Hyppää pääsisältöön

Oopperatähti Anu Komsi laittoi Puoli seitsemän -ohjelman juontajat kurkottamaan kohti koloratuuria

Anu Komsi
Anu Komsi Kuva: Puoli seitsemän Anu Komsi

Anu Komsi on Suomen kansainvälisimpiä koloratuurisopraanotähtiä. Hän on työskennellyt maailman arvostetuimpien sinfoniaorkesteriden solistina ja esiintynyt huikeilla oopperalavoilla. Musiikilllisesti laaja-alaisen laulajan ohjelmistoon kuuluu teoksia renessanssista nykymusiikiin ja jopa proge-jazziin saakka.

Komsin ohjelmistoon kuuluu noin 60 oopperaroolia.

− Aloitin niin varhain, kun pääsin hyvään oopperataloon, Frankfurtiin jo 25-vuotiaana. Olen saanut kerättyä sekä perusrepertuaaria, että nykymusiikkia ja harvemmin esitettyä musiikkia, Konsi kertoo.

Huipulle ei pääse helposti

Huipulle pääseminen ei onnistu ilman uhrauksia. Komsi kertoo aloittaneensa oopperauran aivan pohjalta, kun hän lähti tuntemattomana agenttikoelauluihin, josta parhaimmat lähetettiin oopperataloihin. Hakijan piti itse maksaa matkat ja hotellit, mutta sitä voi pitää sijoituksena uraan.

− Ne on kuin laulukilpailuja. En ole koskaan Suomessa voittanut laulukilpailuita, mutta olen voittanut oopperatalojen laulukilpailuita, Komsi kertoi uransa alusta.

Viime syksynä kävin vielä koelaulussa

Nykyään tilanne on jo toinen ja Komsia pyydetään suoraan rooleihin. Koelaulutilaisuudet eivät kuitenkaan ole poikkeuksellisia edes huippulaulajille.

− Viime syksynä kävin vielä koelaulussa. Vaikka olisi mitä meriittejä, niin jotkut kapellimestarit ja ohjaajat vaativat koelauluun, Komsi kertoo.

Anu Komsi toimii taiteellisena johtajana Kokkolan oopperassa, jota oli aikoinaan myös perustamassa. Etsiessään laulajia rooleihin, hän katsoo toisinaan näiden koelauluja Youtuben kautta.

Mikko ja Susanna laulukouluun

Puoli seitsemän -ohjelman loppupuolella Komsi laittoi Puoli seitsemän ohjelman juontajat Susanna Laineen ja Mikko Kekäläisen laulukouluun.

Katso koko ohjelma alla olevasta linkistä. Komsin koloraatuurikoulu alkaa kohdasta 15' 55"

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän