Hyppää pääsisältöön

Sotilaskapellimestari Sauli Saarinen: "Sanoin että haluaisin soittaa sellaista torvea. Päättivät että tarkoitin trumpettia."

"Juuri ennen musiikkiopiston valintakokeisiin lähtöä olin nähnyt lastenohjelmassa jonkun torvensoittajan. Kun lautakunta kysyi, mitä soitinta haluaisin aloittaa soittamaan, niin sanoin että sellaista torvea. Päättivät että tarkoitan trumpettia." Sauli Saarinen tavattiin Kantapöydän opiskelijatreffeillä 1.11.2017.

Kuka?
Olen Sauli Saarinen. Olen syntynyt vuonna 1988 Alastarolla.

Mistä?
Olen asunut lapsuuteni Säkylässä. Minulla on veli ja sisko. Olen vanhin lapsista.

Säkylässä harrastin yleisurheilua ja soittamista paikallisessa puhallinorkesterissa. Trumpetin soiton kautta olen päässyt armeijaan soittokuntatöihin ja sitä kautta sain muodollisen pätevyyden hakea sotilaskapellimestarilinjalle Sibelius-Akatemiaan.

Onko perheessäsi muusikoita tai musiikin harrastajia?
Isäni on kuntohoitaja ja äitini sairaanhoitaja. Kummallakaan ei ole musiikkitaustaa.
Pikkusisko soitti huilua ja pikkuveli saksofonia jonkun aikaa mutta lopettivat sen ennen aikuisikää.

Millä paikkakunnilla olet asunut ja mitä kouluja olet käynyt?
Järjestyksessä: Säkylä, Pori, Tampere, Vaasa, Tampere, Vaasa, Tampere ja Helsinki.

Säkylässä kävin ensin ala- ja yläasteen. Sieltä menin Porin Palmgren konservatorioon ammattitutkintoa suorittamaan, pääaineenani trumpetin soitto.

Siirryin kesken opintoja Tampereen konservatorioon ja valmistuin sieltä trumpetistiksi. Tämän jälkeen aloitin musiikkipedagogin opinnot Tampereen ammattikorkeakoulussa.

Sibelius-Akatemiassa aloitin syksyllä 2016. Tampereella opinnot venyivät, kun sain trumpetistin sijaisuuksia. Soitin Pohjanmaan sotilassoittokunnassa, Vaasan kaupunginorkesterissa ja Pori Sinfoniettassa.

Tällä hetkellä työskentelen opintojeni ohella Kaartin soittokunnassa mutta olen tämän kauden opintovapaalla.

Mikä paikkakunta tai maisema on sinulle tärkeä ja inspiroiva?
Tampere, Pispalanharju ja sieltä aukeavat maisema.

Kuinka musiikkiopintosi alkoivat?
Äiti ehdotti, että haluanko mennä musiikkiopiston pääsykokeisiin.

Menin pääsykokeisiin ja taputin ja lauloin niin kuin lautakunta pyysi ja pääsin sisään. Siihen aikaan en tiennyt mitään soittimia ja trumpetti tuli oikeastaan sattumalta. Olin juuri ennen valintakokeisiin lähtöä nähnyt televisiosta jonkun torvensoittajan jossain lastenohjelmassa. Kun lautakunta kysyi että mitä soitinta haluaisin aloittaa soittamaan, niin sanoin että sellaista torvea. Päättivät että tarkoitan trumpettia.

Huittisten musiikkiopistossa aloitin vuonna 1996.

Haastattelu Kantapöydässä.
Kantapöydässä Saulia jututtaa toimittaja Lisa Enckell. Haastattelu Kantapöydässä. Kuva: Tiina-Maija Lehtonen / Yle Taideyliopiston Sibelius-Akatemia,sauli saarinen

Mitä kaikkia soittimia soitat?
Trumpetin lisäksi auttavasti pianoa ja kitaraa.

Tärkeimmät opettajasi ja missä oppilaitoksissa?
Tärkein opettajani on ollut Jorma Nurminen. Hän oli minun trumpetinsoiton opettajani Huittisten musiikkiopistossa ja Palmgren konservatoriossa. Hänen ansiostaan uskalsin hakeutua musiikin ammattiopintoihin.

Tampereen ammattikorkeakoulussa Aki Välimäki näytti kuinka kovaa pitää harjoitella jos todella haluaa ammattitrumpetistiksi.

Nykyinen opettajani on Petri Komulainen. Hän on asettanut puhallinkapellimestariluokalla riman todella korkealle ja rohkaisee meitä tekemään ratkaisuja johtajana ja myös seisomaan niiden takana.

Joko valmistuminen häämöttää?
Olen toisen vuoden kandiopiskelija eli valmistuminen on vielä melko kaukana.

Lempisäveltäjäsi ja -teokset?
Niitä on monia, mutta sanotaan nyt Richard Strauss. Tykkään hänen tavastaan kirjoittaa orkesterille.

Hänen teoksistaan tärkeä on esimerkiksi Alppisinfonia. Strauss venyttää soitinnuksellaan orkesterin äärimittoihin. Tuntuu siltä että hän on tiennyt tarkkaan, mihin mikäkin soitin kykenee ja kirjoittanut sitten soittajia säästelemättä.

Millainen oli hetki, kun sytyit juuri tälle musiikille?
Menin joskus Tampereen vuosina kuuntelemaan Tampere filharmoniaa ja he soittivat juuri tämän teoksen konsertissa.

Millainen musiikki ylipäätään vetoaa ja puhuttelee?
Yleensä romanttinen musiikki.

Idolisi?
Edesmennyt Timofei Dokschitzer. Hänen trumpettilevytyksensä ovat todella hyviä. Trumpetin soiton helppous ja musiikin tekeminen tulee koko ajan hänen soitostaan esiin.

Mitä harrastat?
Harrastan kuntosalia ja lenkkeilyä, vaikka nyt tuntuu ettei aikaa riitä muuhun kuin koulun käyntiin.

Mikä sinusta tulee isona?
Mitään tutkintoa muuhun alaan minulla ei ole ja oli tulevaisuus mitä tahansa, niin todennäköisesti se liittyy musiikkiin. Tämän hetkinen koulutus on viemässä minua kohti sotilassoittokuntien kapellimestarin tehtäviä.

Entä muuta?
Haluan vielä kertoa koulutuksesta, jossa opiskelen. Olen tällä hetkellä ainoa sotilaskapellimestariopiskelija Sibelius-Akatemiassa ja näin ollen koko Suomessa.

Koulutukseen pääsyvaatimuksena edellytetään jo olemassa olevaa soittajan työpaikkaa jostain sotilassoittokunnasta. Sotilaskapellimestarikoulutukseen valittu on hyväksytty sekä Sibelius-Akatemian puolelta että Puolustusvoimien sotilasmusiikkikoulutuksen puolelta.

Koulutus on kandivaiheessa täysin sama kuin puhallinkapellimestariopiskelijoilla. Maisterivaiheessa opiskelija käy opiskelemassa jonkin verran sotatieteitä Maanpuolustuskorkeakoulussa ja ne liitetään osaksi Sibelius-akatemian tutkintoa.

Sotilaskapellimestari joutuu työssään toimimaan taiteellisen johtajuuden lisäksi myös hallinnollisena johtajana.

Sotilaskapellimestariopiskelija Sauli Saarinen.
Sotilaskapellimestariopiskelija Sauli Saarinen. Kuva: Laila Kangas / Yle Taideyliopiston Sibelius-Akatemia,kantapöytä

Videolla Sauli johtaa Johan Halvorsenin Norjalaista rapsodiaa nro 1 (sov. Nordhagen). Orkesterina on Sibelius-Akatemian kapellimestariluokan harjoituspuhallinorkesteri. Kantapöydän juontajina ovat Lisa Enckell ja Janne Koskinen. Ohjaus Harri Anttila.

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.