Hyppää pääsisältöön

Matthew Whittallin pianokonserton Suomen ensiesitys kuullaan RSO:n ja PianoEspoo -festivaalin yhteistyökonsertissa

Säveltäjä Matthew Whittall
Säveltäjä Matthew Whittall Kuva: copyright Maarit Kytöharju Matthew Whittall

RSO ja PianoEspoo -festivaalin yhteistyökonsertissa 10.11. kuullaan Matthew Whittallin pianokonserton Suomen ensiesitys. Konserton solistina esiintyy Risto-Matti Marin. Kapellimestari Olari Eltsin johdolla konsertin ohjelmassa on myös Respighin ja Rahmaninovin teoksia.

Myöhäisillan kamarimusiikissa Risto-Matti Marin tulkitsee vielä Whittallin sävellyksiä soolopianolle. Konsertti lähetetään suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä ja verkossa yle.fi/areena.

Suomessa vuodesta 2001 asuneen kanadalaislähtöisen Matthew Whittallin tuore pianokonsertto The Nameless Seas sa1 kantaesityksensä Ottawassa 5.10. Hannu Linnun johdolla. National Arts Centren ja PianoEspoo -festivaalin tilaus on saanut inspiraationsa Mary Beth Thielhelmin meriaiheisten maalausten säveltäjässä herättämien vaikutelmien toimiessa luovan prosessin alkulähteenä. Solistille konsertto tarjoaa rikasta ja monipuolista, mutta myös teknisiä haasteita sisältävää soitettavaa.

Virolainen Olari Elts tunnetaan maailmalla energisestä mutta tarkasta johtamistyylistä sekä luovasta ohjelmistosuunnittelustaan. Elts on Viron valtion sinfoniaorkesterin päävierailija, ja toiminut samassa tehtävässä aiemmin Helsingin kaupunginorkesterissa ja Skotlannin kamariorkesterissa. Alkaneella kaudella Elts johtaa mm. Varsovan ja Soulin filharmonikkoja sekä Irlannin kansallisorkesteria.

Risto-Matti Marin on levyttänyt kansainvälisesti kiitettyjen soololevyjensä lisäksi myös monia kamarimusiikkiteoksia, ja tehnyt lukuisia radionauhoituksia Yleisradiolle. Monet merkittävät kotimaiset nykysäveltäjät, kuten mm. Eero Hämeenniemi ja Sebastian Fagerlund ovat säveltäneet teoksiaan Marinille.

3.-19.11. järjestettävä kansainvälinen PianoEspoo-festivaali kokoaa pääkaupunkiseudun konserttisaleihin kansainvälisiä tähtiä, kotimaisen pianotaiteen ykkösnimiä sekä nuoria pianisteja joka toinen vuosi.

10.11. klo 19
Perjantaisarja 5

Yhteistyössä PianoEspoo-festivaalin kanssa
Olari Elts, kapellimestari
Risto-Matti Marin, piano
J. S. Bach / Ottorino Respighi: Preludi ja fuuga D-duuri
Matthew Whittal: Pianokonsertto, ensiesitys Suomessa (PianoEspoo-festivaalin ja National Arts Centre Corporation tilaus)
Sergei Rahmaninov / Ottorino Respighi: Preludi La mer et les mouettes op. 39, nro 2
Sergei Rahmaninov: Sinfonisia tansseja op. 45
Myöhäisilllan kamarimusiikki:
Risto-Matti Marin, piano
Matthew Whittall: Kokoelmasta Leaves of Grass - 12 preludes for piano after Walt Whitman:
Preludi nro 6 "On the beach at night"
Preludi nro 7 "A noiseless patient spider"
Preludi nro 11 "Song of the universal"

  • "Beethoven kehittää jatkuvasti uusia tapoja rikkoa odotuksia"

    Hannu Lintu ja Stephen Hough haastattelussa.

    RSO:n kevätkausi päättyy Beethovenin pianokonserttojen kokonaisesitykseen 22.-23.5. Musiikkitalossa. Konsertit johtaa ylikapellimestari Hannu Lintu ja solistina esiintyy Stephen Hough. Lotta Emanuelsson haastatteli Lintua ja Hough'ia ja kysyi mm. miten Beethoven uudisti konserton lajiperinnettä.

  • 24-vuotias Emilia Hoving johtaa RSO:n konsertin Pablo Heras-Casadon tilalla 3.5.

    Konsertin ohjelma ei vaihdu.

    Kapellimestari Pablo Heras-Casado on joutunut sairastumisen takia peruuttamaan esiintymisensä RSO:n konsertissa 3.5. Hänen tilallaan johtaa vain 24-vuotias Emilia Hoving, joka on toiminut kevätkauden RSO:n assistenttikapellimestarina. Konsertin ohjelma ei vaihdu – ohjelmassa on Bernd Alois Zimmermannin Dialoge kahdelle pianolle ja orkesterille sekä Brucknerin 2. sinfonia.