Hyppää pääsisältöön

Parikan Talvisota oli aikansa näyttävin ja suurin suomalaistuotanto

Pekka Parikan Talvisota (1989)
Pekka Parikan Talvisota (1989) Antti Tuuri,Talvisota (elokuva),Pekka Parikka,talvisota

Pekka Parikan ohjaama elokuva Talvisota sai ensi-iltansa talvisodan alkamisen 50-vuotispäivänä 30.11.1989. Se oli ennätyskallis tuotanto, jossa oli jopa 90 kuvauspäivää ja 75 roolia sekä kymmenittäin nimekkäitä näyttelijöitä. Sen sotakohtauksissa käytetty pyrotekniikka ja erikoistehosteet, koko tuotannon suuruusluokka ja yli kolmituntinen lopputulos olivat suomalaisittain ennennäkemättömiä.

Parikan sotaelokuvalla oli tiukka kilpailutilanne, sillä vain pari vuotta aiemmin oli valmistunut Rauni Mollbergin uusi tulkinta Väinö Linnan Tuntemattomasta sotilaasta, suurelokuva sekin. Moni ajatteli, ettei toiselle isolle sotaelokuvalle olisi ihan heti markkinoita. Tähtikaartiin ja näyttävään kerrontaa panostaminen kannatti, sillä elokuva sai jopa hieman enemmän katsojia kuin Mollbergin Tuntematon.

1980-luvun elokuvasta tehtiin erikseen televisiolle sarjaversio, jossa hyödynnettiin elokuvassa käyttämättä jääneitä kohtauksia sekä varta vasten televisiolle kuvattuja kohtauksia. Yleisradion viisiosainen Talvisota-sarja onkin yhteiskestoltaan peräti neljä ja puoli tuntia. Se on esitetty televisiossa viimeksi vuonna 2009. Parikan suurtuotannon henki on vahvasti patrioottinen ja sotaveteraaneja kunnioittava.

Tuotannon massiivisuudesta kertovat muutamat Kansallisfilmografiassa luetellut faktat: armeijan väkeä työllistettiin 30 000 miestyöpäivän verran ja neuvostounivormuja tarvittiin kuvauksiin 1500 kappaletta.

Keskushenkilöitä, Hakalan veljeksiä Marttia ja Paavoa esittävät veljekset Taneli ja Konsta Mäkelä. Eteläpohjalaiset Hakalan pojat lähtevät Kauhavalta kertausharjoituksiin, mutta neuvostojoukkojen hyökättyä päätyvät Karjalan kannakselle etulinjaan. Taneli Mäkelä sai roolistaan pääosa-Jussin, sivuosa-Jussi ojennettiin Vesa Vierikolle. Elokuvan kuudesta Jussi-palkinnosta myös ohjaaja Parikka sai omansa.

Talvisota perustuu Antti Tuurin samannimiseen romaaniin, jonka lähdemateriaalina on käytetty veteraanien haastatteluita ja arkistomateriaaleja. Pekka Parikan toinen Antti Tuurin romaaniin perustuva elokuva: edellinen oli ollut vuotta aikaisemmin valmistunut esikoiselokuva Pohjanmaa (1988). Sitä ennen Parikka oli kartuttanut kokemustaan parin vuosikymmenen ajan televisiotuotantojen ohjaajana: hän oli ollut Mainos-TV:n ohjaaja 1960-luvun alusta saakka. Talvisodan jälkeen Parikka ohjasi Yleisradiolle muun muassa tv-elokuvan Maigret Suomessa (1993), joka oli osa eurooppalaisten yhteistuotantoelokuvien sarjaa.

Pekka Parikan (1939-1997) viimeiseksi pitkäksi elokuvaksi jäi Tie naisen sydämeen vuonna 1996.

  • Ohjaus: Pekka Parikka. Käsikirjoitus: Antti Tuuri ja Pekka Parikka. Kuvaus: Kari Sohlberg. Äänisuunnittelu: Paul Jyrälä. Leikkaus: Keijo Virtanen. Näyttelijät: Taneli Mäkelä, Vesa Vierikko, Timo Torikka, Heikki Paavilainen, Konsta Mäkelä, Antti Raivio, Esko Kovero, Martti Suosalo, Markku Huhtamo, Matti Onnismaa, Tomi Salmela, Samuli Edelmann, Vesa Mäkelä, Aarno Sulkanen, Kari Kihlström, Esko Salminen, Ville Virtanen, Helena Haavisto, Kalevi Kahra. Tuotanto: National-Filmi.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa