Hyppää pääsisältöön

Jack Nicholson 80 vuotta Teemalauantaissa 11.11.

Jack Nicholson ajaa kilpa-autoa elokuvassa Nyt tai ei koskaan
Jack Nicholson elokuvassa Nyt tai ei koskaan Jack Nicholson ajaa kilpa-autoa elokuvassa Nyt tai ei koskaan Kuva: Warner Bros. Nyt tai ei koskaan (elokuva),Jack Nicholson,Teemalauantai,teeman elokuvat

Teemalauantain tähti on Jack Nicholson, joka keväällä täytti 80 vuotta.
Teema lauantaina 11.11. klo 21.30 alkaen. Elokuva Nyt tai ei koskaan Areenassa vain suorana, elokuva Korppi Areenassa 30 päivää.

Jack Nicholson täytti keväällä 80 vuotta, ja näyttelijää juhlittiin Teemalla sarjalla hänen 1970-luvun elokuviaan. Tuo vuosikymmen oli Nicholsonin todellista kulta-aikaa, jolloin jokainen hänen elokuvansa tuntui olevan tapaus. Nyt Teema täydentää Nicholsonin taitelijakuvaa esittämällä kaksi elokuvaa aivan uran alusta ja uusimmasta päästä.

Jack Nicholson ja Morgan Freeman ottavat selfietä elokuvassa Nyt tai ei koskaan
Jack Nicholson ja Morgan Freeman Jack Nicholson ja Morgan Freeman ottavat selfietä elokuvassa Nyt tai ei koskaan Jack Nicholson,Nyt tai ei koskaan (elokuva),Teemalauantai,teeman elokuvat

Rob Reinerin vuonna 2007 ohjaamassa komediassa Nyt tai ei koskaan (The Bucket List) on jo tiettyä jäähyväisleffan makua. 71-vuotias puolieläkeläinen Nicholson esittää syöpäsairaalaan joutunutta miljonääriä, joka kohtalotoverinsa, Morgan Freemanin esittämän automekaanikon kanssa karkaa viimeiseen seikkailuun, tekemään asioita, jotka on koettava ennen kuolemaa.

Jack Nicholson elokuvassa Korppi
Jack Nicholson elokuvassa Korppi Jack Nicholson,Teemalauantai,teeman elokuvat

Lähes 45 vuotta aikaisemmin vuonna 1963 valmistuneessa Korpissa vielä siloposkinen Nicholson näyttelee elokuvan nuorta sankaria joskaan ei päähenkilöä. Varsinaiset pääroolit on nimittäin miehitetty kolmella legendaarisella veteraanilla Vincent Pricen, Boris Karloffin ja Peter Lorren esittäessä keskenään kilpailevia velhoja.

Goottilaista linnakauhua veikeän tehostekomedian muodossa tarjoileva elokuva ottaa nimensä Edgar Allan Poen runosta ja on yksi Roger Cormanin halpistuotannoista, jotka toimivat Nicholsonin opinahjona elokuvamaailmaan – kuten myös niin monelle muulle: Francis Ford Coppola, Peter Bogdanovich, Peter Fonda, Martin Scorsese, Jonathan Demme ja James Cameron pääsivät Nicholsonin tavoin filmiuransa alkuun Cormanin b-elokuvien kautta.

Nicholson aloitti filmiuransa vuonna 1958 Cormanin tuottamassa rikoselokuvassa The Cry Baby Killer. Sopivasti näyttelijälle, joka loi uransa esittämällä sopeutumattomia, kapinallisia sekä henkisesti epätasapainoisia ihmisiä, Nicholson näytteli siinä teiniä, joka luuli olevansa tappaja.

Nicholson pysyi Cormanin leivissä kymmenisen vuotta ja kiinnostui sinä aikana myös elokuvien tuotantopuolesta. 1960-luvun jälkipuoliskolla Nicholson ajautui myös yhä selkeämmin kapinallisen vastakulttuurin edustajaksi. Suuren läpimurtonsa hän tekikin vahvalla mutta suhteellisen pienellä roolilla Easy Riderissa, josta hän sai uransa ensimmäisen Oscar-ehdokkuuden.

Loppu on niin sanotusti historiaa. Mahtava ura on tuonut kolme Oscaria, kaksitoista Oscar-ehdokkuutta ja vielä enemmän Kultaisia Maapalloja. Festivaalipalkintoja on kertynyt Cannesista lähtien, ja palkkiot yhdestä elokuvaroolista ovat kasvaneet parista tonnista 20 miljoonaan dollariin. Sivutöinä Nicholson on ohjannut kolme elokuvaa.

Vaikka Nicholson teki yhden sivuroolin vuonna 2010, Nyt tai ei koskaan on ollut hänen toistaiseksi viimeinen varsinainen pääroolinsa. Mutta onhan niin että työ ilman hupia tekee Jackistä tylsän tyypin, ja niinpä Nicholson alkoi tänä vuonna puuhastella uutta versiota palkitusta saksalaiskomediasta Toni Erdmann.

11.11. klo 21.30 Teemalauantai: Jack Nicholson
Nyt tai ei koskaan Areenassa vain suorana
(The Bucket List), USA 2007. O: Rob Reiner. N: Jack Nicholson, Morgan Freeman
Korppi (16) Areenassa 30 päivää
(The Raven), USA 1963. O: Roger Corman. N: Vincent Price, Peter Lorre, Boris Karloff, Jack Nicholson

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa