Hyppää pääsisältöön

Indie-bändi Lake Jons tunnetaan Suomen tyylikkäimmistä musavideoista – nyt taskussa on kansainvälinen levytyssopimus Lou Reedin ex-managerilta

Lake Jonsin tavoitteena on keikkailla tulevien vuosien aikana Jenkeissä ja Japanissa. Yksi tavoite on kuitenkin ylitse muiden: se, että Picthfork-aikakauslehti arvostelisi bändin levyn.

Lake Jons -yhtyeeseen kuuluvat Jaska Stenroth (vas.), Jooel Jons ja Mikko Pennanen. // Kuva: Markus Kontiainen

Tanssipop, rap ja Vain elämää -hitit valtaavat tällä hetkellä Spotify-listojen kärkisijoja ja radioiden soittolistoja. Indie-tyylinen musiikki loistaa poissaolollaan – kuten myös suomalaisten artistien englanniksi tekemä musiikki Almaa ja Isac Elliotia lukuun ottamatta.

Se on haastava juttu suomalaisyhtye Lake Jonsin kannalta. Bändin musiikki on utuista indierockin ja -folkin tapaista musaa englanniksi vedettynä.

- Olisi kivaa, jos Suomesta tulisi monipuolisemmin musiikkia. Jos mietitään vajaat 20 vuotta taaksepäin, niin täällä oli englanninkielisiä bändejä, jotka menestyivät, kuten vaikka Teemu Brunilan The Crash, Lake Jonsin rumpali Mikko Pennanen kertoo.

Juttelemme aiheesta bändin kitaristi Jaska Stenrothin kimppakämppähuoneessa Helsingin Etu-Töölössä. Samalla kadulla korttelin päässä asuvat Töölön Ketterän Matti 8 ja Handshaking, joten olemme tuoreen ja freessin suomalaisen musiikin ytimessä. Haastattelussa ovat poikkeuksellisesti vain Stenroth ja Pennanen, sillä yhtyeen solisti Jooel Jons on parhaillaan kolmen kuukauden musantekoreissulla New Yorkissa.

"Bisnesmielessä Lake Jons -tyyppisen musiikin tekeminen on huono ajatus."― Jooel Jons

Jons kertoo sähköpostitse, että bisnesmielessä Lake Jons -tyyppisen musiikin tekeminen on huono ajatus. Hän korostaa, että on kuitenkin tehtävä juuri sellaista musaa, josta pitää.

Pelkästään indie-musalla on kuitenkin vaikea tulla toimeen. Siksi Lake Jons -kolmikko tekee musiikin saralla muutakin. Stenroth tuottaa biisejä räppäri Biniyamille ja esiintyy hänen keikoillaan, Pennanen tekee samaa muun muassa tuoreen räppäri Pesson kanssa. Jons tuottaa ja säveltää biisejä muun muassa Pyhimykselle ja on vaikuttanut esimerkiksi Ritarit- ja FEELS-yhtyeissä.

Marginaalimusiikin tekeminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö sillä voisi menestyä. Lake Jons on noteerattu isosti ulkomaita myöten. Siitä todisteena käy bändin hiljattain solmima levytyssopimus yhdysvaltalaisen AntiFragilen kanssa. AntiFragilen pomo on legendaarisen Lou Reedin ex-manageri Tom Sarig.

Bändi neuvotteli Sarigin kanssa diilistä jo vuonna 2015, mutta keskustelu tyssäsi, kun Stenrothin mukaan “Sarig vain katosi”. Hänen kiinnostuksensa syttyi uudelleen, kun kuuli Lake Jonsin tulevan albumin.

- Onhan tää todella hieno tilaisuus meille päästä esimerkiks avaamaan lisää ovia myös muille hienoille suomalaisille yhtyeille, Jooel Jons kommentoi sähköpostitse New Yorkista, jossa hän on reissunsa yhteydessä tavannut levy-yhtiön henkilöstöä ja säätänyt yhtyeen asioita.

- AntiFragilen tyypit on ottaneet avosylin vastaan ja yhteistyö sujuu hyvin, Jons jatkaa.

Stenroth ja Pennanen toivovat, että sopimus edesauttaisi keikkailua ulkomailla, etenkin Yhdysvalloissa ja Japanissa. Ulkomaanrundien lisäksi bändillä on yksi suuri tavoite: se, että yhdysvaltalainen arvostettu Pitchfork-aikakauslehti arvostelisi Lake Jonsin albumin.

- Se ois niin mässy juttu, Stenroth sanoo.

Suomalaisista artisteista Pitchforkin arvosteluun ovat päässeet muun muassa Regina, K-X-P, Paavoharju ja Oranssi Pazuzu.

Lake Jonsin Jaska Stenroth ja Mikko Pennanen. // Kuva: YleX / Juuli Aschan

Onnellinen sattuma

Lake Jons perustettiin sattumalta kotibileissä vuonna 2014. Tuolloin Jonsin ja Stenrothin oli tarkoitus heittää pieni keikka. Kitaristi Stenrothilla oli jaloissaan perkussiot, joilla hän olisi lyönyt tahtia polkemalla lattiaa. Lattia kuitenkin kumisi niin pahasti, ettei polkeminen kuulostanut hyvältä. Niinpä Pennanen riensi apuun ja soitti perkussiot.

Keikka meni hyvin, ja bändi oli perustettu. Tai siis, sen perustamisesta ei ole vieläkään sovittu mitään. Kolmikko alkoi vain tehdä musiikkia yhdessä Jonsin autotallissa – jota he edelleen käyttävät studiotilanaan.

- Pian meillä oli keikka, jossa vedimme neljä biisiä. Alettiin myös tehdä levyä hyvin nopeasti, Pennanen ja Stenroth kertovat.

Levy julkaistiin vuonna 2016 kahden EP:n muodossa. Jo sitä ennen yhtye oli niittänyt mainetta saralla, joka jää suoratoistopalveluiden aikakautena piiloon: musiikkivideoilla.

Huippujälkeä kaveriporukalla

Vuonna 2015 Lake Jons julkaisi kolme musiikkivideota. Jo ensimmäinen, visuaalisesti ja tarinallisesti tyylikäs I Come Clean näytti, että musiikki ei ole ainoa asia, joka bändiä kiinnostaa.

- Videoilla pystyy vahvistamaan käsitystä visuaalisesta kokonaisuudesta. Tällainen musa, jota me tehdään, on usein isompi kokonaisuus kuin yksittäinen biisi. Visuaalisuus tukee sitä, Pennanen sanoo.

- Nykyään on tarjolla niin paljon musiikkia. Pitää tehdä hyvää musaa ja olla jokin idis visuaalisesta ilmeestä. Aina löytyy joku, jolla on koko paketti kasassa. Niin meilläkin pitää olla, Stenroth komppaa.

I Come Clean -videon jälkeen yhtye julkaisi videot Elder- ja Didn’t Know -biiseihin – ja sama tyylikkyys jatkui.

Yhtyeen kaikkien musiikkivideoiden takana on sama tiimi, joka koostuu bändin ystäväporukasta, joka on alusta saakka ollut innoissaan Lake Jonsin musiikista. Videot on kuvattu rakkaudesta lajiin -meiningillä – ja se näkyy niiden jäljessä.

Lake Jonsin jätkät eivät varsinaisesti suunnittele tekemisiään niin, että he saisivat lisänäkyvyyttä videoiden kautta, mutta tiedostavat, että niin on käynyt. Esimerkiksi AntiFragile-levy-yhtiön pomo Tom Sarig on ollut fiiliksissä yhtyeen videoista.

- Se näki meidän viimeisen videon ja sanoi, että I feel like I want to come to Helsinki again, Stenroth sanoo.

Yhtyeen tuoreimman, Colors-kappaleen musiikkivideo julkaistaan maanantaina 6. marraskuuta.

“Me ei olla niin hippejä kuin jengi luulee”

Lake Jonsin asiat ovat juuri nyt äärimmäisen hyvin sekä musiikillisesti että ulkomusiikillisesti. Vaikka Lake Jonsia pidetään Jooel Jonsin yhtyeenä, niin bändin sisällä vallitsee tasavertainen kunnioitus.

Se näkyy hyvin tavassa, jolla Stenroth ja Pennanen vastaavat toimittajan kysymyksiin. He komppaavat toisiaan ja kysyvät aina välillä, että eikö niin. Meininki on erittäin rento, luonnonläheinen. Se voi johtua siitä, että haastattelu tapahtuu Stenrothin makuuhuoneessa, jota pidetään bändin rentoutumishuoneena. Siellä juodaat bisset ja kuunnellaan hyvää musiikkia.

Yksi Stenrothin ja Pennasen lempitavaroista on laite-nimellä kulkeva kaiuttimen ja kasettisoittimen yhdistelmä. // Kuva: YleX / Juuli Aschan

Lake Jonsin tyypit ovat iisejä jätkiä, jotka kävivät viimeistelemässä tulevan albumisa Stenrothin kotiseudulla Huittisissa, metsän siimeksessä olevalla mökillä.

Kuulostaa kliseisen romantisoidulta: indie-yhtye hiomassa levyä luonnonhelmassa. Pennanen ja Stenroth tiedostavat tämän ja ymmärtävät, että joillekin on voinut tulla turhankin idyllinen kuva yhtyeestä.

- Mutta ei me olla niin hippejä kuin jengi luulee, Stenroth ja mainitsee, että koko bändillä on aina ollut kova prätkäkuume.

Mutta jos unelma moottoripyörästä joskus toteutuu, niin jo nyt on selvää, mihin prätkäreissu suuntautuu. Kyseessä on yhtyeen meininkiä ajatellen hyvin luonnollinen paikka.

- Johonkin luontoon me ajettais. Se olisi hirveää sekoilua – mutta ihan törkeän hauskaa, Stenroth kertoo.

Lake Jonsin virallinen debyyttialbumi ilmestyy vuodenvaihteen tienoilla.

Lue myös:

Rap-tulokas Pesso tutustui Pikku G:hen seurakuntapiireissä ja ryhtyi tekemään biittejä – nyt hengellinen musa on vaihtunut uusiin teemoihin

YleX:n Ensinäyttö: Noah Kin nähdään heimopäällikkönä Lake Jonsin uutuusvideolla

Kotimainen Lake Jons hurmaa täydellisellä harmoniallaan

YleX Ensinäyttö: Lake Jons julkaisi supertyylikkään musiikkivideon – jälleen

 • Kommentti: Lady Gaga ei ole vain idoli, vaan välitän hänestä kuin ystävästä

  Superfanin kommentti suhteestaan Lady Gagaan.

  Lady Gaga ei ole vain idoli, vaan välitän hänestä kuin ystävästä Lady Gagan fanittaminen on muuttunut vuosien mittaan ystävyyden kaltaiseksi välittämiseksi, mikä korostuu koronakriisin aikana, kirjoittaa musiikkitoimittaja ja Gagan superfani Markus Hilden. Meidän Little Monstereiden kevään mittainen odotus palkittiin perjantaina 22.

 • Vesta uskoo, että korona on se kriisi, joka muuttaa kaiken

  Vesta haaveili nuorena terapeutin ammatista.

  Vesta uskoo, että korona on se kriisi, joka muuttaa kaiken Vesta haaveili nuorena terapeutin ammatista. Nyt kuulijat avautuvat hänelle haavoistaan. Vesta julkaisi uuden kappaleen Valonsäteet perjantaina 15. toukokuuta. Kakkoslevy Uskon tulevaan ilmestyy syksyllä.

 • YleX:n vuoden 2020 kesäkumibiisin esittää Tuure Boelius!

  Hengitä-biisin ovat tehneet Jurek ja Henna Sarriola.

  YleX:n vuoden 2020 kesäkumibiisin esittää Tuure Boelius. Hengitä-biisin ovat tehneet Jurek ja Henna Sarriola. Boeliukselle tärkeää on, että kesäkumibiisin esittää julkisesti seksuaalivähemmistöön kuuluva artisti. Kesäkumeja on perinteisesti jaettu festareilla ja nuorten tapahtumissa, mutta koronaviruksen vuoksi niiden jakelu keskitetään nyt syksyn jälkeiseen aikaan. Kondomeja annetaan järjestöjen toimesta myös kouluterveydenhuoltoon, lastensuojeluun ja nuorisotyöhön.