Hyppää pääsisältöön

The Duke of Burgundy on kunnianosoitus 60–70-lukujen eroottiselle taide-elokuvalle

Sidse Babett Knudsen elokuvassa Duke of Burgundy
Sidse Babett Knudsen on Cynthia Sidse Babett Knudsen elokuvassa Duke of Burgundy Kuva: Nonstop Entertainment The Duke of Burgundy

Teemalauantaissa nähdään kaksi elokuvaa sadomasokismista, rakkaudesta, vallasta: Peter Stricklandin draama The Duke of Burgundy sekä Lina Mannheimerin dokumentti Seremonia. Lisäksi nähdään Lina Mannheimerin Helsingissä R & A -festivaalilla kuvattu haastattelu.
Teema lauantaina 4.11. klo 21.00 alkaen. The Duke of Burgundy Areenassa 14 päivää, Seremonia Areenassa 30 päivää.

Englantilainen elokuvantekijä Peter Strickland osoitti läpimurtoelokuvallaan Berberian Sound Studio (2012) olevansa tunnelmien ja mysteerien taitaja. Samaa todisti hänen seuraava elokuvansa The Duke of Burgundy (2014), joka kuorii arvoituksellista tarinaansa kerros kerrokselta pitäen samalla katsojaa tiukasti otteessaan.

Strickland avaa elokuvansa henkilöitä, teemoja ja juonta vain vähitellen eikä sitä pidä siten tehdä tässäkään. Nimensäkin elokuva saa yhtä arvoituksellisesti – perhoslajista.

Sen verran ehkä voi kertoa että elokuva kertoo varakkaan perhostutkijan Cynthian ja hänen uuden palvelijansa Evelynin sadomasokistisesta suhteesta. Mutta elokuva kehittyy aina yllättäviin suuntiin, ja mikä heikommissa käsissä voisi vajota tirkisteleväksi erotiikaksi, muuttuu yhä syvällisemmäksi kuvaukseksi eräästä rakkaustarinasta ja sen ongelmista.

Cynthia ja Evelyn perhosretkellä. Sudse Babett Knudsen ja Chiara D'Anna elokuvassa The Duke of Burgundy
Cynthia ja Evelyn perhosretkellä. Sudse Babett Knudsen ja Chiara D'Anna Cynthia ja Evelyn perhosretkellä. Sudse Babett Knudsen ja Chiara D'Anna elokuvassa The Duke of Burgundy Kuva: Nonstop Entertainment The Duke of Burgundy,teeman elokuvat

Jos Berberian Sound Studio oli kunnianosoitus italialaisille 1960–1970-lukujen giallo-elokuville, niin The Duke of Burgundy on sitä saman ajan eurooppalaiselle eroottiselle taide-draamalle. Stricklandin esikuviin mahtuvat yhtä lailla Luis Buñuel kuin kymmeniä halpoja pehmopornoiluja suoltanut Jess Franco, jonka vakionäyttelijöihin kuulunut Monica Swinn nähdään naapurin roolissa, ensimmäisessä elokuvaroolissaan yli 30 vuoteen.

Strickland tekee kuitenkin aivan omaa elokuvataidettaan. Hiljainen komiikka, jopa kerskailevan komea kuvailmaisu lavasteineen, hiottu äänitausta, hillityn tyylikäs erotiikka ja tarkkaeleinen näyttelijätyö (Vallan linnakkeen Sidse Babett Knudsen ja Chiara D’Anna) tekevät elokuvasta purtavaa niin aisteille kuin aivoille. Sitä kannattaa todella myös kuunnella – pop-duo Cat’s Eyesin musiikki sai Euroopan elokuvapalkinnon.

  • The Duke of Burgundy, Britannia 2014. O: Peter Strickland. N: Sidse Babett Knudsen, Chiara D'Anna.

Lue lisää:

The Ceremony. Dokumenttielokuva, ohjaus Lina Mannheimer.

Seremonia on dokumenttielokuva sadomasokismista, rakkaudesta ja vallasta

Lina Mannheimerin tyylikäs ja hämmentävä dokumenttielokuva kertoo sadomasokistisesta rakkaudesta. Pääosassa on Ranskan kuuluisin domina, 85-vuotias Catherine Robbe-Grillet.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa