Hyppää pääsisältöön

Tuntematon sotilas – kaksi klassikkotulkintaa Teemalla

Kaksi Koskelaa.
Kaksi Koskelaa: Risto Tuorila ja Kosti Klemelä. Kaksi Koskelaa. Kuva: Yle Kuvapalvelu/Harto Hänninen Tuntematon sotilas (1955 elokuva),Tuntematon sotilas (1985 elokuva),Risto Tuorila,Kosti Klemelä,Vilho Koskela

Samoista lähtökohdista voi syntyä useita hyvin erilaisia, ansiokkaita teoksia. Tuntemattoman sotilaan ensimmäinen ja toinen elokuvaversio nähdään itsenäisyyspäivän korvilla Teemalla.

Väinö Linnan romaani Tuntematon sotilas ilmestyi joulukuussa 1954. Jälkikäteen on vaikea kuvitella, että siitä otettiin aluksi vain vähän yli neljäntuhannen kappaleen painos. Tämä kirja oli kuitenkin selvästi juuri se sotamuistomerkki, jota Suomen kansa oli odottanut.

Romaanista tehty elokuvasovitus valmistui alle vuodessa. Kun romaani ilmestyi joulukuussa 1954, elokuvasopimus tehtiin jo loppiaisena ja kuvaukset alkoivat Edvin Laineen johdolla vielä saman talven lumilla. Ennätyssuuri tuotanto kohtasi suuria vaikeuksia, mutta tekijät tiesivät varmasti, ettei työn alla ollut mikä tahansa elokuva. Elokuva sai ensi-iltansa joulun alla 1955, ja sen jälkeen 2 800 000 suomalaista on nähnyt sen elokuvateatterissa. Jo heti ensi-illan jälkeen oli selvää, että Edvin Laineen nuorista sotilaista oli tullut suomalaisten uusia ”ikuisia matkatovereita”, niin kuin Hufvudstadsbladetin kriitikko sen sanoi.

Laineen elokuvan unohtumattomia jermuja esittävät muun muassa Kosti Klemelä Koskelana, Heikki Savolainen Hietasena, Reino Tolvanen Rokkana, Veikko Sinisalo Lahtisena, Åke Lindman Lehtona, Jussi Jurkka Lammiona ja Pentti Siimes Määttänä. Näyttelijäkaarti on piirtynyt useamman ikäluokan verkkokalvoille lukuisina elokuvan tv-uusintoina ja valokuvia.

Tuntematon sotilas (1955)
Tuntematon sotilas (1955) Kuva: Yle Kuvapalvelu Tuntematon sotilas (1955 elokuva),Edvin Laine
Tuntematon sotilas (1955)
Tuntematon sotilas (1955) Kuva: Yle Kuvapalvelu Tuntematon sotilas (1955 elokuva),Edvin Laine
Tuntematon sotilas (1955)
Tuntematon sotilas (1955) Kuva: Yle Kuvapalvelu Tuntematon sotilas (1955 elokuva),Edvin Laine

Kapteeni Kariluotoa esittävä Matti Ranin muisteli Ilta-Sanomissa vuonna 2012, että koekuvauksissa olisivat käyneet aikoinaan myös Pertti "Spede" Pasanen, Lasse Pöysti ja Heimo Lepistö.

Televisiossa Yle esitti Tuntemattoman ensi kerran vuonna 1967, jolloin se sai 2 280 000 katsojaa. Television katsojaennätys on vuodelta 1979, jolloin Tuntematonta katsoi melkein 2,6 miljoonaa suomalaista, yli puolet kansasta. Katsojaluvut kertovat, että mahdollisesti jokainen suomalainen on jossain vaiheessa nähnyt Laineen Tuntemattoman.

Ihmisillä elää vahvana mielikuvana se, että Laineen Tuntematon olisi "aina" esitetty televisiossa itsenäisyyspäivänä. Kyseessä on kuitenkin melkoisen tuore traditio. Kansallisfilmografian mukaan elokuva esitettiin ylipäätään televisiossa 1970-luvulla vain kahdesti ja 1980-luvulla ainoastaan kerran, tammikuussa 1985. Ensi kerran itsenäisyyspäivänä elokuva esitettiin vuonna 1995. Sitten seurasi taas taukoa, ja vasta vuodesta 2000 alkaen esitysajankohdaksi vakiintui itsenäisyyspäivä.

Rauni Mollbergin Tuntematon sotilas oli valmistuessaan vuonna 1985 myös kaikkien aikojen kallein siihen mennessä tehty suomalainen elokuva. 30 vuotta aiemmin valmistuneen vanhan Tuntemattoman uusintaversiona se ei muutenkaan ollut mikä tahansa filmi vaan herätti paljon keskustelua.

Ajatus uudesta elokuvaversiosta oli herännyt jo 60-luvulla, jolloin Jörn Donner osti elokuvaoikeudet kirjaan. Matti Kassila oli eräässä vaiheessa mukana hankkeessa, mutta lopulta ohjaajaksi tuli Mollberg, jota Väinö Linnakin piti sopivan rohkeana taiteilijana. Myös Jouko Turkan teatteriversio vuonna 1979 oli tehnyt Linnaan suuren vaikutuksen. Uutta Tuntematonta kirjoitettaessa Linna oli mukana neuvonantajana yleisellä tasolla, mutta suurimman käsikirjoitustyön teki Veikko Aaltonen.

Mollberg miehitti elokuvaansa uusilla, nuorilla kasvoilla, jotka toivat uudenlaista realistista ilmaisua sotakuviin. Pertti Koivula, Tero Niva, Hannu Kivioja, Mika Mäkelä ja kumppanit olivat parikymppisiä elokuvaa tehdessään, Pirkka-Pekka Petelius ja Kari Väänänen hiukan vanhempia. Risto Tuorila ja Paavo Liski, jotka esittivät Koskelaa ja Rokkaa, olivat peräti kaksi kertaa iäkkäämpiä kuin nuorin ketju.

Tuntematon sotilas (1985)
Tuntematon sotilas (1985) Kuva: Yle Kuvapalvelu Tuntematon sotilas (1985 elokuva),Rauni Mollberg
Tuntematon sotilas (1985)
Tuntematon sotilas (1985) Kuva: Yle Kuvapalvelu Tuntematon sotilas (1985 elokuva),Rauni Mollberg

Elokuvan valmistuttua ja jo sitä ennen käytiin poleemista keskustelua: häpäiseekö entistä sodanvastaisempi tulkinta kansallisen puolustustaistelun monumentin; heiluuko käsivarakamera liikaa? Oliko väriversio verinen ja väkivaltainen? Julisteeseenkin oli valittu kauhuissaan oleva Riitaoja, Linnan hahmoista surkein ja murheellisin.

Katsojamenestys oli kuitenkin suuri ja Jussi-gaalassa palkittiin ohjaaja Mollberg sekä näyttelijöistä Risto Tuorila ja Paavo Liski. Joka tapauksessa Mollbergin elokuva on kestänyt aikaa, ja nuoret näyttelijät tekevät omannäköisensä roolisuoritukset yrittämättä suotta jäljitellä kansakunnan muistiin syöpyneitä mustavalkoisia jermuja, sankareita ja veitikoita.

Mollbergin Tuntemattomasta on vuosikymmenten kuluessa tullut Laineen version tavoin arvostettu elokuvaklassikko. Molemmille tulkinnoille on tilaa, mistä voi nyt vahvistua katsomalla uuden ja vanhan rinnakkain. Eikä kahta ilman kolmatta: uusin Tuntematon, Aku Louhimiehen tänä syksynä valmistunut versio esitetään Ylellä talvella 2018-2019 5-osaisena sarjana.

Teemalla nähdään Laineen Tuntemattomasta uusi Kavin tekemä HD-tallenne 6.12. klo 12:00. Mollbergin elokuvasta esitetään ohjaajan televisiolle leikkaama, teatteriversiota pidempi elokuva, sekin nyt uutena HD-remasterointina, 5.12. klo 21:00.

Laineen Tuntemattoman jermuja.Mollbergin Tuntematon sotilas 1985
Tuntemattomia ajassa. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Kahdet Tuntemattomat

Kosti Klemelä Luutnantti Vilho Koskela Risto Tuorila
Heikki Savolainen kersantti Urho Hietanen Pirkka-Pekka Petelius
Reino Tolvanen Alikersantti Antero Rokka Paavo Liski
Veikko Sinisalo Alikersantti Yrjö Lahtinen Pertti Koivula
Åke Lindman Alikersantti Lehto Pauli Poranen
Pentti Siimes Korpraali Määttä Ossi-Ensio Korvuo
Leo Riuttu Sotamies Vanhala Tero Niva
Kaarlo Halttunen Sotamies Oskari Rahikainen Mika Mäkelä
Matti Ranin Kapteeni Jorma Kariluoto Pekka Ketonen
Jussi Jurkka Luutnantti Lammio Kari Väänänen
Tauno Palo Majuri Sarastie Matti Nurminen
Pentti Irjala Kapteeni Kaarna Veikko Tiitinen
Vilho Siivola Talousalikersantti Mäkilä Jaakko Kuusisaari
Martti Romppanen Sotamies Sihvonen Juha Riihimäki
Tapio Hämäläinen Sotamies Salo Mikko Niskanen
Olavi Ahonen Sotamies Riitaoja Hannu Kivioja
Tarmo Manni Sotamies Aarne Honkajoki Timo Virkki
Veli-Matti Kaitala Sotamies Hauhia Vesa Ala-Seppälä
Kale Teuronen Sotamies Susi, ”Suentassu” Seppo Juusonen
Helena Vinkka Vera Eeva Kankaanpää

 • Tuntematon sotilas (1955) Ohjaus: Edvin Laine. Käsikirjoitus: Väinö Linna, Juha Nevalainen. Kuvaus: Pentti Unho, Osmo Harkimo, Olavi Tuomi, Antero Ruuhonen. Leikkaus: Osmo Harkimo, Armas Vallasvuo. Näyttelijät: Kosti Klemelä, Heikki Savolainen, Reino Tolvanen, Veikko Sinisalo, Åke Lindman, Pentti Siimes, Kaarlo Halttunen, Matti Ranin, Jussi Jurkka, Tauno Palo, Pentti Irjala, Tarmo Manni. Tuotanto Suomen Filmiteollisuus Oy.
 • Tuntematon sotilas (1985) Ohjaus: Rauni Mollberg. Käsikirjoitus: Väinö Linna, Veikko Aaltonen. Kuvaus: Esa Vuorinen. Leikkaus: Olli Soinio. Näyttelijät: Risto Tuorila, Pirkka-Pekka Petelius, Paavo Liski, Mika Mäkelä, Pertti Koivula, Tero Niva, Ossi-Ensio Korvuo, Pauli Poranen, Hannu Kivioja. Tuotanto Arctic-Filmi Oy.
Tuntematon sotilas (1955)
Tuntematon sotilas (1955) Kuva: Yle Kuvapalvelu Tuntematon sotilas (1955 elokuva),Edvin Laine

Yle Teema

 • Black metal kylvi pelkoa ja sekasortoa, kunnes keski-ikäistyi

  Kolme black metal -muusikkoa matkaa myyttiseen Norjaan.

  90-luvun alussa uutisissa, keskusteluohjelmissa ja iltapäivälehtien lööpeissä kauhisteltiin norjalaisen black metal -yhteisön toimia. Kirkkojen polttamiset, murhat ja satanismin kanssa flirttailu herättivät pelkoa ja inhoa tavallisen kansan keskuudessa. Teini-ikäisiä hevifaneja black metalin saama huomio kiehtoi ja Norja kasvoi heidän silmissään myyttiseksi paikaksi. Tuore norjalaisdokumentti seuraa Iranista, Kreikasta ja Kolumbiasta Norjaan saapuvia black metal -muusikoita. Kohtaavatko odotukset ja todellisuus?

 • Milanon naisten paratiisi

  Uusi italialainen draamasarja 1950-luvun tavaratalosta

  Italialaissarjassa seurataan elämää 1950-luvun Milanossa, uudessa loisteliaassa tavaratalossa. Sarja jatkuu uusin, toisen tuotantokauden jaksoin.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!

 • Lokakuun vallankumous Teeman elokuvissa ja dokumenteissa syksyllä 2017

  Neuvostoliiton varhaistaidetta, tsaarien Venäjän historiaa

  Teema esittää syksyllä 2017 varhaisen Neuvostoliiton elokuvia sekä dokumentteja tsaarien Venäjän historiasta ja bolševikkien vallan alkuvuosien taiteesta. Lokakuun vallankumous mullisti Venäjän ja muutti koko maailmanhistorian suuntaa sata vuotta sitten. Teemalla alkaa kumouksen vuosipäivän alla sarja dokumentteja ja elokuvia, jotka piirtävät kuvaa Venäjästä ennen ja jälkeen vallankumouksen.

 • Venäjän vallankumousjuhlissa ei pihistelty paraatin koossa

  Veneäjän vallankumousjuhlissa ei pihistelty paraatin koossa

  Täällä Moskova ja Punainen tori. Kommunistisen puolueen johto ja sotilaskomentajat ovat juuri nousseet Leninin mausoleumin päälle. Kremlin kellot kajauttavat kymmenen lyöntiä ja juhlamenot voivat alkaa. Näin käynnistyivät Venäjän vallankumouksen 70-vuotisjuhlat vuonna 1987 ja selostajana oli Yleisradion pitkäaikainen ja ansioitunut kirjeenvaihtaja Reijo Nikkilä.

 • RSO:n itsenäisyyspäivän konsertti

  RSO juhlii 100-vuotiasta Suomea ja omaa 90-vuotispäiväänsä

  100-vuotiasta Suomea ja 90-vuotiasta RSO:a juhlitaan Lindbergin ja Wennäkosken uutuuksilla. Wennäkosken laulut helkkyvät suomeksi, ruotsiksi ja pohjoissaameksi. Lindbergin teos verestää tuntumaa Kraftin ja Kineticsin karkeaan äänimaailmaan. Kullervossa soi kauna ja sisu Lallista Lehtoon.

 • Kun laitapuolen kulkijat itsenäisyyspäivän juhliin lähtivät

  Alkoholistit ja asunnottomat juhlivat 50 vuotiasta Suomea

  Alkoholisteille, työttömille ja asunnottomille järjestetty itsenäisyyspäivän vastaanotto hämmästytti 50 vuotta sitten. Teeman Elävän arkiston paketissa nähdään myös potpuri itsenäisyyspäivän juhlista 40-, 50- ja 60-luvuilta. Itsenäisyysjuhlinnan ohjelmat Teemalla: Torstaina 30.11. klo 23.20, perjantaina 1.12. klo 14.55 ja maanantaina 4.12.

 • Miltä satavuotias Suomi näyttää ranskalaisin silmin?

  Dokumenttiohjaaja Olivier Horn tutkii Suomea ulkopuolisena

  Ranskalainen dokumenttiohjaaja Olivier Horn tutkii ulkopuolisen silmin Suomen itsenäisyyden ajan historiaa ja tämän päivän Suomea. Matkallaan Horn selvittää, miten maasta Euroopan laidalla on tullut sellainen kuin se on.

 • Sohvaperunat ennen sohvaperunoita

  Ennen Goggleboxia ja Sohvaperunoita nähtiin Itsenäisyyspäivä

  Ensin oli The Royle Family (1998-2000), englantilainen menestyssarja, jota Suomessa esitettiin nimellä Sohvanvaltaajat. Siinä työväenluokkainen perusperhe löhösi sohvalla ja horisi niitänäitä, syöden roskaruokaa ja tuijotti hajamielisesti telkkaria. Ideana oli, että kamera ei näyttänyt lainkaan seurattavaa tv-ohjelmaa, ainoastaan hupaisaa perhettä.

 • Fritz Lang pahuuden voimien kuvajaana

  Saksalaisen elokuvan lokakuussa Mabuset ja M

  Teeman saksalaisen elokuvan lokakuun keskeinen ohjaaja on Fritz Lang. Kuukauden aikana nähdään Langin Tohtori Mabuse -elokuvat vuosilta 1922 ja 1933 sekä M – kaupunki etsii murhaajaa. Mielenkiintoisen näkökulman Langiin antaa Gordian Mauggin vuonna 2016 valmistunut tosipohjainen draama ohjaaja Langista sarjamurhaajan jäljillä.

 • Teema tuo Jacques Tatin koko tuotannon loppuvuodeksi Areenaan!

  Tatin koko tuotanto Teeman Areena-kanavalla 9.10. alkaen

  Lokakuun 9. päivänä Jacques Tatin syntymästä tulee kuluneeksi 110 vuotta. Samana päivänä Teeman Areena-kanavalla julkaistaan Jacques Tatin koko säilynyt tuotanto ja paljon muuta tätä koomikkoneroa sivuavaa ohjelmistoa. Teemalauantai ottaa varaslähdön jo 7.10. klo 21.

 • Teeman syksyn 2017 elokuvat

  Elokuvia tiistaista sunnuntaihin

  Syksyn 2017 elokuvateemoja ovat muun muassa Jacques Tati, Saksa Mabusesta Hitleriin, Viro, Lokakuun vallankumous, Stanley Kubrick ja itsenäinen Suomi.

 • Oikea joulu sielumusiikilla maustettuna

  The right x-mas

  "Suomessa oli jo 1990-luvun lopulla paljon maahanmuuttajia ja me mietimme ohjelmaan antirasistista teemaa. White christmas ei tuntunut hyvältä. Miksi se ei voisi olla vaikka black tai red christmas.

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!