Hyppää pääsisältöön

Ota kerrankin rennosti ja kuuntele! Avaruusromun pitkä ja hiljainen yö Pyhäinpäivänä.

Henkilö makaa sängyllä avaruudessa ja kuuntelee musiikkia.
Henkilö makaa sängyllä avaruudessa ja kuuntelee musiikkia. Kuva: Juba Tuomola Avaruusromua

Viisi tuntia avaruudessa. Viisi tuntia rauhallista tunnelmaa, aikaa, tilaa ja avaruutta

”Kaikki ihmiskunnan ongelmat johtuvat siitä, ettemme me osaa pysyä rauhassa paikallamme, yhdessä huoneessa”. Näin sanoi ranskalainen 1600-luvulla elänyt filosofi Blaise Pascal.

Pyhäinpäivän yönä Avaruusromun erikoislähetys tarjoaa harvinaisen tapahtuman: yhtäjaksoisen viisituntisen matkan rauhallisen musiikin ja mietiskelevien ajatusten seurassa. Pitkässä ja hiljaisessa yössä ei ole kiire.

Luvassa on hitaita ja hiljaisia ajatuksia, pitkää ja rauhallista musiikkia. Pyrkimyksenä on tarjota jotakin, jota muualla ei tarjota: "toisenlainen" radiokokemus ajan, äänien ja ajatusten virrassa.

Ohjelman kestäessä nousevat esiin ajatukset muun muassa ihmisen suhteesta aikaan, sisäiseen hiljaisuuteen ja - kyllä! - elämän tarkoitukseen. Pääosassa tulee kuitenkin olemaan Avaruusromua-ohjelmista tuttu, pitkälinjainen ja rauhallinen, mutta ei toivottavasti liian unettava musiikki.

Norjalainen tutkimusmatkailija Erling Kagge sanoo kirjassaan Hiljaisuus melun ja kiireen keskellä, että maailman sulkeminen ulkopuolelle ei ole sama kuin kääntäisi ympäristölle selkänsä, päinvastoin: se on sitä, että katsoo maailmaa vähän tarkemmin.

”Tavoitteena on rauhallisuus, kiinnostavien asioiden parissa viihtyminen ja tunnelmaan sopiva musiikki, ei pelottavuus, vaikka eletäänkin Halloweenin aikaa”, sanoo ohjelman toimittaja Jukka Mikkola. Eikä tässä kaikki. "Ohjelman lopuksi kuullaan Brian Enon Reflection -sävellyksen levytetty versio tiettävästi ensimmäistä kertaa kokonaisuudessaan radiossa", paljastaa Mikkola.

Avaruusromun pitkä ja hiljainen yö Yle Radio 1:ssä ja Yle Areenassa lauantaina 4.11. klo 22.05 - 03.00.

Sarjakuvapiirtäjä Juba Tuomolakin hakee inspiraatiota Avaruusromusta:

Skip Facebook iframe

AVARUUSROMUN PITKÄ JA HILJAINEN YÖ 4.11.2017 - OHJELMAN MUSIIKKI:
ERGO: As Tomorrow (As Subtle as Tomorrow)
ERGO: As Subtle (As Subtle as Tomorrow)
ERGO: That never came (As Subtle as Tomorrow)
JEFFREY KOEPPER: Halo (MantraSequent)
JEFFREY KOEPPER: Aurora (MantraSequent)
JEFFREY KOEPPER: Equinox (MantraSequent)
JEFFREY KOEPPER: Spectre (MantraSequent)
ERIK WØLLO: End of the River (Cinematic)
ERIK WØLLO: Unfolding (Cinematic)
ERIK WØLLO: In Slow Time (Cinematic)
ERIK WØLLO: Venture 2 (Cinematic)
IAN BODDY: Floating (Spectroscopic)
IAN BODDY: Till Quiet Descends (Spectroscopic)
ROBERT SCOTT THOMPSON: Chanson (Palimpsest)
ROBERT SCOTT THOMPSON: Palimpsest (Palimpsest)
IAN BODDY & MARKUS REUTER: Waken (Stay)
IAN BODDY & MARKUS REUTER: Shore (Stay)
IAN BODDY & MARKUS REUTER: Aeolian (Stay)
KASSEL JAEGER: Ner (Aster)
KASSEL JAEGER: Un autre archipel (Aster)
KASSEL JAEGER: L’etoile du matin (Aster)
JEFFREY FAYMAN & ROBERT FRIPP: The Stars Below (A Temple In The Clouds)
JEFFREY FAYMAN & ROBERT FRIPP: The Pillars of Hercules (A Temple In The Clouds)
ROBERT SCOTT THOMPSON: Porcelain Sky (Repeated by Dreams)
ROBERT SCOTT THOMPSON: Outward to Infinitude (Repeated by Dreams)
JENS PAULY: Vergessen (r/f)
JENS PAULY: Regungslos (r/f)
JENS PAULY: Verschoben (r/f)
JENS PAULY: Erinnern (r/f)
BRIAN ENO: Reflection (Reflection)

 • Tommi Läntinen: Rauhasta pitää laulaa aina!

  Tommi Läntinen arvosteli uutuuskappaleet Levylautakunnassa

  Raadissa istuivat Tommi Läntinen, toimittaja Minna Joenniemi ja musiikkituottaja Juha-Pekka Sillanpää. Tulos ja kommentteja 1. Lohkare: Rauhaa 25 pistettä (Kartsa Huovinen - Pauli Hanhiniemi) Tommi: Kovasti tykkäsin. Tumma ja luomuinen soundi. Hienoja kuvia tekstissä. Puhuttiin isoista asioista, siitä millaisia ristiriitoja kannamme mukanamme.

 • Myös se, mitä siinä ei ole… Avaruusromua 19.11.2017

  Musiikissa on tärkeää myös se, mitä siinä ei ole.

  ”Musiikissa on tärkeää myös se, mitä siinä ei ole”. Näin sanoi edesmennyt elektronimuusikko Mika Vainio. Hän sanoi musiikkinsa muodostuvan siten, että mukaan otetaan vain tarvittavat äänet ja kaikki muu jätetään pois. ”Musiikki, oleminen ja soittaminen ovat etsimistä, johon sisältyy toivo uuden löytämisestä”, sanoo rumpali ja säveltäjä Teppo Mäkynen. Näillä ajatuksilla Avaruusromussa lähdetään liikkeelle. Matkan aloittaa Mika Vainiolle omistettu tuore sävellys. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Miljoonasade ja Sam Smith kuuntelussa Levylautakunnassa

  Mikki Kauste arvioi uutuuslevyjä

  Viikon leyuutuuksista löytyy pop-musiikin perusasioita - tunteellisia tarinoita, ajattomia soundeja ja lauluharmonioita. Soppaan heitetään myös etnisiä rytmejä ja kamarimusiikkia. Oman arvioinsa näistä antoivat Mikki Kauste Egotripistä sekä musiikkitoimittajat Tuuli Saksala ja Pekka Laine. Tulokset ja kommentteja 1. The Staves feat.

 • Ovatko koneet jo älykkäitä? Avaruusromua 12.11.2017

  Onko digitalisaatiossa ja tekoälyssä tulevaisuus?

  ”Viimeaikaisista uutisista voisi päätellä, että tekoäly olisi jo vauhdilla valtaamassa maailmaa”, kirjoittaa tekniikan tohtori Pentti O. A. Haikonen kirjassaan Tietoisuus, tekoäly ja robotit. Vievätkö robotit ja tekoäly ihmisten työt? Onko digitalisaatiossa ja tekoälyssä tulevaisuus? Milloin koneesta tulee viisaampi kuin ihminen? Pian kaikki on kytketty kaikkeen. Tekoäly kehittyy ympärillämme nopeammin kuin ymmärrämme. Mitä on tapahtumassa? Toimittajana Jukka Mikkola.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua