Hyppää pääsisältöön

Kultaisella 60-luvulla iskelmätähdet mainostivat ja kansa opetteli tuhlaamaan

Iskelmätähti Carola
Iskelmätähti Carola tv-mainoksessa 60-luvulla. Iskelmätähti Carola Kuva: Yle Carola

Sodanjälkeisen niukkuuden ja raadannan vuosien jälkeen alkoi vaurastuminen ja 60-luvulla tuli Suomestakin moderni kulutusyhteiskunta. Teeman Elävän arkiston paketti tarjoaa mainoksia, kodin sisustusta sekä kaupungistumista ja maaltamuuttoa.

Ohjelmat Teemalla:
Torstaina 2.11. klo 22.30, perjantaina 3.11. klo 15.00 ja maanantaina 6.11. klo 12.00.

1960-luvun nousukausi -kokonaisuus tarjoaa muun muassa harvinaisen ja hilpeän katsauksen aikakauden mainospaloja. Jo tuolloin julkkikset valjastettiin mainonnan tarpeisiin ja näemmekin laulajatähti Viktor Klimenkon myyvän farkkuja, kilpa-ajaja Leo Kinnusen limsaa ja iskelmätähti Carolan kynsilakkaa.

Osta! Kuluta! Tuhlaa! 1960-luvulla täsmämainonta rantautui lopulta Suomeenkin.

60-luvun mainoskasvot

Oma koti

Oma koti -ohjelma on jo vuodelta 1956, mutta ennakoi hyvin seuraavan vuosikymmenenkin sisustusihanteita. Näemme, kuinka uusi koti muuttuu unelmaksi kodinkoneiden, maalien, huonekalujen ja säästölainan avulla.

Apropos: Osta minut niin tulet onnelliseksi

Toimittaja Jutta Zilliacus pohtii ostamisen ihanuutta ja virittelee jo myös kulutuskriittisiä ääniä tässä vuoden 1966 ohjelmassa.

Ennätysvoittojen arpa!

Vuosi on 1957 ja Mai-Brit Heljo mainostaa ennätysvoittojen arpaa ja palkintoja.

Tuletko sovinnolla?

Vuonna 1975 valmistunut elokuvatutkielma kertoo maaltamuutosta, kaupungistumisesta ja erityisesti Helsingin seudun muuttumisesta "Ruuhka-Suomeksi".

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa