Hyppää pääsisältöön

Bruce Springsteen katsoo taakseen

Bruce Springsteen yleisön joukossa
Bruce Springsteen surffaa fanien kannattelemana. Bruce Springsteen yleisön joukossa Kuva: EPA Felipe Trueba Bruce Springsteen,Bruce Springsteen omin sanoin

"Tämän dokumentin katsomiseen olen pätevöitynyt 30 viime vuotta", toteaa yhdeksän kiertuetta ja noin 40 keikkaa Bruce Springsteeniltä nähnyt toimittaja Jukka Kuosmanen.
Kuosmanen kirjoittaa Teemalla 18.11.2017 ensi-iltansa saavasta dokumenttielokuvasta Bruce Springsteen omin sanoin.

Bruce Springsteen ja The E Street Band. Dokumentin promokuva.
Bruce Springsteen ja The E Street Band. Bruce Springsteen ja The E Street Band. Dokumentin promokuva. Kuva: Danny Clinch Bruce Springsteen,The E Street Band,teeman rockdokumentit

Hurahdin 1980-luvun puolivälissä lukiolaispoikana Bruce Springsteenin musiikkiin. Springsteen ei luvannut monien muiden bändien lailla bileitä, seksiä tai villiä nuoruutta vaan vapautta elinympäristön arvoista ja elämäniloa. Rasitin tämän tunteen vallassa vuosikausia omaa elinpiiriäni kuuntelemalla stereoista satoja ja taas satoja kertoja muutamaa samaa levyä.

Springsteenin ja hänen bändinsä musiikin synnyttämien ja välittämien tunteiden lisäksi tunsin saavani musiikista ja sanoituksista kompassin elämääni. Springsteen oli elämässäni ensimmäinen vanhempi mies, joka tuntui saavuttaneen jotain arvokasta ja silti säilyttäneen ilon, naurun ja leikillisyyden omassa elämässään, aikuisuudestaan huolimatta.

Kun minulla oli oikein vaikeata jokaisen nuoren miehen elämään kuuluvien ratkaisujen kanssa, saatoin kuunnella Springsteenin livelevyä yön yli. Itketti tai nauratti, Springsteen näytti valoa oikeaan suuntaan.

Suicide-cover Dream Baby Dream

Itketti tai nauratti, Springsteen näytti valoa oikeaan suuntaan."

Toisin kuin koulut ja kasvuympäristöni Springsteenin haastattelut ja hänen musiikkinsa antoivat täyden oikeutuksen ja mahdollisuuden tunneälyn käyttämiseen elämän vaikeissa paikoissa. Tuntui kuin joku olisi sanonut musiikin läpi: luota tunneälyysi niin säilytät vuosien varrella Springsteenin lailla elämänilosi.

Sittemmin olen muiden Springsteen-fanien kanssa nukkunut konserttilippujen takia makuupussissa öitä talvipakkasessa rakennustyömaalta lainattujen pressujen alla, telttaillut ja jonottanut stadionien liepeillä vesisateissa putkeen useita vuorokausia vain päästäkseni konsertissa mahdollisimman lähelle esiintymislavaa. 30 viime vuoden aikana olen käynyt pitkin Euroopan stadioneita katsomassa Bruce Springsteeniä yhdeksällä eri kiertueella ja noin 40 keikalla.

Olen siis täysin jäävi fanipohjani takia sanomaan dokumentin kohteesta Bruce Springsteenistä yhtään mitään, mutta kyseisen dokumentin katsomiseen olen pätevöitynyt 30 viime vuotta.

Bruce Springsteen vuonna 1972. Arkistokuva musiikkidokumentista Bruce Springsteen omin sanoin (2017).
Bruce Springsteen vuonna 1972. Arkistokuva musiikkidokumentista Bruce Springsteen omin sanoin (2017). Bruce Springsteen,muusikot,teeman rockdokumentit
Menestyslevyn jälkeen nuoren miehen elämä ei ollut enää entisensä.

Bruce Springsteen julkaisi viime vuonna yli 500-sivuisen Born to Run -omaelämäkerran. Kirjan markkinoinnin oheen ohjaaja Nigel Cole on tehnyt runsaasti arkistomateriaalia sisältävän hienon dokumenttielokuvan Bruce Springsteen omin sanoin. Mukana on ollut myös Springsteenin luotto-ohjaaja Thom Zimny.

Springsteenin musiikillisen uran ja elämän käännekohdaksi muodostui 25-vuotiaana vuonna 1975 julkaistu Born to Run -levy, johon omaelämäkerran nimikin viittaa. Menestyslevyn jälkeen nuoren miehen elämä ei ollut enää entisensä.

Reilun tunnin mittaisen Bruce Springsteen omin sanoin -dokumentin aikana 68-vuotias muusikko perheenisä kertoo levyn merkityksestä uralleen ja katsoo samalla kaikkea mennyttä. Springsteen valottaa oman uran ja elämän pohtimisen ohessa omien esikuviensa ja roolimalliensa vaikutusta musiikkiin, aikuisuuteen ja vanhemmuuteen.

Omaelämäkertansa sivuilla Springsteen kirjoittaa yksityiskohtaisesti lapsuus- ja nuoruusmuistoistaan, omasta ja suvun elämästä ennen rocktähteyttä. Sitten kun rocktähteys, menestys stadionit täyteen myyvänä rikkaana muusikkona tulee osaksi omaa elämää, mukaan tekstiin tulee selkeästi terve itsesuojelun piirre.

Bruce Springsteen laulaa ja soittaa lavalla
San Sebastian 2016. Bruce Springsteen laulaa ja soittaa lavalla Kuva: Yle/Jukka Kuosmanen Bruce Springsteen omin sanoin
Bruce Springsteen, november 2012
Marraskuu 2012. Bruce Springsteen, november 2012 Kuva: Steve Pope / EPA / All Over Press

Sama linja koskee pitkälti myös dokumenttia. Lapsuusmuistoja, nuoruuden taloudellisesti tiukkaa aikaa ja epävarmaa taiteilijaelämää, sekä musiikillisia vaikutteita käydään pikkutarkasti läpi. Sen sijaan suuren suosion tuoma taloudellisesti turvattu ja monimiljonäärin arkielämä ja sen tuomat omaisuuksia maksaneet kotitalot huvijahteineen häivytetään taustalle ja jätetään käytännössä kokonaan mainitsematta.

Menestyminen muusikkona ja ihmisenä ei näyttäydy sosiaalisena nousuna vaan taiteellisina voittoina ja oman taiteen tekemisen vapauden esiintuomisena.

Jos dokumenttia katsoo siltä kannalta, mikä Springsteenille itselleen on jälkikäteen katsottuna, nyt lähes 70-vuotiaana vanhenevana miehenä elämässä merkityksellistä, tärkeiksi teemoiksi nousevat mainittu vapauden säilyttäminen oman taiteen tekemisessä sekä hyväksi aviomieheksi ja isäksi oppiminen.

Isoksi asiaksi nousee myös oman isän mielen järkkyminen ja sen tuoman perinnön voittaminen. Springsteenille tärkeää on pysyä rocktähteydestä huolimatta osana oman kasvuympäristön, Yhdysvaltojen itärannikon pikkukaupungin, yhteisöä.

Fanien toivomuksesta: You Never Can Tell

Erityismainintoja taiteellisista esikuvista ja vaikuttajista Springsteeniltä dokumentissa saavat Elvis Presley, James Brown ja The Animals -yhtye.

Muutamat bändikaverit nousevat toisia merkityksellisemmiksi. Heidän rooliaan bändissä ja Springsteenin oman musiikillisen luovuuden löytämistä valotetaan. Saksofonisti Clarence Clemonsin kuoleman kautta dokumentti sivuaa myös menettämisen ja kaiken katoamisen teemaa.

Springsteen lukee dokumentissa arkistomateriaalin lomaan tekstiotteita omaelämäkerrastaan, jossa kipeää isäsuhdetta käsitellään. Nuorella muusikonalulla oli isän kanssa paljon myöhempään elämään ja lauluihinkin vaikuttaneita syviä konflikteja. Tärkeiksi ihmisiksi suvun piiristä nousevat isän lisäksi isoäiti ja äiti. Omien lasten saamisen mukana tuleva vastuu ja suvussa perintönä kulkevat mielenterveysongelmat käsitellään dokumentissa hyvin avoimesti.

So say goodbye, it's Independence Day
Papa now I know the things you wanted that you could not say"
― Bruce Springsteen: Independence Day
Bruce Springsteen
Bruce Springsteen Kuva: EPA / Claudio Onorati

Taitavasti leikattua Bruce Springsteen omin sanoin -dokumenttia voi katsoa kurkistuksena amerikkalaisen rocktähden elämään tai hyvän tarinankertojan omakuvana siitä, kuinka hän nuorena löysi musiikin, tuli kovalla määrätietoisella työllä rocktähdeksi, erehdysten kautta hyväksi perheenisäksi ja voitti suvun miehiä vaivaavan kirouksen. Ja siksi hän nyt vanhempana, elämää jo taaksepäin katsovana miehenä, haluaa kertoa tämän tarinan itselleen ja samalla niille, jotka ovat olleet kiinnostuneita hänen yksityiselämästään.

Itse muistin Bruce Springsteen omin sanoin -dokumentin vanhan miehen nähdessäni taas kerran miksi, vielä näin monien vuosikymmenien jälkeenkin, elämä myös minua niin usein kovasti naurattaa.

Born to Run, virallinen video

Bruce Springsteen omin sanoin

(Bruce Springsteen: In his own words), Britannia 2016. 50 vuotta musiikintekoa: Bruce Springsteen kertoo tarinansa omin sanoin. Mukana ennen näkemätöntä arkistomateriaalia kuten nuoruuden kotivideoita ja taltioita varhaisista esiintymisistä. Ohjaus Nigel Cole. Ensi-ilta Teemalla 18.11.2017 klo 20. Areenassa 7 päivää.

Bruce Springsteen soittaa lavalla
Bruce Springsteen soittaa lavalla Kuva: EPA Juan Ferrero Bruce Springsteen omin sanoin

Yle Teema

 • Orwellin maailmoissa: Eläinten vallankumous ja 1984 kahden elokuvan Teemalauantaissa

  Teemalauantaissa 3.2. kaksi George Orwell -elokuvaa.

  Mikä onkaan Orwellin vuosi: 1948, 1984 – vai 2018? Teemalauantai vie meidät kirjailija George Orwellin kahden kuuluisimman teoksen maailmoihin. Kahden brittielokuvan illassa nähdään vallan ja vallankumouksen väärinkäyttöä terävästi analysoiva animaatioklassikko Eläinten vallankumous sekä vuonna 1984 valmistunut synkkä tulevaisuuskuvitelma, jossa isoveli valvoo kaikkea ja historia kirjoitetaan joka päivä uusiksi. 1984-elokuvan pääosissa ovat John Hurt ja Richard Burton.

 • Egenland Teemalla & Femillä maaliskuussa

  Egenland – uusi matkaopas Suomeen

  Egenland esittelee yllättäviä matkailun helmiä, omaleimaisia nähtävyyksiä ja kiehtovia persoonia ympäri maan – vähintään kahdella kielellä!

 • Ellan matkassa Etelä-Italiassa

  Harva tuntee eteläistä Italiaa. Lähde matkalle Ellan kanssa!

  Eteläinen Italia on aina näihin päiviin asti ollut Italiassa 15 vuotta asuneelle Ella Kanniselle, kuten niin monelle muullekin, arvoitus. Uudessa seitsemän osaisessa sarjassa Ella tutustuu etelän ankaraan historiaan ja sen monipuoliseen kulttuuriin.

 • Etelä-Italia Teeman elokuvissa talvella 2018

  Elokuvia Ellan matkojen maisemista

  Teemalla tutustutaan 24.1. alkaen seitsemänosaisessa sarjassa Ellan matkassa Etelä-Italian ankaraan historiaan ja monipuoliseen kulttuuriin. Tätä nojatuolimatkaa tuetaan viidellä elokuvalla samaisen alueen nykypäivään ja historiaan.

 • Oscar-gaala 2018 suorana Teemalla

  Oscar-viikonloppuna elokuvia ja juhlavuoden gaala

  90. Oscar-gaala juhlallisuuksineen nähdään maaliskuussa 2018 Teemalla suorana lähetyksenä. Gaalaan valmistaudutaan katsomalla Oscar-palkittuja elokuvia West Side Storysta Amyyn.

 • Sound Trackerin uusi kausi

  Sami Yaffa - Sound Tracker: kausi kolme nähtävissä 20.1.

  Sami Yaffa vaihtaa keikkalavat kulkurin buutseihin ja matkaa muusikkoystäviensä kanssa ihmisyyteen. Sound Trackerin kolmas kausi alkaa Teemalla ja Areenassa lauantaina 20.1. kello 20. #soundtracker

 • Vietnamin sodan kokeneet kertovat kymmenosaisessa dokumentissa

  Ken Burnsin ja Lynn Novickin sarjan pääosassa ovat ihmiset

  Teemalla nähdään Ken Burnsin ja Lynn Novickin kymmenosainen suursarja Vietnamin sota. Se on ennennäkemättömän kattava dokumentti sodasta, josta Amerikassa on puhuttu ja samalla vaiettu.

 • Milanon naisten paratiisi

  Uusi italialainen draamasarja 1950-luvun tavaratalosta

  Italialaissarjassa seurataan elämää 1950-luvun Milanossa, uudessa loisteliaassa tavaratalossa. Sarja jatkuu uusin, toisen tuotantokauden jaksoin.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!