Hyppää pääsisältöön

Kultaisella 60-luvulla iskelmätähdet mainostivat ja kansa opetteli tuhlaamaan

Iskelmätähti Carola
Iskelmätähti Carola tv-mainoksessa 60-luvulla. Iskelmätähti Carola Kuva: Yle Carola

Sodanjälkeisen niukkuuden ja raadannan vuosien jälkeen alkoi vaurastuminen ja 60-luvulla tuli Suomestakin moderni kulutusyhteiskunta. Teeman Elävän arkiston paketti tarjoaa mainoksia, kodin sisustusta sekä kaupungistumista ja maaltamuuttoa.

Ohjelmat Teemalla:
Torstaina 2.11. klo 22.30, perjantaina 3.11. klo 15.00 ja maanantaina 6.11. klo 12.00.

1960-luvun nousukausi -kokonaisuus tarjoaa muun muassa harvinaisen ja hilpeän katsauksen aikakauden mainospaloja. Jo tuolloin julkkikset valjastettiin mainonnan tarpeisiin ja näemmekin laulajatähti Viktor Klimenkon myyvän farkkuja, kilpa-ajaja Leo Kinnusen limsaa ja iskelmätähti Carolan kynsilakkaa.

Osta! Kuluta! Tuhlaa! 1960-luvulla täsmämainonta rantautui lopulta Suomeenkin.

60-luvun mainoskasvot

Oma koti

Oma koti -ohjelma on jo vuodelta 1956, mutta ennakoi hyvin seuraavan vuosikymmenenkin sisustusihanteita. Näemme, kuinka uusi koti muuttuu unelmaksi kodinkoneiden, maalien, huonekalujen ja säästölainan avulla.

Apropos: Osta minut niin tulet onnelliseksi

Toimittaja Jutta Zilliacus pohtii ostamisen ihanuutta ja virittelee jo myös kulutuskriittisiä ääniä tässä vuoden 1966 ohjelmassa.

Ennätysvoittojen arpa!

Vuosi on 1957 ja Mai-Brit Heljo mainostaa ennätysvoittojen arpaa ja palkintoja.

Tuletko sovinnolla?

Vuonna 1975 valmistunut elokuvatutkielma kertoo maaltamuutosta, kaupungistumisesta ja erityisesti Helsingin seudun muuttumisesta "Ruuhka-Suomeksi".

Kommentit
  • Elena Ferranten napolilaistytöt ovat Teeman alkuvuoden tapaus

    Ferrante-sarja Loistava ystäväni Teemalla

    Kirjamaailman superilmiöksi nousseen Elena Ferranten romaaniin perustuva draamasarja Loistava ystäväni nähdään nyt Teemalla. Mysteerikirjailijan tarina on lähes yhtä kiehtova kuin hänen kirjansakin. Antaudu Ferranten vietäväksi!

  • Älä luota keneenkään! Paranoidit klassikkoelokuvat Teemalla

    Salaliitot uhkaavat Kino Klassikon sarjassa.

    Kino Klassikon tammi–helmikuun teemana on paranoia eli vainoharhaisuus. Tieto on vaarallista, musta on valkoista ja vihollinen on keskuudessamme, kun kommunistien, kapitalistien ja ulkoavaruuden olentojen salaliitot uhkaavat perusturvallisuutta. Torstaisin 16.1.–20.2.2020.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa