Hyppää pääsisältöön

Prisma: Suuri matematiikkamysteeri

Mistä matematiikka on peräisin ja miten se niin hyvin selittää fyysistä maailmaamme?
Astrofyysikko Mario Livio selvittää dokumentissa Platonin kappaleiden merkitystä. Mistä matematiikka on peräisin ja miten se niin hyvin selittää fyysistä maailmaamme? matematiikka,Yle TV1,Mario Livio

TV1 keskiviikkona 8.11.2017 klo 19.00 - 19.55, uusinta lauantaina 11.11. klo 14.05 ja tiistaina 14.11. klo 23.00
Katsottavissa Yle Areenassa

Kaikki nykyajan ihmeet perustuvat pohjimmiltaan erääseen perustavaan, kaikkeen vaikuttavaan voimaan. Sitä on kutsuttu maailmankaikkeuden yleiskieleksi ja sivilisaatiomme suurimmaksi saavutukseksi.

Kysymys on matematiikasta.

Dokumentti selvittää, mistä matematiikka on peräisin ja miten se niin hyvin selittää fyysistä maailmaamme? Johtavat tutkijat kertovat, miten matematiikka on kehittynyt aikojen kuluessa. Mutta onko se keksintö vai löytö?

The Great Math Mystery. Tuotanto: PBS Distribution, Yhdysvallat, 2016. Lukijana on Juhani Rajalin.

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.