Hyppää pääsisältöön

Tämä ei ole ajatusleikki! Avaruusromua 5.11.2017

Tiimalasi vaakatasossa
Tiimalasi vaakatasossa Kuva: © Fotosearch tiimalasit (kellot)

Hitaus vaatii asennetta. Se ruokkii erilaisia ajatuksia, erilaisia päämääriä ja erilaista tekemisen tapaa.

Se, että joku tekee pitkälinjaista, hidasta ja kiireetöntä ambient-musiikkia, se ei ole nykyään mitenkään ihmeellistä tai poikkeuksellista.

Se, että joku tekee 29-osaisen ambient-sävellyksen, se on jo harvinaisempaa.

Ja se, että jokainen noista 29:stä osasta on kestoltaan 50 minuuttia, se on erikoista.

Siis 29-osainen ambient-sävellys, joka kestää 24 tuntia ja kymmenen minuuttia. Eikä tämä ole mikään ajatusleikki, vaan aivan täyttä totta!

Skotlantilainen Mike Dickson sai syyskuun seitsemäntenä päivänä vuonna 2017 valmiiksi kahdeksan vuotta aiemmin aloittamansa Oddzial -sävellyksen.

Säveltäjä itse luonnehtii tätä sävellystä kokonaisuudeksi, jonka tarkoitus on tarjota kuulijalle mielenrauhaa, levollisuutta, tyyneyttä ja hiljaisuutta.

”On olemassa vahvoja viitteitä siitä, että rakennamme itsellemme yhteiskuntaa, jossa ei pysty ajattelemaan kuin pätkittäisiä ajatuksia”. Näin kirjoittaa norjalainen Thomas Hylland Eriksen, Timo Haanpään suomentamassa kirjassaan Hetken tyrannia.

Jos ajatellaan musiikkia, mieleen tulee muutamia sävellyksiä, joissa suhde aikaan on tärkeä. Kun John Cage organisoi Erik Satien Vexations-sävellyksen esityksen New Yorkissa vuonna 1963, sävellyksen esittäminen kesti yli 18 tuntia.

Vexations automaattisesti, Synthesia-ohjelmalla:

Vuodesta 2001 alkaen on Halberstadtissa Saksassa esitetty John Cagen urkusävellystä As Slow As Possible, jonka on tarkoitus kestää 639 vuotta.

Jem Finerin sävellys Longplayer on kestoltaan tuhat vuotta, sitä alettiin esittää tammikuun ensimmäisenä päivänä vuonna 2000.

CD-levyn tullessa markkinoille 1980-luvulla oli mahdollista laittaa äänitteelle noin 74 minuuttia yhtäjaksoista ääntä. Monet musiikintekijät käyttivät tätä mahdollisuutta hyväkseen. Esimerkiksi amerikkalainen Steve Roach teki yli tunnin mittaisia sävellyksiä, joita oli tarkoitus pyörittää CD-soittimen repeat-toiminnolla yhä uudelleen ja uudelleen, vuorokaudesta toiseen.

Mike Dickson suosittelee kuuntelemaan koko 29-osaisen Oddzial-sävellyksensä täydessä 24-tuntisessa kestossaan.

BONUS:
Mike Dicksonin ihmeellinen Mellotroni ja Dr.Who -sarjan tunnari:


AVARUUSROMUA 5.11.2017 - OHJELMAN MUSIIKKI:

MIKE DICKSON: Oddzial Part 18 - osa - (Oddzial)
MIKE DICKSON: Oddzial Part 19 - osa - (Oddzial)
MIKE DICKSON: Oddzial Part 20 - osa - (Oddzial)
MIKE DICKSON: Oddzial Part 21 - osa - (Oddzial)
MIKE DICKSON: Oddzial Part 22 - osa - (Oddzial)
MIKE DICKSON: Oddzial Part 23 - osa - (Oddzial)
MIKE DICKSON: Oddzial Part 24 - osa - (Oddzial)
MIKE DICKSON: Oddzial Part 25 - osa - (Oddzial)
MIKE DICKSON: Oddzial Part 26 - osa - (Oddzial)
MIKE DICKSON: Oddzial Part 27 - osa - (Oddzial)
MIKE DICKSON: Oddzial Part 28 - osa - (Oddzial)
MIKE DICKSON: Oddzial Part 29 - osa - (Oddzial)

 • Tommi Läntinen: Rauhasta pitää laulaa aina!

  Tommi Läntinen arvosteli uutuuskappaleet Levylautakunnassa

  Raadissa istuivat Tommi Läntinen, toimittaja Minna Joenniemi ja musiikkituottaja Juha-Pekka Sillanpää. Tulos ja kommentteja 1. Lohkare: Rauhaa 25 pistettä (Kartsa Huovinen - Pauli Hanhiniemi) Tommi: Kovasti tykkäsin. Tumma ja luomuinen soundi. Hienoja kuvia tekstissä. Puhuttiin isoista asioista, siitä millaisia ristiriitoja kannamme mukanamme.

 • Myös se, mitä siinä ei ole… Avaruusromua 19.11.2017

  Musiikissa on tärkeää myös se, mitä siinä ei ole.

  ”Musiikissa on tärkeää myös se, mitä siinä ei ole”. Näin sanoi edesmennyt elektronimuusikko Mika Vainio. Hän sanoi musiikkinsa muodostuvan siten, että mukaan otetaan vain tarvittavat äänet ja kaikki muu jätetään pois. ”Musiikki, oleminen ja soittaminen ovat etsimistä, johon sisältyy toivo uuden löytämisestä”, sanoo rumpali ja säveltäjä Teppo Mäkynen. Näillä ajatuksilla Avaruusromussa lähdetään liikkeelle. Matkan aloittaa Mika Vainiolle omistettu tuore sävellys. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Miljoonasade ja Sam Smith kuuntelussa Levylautakunnassa

  Mikki Kauste arvioi uutuuslevyjä

  Viikon leyuutuuksista löytyy pop-musiikin perusasioita - tunteellisia tarinoita, ajattomia soundeja ja lauluharmonioita. Soppaan heitetään myös etnisiä rytmejä ja kamarimusiikkia. Oman arvioinsa näistä antoivat Mikki Kauste Egotripistä sekä musiikkitoimittajat Tuuli Saksala ja Pekka Laine. Tulokset ja kommentteja 1. The Staves feat.

 • Ovatko koneet jo älykkäitä? Avaruusromua 12.11.2017

  Onko digitalisaatiossa ja tekoälyssä tulevaisuus?

  ”Viimeaikaisista uutisista voisi päätellä, että tekoäly olisi jo vauhdilla valtaamassa maailmaa”, kirjoittaa tekniikan tohtori Pentti O. A. Haikonen kirjassaan Tietoisuus, tekoäly ja robotit. Vievätkö robotit ja tekoäly ihmisten työt? Onko digitalisaatiossa ja tekoälyssä tulevaisuus? Milloin koneesta tulee viisaampi kuin ihminen? Pian kaikki on kytketty kaikkeen. Tekoäly kehittyy ympärillämme nopeammin kuin ymmärrämme. Mitä on tapahtumassa? Toimittajana Jukka Mikkola.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua