Hyppää pääsisältöön

Panaman papereita seuraa uusi jättipaljastus: Paratiisin paperit

Paratiisin paperit - juttukokonaisuuden kuva.
Paratiisin paperit - juttukokonaisuuden kuva. Kuva: Yle, MOT Paratiisin paperit

Tutkivien toimittajien kansainvälinen järjestö ICIJ on tutkinut kuukausien ajan uutta, valtavaa tietovuotoa. Vuodettuihin asiakirjoihin on Suomessa ollut pääsy Yleisradion MOT:n toimituksella ja A-studion toimituksella.

Sunnuntai-iltana 5. marraskuuta alkanut paljastusten sarja tuo esiin salattuja tietoja muun muassa siitä, miten monikansalliset jättiyritykset ovat harjoittaneet verovälttelyä.

Paratiisin paperit on tuorein osa tutkivien toimittajien ICIJ:n (International Consortium for Investigative Journalists) paljastusten ketjua. Järjestön toimittajat ovat paljastaneet vuodettujen asiakirjojen avulla, miten niin yritykset kuin varakkaat yksityishenkilötkin ovat vältelleet veroja veroparatiisien avulla. Joissakin tapauksissa veroparatiisien kautta on myös tehty mahdollisia rikoksia.

Paratiisin paperit -hanke sai alkunsa, kun saksalaiselle Süddeutsche Zeitung -lehdelle vuodettiin salaisia asiakirjoja veroparatiisipalveluja tarjoavista Appleby- ja Asiaciti Trust -yhtiöistä. Saksalaislehti jakoi asiakirjat ICIJ:lle, joka kokosi yhteen toimittajia ympäri maailmaa asiakirjojen tutkimiseksi.

Aineisto sisältää noin 13,4 miljoonaa asiakirjaa. Dokumentit paljastavat satojen suomalaisten olevan omistajina veroparatiisiyhtiöissä. Mukana ei ole eturivin poliitikkoja.

Vuoto paljastaa uusia tietoja Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin yhteyksistä Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiiriin. Asiakirjoista selviää, miten Niken, Applen ja Facebookin kaltaiset yritykset välttelevät veroja.

Yle kertoo lähiviikkoina ohjelmissaan ja verkkojutuissaan siitä, mitä kaikkea vuodetuista asiakirjoista paljastuu. Verkkojutut löytyvät täältä.

Edellinen kohu Panaman papereista

ICIJ:n edellinen suurpaljastus lähti myös liikkeelle Süddeutsche Zeitungille vuodetuista asiakirjoista. Niistä selvisi, miten panamalainen lakiasiainyhtiö Mossack Fonseca auttoi asiakkaitaan verovättelyssä.

Panaman paperit synnytti valtavan kohun. Vuoto paljasti yli 140 poliitikon yhteydet veroparatiiseihin yli 50 maassa, ja se avasi ennen näkemättömällä tavalla menetelmiä, joilla pankit ja lakimiehet auttavat rikkaita välttämään veroja. Panaman paperit paljasti myös rikollista toimintaa, kuten rahanpesua, terrorismin rahoitusta ja korruptiota anonyymien veroparatiisiyritysten kautta.

ICIJ arvioi, että hanke johti ainakin 150:een valtioiden ja yritysten aloittamaan tutkintaan.

Islannin pääministeri Sigmundur Davíð Gunnlaugsson erosi huhtikuussa 2016, kun selvisi, että hän oli perustanut salaisen veroparatiisiyhtiön Brittiläisille Neitsytsaarille. Pakistanin korkein oikeus puolestaan pakotti viime kesänä pääministeri Nawaz Sharifin eroamaan sen jälkeen, kun tietovuoto oli paljastanut Sharifin kolmen lapsen ostaneen Lontoosta luksusasuntoja veroparatiisiyhtiöiden avulla.

Panama-vuoto paljasti, että pohjoismaiden suurin pankki Nordea oli avustanut asiakkaitaan pöytälaatikkoyhtiöiden perustamiseksi veroparatiiseihin.

Tämän vuoden tammikuussa verovirkailijoita 30 maasta kokoontui Pariisiin jakamaan tietojaan paljastuksen synnyttämistä selvityksistä.

Huhtikuussa ICIJ palkittiin arvostetulla Pulitzer-palkinnolla Panaman papereista.

tietografiikka tietovuotojen koosta
tietografiikka tietovuotojen koosta infografiikka

Paljastuksia vuodesta 2013

Paratiisin papereiden ja Panaman papereiden lisäksi ICIJ on toteuttanut neljä muutakin laajaa paljastushanketta, joissa MOT on ollut mukana:

  • 2016 Bahaman paperit -vuoto sisälsi tietoja yli 175 000 bahamalaisyhtiöstä. Merkittävin paljastus koski Euroopan unionin entistä komission jäsentä, hollantilaista Neelie Kroesia. Kroes ei kertonut johtaneensa bahamalaista yritystä kilpailukomissaarina aloittaessaan.
  • 2015 Swiss Leaks paljasti yksityiskohtaisesti, miten brittiläistaustaisen jättipankin HSBC:n Geneven-yksikkö auttoi asiakkaita pesemään rahojaan.
  • 2014 LuxLeaks kertoi, miten Luxemburg on vuosien ajan tehtaillut salaisia ennakkosopimuksia verotuksesta suuryritysten kanssa. Suomessa nousivat esiin muiden muassa rakennusyhtiö SRV ja pakkauksia valmistava Huhtamäki.
  • 2013 OffshoreLeaks nosti esiin yritysten kytköksiä veroparatiiseihin. Aineistosta löytyivät muiden muassa valtionyhtiö Itella (nyk, Posti) ja konsulttiyhtiö Pöyry.

Suomesta jäsenenä MOT:n Knus-Galán

ICIJ koostuu yli 200 tutkivasta toimittajasta 70 maasta. Suomesta jäsenenä on MOT:n toimittaja Minna Knus-Galán.

Yhdysvaltalainen toimittaja Chuck Lewis perusti ICIJ:n 1997 voittoa tavoittelemattoman tutkivan journalismin Center for Public Integrityn hankkeena, jonka tarkoituksena oli keskittyä maiden rajat ylittäviin aiheisiin, kuten kansainväliseen rikollisuuteen, korruptioon ja valtaapitävien vastuuseen.

Tämän vuoden helmikuussa ICIJ irrotettiin CPI:stä, ja siitä tuli itsenäinen uutisorganisaatio, jonka pääkonttori on Washingtonissa, Yhdysvalloissa.

MOT: Paratiisin paperit 1: Lainkiertäjät
Esitetty TV1:ssä maanantaina 6.11.2017

MOT: Paratiisin paperit 2: Maltan pankkiritarit
Esitetty TV1:ssä maanantaina 13.11.2017.

Linkkejä paljastuksiin

Yle: Paratiisin paperit

YLE: Panaman paperit

MOT: Panama-paperit

MOT: Bahama-paperit

MOT: SwissLeaks

MOT: LuxLeaks

MOT: OffshoreLeaks

ICIJ

Kommentit