Hyppää pääsisältöön

Oletko sivistynyt? Pitäisikö olla?

Ylioppilasteatterin Lapualaisooppera 2016. Kuvassa: Sofia Smeds, Niina Karppinen, Reetta Koskinen, Tuukka Leijavuori, Inna Lampinen, Wenla Reimaluoto, Hilkka Saarela, Otto Pilli, Juho Kuusamo, Vili Orava, Inkeri Hyvönen.
Ylioppilasteatterin Lapualaisooppera 2016. Kuvassa: Sofia Smeds, Niina Karppinen, Reetta Koskinen, Tuukka Leijavuori, Inna Lampinen, Wenla Reimaluoto, Hilkka Saarela, Otto Pilli, Juho Kuusamo, Vili Orava, Inkeri Hyvönen. Kuva: © Mitro Härkönen Lapualaisooppera,lapualaisooppera 2016,Ylioppilasteatteri (Helsinki)

Nykyään saatetaan jopa rehennellä sivistymättömyydellä, jota virheellisesti kutsutaan toisinaan myös kansanomaisuudeksi.

Sivistyksellä voidaan tarkoittaa niin perusteellista koulutusta kuin hyviä pöytätapojakin. Perinteisen käsityksen mukaan sivistyneeltä henkilötä edellytetään korkeakulttuurisia harrastuksia ja asiantuntemusta ainakin joltain klassisen taiteen alueelta. Mutta millainen sivistystaso on tulevaisuudessa mahdollinen pirstoutuvassa ja mediaähkyä sairastavassa maailmassa?

Herttoniemen kansakoulu
Herttoniemen kansakoulu Kuva: Museovirasto/Rácz István kansakoulu
Bruksteatern repeterar pippi Långstrump.
Bruksteatern repeterar pippi Långstrump. Kuva: Yle/Monica Forssell harrastajateatterit

Suomessa sivistyksellä on vahvat perinteet ja se kuuluu kaikille. Tästä ovat parhaansa mukaan pyrkineet huolehtimaan koulut, kirjastot ja taidekasvatus. Erilaiset järjestöt, opistot ja harrastuspiirit ovat tarjonneet kansalaisille mahdollisuuden osallistua sivistysvaltion rakentamiseen.

On olemassa yleissivistystä, kirjasivistystä ja sydämen sivistystä. Sivistys tarkoittaa oikeastaan näiden kaikkien summaa. Se on elämän mittaan kerättyä tietoa ja taitoa, joka on jalostunut avarakatseiseksi ymmärrykseksi ja elämänfilosofiaksi. Se on kykyä sijoittaa uusi tieto ja kokemukset historialliseen jatkumoon.

Kristin Olsoni och andra på Niclas Warius vernissage i Gallerie Bengelsdorff. 2016.
Kristin Olsoni och andra på Niclas Warius vernissage i Gallerie Bengelsdorff. 2016. Kuva: Yle/Mi Wegelius Vernissaus,taidenäyttelyt,taidegalleriat,Kristin Olsoni
Exploited-yhtyeen konsertti Lepakossa 1983
Exploited-yhtyeen konsertti Lepakossa 1983 Kuva: Yle/ Seppo Sarkkinen exploited

Sivistykseen kannattaa satsata tulevaisuudessakin, ainakin jos on uskominen europarlamentaarikko Sirpa Pietikäistä. Hänen mukaansa kulttuuriin panostaminen on tasa-arvoon panostamista. Pietikäinen väittää Radio Suomen Kulttuuriosasto -ohjelmassa, että sivistyksen määrästä tulee tulevaisuudessa voimakkaammin eriarvoistava tekijä kuin tuloeroista. Pietikäinen näkee yhteiskunnan toiminnan edellytyksenä kohtalon kolmion: demokratia, sosiaalinen tasa-arvo sekä kulttuuri ja sivistys.

Tuomas Enbuske Sivistyksen käsikirja, yle tv1
Tuomas Enbuske Sivistyksen käsikirja, yle tv1 tuomas enbuske sivistyksen käsikirja

Elävästä arkistosta löytyy Tuomas Enbusken Yleisradiolle tekemä ohjelmasarja Sivistyksen käsikirja vuodelta 2014. Sarja kertoo mitä sivistyneen ihmisen pitää maailmasta tietää. Enbuske lupaa, että sarjan katsottuasi osaat keskustella ihan mistä vaan: taloudesta, kulttuurista, taiteesta ja jopa urheilusta.

Aristoteleen kantapää lähti sivistyksen juurille ja selvitti kuka keksi termin sivistys. Tampereen Yliopiston tutkijatohtori Heikki Kokko on tutkinut sivistys-sanan ja -käsitteen historiaa. Hän osaa kertoa, milloin sivistys-termi otettiin Suomessa käyttöön, ja mitä sillä on eri aikoina tarkoitettu.
Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tina Cavén.

 • Avaruusromua: Meri on vapauden symboli

  Metalliset kuulat ovat muistoja menneistä kokemuksista.

  Meren aallot lupaavat vaihtelua elämään. Ne lupaavat uusia asioita. Näin kertoo eräs unikirja meren symboliikasta. Metalli puolestaan symboloi unessa lujuutta ja päättäväisyyttä. Metalliset kuulat ovat muistoja menneistä kokemuksista, kertoo toinen kirja. Jokainen ihminen näkee vähintään kolme unta joka yö, sanovat unitutkijat. Kaikki näkevät unia, mutta kaikki eivät niitä muista. Unet puhuvat meille kuvin ja symbolein. Ja unet voivat myös muuttua musiikiksi. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Arkielämän taistelusignaalit eivät anna meille rauhaa

  Pitkien vapaiden jälkeen moni kokee arjen taisteluna.

  Vanhoissa lännenelokuvissa saapuvan ratsuväen tunnusmerkki oli signaalitorvi, mutta nykyajan soturin ympärillä on paljon erilaisia signaaleja varoittamassa ja ohjaamassa.

 • Avaruusromua: Muuttaako kulttuuri koneita vai koneet kulttuuria?

  Uudet laitteet vaativat käyttäjiltään uusia asioita.

  Nykyinen tekniikka vaatii käyttäjältään enemmänkin tietoa kuin taitoa. Tietoa siitä, mitä täytyy tehdä ja missä järjestyksessä. Uudet laitteet vaativat käyttäjiltään uusia asioita, uudenlaista osaamista. Kun taito korvautuu tiedolla, meidän suhteemme tekniikkaan muuttuu. Pelkän käytön osaaminen ei ole lainkaan yhtä hauskaa kuin tekeminen, kirjoittaa professori Timo Airaksinen. Avaruusromussa kuunnellaan poimintoja vuoden 2019 ulkomaisesta musiikista. Toimittajana Jukka Mikkola.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri