Hyppää pääsisältöön

"Tärkeintä on kuvitella parempia tulevaisuuksia" - Emmi Itärannan verkkolukupiirissä pohdittiin ympäristöahdistusta ja terrorismia

emmi Itäranta, verkkolukupiirin vetäjä
emmi Itäranta, verkkolukupiirin vetäjä Kirjojen Suomi,Lukupiiri,Emmi Itäranta,verkkolukupiiri

Kirjailija Emmi Itärannan vetämässä verkkolukupiirissä luettiin Elina Hirvosen romaani Kun aika loppuu (2015). On loppuyhteenvedon aika: mitä ajatuksia kirja herätti? Keskusteluun voi edelleen osallistua!

Elina Hirvosen romaani Kun aika loppuu ilmestyi keväällä 2015. Sen tapahtumat sijoittuvat kahdenkymmenen vuoden päähän tulevaisuuteen. Ilmastonmuutos on edennyt ja vaikuttaa kaikkiin romaanin henkilöihin. Äiti Laura on ympäristötutkija, tytär Aava työskentelee Afrikassa lääkärinä ja pelastaa ihmishenkiä mahdottomissa olosuhteissa. Poika Aslak päätyy ampumaan ihmisiä Helsingin Lasipalatsin katolta.

Verkkolukupiiri totesi, että romaanin kuvaama tulevaisuus on tullut lähemmäksi nopeammin kuin mitä kirjailija on ehkä edes ajatellut. Romaanin ilmestymisen jälkeen länsimaissa on koettu terrori-iskujen aalto, Euroopaan on saapunut ennennäkemätön määrä pakolaisia ja ilmastonmuutos on edennyt ennustettua nopeammin. Yhdysvaltain presidentiksi on valittu Donald Trump, joka haluaa irrottaa maansa Pariisin ilmastosopimuksesta.

- Muutoksen vauhti on pelottavaa, kirjoittaa Mari.
- Välillä piti lukiessa pysähtyä hengittelemään ja miettimään, koska asiat tuli jotenkin niin lähelle. Nyt on tosiaan tapahtunut paljon pienen ajan sisällä. Ja tosiaan kaikki tuntuu menevän vain vielä pahempaan suuntaan, kirjoittaa Kirsi.
- On jotenkin pelottavaa, miten lähelle kirjan teemat tulevat tätä hetkeä. Mietin esim. tilannetta, jossa Turun puukotusten jälkeen ihmisten kerrottiin ottavan selfieitä torilla. - Tuleeko fiktiosta pikkuhiljaa totta? Stiina kirjoittaa.

Me emme enää osaa olla ihmisiä, olemme tuhonneet luonnon, aika loppuu meiltä kaikilta

Henkilöiden kokema ympäristöahdistus on romaanissa niin voimakasta, että se suorastaan määrittelee perheen tarinaa, sanoo Emmi Itäranta.
- Aslak on perinyt vanhempiensa idealismin ympäristöasioissa, mutta myös ahdistuksen. Ja Aavan maailmantuska painottuu ehkä enemmän sosiaaliseen eriarvoisuuteen, mutta sekin on sidoksissa ympäristöön.
Romaani sijoittuu perheen lääkärityttären Aavan kautta myös Mogadishuun, Somaliaan. Siellä ilmastonmuutos ei vain ahdista vaan tappaa ihmisiä.
- Erillisten maailmojen ajatus nousi minusta esiin useaan otteeseen - esimerkiksi, kun puhutaan Aavan työstä Afrikassa ja lomista Euroopassa, Emmi kirjoittaa.

Verkkolukupiiri pohti, mitä vastauksia romaani tarjoaa siihen, että Aslakista tulee ampuja. Aslak on luonteeltaan herkkä ja lapsuudessa tapahtuu asioita, joista etenkin perheen äiti kantaa syyllisyyttä. Aslakia kiusataan koulussa ja hänellä on mielenterveysongelmia. Maapallon tuhoutuminen ahdistaa Aslakia. Silti Aslakin teko on lopulta selittämätön.
- Hirvonen sirottelee minusta hienosti kirjaan viitteitä kaikesta, mikä Aslakia on saattanut murentaa ja viedä kauemmas muista, mutta ei tarjoa yhtä suoraviivaista selitystä, Emmi kirjoittaa.
- Se ehkä peilaa todellisuuttakin: löytyykö vastaaville teoille ikinä mitään "kunnollista" selitystä, kirjoittaa KJV.

Myös kirjan nimi Kun aika loppuu herätti keskustelua. Nimi viittaa moneen asiaan.

-Ihmiskunnan aika loppuu, näin mä sen ajattelin, kirjoittaa Mari.
-Maapallon, tämän perheen, Aslakin - ehkä ihmisten rakentaman yhteiskunnan sellaisena kuin tunnemme, Emmi kirjoittaa.
-Itse koin kirjan nimestä, että äidiltä loppui aika Aslakin suhteen, Anne miettii.
- Minulle nimi tarkoitti, että aika loppuu ihmisten yhteiskunnalta (globaalisti) = me emme enää osaa olla ihmisiä tai keskenämme, olemme tuhonneet luonnon, aika loppuu meiltä kaikilta. Silti on myös toivoa, kirjoittaa Stiina.

Loputtoman väkivallan keskellä ei ole mitään tärkeämpää kuin puolustaa elämän merkitystä― Kun aika loppuu

Ahdistavia ja tosia aiheita käsittelevän kirjan äärellä verkkolukupiiri päätyikin pohtimaan toivon merkitystä.
- Minä näin siellä toivoa, tosin olen patologinen toivon näkijä, vaikka kyse olisi kaikkein pahimmista dystopioista, Emmi kirjoittaa ja lisää, että:
- Todellisia sankareita eivät ole ne, jotka tekevät isoja, näyttäviä tekoja, vaan ne, jotka tekevät päivästä toiseen pieniä, arkisia asioita kaiken surun keskellä.

Verkkolukupiiri näki, että romaani piti sisällään toivoa. Romaani tuntui sanovan, että toivosta kiinni pitäminen ja toimintakyvyn säilyttäminen on ihmiskunnan ainoa mahdollisuus.

- Kaikkein tärkeintä on minusta se, että jaksamme yrittää kuvitella myös parempia tulevaisuuksia ja tehdä niitä pieniä, tärkeitä tekoja, Emmi Itäranta kirjoittaa ja haluaa päättää verkkolukupiiriin sitaattiin kirjasta:

- Poimin lopusta lainauksen, joka jotenkin lohdutti minua: "Loputtoman väkivallan keskellä ei ole mitään tärkeämpää kuin puolustaa elämän merkitystä, sitä sitkeämmin, mitä turhauttavammalta, toivottomammalta ja lohduttomammalta se tuntuu.”

Lue Elina Hirvosen romaani Kun aika loppuu e-kirjana!

Lataa kirja -nappi, eli paina tätä siirtyäksesi e-kirjastoon
Lataa kirja -nappi, eli paina tätä siirtyäksesi e-kirjastoon 101kirjaa
Klikkaamalla linkkiä siirryt Kansalliskirjaston verkkokirjastoon. Päästäksesi lukemaan kirjoja tarvitset Yle Tunnuksen tai voimassa oleva kirjastokortin. Voit lukea kirjan eri PC, iOS ja Android -päätelaitteiden selaimilla.

Koko lukupiirichat luettavissa täältä:

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Kirjojen Suomi