Hyppää pääsisältöön

Commodore 64 oli 80-luvulla kasvaneiden poikien ensirakkaus

Sydän ja C64 -teksti pikselimäisenä.
Sydän ja C64 -teksti pikselimäisenä. Kuva: Heidi Gabrielsson Commodore 64

Sinisellä ruudulla vilkkuu teksti:
****COMMODORE 64 BASIC V2****
64 K RAM SYSTEM 38911 BASIC BYTES FREE
READY.

Kyllä! Valmiina ollaan. Tai ei sittenkään. Pelin latautumista ainakin pitää vielä odottaa tovi jos toinenkin. Kasettiasema kelaa, lataa, surisee, jumittaa ja viimein pelittää. Ilmoille kajahtaa kuusnelosen SID-äänipiirin ikimuistoiset soundit, jotka ovat jättäneet pysyvän jäljen 80-luvulla kasvaneiden tietokoneharrastajien ja pelaajien tärykalvoille. Joystickin vatkaaminen toi nimensä mukaisesti iloa lukuisille pikkupojille myös Suomessa.

Kansakunta puhuu yhä kuusnepasta kuin vanhasta ystävästään. Siitä tuli Suomessa niin suosittu, että mainoslause “tasavallan tietokone” ei ole edes liioiteltu. Täällä Commodore 64 -konetta myytiin väkilukuun suhteutettuna enemmän kuin missään muualla maailmassa. Myös maailmanlaajuisesti se on eniten myyty yksittäinen tietokonemalli.

Suurella osalla 1980-luvulla kasvaneista suomalaispojista on ainakin jonkinlaista tarttumapintaa kuusneloseen. Jos ei konetta ollut itsellä, niin todennäköisesti joltakulta lähipiiristä sellainen löytyi. Tytöillle omia koneita ostettiin tuohon aikaan vielä harvemmin. Ensimmäiset C64-koneet saapuivat Suomeen loppuvuodesta 1982.

Pojke vid dator
Pojke vid dator Kuva: Yle kuvapalvelu/Pertti Aherva pojat (ikäryhmät),tietokoneet,1985,Commodore 64

Myös sarjakuvapiirtäjä Tommi Musturin ensikosketus tietokoneisiin tuli ala-asteikäisenä kuusnelosen kautta. Musturi sai koneensa yhtä aikaa muutaman luokkatoverinsa kanssa. He aloittivat yhdessä vuosikymmeniä kestäneen C64-harrastuksen, johon liittyy paljon muutakin kuin pelaamista. Musturin intohimo oli ennen kaikkea grafiikan tekemisessä, osa porukasta keskittyi koodaamiseen. Yhdessä alettiin tehdä demoja, joten kaikkia taitoja tarvittiin.

– Commodore 64 on edelleen yksi vahvimpia sukupolvikokemuksia, mitä 80-luvulla on ollut. Varsinkin pohjoismaissa ja Pohjois-Euroopassa se oli tosi iso juttu etenkin poikien keskuudessa, koska tytöille ei ostettu samalla tavalla tietokoneita siihen aikaan.

Commodore 64 oli ensikosketukseni tietokoneisiin. Se jätti lähtemättömän jäljen ja teki minusta nörtin.― Juho Kuorikoski

Pelaamisella Musturinkin harrastus alkoi, ja ennen kaikkea pelikone C64 valtaosalle käyttäjistä oli. Yksi kuusnelosen hurmanneista pikkupojista oli toimittaja-tietokirjailija Juho Kuorikoski, joka sai oman koneensa marraskuussa 1989.

– Commodore 64 on minulle henkilökohtaisesti älyttömän tärkeä laite. Se oli ensikosketukseni tietokoneisiin, isän kanssa sitä pelattiin. Se jätti lähtemättömän jäljen ja teki minusta nörtin.

Kuorikoski muistaa edelleen elävästi ensimmäisen pelikokemuksensa. Se oli pysäyttävä hetki pojan elämässä.

– Pienessä mustavalkotelkkarissa näkyi pikselimöykkyjä. Kun otti joystickistä kiinni ja sitä liikutti, niin kappale ruudulla liikkui myös. Muistan edelleen sen fiiliksen, se oli sellaista ihmetystä ja riemua.

Commodore 64 -pelejä
Commodore 64 -pelejä Kuva: Heidi Gabrielsson videopelit
Commodore 64 -pelikopio disketillä.
Commodore 64 -pelikopio disketillä. Kuva: Heidi Gabrielsson videopelit

Vaikka C64-pelit olivat toki värillisiä, myös Markku Reunanen aloitti pelaamisen mustavalkotelevisiolla. Tosin kaverinsa luona, koska hänen omat vanhempansa olivat hankkineet kotitietokonetta ruinannneelle pojalleen käytettynä eri laitteen, jolla kuusnepapelit eivät tietenkään toimineet. Commodore 64 oli kuitenkin luokan poikien ylivoimainen suosikkikone.

– Suurimmalla osalla, joilla oli tietokoneita, oli kuusnelonen. Omiin suosikkipeleihini lukeutuvat Commando, Rambo ja Krakout. Näin pelit väreissä, eli miltä niiden piti oikeasti näyttää, vasta monien vuosien jälkeen, koska kaverillani oli mustavalkotelkkari. Perheen ykköstelkkaria ei haluttu antaa lasten käyttöön.

Commodore 64 ja joystick-ohjain.
Commodore 64 ja joystick-ohjain. Kuva: Sari Casal/ Yle Commodore 64,joystick

Kuusnelosella touhuaminen oli sosiaalista toimintaa. Pelejä pelattiin kaveriporukoissa ja yhteinen mielenkiinnon kohde sitoi tiukasti yhteen.

– Kuusnelonen oli poikaporukan yhteensitova liima monellakin tavalla. Pelaamisen lisäksi harrastukseen kuului Mikrobitin tavaaminen yhdessä. Eihän meilläkään tainnut olla kuin yksi tai kaksi kaveria, jotka tilasivat sitä. Silti jokainen numero tuli luettua, koska lehti kiersi poikaporukassa, Kuorikoski kertoo.

Minulla oli 2000 peliä, joista yksi oli alkuperäinen.― Jarkko Lehti

Myös pelien kopioiminen oli olennainen osa C64-harrastusta. Valtaosa pelatuista peleistä oli kopioita ja niitä oli liikkeellä suuria määriä. Kopiosuojaukset eivät juuri tahtia hidastaneet, sillä suojausten murtaminen oli osalle kovan linjan harrastajista jopa kisaamisen ja henkselien paukuttelun paikka, kuka ehtii ensin.

– Jossain vaiheessa pelien määrä oli tärkeämpi tekijä kuin se, että pelasiko niitä. Minullakin oli joskus 2000 peliä, joista yksi oli alkuperäinen. Itselläni ei riittänyt skillit kräkkäämiseen, mutta toisaalta ei kyllä ollut edes niitä alkuperäisiä pelejä, joista murtaa suojauksia, kertoo pitkän linjan Commodore 64 -harrastaja Jarkko Lehti.

Kopioidut c-kasetit kiersivät aktiivisesti myös Juho Kuorikosken kotikylällä.

– Minulle selvisi vasta yläasteella, että on olemassa ihan alkuperäisiäkin pelejä kuusneloselle. Kopiointi oli aika laajamittaista, vaikkei meillä mitään virallista piraattirinkiä ollutkaan.

Juho Kuorikosken suosikkipelit olivat Boulder Dash ja kovasti Super Mario Brosia muistuttava The Great Giana Sisters.

– Kun muut pelasivat 8-bittisellä Nintendolla Marioa, meillä oli Giana Sisters. Boulder Dashissa puolestaan vakuutti pelattavuus. Se oli tosi helppo oppia, sen kun otti joystickin käteen ja alkoi pelata. Suomalaisista peleistä on pakko mainita Pasi Hytösen Uuno Turhapuro muuttaa maalle. Se on paholaismaisen vaikea peli, mutta ihan oikeutetusti kulttiasemassaan.

Commodore 64 -pelejä
Commodore 64 -pelejä Kuva: Heidi Gabrielsson videopelit
Commodore 64 -pelejä
Commodore 64 -pelejä Kuva: Heidi Gabrielsson c-kasetti,videopelit

Giana Sisters oli myös hollantilaisen tietokonesuunnittelija Gideon Zweijtzerin suosikkipeli, jonka intohimo oli ennen kaikkea ohjelmointi.

– Pidin pelistä niin paljon, että päädyin purkamaan sen koodauksen ja selvittämään, miten tasot oli tallennettu peliin, Zweijtzer kertoo.

Zweijtzerin kirjoittaman tasomuokkausohjelman avulla myös uusien tasojen tekeminen peliin mahdollistui.

Sormet Commodore 64 -koneella.
Sormet Commodore 64 -koneella. Kuva: Sari Casal/ Yle Commodore 64

Commodore 64 pysyi myynnissä yllättävän pitkään, vaikka markkinoilla oli huomattavasti edistyneempiäkin laitteita. Sitä valmistettiin yli vuosikymmenen ajan. PC-koneiden yleistyminen aiheutti kuitenkin lopulta kuoliniskun kotimikroille, myös kuusneloselle. Kotitietokonevalmistaja Commodore meni konkurssiin vuonna 1994.

C64:n vaikutus näkyy kuitenkin vahvasti vielä tänäkin päivänä. Kuusnelosella koodauksen aloittaneista pikkupojista kasvoi merkittäviä IT-alan osaajia.

– Commodore 64 on tietyssä mielessä suomalaisen IT-historian kasvot. Se on yksi tärkeimmistä asioista, joka on vauhdittanut suomalaisen tietotekniikkakulttuurin nousua nykyiselle tasolle. Sieltä löytyy jäljet pelialan nykymenestykseen, ja aika moni IT-vaikuttaja on ottanut ensikosketuksensa tietotekniikkaan juuri kuusnelosen kautta, Juho Kuorikoski sanoo.

Kuusnelosella on myös säilynyt vannoutunut käyttäjäkuntansa. Vaikka konetta ei ole valmistettu yli kahteenkymmeneen vuoteen, sille tehdään edelleen uutta sisältöä. C64:n ympärillä pyörii muun muassa aktiivinen demoskene, ja koneelle valmistetaan edelleen myös uusia pelejä.

Kolme miestä pelaa Commodore 64:llä.
Kolme miestä pelaa Commodore 64:llä. Kuva: Sari Casal/ Yle Commodore 64

Kuusnelosharrastusta on ruokittu erilaisilla kehitystyökaluilla ja lisälaitteilla, jotka helpottavat koneen käyttöä. Esimerkiksi Gideon Zweijtzer on valmistanut levyaseman korvaavia lisälaitteita, joita käytetään laajalti aktiiviharrastajien joukossa. Hän on julkaisemassa loppuvuodesta myös uuden version C64-koneesta modernien liitäntöjen kanssa, jossa on levyasema mukana.

Vuoden 2018 alussa markkinoille on tulossa lisäksi virallisesti lisensoitu, minikokoinen, pelikonsolimainen Commodore 64.

Voisin käyttää kuusnelosesta niinkin voimakasta termiä kuin ensirakkaus. Nostalgian lisäksi siinä on tietynlaista turvallisuuden tunnetta.― Jarkko Lehti

Myös suomalaisen C64-kulttuurin tallentaminen on alkanut kiinnostaa. Juho Kuorikoski kirjoitti aiheesta tietokirjan, Commodore 64 - Tasavallan tietokone, joka julkaistiin lokakuussa 2017.

Jarkko Lehti on puolestaan kerännyt talteen mittavan määrän C64-historiaa siirtämällä dataa talteen tuhansilta kaseteilta ja disketeiltä. Se on hänen tapansa säilyttää myös omaa lapsuuttaan ja kaveriporukan tekemisiä. Commodore 64 on hänelle paljon enemmän kuin yksi tietokone muiden joukossa.

– Voisin käyttää kuusnelosesta niinkin voimakasta termiä kuin ensirakkaus. Sillä on aina oma paikka sydämessäni, jota ei voi ottaa pois. Se on tietokone, jonka tunnen ihan läpikotaisin ja jonka kanssa olen itse puikoissa. Jos kone ei tee, mitä haluan, osaan korjata sen heti. Nostalgian lisäksi siinä on tietynlaista turvallisuuden tunnetta.

Aktiiviharrastajien ansiosta kuusnelonen ei hävinnyt parin menneen vuosikymmenen aikana, jolloin se jaksoi kiinnostaa harvoja. Koneen tulevaisuus näyttää juuri nyt ehkä valoisammalta kuin aikoihin.

– Rehellisesti voi sanoa, että suomalaiset edelleen rakastavat kuusnelosta. Jos se on jo yli kolme vuosikymmentä tässä mukana pyörinyt, tuskin se koskaan tulee kuolemaan. Se on kuin torakka, joka selviää ihan mistä vaan, Juho Kuorikoski summaa.

Editoitu 3.11. klo 11.15
Lisätty Kasettilamerit-linkki. Lisätty lause: Tytöillle omia koneita ostettiin tuohon aikaan vielä harvemmin. Tarkennus sitaattiin (tytöille ei ostettu SAMALLA TAVALLA tietokoneita tuohon aikaan). Poistettu sana 8-bittinen kohdasta ilmoille kajahtaa kuusnelosen SID-äänipiirin ikimuistoiset soundit.

Kommentit