Hyppää pääsisältöön

Saara Sarvas: Olen kyborgi! – Miksi otin mikrosirun ihoni alle?

Saara Sarvas
Saara Sarvas Kuva: YLE / Eve Mantu eve mantu

Olen aika ylpeä kertoessani kyborgiudestani uusille ihmisille. En ole enää ihan tavallinen ihminen, olen human+. Mitä hyötyä mikrosirusta on? Sattuiko sen "implantoiminen"?

“Ottaisitko sä muuten sellaisen mikrosirun käteen jos voisit?”, kysyi tuottaja, kun kävimme viime keväänä yleistä keskustelua tulevan vuoden kuvauksista. Pari viikkoa myöhemmin sain sähköpostiini lentoliput Tukholmaan ja tajusin, ettei kysymystä ollutkaan tarkoitettu vain filosofiseksi pähkinäksi evoluutiomme suunnasta.

Siru, joka ihoni alle impantoitaisiin, oli paitsi jännittävä ja täysin kiinnostuksieni mukainen, myös hieman pelottava. Asiasta kuulleet ihmiset eivät oikeastaan helpottaneet tilannetta, vaan kysyivät kerta toisensa jälkeen, enkö pelännyt jonkun leikkaavan kättäni irti mikrosiruun tallentamien tietojeni toivossa, tai skannaavan pankkitiliäni tyhjäksi ruuhkabussissa?

Viimeistään kolmas kysymys koski aina mystistä “valvontaa”, jota minun tulisi nyt myös pelätä. Valtio, salaiset tutkimusjaostot ja ilmeisesti verottajakin tietäisivät tästä lähtien jokaisen liikkeeni ja ai niin! Kyseessä on joidenkin tahojen mukaan jopa itse pedon merkki, se ilmestyskirjastakin tuttu.

Ymmärtääkseni, mihin oikein olin ryhtymässä, aloin selvittää mitä tämä biohakkeroinnin äärimmäinen ilmentymä ja transhumanismi, aate siruttamisenkin takana, oikeasti tarkoittavat ja tarjoavat - ja olin koukussa.

Yli biologisten rajoitteiden!

Transhumanismi on aate, joka tutkii ja edistää ihmisten tietoisuuden säilyttämistä ja biologisten rajoitteiden ylittämistä. Aiheeseen vihkiytyneet keskustelijat väittelevät Facebook-ryhmissä teknologian kanssa yhdistymisen mahdollisuuksista ja vaaroista, ja osa tavoittelee paremman elämänlaadun lisäksi kuolemattomuutta. Jälkimmäisellä tarkoitetaan tässä yhteydessä tietoisuuden säilyttämistä jossakin muodossaan biologisen kehon rappeuduttua käyttökelvottomaksi.

Ajatus itsensä optimoimisesta, elinten korvaamisesta parannelluilla versioilla ja omien henkisten rajoitteiden ylittämisestä tieteen avulla, kuulostaa Sci-Fi -leffojen keskellä kasvaneelle ihmiselle yllättävän luonnolliselta ja jopa houkuttelevalta vaihtoehdolta. Pelottavien dystopioiden sijaan elämä tulevaisuudessa kuulosti upealta!

Ei enää elämää täynnä kadonneita kulkukortteja, vanhentuneita henkkareita, festareilla varastettuja pankkikortteja, unohtuneita passeja tai lenkkipolulle tippuneita avaimia. Kauneuskirurgian tilallekin nousisi kaupallinen terveyskirurgia kehon huoltamista varten, ja siellä kaikki puutostiloista ja kolotuksista lähtien voitaisiin analysoida ja korjata pienen vuosihuollon merkeissä alta aikayksikön. Ennen kaikkea, minulle tärkeä data ja varmistus identiteetistäni voisi aina kulkea kämmenselässäni, tai muualla ihoni alla turvassa.

Biohakkerin neulatyynynä

Tällä hetkellä omistautuneimmat transhumanistit siruttavat itseään ja monitoroivat elintoimintojaan aktiivisesti erilaisilla puettavilla mittareilla, kuten älykelloilla.

Hurahtajan tyyliini tahdoin heti syvään päähän ja istuin melko innoissani yhden maailman taitavimman biohakkerin neulatyynyksi. Biohax Sweden' in Jowan Österlund asensi sirun käteeni Tukholmassa.

Vaikka olen elämässäni ottanut lävistyksiä paikkoihin, joita ei bikinit päällä näe, ja olin nähnyt illan aikana jo useamman sirutuksen, Jowanin tiukka nipistys yllätti voimallaan. Paksun neulan työntyminen ihon läpi tuntui “puudutuksen” jälkeenkin, muttei yhtään niin paljoa, kuin olin odottanut.

Noin kymmenessä sekunnissa olin muuttunut kyborgiksi ja ottanut ensimmäisen askeleen tulevaisuuden ihmiseksi!

Käteni välittää tietoa

Ihoni alla oleva NFC-siru, eli nimensä mukaan Near-Field Communication -tekniikkaa hyödyntävä tägi, on eräänlainen RFID-laite. Se siis välittää tietoa ja tunnisteita määrätyllä radiotaajuudella, mutta vain samaa tekniikkaa käyttävien laitteiden ollessa hyvin lähellä toisiaan.

Kädessäni on siis tägi ja älypuhelimeni on se laite, jonka kanssa tällä hetkellä käytän sitä eniten. Voin esimerkiksi ohjelmoida ilmaiseksi ladattavien ohjelmien avulla näytön heräämään, kun otan puhelimen sirutettuun käteeni ja.. No… Siihen se oikeastaan jääkin.

Olen edelleen ylpeä ja innoissani kertoessani kyborgiudestani uusille ihmisille, mutta keskustelunavausta suurempaa hyötyä kehoonsa asennetusta teknologiasta saavat varmasti kaikki ne ihmiset, joilla on sydämentahdistin tai vaikka sisäkorvaimplantti.

Ympäristössäni ei vielä ole palveluita, joissa voisin siruani hyödyntää, eikä niitä välttämättä tule ilmestymään kovin nopeasti. Kätevämmän implantin olisin saanut leikkaamalla lähimaksutoiminnolla varustetusta pankkikortistani sirun ja tunkenut sen sormieni väliin..

Todennäköisintä on, että tekniikan kehittyessä ja yleistyessä, nykyinen tagini vanhentuu ja minun pitää vaihtaa se uudempaan malliin. Siinä vaiheessa siruihin liittyvä tietoturva on toivottavasti lisääntynyt, eivätkä rikolliset tahot ole kehittäneet niiden tietoja yli 15cm päästä lukevia laitteita.

Todennäköisempää kuitenkin on, että tulevaisuudessa talvihanskoissani on kerros radiotaajuudet torppaavaa materiaalia ja sinunkin lompakostasi löytyy samaa tavaraa.

Jenny+ -sarjan biohakkereita käsittelevässä jaksossa haastattelemani Jowan arvioi kuolemattomuuden olevan saavutettavissa vuoteen 2050 mennessä, mutta itse olisin tyytyväinen arkeen ilman “tärkeiden tavaroiden” kanssa sähläämistä.

  • Vaakakapina - kansanliike, joka mursi pikadieettien vallan

    Kenenkään ihmisarvo ei ole kiinni kehon koosta

    Vaakakapina veti lääkärit, ministerit, kuntokeskukset ja ikilaihduttajat mukaan rintamaan. Kampanja mursi läskimyyttejä ja haastoi purkamaan kehovihan kulttuuria. Kun ihminen pitää itsestään, hän alkaa haluta itselleen hyviä asioita.

  • Sadun joulukirje: "Ajattelen edelleen, että ihminen on ihana!"

    Olkaamme kanssalaisia, ehdottaa Satu Lähteenkorva

    Millainen kulunut kapinavuosi on ollut Vaakakapinan psykologi Satu Lähteenkorvan näkökulmasta? Tässä Sadun joulukirje! Rakkaat vaakakapinalaiset ja sen rohkeat tukijat, En ole haikealla mielin, en, vaikka kohdallani päättyy yksi vaihe kapinassa, kun tehtäväni asiantuntijan roolissa päättyy. Olen saanut oppia paljon, enemmän kuin arvaatkaan.

Uusimmat sisällöt - Vaakakapina