Hyppää pääsisältöön

Tämä ei ole ajatusleikki! Avaruusromua 5.11.2017

Tiimalasi vaakatasossa
Tiimalasi vaakatasossa Kuva: © Fotosearch tiimalasit (kellot)

Hitaus vaatii asennetta. Se ruokkii erilaisia ajatuksia, erilaisia päämääriä ja erilaista tekemisen tapaa.

Se, että joku tekee pitkälinjaista, hidasta ja kiireetöntä ambient-musiikkia, se ei ole nykyään mitenkään ihmeellistä tai poikkeuksellista.

Se, että joku tekee 29-osaisen ambient-sävellyksen, se on jo harvinaisempaa.

Ja se, että jokainen noista 29:stä osasta on kestoltaan 50 minuuttia, se on erikoista.

Siis 29-osainen ambient-sävellys, joka kestää 24 tuntia ja kymmenen minuuttia. Eikä tämä ole mikään ajatusleikki, vaan aivan täyttä totta!

Skotlantilainen Mike Dickson sai syyskuun seitsemäntenä päivänä vuonna 2017 valmiiksi kahdeksan vuotta aiemmin aloittamansa Oddzial -sävellyksen.

Säveltäjä itse luonnehtii tätä sävellystä kokonaisuudeksi, jonka tarkoitus on tarjota kuulijalle mielenrauhaa, levollisuutta, tyyneyttä ja hiljaisuutta.

”On olemassa vahvoja viitteitä siitä, että rakennamme itsellemme yhteiskuntaa, jossa ei pysty ajattelemaan kuin pätkittäisiä ajatuksia”. Näin kirjoittaa norjalainen Thomas Hylland Eriksen, Timo Haanpään suomentamassa kirjassaan Hetken tyrannia.

Jos ajatellaan musiikkia, mieleen tulee muutamia sävellyksiä, joissa suhde aikaan on tärkeä. Kun John Cage organisoi Erik Satien Vexations-sävellyksen esityksen New Yorkissa vuonna 1963, sävellyksen esittäminen kesti yli 18 tuntia.

Vexations automaattisesti, Synthesia-ohjelmalla:

Vuodesta 2001 alkaen on Halberstadtissa Saksassa esitetty John Cagen urkusävellystä As Slow As Possible, jonka on tarkoitus kestää 639 vuotta.

Jem Finerin sävellys Longplayer on kestoltaan tuhat vuotta, sitä alettiin esittää tammikuun ensimmäisenä päivänä vuonna 2000.

CD-levyn tullessa markkinoille 1980-luvulla oli mahdollista laittaa äänitteelle noin 74 minuuttia yhtäjaksoista ääntä. Monet musiikintekijät käyttivät tätä mahdollisuutta hyväkseen. Esimerkiksi amerikkalainen Steve Roach teki yli tunnin mittaisia sävellyksiä, joita oli tarkoitus pyörittää CD-soittimen repeat-toiminnolla yhä uudelleen ja uudelleen, vuorokaudesta toiseen.

Mike Dickson suosittelee kuuntelemaan koko 29-osaisen Oddzial-sävellyksensä täydessä 24-tuntisessa kestossaan.

BONUS:
Mike Dicksonin ihmeellinen Mellotroni ja Dr.Who -sarjan tunnari:


AVARUUSROMUA 5.11.2017 - OHJELMAN MUSIIKKI:

MIKE DICKSON: Oddzial Part 18 - osa - (Oddzial)
MIKE DICKSON: Oddzial Part 19 - osa - (Oddzial)
MIKE DICKSON: Oddzial Part 20 - osa - (Oddzial)
MIKE DICKSON: Oddzial Part 21 - osa - (Oddzial)
MIKE DICKSON: Oddzial Part 22 - osa - (Oddzial)
MIKE DICKSON: Oddzial Part 23 - osa - (Oddzial)
MIKE DICKSON: Oddzial Part 24 - osa - (Oddzial)
MIKE DICKSON: Oddzial Part 25 - osa - (Oddzial)
MIKE DICKSON: Oddzial Part 26 - osa - (Oddzial)
MIKE DICKSON: Oddzial Part 27 - osa - (Oddzial)
MIKE DICKSON: Oddzial Part 28 - osa - (Oddzial)
MIKE DICKSON: Oddzial Part 29 - osa - (Oddzial)

Kommentit
 • Anssi Kelan lyriikka vakuutti ja liikutti

  Anssi Kela löysi vanhan menestysreseptin

  Tällä kertaa kokonaan kotimaisessa Levylautakunnassa oli mukana monen hittiartistin uutta tuotantoa. Uusia lauluja olivat kuuntelemassa Diandra, Samuli Laiho ja Pekka Laine. Äänestyksen tulos ja kommentit 1. Anssi Kela: Ilves 26 pistettä (Anssi Kela) Diandra: Ei tätä voinut ruveta analysoimaan, jäi vaan kuuntelemaan. Tarina vei heti mukanaan.

 • Kylie Minoguen kantrivalssi ja Maj Karman rokkileka

  Kylie Minoguen kantrivalssi Levylautakunnan voittaja

  Levylautakunnan arvioille alttiiksi valikoitui viikon uutuuksista mm. Australian lahja pop-maailmalle, tuore laulaja-lauluntekijä ja kotimainen rokkijyrä. Arvionsa antavat Ylen Juha-Pekka Sillanpää, Susanna Vainiola ja Jyrki Koskenseppä. Äänestyksen tulos ja kommentit 1.

 • Kolme sointua riittää tangokuninkaillekin

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela ovat yhdistäneet voimansa duoksi, joka alkaa keikkailla yhdessä ja levyjäkin on tekeillä. Levylautakunnassa Marko ja Jukka saavat arvioitavakseen viikon uutudet. Tämän duon täydentää trioksi toimittaja Maija Salminen. Pisteet ja kommentteja 1.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Suomen kansallisklassikko Tuntematon sotilas kasvaa näyttäväksi tv-sarjaksi Ylen kanavilla

  Viisiosainen sarja sisältää uutta materiaalia.

  Yle julkaisee ensimmäisenä TV1:ssä ja Yle Areenassa viisiosaisen Tuntematon sotilas -sarjan. Väinö Linnan kansallisklassikoksi muodostuneesta teoksesta kuvattu sarja alkaa TV1:n Kotikatsomossa sunnuntaina 30.12. kello 21.05. Loput neljä jaksoa nähdään tammikuussa sunnuntai-iltaisin kello 21.05. Kaikki viisi osaa julkaistaan kerralla katalogina Yle Areenassa 30.12. Tv-sarja laajentaa lokakuussa 2017 ensi-iltansa saaneen Tuntematon sotilas -elokuvan tarinaa.

 • Lista asioista, joita vihaan nykyajassa

  Asioita, joita vihaan nykyajassa

  Joulun alla ihmiset ovat pahalla päällä. Tähän syynä on koko vuoden patoutunut vitutus. Jos haluat helpottaa oloasi ennen jouluaattoa, laadi lista, johon keräät vihaamiasi asioita. Sen tarkoitus ei ole olla ratkaisukeskeinen. Listan ainoa tehtävä on saada olla vihainen. KulttuuriCocktailin Tuomas Karemo laati malliksi oman listansa.

 • Näkymättömästä säestäjästä tuli arvostettu pianopedagogi ja rakastettu musiikkijulkkis

  Meri Louhos kertoo elämästään laajassa artikkelisarjassa.

  Nuoruudessaan Meri Louhos, 91, oli näkymätön pianisti, säestäjä ja improvisoija, jonka nimeä ei aina edes mainittu. Meristä tuli sekä pianotaiteilija, arvostettu pianopedagogi että rakastettu radioääni ja tv-juontaja. Laajassa artikkelisarjassa Meri muistelee pitkää elämäänsä, josta ei seikkailuja puutu.