Hyppää pääsisältöön

Bruce Springsteen katsoo taakseen

Bruce Springsteen yleisön joukossa
Bruce Springsteen surffaa fanien kannattelemana. Bruce Springsteen yleisön joukossa Kuva: EPA Felipe Trueba Bruce Springsteen,Bruce Springsteen omin sanoin

"Tämän dokumentin katsomiseen olen pätevöitynyt 30 viime vuotta", toteaa yhdeksän kiertuetta ja noin 40 keikkaa Bruce Springsteeniltä nähnyt toimittaja Jukka Kuosmanen.


Jukka Kuosmanen kirjoittaa dokumenttielokuvasta Bruce Springsteen omin sanoin. Se uusitaan Teemalla 9.2.2019 klo 16.05 ja on katsottavissa Areenassa viikon ajan.

Itketti tai nauratti, Springsteen näytti valoa oikeaan suuntaan."

Hurahdin 1980-luvun puolivälissä lukiolaispoikana Bruce Springsteenin musiikkiin. Springsteen ei luvannut monien muiden bändien lailla bileitä, seksiä tai villiä nuoruutta vaan vapautta elinympäristön arvoista ja elämäniloa. Rasitin tämän tunteen vallassa vuosikausia omaa elinpiiriäni kuuntelemalla stereoista satoja ja taas satoja kertoja muutamaa samaa levyä.

Springsteenin ja hänen bändinsä musiikin synnyttämien ja välittämien tunteiden lisäksi tunsin saavani musiikista ja sanoituksista kompassin elämääni. Springsteen oli elämässäni ensimmäinen vanhempi mies, joka tuntui saavuttaneen jotain arvokasta ja silti säilyttäneen ilon, naurun ja leikillisyyden omassa elämässään, aikuisuudestaan huolimatta.

Kun minulla oli oikein vaikeata jokaisen nuoren miehen elämään kuuluvien ratkaisujen kanssa, saatoin kuunnella Springsteenin livelevyä yön yli. Itketti tai nauratti, Springsteen näytti valoa oikeaan suuntaan.

Bruce Springsteen ja The E Street Band. Dokumentin promokuva.
Bruce Springsteen ja The E Street Band. Bruce Springsteen ja The E Street Band. Dokumentin promokuva. Kuva: Danny Clinch Bruce Springsteen,The E Street Band,teeman rockdokumentit

Toisin kuin koulut ja kasvuympäristöni Springsteenin haastattelut ja hänen musiikkinsa antoivat täyden oikeutuksen ja mahdollisuuden tunneälyn käyttämiseen elämän vaikeissa paikoissa. Tuntui kuin joku olisi sanonut musiikin läpi: luota tunneälyysi niin säilytät vuosien varrella Springsteenin lailla elämänilosi.

Sittemmin olen muiden Springsteen-fanien kanssa nukkunut konserttilippujen takia makuupussissa öitä talvipakkasessa rakennustyömaalta lainattujen pressujen alla, telttaillut ja jonottanut stadionien liepeillä vesisateissa putkeen useita vuorokausia vain päästäkseni konsertissa mahdollisimman lähelle esiintymislavaa. 30 viime vuoden aikana olen käynyt pitkin Euroopan stadioneita katsomassa Bruce Springsteeniä yhdeksällä eri kiertueella ja noin 40 keikalla.

Olen siis täysin jäävi fanipohjani takia sanomaan dokumentin kohteesta Bruce Springsteenistä yhtään mitään, mutta kyseisen dokumentin katsomiseen olen pätevöitynyt 30 viime vuotta.

Menestyslevyn jälkeen nuoren miehen elämä ei ollut enää entisensä.

Bruce Springsteen julkaisi viime vuonna yli 500-sivuisen Born to Run -omaelämäkerran. Kirjan markkinoinnin oheen ohjaaja Nigel Cole on tehnyt runsaasti arkistomateriaalia sisältävän hienon dokumenttielokuvan Bruce Springsteen omin sanoin. Mukana on ollut myös Springsteenin luotto-ohjaaja Thom Zimny.

Springsteenin musiikillisen uran ja elämän käännekohdaksi muodostui 25-vuotiaana vuonna 1975 julkaistu Born to Run -levy, johon omaelämäkerran nimikin viittaa. Menestyslevyn jälkeen nuoren miehen elämä ei ollut enää entisensä.

Suicide-cover Dream Baby Dream

Reilun tunnin mittaisen Bruce Springsteen omin sanoin -dokumentin aikana 68-vuotias muusikko perheenisä kertoo levyn merkityksestä uralleen ja katsoo samalla kaikkea mennyttä. Springsteen valottaa oman uran ja elämän pohtimisen ohessa omien esikuviensa ja roolimalliensa vaikutusta musiikkiin, aikuisuuteen ja vanhemmuuteen.

Omaelämäkertansa sivuilla Springsteen kirjoittaa yksityiskohtaisesti lapsuus- ja nuoruusmuistoistaan, omasta ja suvun elämästä ennen rocktähteyttä. Sitten kun rocktähteys, menestys stadionit täyteen myyvänä rikkaana muusikkona tulee osaksi omaa elämää, mukaan tekstiin tulee selkeästi terve itsesuojelun piirre.

Bruce Springsteen laulaa ja soittaa lavalla
San Sebastian 2016. Bruce Springsteen laulaa ja soittaa lavalla Kuva: Yle/Jukka Kuosmanen Bruce Springsteen omin sanoin
Bruce Springsteen, november 2012
Marraskuu 2012. Bruce Springsteen, november 2012 Kuva: Steve Pope / EPA / All Over Press

Sama linja koskee pitkälti myös dokumenttia. Lapsuusmuistoja, nuoruuden taloudellisesti tiukkaa aikaa ja epävarmaa taiteilijaelämää, sekä musiikillisia vaikutteita käydään pikkutarkasti läpi. Sen sijaan suuren suosion tuoma taloudellisesti turvattu ja monimiljonäärin arkielämä ja sen tuomat omaisuuksia maksaneet kotitalot huvijahteineen häivytetään taustalle ja jätetään käytännössä kokonaan mainitsematta.

Menestyminen muusikkona ja ihmisenä ei näyttäydy sosiaalisena nousuna vaan taiteellisina voittoina ja oman taiteen tekemisen vapauden esiintuomisena.

Jos dokumenttia katsoo siltä kannalta, mikä Springsteenille itselleen on jälkikäteen katsottuna, nyt lähes 70-vuotiaana vanhenevana miehenä elämässä merkityksellistä, tärkeiksi teemoiksi nousevat mainittu vapauden säilyttäminen oman taiteen tekemisessä sekä hyväksi aviomieheksi ja isäksi oppiminen.

Isoksi asiaksi nousee myös oman isän mielen järkkyminen ja sen tuoman perinnön voittaminen. Springsteenille tärkeää on pysyä rocktähteydestä huolimatta osana oman kasvuympäristön, Yhdysvaltojen itärannikon pikkukaupungin, yhteisöä.

Fanien toivomuksesta: You Never Can Tell

Erityismainintoja taiteellisista esikuvista ja vaikuttajista Springsteeniltä dokumentissa saavat Elvis Presley, James Brown ja The Animals -yhtye.

Muutamat bändikaverit nousevat toisia merkityksellisemmiksi. Heidän rooliaan bändissä ja Springsteenin oman musiikillisen luovuuden löytämistä valotetaan. Saksofonisti Clarence Clemonsin kuoleman kautta dokumentti sivuaa myös menettämisen ja kaiken katoamisen teemaa.

Springsteen lukee dokumentissa arkistomateriaalin lomaan tekstiotteita omaelämäkerrastaan, jossa kipeää isäsuhdetta käsitellään. Nuorella muusikonalulla oli isän kanssa paljon myöhempään elämään ja lauluihinkin vaikuttaneita syviä konflikteja. Tärkeiksi ihmisiksi suvun piiristä nousevat isän lisäksi isoäiti ja äiti. Omien lasten saamisen mukana tuleva vastuu ja suvussa perintönä kulkevat mielenterveysongelmat käsitellään dokumentissa hyvin avoimesti.

So say goodbye, it's Independence Day
Papa now I know the things you wanted that you could not say"
― Bruce Springsteen: Independence Day
Bruce Springsteen
Bruce Springsteen Kuva: EPA / Claudio Onorati

Taitavasti leikattua Bruce Springsteen omin sanoin -dokumenttia voi katsoa kurkistuksena amerikkalaisen rocktähden elämään tai hyvän tarinankertojan omakuvana siitä, kuinka hän nuorena löysi musiikin, tuli kovalla määrätietoisella työllä rocktähdeksi, erehdysten kautta hyväksi perheenisäksi ja voitti suvun miehiä vaivaavan kirouksen. Ja siksi hän nyt vanhempana, elämää jo taaksepäin katsovana miehenä, haluaa kertoa tämän tarinan itselleen ja samalla niille, jotka ovat olleet kiinnostuneita hänen yksityiselämästään.

Itse muistin Bruce Springsteen omin sanoin -dokumentin vanhan miehen nähdessäni taas kerran miksi, vielä näin monien vuosikymmenien jälkeenkin, elämä myös minua niin usein kovasti naurattaa.

Born to Run, virallinen video

Lokakuussa 2017 Springsteen aloitti Broadwaylla elämäkertaansa perustuvat esitykset, joissa hän laulujen väleissä kertoo pitkälti samoja asioita kuin dokumentissa ja kirjassaan. Teatteriin rakennettu parituntinen, illasta toiseen suht samanlaisena toistuva intiimi esitys on saanut loistavat kritiikit. Nämä Springsteenin omaa elämää läpi käyvät esitykset jatkuvat joulukuun puoliväliin 2018 saakka.

Bruce Springsteen omin sanoin

(Bruce Springsteen: In his own words), Britannia 2016. 50 vuotta musiikintekoa: Bruce Springsteen kertoo tarinansa omin sanoin. Mukana ennen näkemätöntä arkistomateriaalia kuten nuoruuden kotivideoita ja taltioita varhaisista esiintymisistä. Ohjaus Nigel Cole. Areenassa 7 päivää.

Dokumentin Suomen-ensi-ilta oli Teemalla 18.11.2017. Artikkeliin on päivitetty uusintatiedot.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa