmää, joka on hyvin skandinaavinen. Voisi sanoa, että "viikinkigeeni" hallitsee miestä.

– Suomessa on toiseksi eniten juuri I-linjan miehiä, Länsi-Suomessa jopa 60%, kertoo geneettisen sukututkimuksen asiantuntija Marja Pirttivaara.

Rikun kuuluisa isälinjan "sukulainen" on samassa haploryhmässä oleva Birger Jaarli. Ruotsin valtakunnan perustaja oli 1200-luvulla ristiretkellä Hämeessä, josta Rikun isän suku on kotoisin.

Onko Riku siis hallitsijan Suomen seikkailuiden seuraus?

– Tuota isälinjaa on paljon Länsi-Suomessa, eivätkä ne kaikki varmasti periydy Birger Jaarlin kautta, vaan ovat aiempaa perua. Mutta eihän tuota mahdollisuutta voi näillä tiedoin poissulkeakaan, Turun yliopiston professori Päivi Onkamo vastaa.

Suvussa myös muita suuria nimiä

Rikulla on laajemmin tulkittuna samassa isälinjassa myös etäistä sukulaissuhdetta Bill Clintonin, Leo Tolstoin ja Monacon ruhtinaiden kanssa.

– Nämä kaikki ovat joskus kauan sitten eläneen I-L22 esi-isän jälkeläisiä, eikä muita geneettisiä samankaltaisuuksia sen perusteella kyllä löydy. He jakavat enää Y-kromosominsa, joka on informaatioarvoltaan lähes tyhjä. Se sisältää lähinnä mies-koodin, mutta ei muuta. Ei ulkonäköön tai muuhun liittyviä tietoja. Kaikki maailman miehet aina Aatamiin asti voidaan laittaa yhteen haplopuuhun, Onkamo ja Pirttivaara kuvailevat.

– Jotta tarkempia analyysejä voisi antaa, olisi mukana tutkimuksissa oltava myös täydet kromosomi- ja mitokondrio DNA:t, Pirttivaara muistuttaa.

Äitilinjansa puolesta Riku kuuluu H- ryhmään, joka tarkoittaa, että myös tsaaritar Alexandra, sekä kuningattaret Victoria ja Marie Antoinette ovat Rikulle etäistä sukua.

Kuninkaallisia juuria tuskin kuitenkaan löytyy.

– Rikulla on alaryhmä H1a2, joka on siitä jännä ryhmä, että se on lähes täydellisesti vain suomalaisspesifi, eli sitä ei esiinny muualla. Voisi siis pikemminkin sanoa, että Riku on täysiverinen "persu”, analysoi Onkamo.

– Tulokseni oli lopulta varsin tyypillinen maatiaissuomalaisuus, jossa ulkopuoliset vaikutteet ovat olleet vuosisatojen ajan vähäisiä. Puolisot otettiin samalta kylältä. Vasta polkupyörän saapuminen markkinoille 1900-luvun alussa mullisti suomalaisten geenien sekoittumisen. Vasta silloin näköjään voitiin lähteä tansseista pidemmillekin saattoreissuille, Riku nauraa.

Oliko Tunnan esi-isä samurai?

Tunnan esi-isälinja
Tunnan esi-isälinja 1700 -luvulle asti Tunnan esi-isälinja Docventures

Tunna on tulosten mukaan vain noin 51 % ”suomalainen” ja kansainvälinen tausta näkyy geeneissä. Tunnan isän äiti on ruotsalaisen ja saksalaisen jälkeläinen ja äidin isä taas savolainen. Isoisän isä oli puolestaan venäläinen.

– Tunnan esi-isissä on todennäköisesti useampia merenkävijöitä ja kauppiaita, aina Kaukoidästä asti, tuumii Pirttivaara.

Tunnan äitilinja on yleinen Suomessa ja erityisesti saamelaisilla. Onko Tunnalla siis saamelainen esiäiti?

– Suomessa Tunnan äitilinjan ryhmä U5b1b1a on erittäin yleinen, paitsi aivan läntisimmällä ja lounaisimmalla rannikkokaistaleella. Tämä on yhteinen Suomea jääkauden jälkeen 10 000 vuotta sitten asuttaneiden alkuperäisasukkaiden kanssa ja se on sieltä periytynyt sekä saamelaisille ja suomalaisille. Saamelaisilla on yleisempi vielä tästä tarkempi alaryhmä, analysoivat Onkamo ja Pirttivaara.

Kiinnostavaa on, että Tunnalla on 1700-luvulla syntynyt japanilainen esivanhempi. Kenties muinaisen Venäjän armeijan vangiksi joutunut samurai?

– Venäjän ja Japanin yhteydet ovat olleet tiiviit ja sotien ja kauppayhteyksien myötä väkeä on liikkunut. Jos tekisi tarkempaa vertailua, voisi löytää jotain mutaatioita, jotka ovat yleisiä japanilaisille, Pirttivaara kertoo.

Kuuluisia sukulaisia löytyy Tunnaltakin

Tunnan isälinjan haploryhmä on yleinen mm. Walesissa ja Irlannissa. Kuuluisa saman haploryhmän edustaja on mm. englantilainen herttua ja poliitikko Henry Somerset.

Tunnalta löytyy sukulaisuussuhteita myös George Washingtoniin, Abraham Lincolniin, ja Habsburgien hallitsijasukuihin.

– Tosin samaa linjaa edustavia on satoja miljoonia maailmassa. Nämä samankaltaisuudet menevät monta tuhatta vuotta taaksepäin, Pirttivaara muistuttaa.

– Japanilainen esi-isä oli todellinen yllätys. Hulluinta tässä on se, että aina Japaniin matkustaessani minusta on tuntunut selittämättömällä tavalla siltä, että tulen kotiin! Isoäitini puolelta tuleva Suomen alkuperäisasukaslinja oli myös todella kiinnostava löytö. Olen siis tuhti miksaus supisuomalaista, skandinaavia, itä-eurooppalaista, pohjoiseurooppalaista ja ennen kaikkea japanilaista, Tunna nauraa.

Kumpi on enemmän neandertalilainen, Riku vai Tunna?

Riku on enemmän neanderthalilainen kuin Tuomas
Riku on enemmän neandertalilainen kuin Tuomas Riku on enemmän neanderthalilainen kuin Tuomas Docventures

Ja lopuksi vielä siihen kiinnostavimpaan kysymykseen. Kumpi kaksikosta on enemmän neandertalilainen?

– Molemmat näyttäisivät olevan hieman enemmän neandertalilaisia kuin suomalaiset keskimäärin. Riku on tästä kaksikosta kuitenkin enemmän neandertalilainen ja suomalainen, Tunna taas kansainvälisempi tapaus, arvioi Pirttivaara.

Ja vaikkei testissä varsinaisesti terveystietoja setvitty, pari kiintoisaa yksityiskohtaa voi silti mainita.

– Alkoholi ei saa kumpaakaan punastelemaan. Olut kyllä maistuu, sillä katkeran makua ei kumpikaan mahdollisesti maista voimakkaasti. Deodoranttia kuluu, sillä molemmilla on märän korvavahan geeni, joka tarkoittaa sitä, että kainalohiki haisee, Pirttivaara analysoi.

Jos heillä olisi puolestaan kuivan korvavaikun geeni, iholta puuttuisi entsyymi, jonka ansiosta hiki ei haise.

– Minulla itselläni sattuu olemaan tämä geeni, jonka olen perinyt esivanhemmiltani noin 40 000-50 000 vuoden takaa Itä-Aasiasta, Pirttivaara paljastaa.

Harkitsetko oman DNA-sukututkimuksen tekemistä? Ota huomioon nämä faktat!

DNA-sukututkimuksessa käytettäviä perustestejä on kolmenlaisia:

  1. isälinjan testi (Y-DNA)
  2. äitilinjan testi (mtDNA)
  3. kokonaisperimän testi ("serkkuhaku")
  • DNA-sukututkimus kertoo, mihin "heimoon" henkilö äiti- tai isälinjassa kuuluu. Kun geeni kopioituu vanhemmalta lapselle, tapahtuu usein pieniä virheitä eli mutaatioita. Nämä mutaatiot periytyvät edelleen. Niistä tulee siis eräänlaisia "korvamerkkejä."
  • Y-kromosomi periytyy isältä pojalle ja kertoo paternaalisesta historiasta.
  • Mitokondrio-DNA periytyy maternaalisesti äidiltä lapsille ja sisältää informaatiota vain äitilinjan historiasta.
  • Kuluttajatestejä tekee tällä hetkellä neljä suurta firmaa, kaikki amerikkalaisia. Niitä ovat FamilytreeDNA, 23andMe, Ancestry.com ja National Geographic. Näistä FamilytreeDNA on Pirttivaaran mukaan suosituin suomalaisten kesken. 10 000 suomalaista on käynyt tekemässä testinsä siellä.
  • Tarkimman analyysin saa, kun valitsee kromosomien ja mitokondrioiden analyysin kokonaisuudessaan.

Edit 16.1. klo 14:03 - kommentointi suljettu

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Docventures