Hyppää pääsisältöön

Bruce Springsteen katsoo taakseen

Bruce Springsteen yleisön joukossa
Bruce Springsteen surffaa fanien kannattelemana. Bruce Springsteen yleisön joukossa Kuva: EPA Felipe Trueba Bruce Springsteen,Bruce Springsteen omin sanoin

"Tämän dokumentin katsomiseen olen pätevöitynyt 30 viime vuotta", toteaa yhdeksän kiertuetta ja noin 40 keikkaa Bruce Springsteeniltä nähnyt toimittaja Jukka Kuosmanen.
Kuosmanen kirjoittaa Teemalla 18.11.2017 ensi-iltansa saavasta dokumenttielokuvasta Bruce Springsteen omin sanoin.

Bruce Springsteen ja The E Street Band. Dokumentin promokuva.
Bruce Springsteen ja The E Street Band. Bruce Springsteen ja The E Street Band. Dokumentin promokuva. Kuva: Danny Clinch Bruce Springsteen,The E Street Band,teeman rockdokumentit

Hurahdin 1980-luvun puolivälissä lukiolaispoikana Bruce Springsteenin musiikkiin. Springsteen ei luvannut monien muiden bändien lailla bileitä, seksiä tai villiä nuoruutta vaan vapautta elinympäristön arvoista ja elämäniloa. Rasitin tämän tunteen vallassa vuosikausia omaa elinpiiriäni kuuntelemalla stereoista satoja ja taas satoja kertoja muutamaa samaa levyä.

Springsteenin ja hänen bändinsä musiikin synnyttämien ja välittämien tunteiden lisäksi tunsin saavani musiikista ja sanoituksista kompassin elämääni. Springsteen oli elämässäni ensimmäinen vanhempi mies, joka tuntui saavuttaneen jotain arvokasta ja silti säilyttäneen ilon, naurun ja leikillisyyden omassa elämässään, aikuisuudestaan huolimatta.

Kun minulla oli oikein vaikeata jokaisen nuoren miehen elämään kuuluvien ratkaisujen kanssa, saatoin kuunnella Springsteenin livelevyä yön yli. Itketti tai nauratti, Springsteen näytti valoa oikeaan suuntaan.

Suicide-cover Dream Baby Dream

Itketti tai nauratti, Springsteen näytti valoa oikeaan suuntaan."

Toisin kuin koulut ja kasvuympäristöni Springsteenin haastattelut ja hänen musiikkinsa antoivat täyden oikeutuksen ja mahdollisuuden tunneälyn käyttämiseen elämän vaikeissa paikoissa. Tuntui kuin joku olisi sanonut musiikin läpi: luota tunneälyysi niin säilytät vuosien varrella Springsteenin lailla elämänilosi.

Sittemmin olen muiden Springsteen-fanien kanssa nukkunut konserttilippujen takia makuupussissa öitä talvipakkasessa rakennustyömaalta lainattujen pressujen alla, telttaillut ja jonottanut stadionien liepeillä vesisateissa putkeen useita vuorokausia vain päästäkseni konsertissa mahdollisimman lähelle esiintymislavaa. 30 viime vuoden aikana olen käynyt pitkin Euroopan stadioneita katsomassa Bruce Springsteeniä yhdeksällä eri kiertueella ja noin 40 keikalla.

Olen siis täysin jäävi fanipohjani takia sanomaan dokumentin kohteesta Bruce Springsteenistä yhtään mitään, mutta kyseisen dokumentin katsomiseen olen pätevöitynyt 30 viime vuotta.

Bruce Springsteen vuonna 1972. Arkistokuva musiikkidokumentista Bruce Springsteen omin sanoin (2017).
Bruce Springsteen vuonna 1972. Arkistokuva musiikkidokumentista Bruce Springsteen omin sanoin (2017). Bruce Springsteen,muusikot,teeman rockdokumentit
Menestyslevyn jälkeen nuoren miehen elämä ei ollut enää entisensä.

Bruce Springsteen julkaisi viime vuonna yli 500-sivuisen Born to Run -omaelämäkerran. Kirjan markkinoinnin oheen ohjaaja Nigel Cole on tehnyt runsaasti arkistomateriaalia sisältävän hienon dokumenttielokuvan Bruce Springsteen omin sanoin. Mukana on ollut myös Springsteenin luotto-ohjaaja Thom Zimny.

Springsteenin musiikillisen uran ja elämän käännekohdaksi muodostui 25-vuotiaana vuonna 1975 julkaistu Born to Run -levy, johon omaelämäkerran nimikin viittaa. Menestyslevyn jälkeen nuoren miehen elämä ei ollut enää entisensä.

Reilun tunnin mittaisen Bruce Springsteen omin sanoin -dokumentin aikana 68-vuotias muusikko perheenisä kertoo levyn merkityksestä uralleen ja katsoo samalla kaikkea mennyttä. Springsteen valottaa oman uran ja elämän pohtimisen ohessa omien esikuviensa ja roolimalliensa vaikutusta musiikkiin, aikuisuuteen ja vanhemmuuteen.

Omaelämäkertansa sivuilla Springsteen kirjoittaa yksityiskohtaisesti lapsuus- ja nuoruusmuistoistaan, omasta ja suvun elämästä ennen rocktähteyttä. Sitten kun rocktähteys, menestys stadionit täyteen myyvänä rikkaana muusikkona tulee osaksi omaa elämää, mukaan tekstiin tulee selkeästi terve itsesuojelun piirre.

Bruce Springsteen laulaa ja soittaa lavalla
San Sebastian 2016. Bruce Springsteen laulaa ja soittaa lavalla Kuva: Yle/Jukka Kuosmanen Bruce Springsteen omin sanoin
Bruce Springsteen, november 2012
Marraskuu 2012. Bruce Springsteen, november 2012 Kuva: Steve Pope / EPA / All Over Press

Sama linja koskee pitkälti myös dokumenttia. Lapsuusmuistoja, nuoruuden taloudellisesti tiukkaa aikaa ja epävarmaa taiteilijaelämää, sekä musiikillisia vaikutteita käydään pikkutarkasti läpi. Sen sijaan suuren suosion tuoma taloudellisesti turvattu ja monimiljonäärin arkielämä ja sen tuomat omaisuuksia maksaneet kotitalot huvijahteineen häivytetään taustalle ja jätetään käytännössä kokonaan mainitsematta.

Menestyminen muusikkona ja ihmisenä ei näyttäydy sosiaalisena nousuna vaan taiteellisina voittoina ja oman taiteen tekemisen vapauden esiintuomisena.

Jos dokumenttia katsoo siltä kannalta, mikä Springsteenille itselleen on jälkikäteen katsottuna, nyt lähes 70-vuotiaana vanhenevana miehenä elämässä merkityksellistä, tärkeiksi teemoiksi nousevat mainittu vapauden säilyttäminen oman taiteen tekemisessä sekä hyväksi aviomieheksi ja isäksi oppiminen.

Isoksi asiaksi nousee myös oman isän mielen järkkyminen ja sen tuoman perinnön voittaminen. Springsteenille tärkeää on pysyä rocktähteydestä huolimatta osana oman kasvuympäristön, Yhdysvaltojen itärannikon pikkukaupungin, yhteisöä.

Fanien toivomuksesta: You Never Can Tell

Erityismainintoja taiteellisista esikuvista ja vaikuttajista Springsteeniltä dokumentissa saavat Elvis Presley, James Brown ja The Animals -yhtye.

Muutamat bändikaverit nousevat toisia merkityksellisemmiksi. Heidän rooliaan bändissä ja Springsteenin oman musiikillisen luovuuden löytämistä valotetaan. Saksofonisti Clarence Clemonsin kuoleman kautta dokumentti sivuaa myös menettämisen ja kaiken katoamisen teemaa.

Springsteen lukee dokumentissa arkistomateriaalin lomaan tekstiotteita omaelämäkerrastaan, jossa kipeää isäsuhdetta käsitellään. Nuorella muusikonalulla oli isän kanssa paljon myöhempään elämään ja lauluihinkin vaikuttaneita syviä konflikteja. Tärkeiksi ihmisiksi suvun piiristä nousevat isän lisäksi isoäiti ja äiti. Omien lasten saamisen mukana tuleva vastuu ja suvussa perintönä kulkevat mielenterveysongelmat käsitellään dokumentissa hyvin avoimesti.

So say goodbye, it's Independence Day
Papa now I know the things you wanted that you could not say"
― Bruce Springsteen: Independence Day
Bruce Springsteen
Bruce Springsteen Kuva: EPA / Claudio Onorati

Taitavasti leikattua Bruce Springsteen omin sanoin -dokumenttia voi katsoa kurkistuksena amerikkalaisen rocktähden elämään tai hyvän tarinankertojan omakuvana siitä, kuinka hän nuorena löysi musiikin, tuli kovalla määrätietoisella työllä rocktähdeksi, erehdysten kautta hyväksi perheenisäksi ja voitti suvun miehiä vaivaavan kirouksen. Ja siksi hän nyt vanhempana, elämää jo taaksepäin katsovana miehenä, haluaa kertoa tämän tarinan itselleen ja samalla niille, jotka ovat olleet kiinnostuneita hänen yksityiselämästään.

Itse muistin Bruce Springsteen omin sanoin -dokumentin vanhan miehen nähdessäni taas kerran miksi, vielä näin monien vuosikymmenien jälkeenkin, elämä myös minua niin usein kovasti naurattaa.

Born to Run, virallinen video

Bruce Springsteen omin sanoin

(Bruce Springsteen: In his own words), Britannia 2016. 50 vuotta musiikintekoa: Bruce Springsteen kertoo tarinansa omin sanoin. Mukana ennen näkemätöntä arkistomateriaalia kuten nuoruuden kotivideoita ja taltioita varhaisista esiintymisistä. Ohjaus Nigel Cole. Ensi-ilta Teemalla 18.11.2017 klo 20. Areenassa 7 päivää.

Bruce Springsteen soittaa lavalla
Bruce Springsteen soittaa lavalla Kuva: EPA Juan Ferrero Bruce Springsteen omin sanoin

Yle Teema

 • Bruce Springsteen katsoo taakseen

  40 Springsteen-keikkaa nähnyt Jukka Kuosmanen kirjoittaa.

  "Olen täysin jäävi fanipohjani takia sanomaan dokumentin kohteesta Bruce Springsteenistä yhtään mitään, mutta kyseisen dokumentin katsomiseen olen pätevöitynyt 30 viime vuotta." Toimittaja Jukka Kuosmanen kirjoittaa Teemalla 18.11.2017 ensi-iltansa saavasta dokumenttielokuvasta Bruce Springsteen omin sanoin.

 • Ensi-iltoja ja klassikoita, naurua ja kauhua, Beatlesia ja black metalia – Teemalauantait ja musiikkidokumentit syksyllä 2017

  Musiikkia, elokuvaa, rakkautta, anarkiaa, vampyyrejä...

  Musiikkia, elokuvaa, rakkautta, anarkiaa, etsijöitä, koomikkoja, natseja, vampyyrejä, ysärimeininkiä, Jacques Tati, Bruce Springsteen, Jack Nicholson, Max Schreck, Julianne Moore, Sidse Babett Knudsen, Hanna Schygulla, Ann Savo... Sekä reposaarelainen samurai nimeltä Rauni. Teeman lauantai-iltojen syksyn ohjelmisto, olkaa hyvät!

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!

 • Lokakuun vallankumous Teeman elokuvissa ja dokumenteissa syksyllä 2017

  Neuvostoliiton varhaistaidetta, tsaarien Venäjän historiaa

  Teema esittää syksyllä 2017 varhaisen Neuvostoliiton elokuvia sekä dokumentteja tsaarien Venäjän historiasta ja bolševikkien vallan alkuvuosien taiteesta. Lokakuun vallankumous mullisti Venäjän ja muutti koko maailmanhistorian suuntaa sata vuotta sitten. Teemalla alkaa kumouksen vuosipäivän alla sarja dokumentteja ja elokuvia, jotka piirtävät kuvaa Venäjästä ennen ja jälkeen vallankumouksen.

 • Elokuvan vallankumous

  Varhainen neuvostovalta antoi taiteilijoille tilaa kokeilla

  Varhainen Neuvostoliitto antoi taiteilijoilleen tilaa kokeilla, ja tuloksena oli mullistavaa elokuvaa, vaikka vapaus jäikin lyhytaikaiseksi.

 • Venäjän vallankumousjuhlissa ei pihistelty paraatin koossa

  Veneäjän vallankumousjuhlissa ei pihistelty paraatin koossa

  Täällä Moskova ja Punainen tori. Kommunistisen puolueen johto ja sotilaskomentajat ovat juuri nousseet Leninin mausoleumin päälle. Kremlin kellot kajauttavat kymmenen lyöntiä ja juhlamenot voivat alkaa. Näin käynnistyivät Venäjän vallankumouksen 70-vuotisjuhlat vuonna 1987 ja selostajana oli Yleisradion pitkäaikainen ja ansioitunut kirjeenvaihtaja Reijo Nikkilä.

 • Fritz Lang pahuuden voimien kuvajaana

  Saksalaisen elokuvan lokakuussa Mabuset ja M

  Teeman saksalaisen elokuvan lokakuun keskeinen ohjaaja on Fritz Lang. Kuukauden aikana nähdään Langin Tohtori Mabuse -elokuvat vuosilta 1922 ja 1933 sekä M – kaupunki etsii murhaajaa. Mielenkiintoisen näkökulman Langiin antaa Gordian Mauggin vuonna 2016 valmistunut tosipohjainen draama ohjaaja Langista sarjamurhaajan jäljillä.

 • Teema tuo Jacques Tatin koko tuotannon loppuvuodeksi Areenaan!

  Tatin koko tuotanto Teeman Areena-kanavalla 9.10. alkaen

  Lokakuun 9. päivänä Jacques Tatin syntymästä tulee kuluneeksi 110 vuotta. Samana päivänä Teeman Areena-kanavalla julkaistaan Jacques Tatin koko säilynyt tuotanto ja paljon muuta tätä koomikkoneroa sivuavaa ohjelmistoa. Teemalauantai ottaa varaslähdön jo 7.10. klo 21.

 • Teeman syksyn 2017 elokuvat

  Elokuvia tiistaista sunnuntaihin

  Syksyn 2017 elokuvateemoja ovat muun muassa Jacques Tati, Saksa Mabusesta Hitleriin, Viro, Lokakuun vallankumous, Stanley Kubrick ja itsenäinen Suomi.

 • Ysärillä lama kouraisi ja syvältä - kunnes noustiin taas

  90-luku alkoi Suomen putoamisella syvään talouslamaan.

  90-luvun suuri lama ja suurtyöttömyys olivat Suomen sodanjälkeisen historian totisimpia paikkoja. Teeman Elävän arkiston paketissa nähdään kylmäävä dokumentti talouskriisiin ajautumisesta sekä omalaatuista viihdettä ysärin lopulta, jolloin oltiin jo Nokian siivittämässä nousukiidossa.

 • Batman

  Batkanava on Teema ja Bat-aika perjantai klo 19

  Vaviskaa Gotham Cityn konnat ja Batmanin arkkiviholliset! Batman valtaa Teeman. Vuoden 2017 aikana nähdään sarjan 1. ja 2. tuotantokausi! Joka perjantai kaksi jaksoa kerrallaan samaan lepakkoaikaan samalla lepakkokanavalla.
  perjantaisin klo 20.00

 • Pyhä hallusinaatio mikä Batman-albumi!

  Katso upea valokuvakooste suomalaisia Batmanejä ennen ja nyt

  Pyhät bikinit! Suomi on täynnä viittasankareita. Katsojat lähettivät meille omia Batman-kuviaan vuosilta 1966–2015. Toinen toistaan hienompia valokuvia on jo liki 150. Katso ja hämmästy!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!