Hyppää pääsisältöön

Tuntematon sotilas – kaksi klassikkotulkintaa Teemalla

Kaksi Koskelaa.
Kaksi Koskelaa: Risto Tuorila ja Kosti Klemelä. Kaksi Koskelaa. Kuva: Yle Kuvapalvelu/Harto Hänninen Tuntematon sotilas (1955 elokuva),Tuntematon sotilas (1985 elokuva),Risto Tuorila,Kosti Klemelä,Vilho Koskela

Samoista lähtökohdista voi syntyä useita hyvin erilaisia, ansiokkaita teoksia. Tuntemattoman sotilaan ensimmäinen ja toinen elokuvaversio nähdään itsenäisyyspäivän korvilla Teemalla.

Väinö Linnan romaani Tuntematon sotilas ilmestyi joulukuussa 1954. Jälkikäteen on vaikea kuvitella, että siitä otettiin aluksi vain vähän yli neljäntuhannen kappaleen painos. Tämä kirja oli kuitenkin selvästi juuri se sotamuistomerkki, jota Suomen kansa oli odottanut.

Romaanista tehty elokuvasovitus valmistui alle vuodessa. Kun romaani ilmestyi joulukuussa 1954, elokuvasopimus tehtiin jo loppiaisena ja kuvaukset alkoivat Edvin Laineen johdolla vielä saman talven lumilla. Ennätyssuuri tuotanto kohtasi suuria vaikeuksia, mutta tekijät tiesivät varmasti, ettei työn alla ollut mikä tahansa elokuva. Elokuva sai ensi-iltansa joulun alla 1955, ja sen jälkeen 2 800 000 suomalaista on nähnyt sen elokuvateatterissa. Jo heti ensi-illan jälkeen oli selvää, että Edvin Laineen nuorista sotilaista oli tullut suomalaisten uusia ”ikuisia matkatovereita”, niin kuin Hufvudstadsbladetin kriitikko sen sanoi.

Laineen elokuvan unohtumattomia jermuja esittävät muun muassa Kosti Klemelä Koskelana, Heikki Savolainen Hietasena, Reino Tolvanen Rokkana, Veikko Sinisalo Lahtisena, Åke Lindman Lehtona, Jussi Jurkka Lammiona ja Pentti Siimes Määttänä. Näyttelijäkaarti on piirtynyt useamman ikäluokan verkkokalvoille lukuisina elokuvan tv-uusintoina ja valokuvia.

Tuntematon sotilas (1955)
Tuntematon sotilas (1955) Kuva: Yle Kuvapalvelu Tuntematon sotilas (1955 elokuva),Edvin Laine
Tuntematon sotilas (1955)
Tuntematon sotilas (1955) Kuva: Yle Kuvapalvelu Tuntematon sotilas (1955 elokuva),Edvin Laine
Tuntematon sotilas (1955)
Tuntematon sotilas (1955) Kuva: Yle Kuvapalvelu Tuntematon sotilas (1955 elokuva),Edvin Laine

Kapteeni Kariluotoa esittävä Matti Ranin muisteli Ilta-Sanomissa vuonna 2012, että koekuvauksissa olisivat käyneet aikoinaan myös Pertti "Spede" Pasanen, Lasse Pöysti ja Heimo Lepistö.

Televisiossa Yle esitti Tuntemattoman ensi kerran vuonna 1967, jolloin se sai 2 280 000 katsojaa. Television katsojaennätys on vuodelta 1979, jolloin Tuntematonta katsoi melkein 2,6 miljoonaa suomalaista, yli puolet kansasta. Katsojaluvut kertovat, että mahdollisesti jokainen suomalainen on jossain vaiheessa nähnyt Laineen Tuntemattoman.

Ihmisillä elää vahvana mielikuvana se, että Laineen Tuntematon olisi "aina" esitetty televisiossa itsenäisyyspäivänä. Kyseessä on kuitenkin melkoisen tuore traditio. Kansallisfilmografian mukaan elokuva esitettiin ylipäätään televisiossa 1970-luvulla vain kahdesti ja 1980-luvulla ainoastaan kerran, tammikuussa 1985. Ensi kerran itsenäisyyspäivänä elokuva esitettiin vuonna 1995. Sitten seurasi taas taukoa, ja vasta vuodesta 2000 alkaen esitysajankohdaksi vakiintui itsenäisyyspäivä.

Rauni Mollbergin Tuntematon sotilas oli valmistuessaan vuonna 1985 myös kaikkien aikojen kallein siihen mennessä tehty suomalainen elokuva. 30 vuotta aiemmin valmistuneen vanhan Tuntemattoman uusintaversiona se ei muutenkaan ollut mikä tahansa filmi vaan herätti paljon keskustelua.

Ajatus uudesta elokuvaversiosta oli herännyt jo 60-luvulla, jolloin Jörn Donner osti elokuvaoikeudet kirjaan. Matti Kassila oli eräässä vaiheessa mukana hankkeessa, mutta lopulta ohjaajaksi tuli Mollberg, jota Väinö Linnakin piti sopivan rohkeana taiteilijana. Myös Jouko Turkan teatteriversio vuonna 1979 oli tehnyt Linnaan suuren vaikutuksen. Uutta Tuntematonta kirjoitettaessa Linna oli mukana neuvonantajana yleisellä tasolla, mutta suurimman käsikirjoitustyön teki Veikko Aaltonen.

Mollberg miehitti elokuvaansa uusilla, nuorilla kasvoilla, jotka toivat uudenlaista realistista ilmaisua sotakuviin. Pertti Koivula, Tero Niva, Hannu Kivioja, Mika Mäkelä ja kumppanit olivat parikymppisiä elokuvaa tehdessään, Pirkka-Pekka Petelius ja Kari Väänänen hiukan vanhempia. Risto Tuorila ja Paavo Liski, jotka esittivät Koskelaa ja Rokkaa, olivat peräti kaksi kertaa iäkkäämpiä kuin nuorin ketju.

Tuntematon sotilas (1985)
Tuntematon sotilas (1985) Kuva: Yle Kuvapalvelu Tuntematon sotilas (1985 elokuva),Rauni Mollberg
Tuntematon sotilas (1985)
Tuntematon sotilas (1985) Kuva: Yle Kuvapalvelu Tuntematon sotilas (1985 elokuva),Rauni Mollberg

Elokuvan valmistuttua ja jo sitä ennen käytiin poleemista keskustelua: häpäiseekö entistä sodanvastaisempi tulkinta kansallisen puolustustaistelun monumentin; heiluuko käsivarakamera liikaa? Oliko väriversio verinen ja väkivaltainen? Julisteeseenkin oli valittu kauhuissaan oleva Riitaoja, Linnan hahmoista surkein ja murheellisin.

Katsojamenestys oli kuitenkin suuri ja Jussi-gaalassa palkittiin ohjaaja Mollberg sekä näyttelijöistä Risto Tuorila ja Paavo Liski. Joka tapauksessa Mollbergin elokuva on kestänyt aikaa, ja nuoret näyttelijät tekevät omannäköisensä roolisuoritukset yrittämättä suotta jäljitellä kansakunnan muistiin syöpyneitä mustavalkoisia jermuja, sankareita ja veitikoita.

Mollbergin Tuntemattomasta on vuosikymmenten kuluessa tullut Laineen version tavoin arvostettu elokuvaklassikko. Molemmille tulkinnoille on tilaa, mistä voi nyt vahvistua katsomalla uuden ja vanhan rinnakkain. Eikä kahta ilman kolmatta: uusin Tuntematon, Aku Louhimiehen tänä syksynä valmistunut versio esitetään Ylellä talvella 2018-2019 5-osaisena sarjana.

Teemalla nähdään Laineen Tuntemattomasta uusi Kavin tekemä HD-tallenne 6.12. klo 12:00. Mollbergin elokuvasta esitetään ohjaajan televisiolle leikkaama, teatteriversiota pidempi elokuva, sekin nyt uutena HD-remasterointina, 5.12. klo 21:00.

Laineen Tuntemattoman jermuja.Mollbergin Tuntematon sotilas 1985
Tuntemattomia ajassa. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Kahdet Tuntemattomat

Kosti Klemelä Luutnantti Vilho Koskela Risto Tuorila
Heikki Savolainen kersantti Urho Hietanen Pirkka-Pekka Petelius
Reino Tolvanen Alikersantti Antero Rokka Paavo Liski
Veikko Sinisalo Alikersantti Yrjö Lahtinen Pertti Koivula
Åke Lindman Alikersantti Lehto Pauli Poranen
Pentti Siimes Korpraali Määttä Ossi-Ensio Korvuo
Leo Riuttu Sotamies Vanhala Tero Niva
Kaarlo Halttunen Sotamies Oskari Rahikainen Mika Mäkelä
Matti Ranin Kapteeni Jorma Kariluoto Pekka Ketonen
Jussi Jurkka Luutnantti Lammio Kari Väänänen
Tauno Palo Majuri Sarastie Matti Nurminen
Pentti Irjala Kapteeni Kaarna Veikko Tiitinen
Vilho Siivola Talousalikersantti Mäkilä Jaakko Kuusisaari
Martti Romppanen Sotamies Sihvonen Juha Riihimäki
Tapio Hämäläinen Sotamies Salo Mikko Niskanen
Olavi Ahonen Sotamies Riitaoja Hannu Kivioja
Tarmo Manni Sotamies Aarne Honkajoki Timo Virkki
Veli-Matti Kaitala Sotamies Hauhia Vesa Ala-Seppälä
Kale Teuronen Sotamies Susi, ”Suentassu” Seppo Juusonen
Helena Vinkka Vera Eeva Kankaanpää

 • Tuntematon sotilas (1955) Ohjaus: Edvin Laine. Käsikirjoitus: Väinö Linna, Juha Nevalainen. Kuvaus: Pentti Unho, Osmo Harkimo, Olavi Tuomi, Antero Ruuhonen. Leikkaus: Osmo Harkimo, Armas Vallasvuo. Näyttelijät: Kosti Klemelä, Heikki Savolainen, Reino Tolvanen, Veikko Sinisalo, Åke Lindman, Pentti Siimes, Kaarlo Halttunen, Matti Ranin, Jussi Jurkka, Tauno Palo, Pentti Irjala, Tarmo Manni. Tuotanto Suomen Filmiteollisuus Oy.
 • Tuntematon sotilas (1985) Ohjaus: Rauni Mollberg. Käsikirjoitus: Väinö Linna, Veikko Aaltonen. Kuvaus: Esa Vuorinen. Leikkaus: Olli Soinio. Näyttelijät: Risto Tuorila, Pirkka-Pekka Petelius, Paavo Liski, Mika Mäkelä, Pertti Koivula, Tero Niva, Ossi-Ensio Korvuo, Pauli Poranen, Hannu Kivioja. Tuotanto Arctic-Filmi Oy.
Tuntematon sotilas (1955)
Tuntematon sotilas (1955) Kuva: Yle Kuvapalvelu Tuntematon sotilas (1955 elokuva),Edvin Laine
Kommentit
 • Kurosawan samurait Kino Klassikossa

  Kuusi Akira Kurosawan klassikkoa Teemalla syksyllä 2018.

  Kuusi Akira Kurosawan mustavalkoista samuraiklassikkoa nähdään Teemalla syksyllä 2018. Kino Klassikko torstaisin 18.10. – 22.11. noin klo 21. Elokuvat myös Areenassa 14 päivää. 18.10. Rashomon – paholaisen temppeli (1950) Rashomon – paholaisen temppeli on yhä edelleen yksi kuuluisimpia japanilaisen elokuvan klassikkoja.

 • You're So Vain – Rockin klassikkolevyt: Carly Simon

  Laulaja-lauluntekijä kertoo levynteosta ja elämästään.

  Suositussa sarjassa kerrotaan No Secrets -albumin tarina, pääkertojana avomielinen Carly Simon itse. Albumi ja siltä lohkaistu single You're So Vain tekivät laulaja-lauluntekijä Carly Simonista maailmanlaajuisen tähden. Teema lauantaina 13.10. klo 20. Areenassa kaksi kuukautta Carly Simon (s. 1945) on sukupolvensa tärkeimpiä amerikkalaisia laulaja-lauluntekijöitä.

 • Matti Rönkä paljastaa: Tulossa uusi Viktor Kärppä -dekkari

  Matti Röngältä tulossa Kärppä-dekkari

  Matti Röngän esikoisdekkari Tappajan näköinen mies ilmestyi vuonna 2002. Röngän dekkareiden päähenkilö inkeriläinen paluumuuttaja Viktor Kärppä lunasti paikkansa suomalaisten sydämissä. Viimeisin ja viimeiseksi tarkoitettu Kärppä-dekkari ilmestyi vuonna 2013. Arkistovieraana -haastattelussa Matti Rönkä kuitenkin paljastaa, että Viktor Kärppä tekee vielä paluun.

 • Ryhmäteatterin puoli vuosisataa ja kolme kautta

  Mika Kaurismäen dokumentin ensiesitys Teemalla 13.10.

  ”Se oli perhe, se oli bändi, se oli yhteisö. Koskaan ei keskusteltu rahasta.” Mika Kaurismäen dokumenttielokuva kertoo legendaarisen Ryhmiksen tarinan. Ensiesitys Teemalauantaissa 13.10.

Yle Teema

 • Marianne Faithfullilla on ääni, jollaista kukaan ei saa ilmaiseksi

  Uusi dokumenttielokuva kertoo laulajan elämästä ja urasta.

  Marianne Faithfull on kokenut paljon, ja se kuuluu hänen äänessään. Dokumenttielokuvan upean laulajan tapahtumarikkaasta elämästä ja hienosta musiikillisesta urasta on ohjannut näyttelijä Sandrine Bonnaire. Suomen-ensi-ilta Teemalla 29.9.

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Teemalla vietetään ranskalaisen elokuvan syksyä, erityisesti Kino Klassikossa. Loppusyksystä nähdään myös Kurosawan samuraielokuvia. Kino Suomen teemana ovat Tallinna ja rikos. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Elokuvafestivaalia vietetään marras–joulukuun vaihteessa.

 • Brittibändi 10cc hajosi vain kuukausia superhittinsä jälkeen

  Jäsenet muistelevat huippuaikoja 40 vuotta myöhemmin.

  I'm not in love, so don't forget it... 10cc:n alkuperäisjäsenet kokoontuivat 40 vuotta myöhemmin muistelemaan matkaa maineeseen, levyjen tekoa, kiertueita ja yhtyeen hajoamista Teema lauantaina 1.9.2018 klo 20.00. Areenassa 30 päivää Brittiyhtye 10cc julkaisi suurimman hittinsä kesällä 1975.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!