Hyppää pääsisältöön

Kansalisbaletin ensitanssija Linda Haakana:Kyllä tanssijat syövät

Linda Haakana
Linda Haakana Kuva: Juha Roiha Suomen Kansallisbaletti

Linda Haakana halusi jo pienenä tanssijaksi. Nyt unelma on toteutunut ja hän elää uransa parhaita vuosia. Paraikaa Linda tanssii Ainon roolia Kalevalanmaassa ja joulukuussa on vuorossa Pähkinänsärkijän uusintaensi-ilta.

Hämeenlinnan tanssi- ja liikuntakoulusta tuli Lindan ykkösharrastuspaikka.

Hän osallistui 4-vuotiaasta lähtien satubalettiin, jazz- ja steppitunneille ja kaikkeen, mitä koulussa ylipäätään opetettiin. 11-vuotiaana hän oli valmis siirtymään Helsinkiin Kansallisoopperan balettikouluun.

-Tajusin, että olin tosi pieni lapsi aloittaessani Kansallisbaletin koulussa, vaikka silloin tuntui, että olin iso, hän tunnustaa.

Ala-asteen Linda Haakana kävi Hämeenlinnassa, mutta matkusti päivittäin Helsinkiin tanssitunneille. Yläasteen ja lukion hän kävi Helsingissä.

Isä sattoi Lindan edestakaisin junalle, opetti reitin ja vahti myöheminkin, että asiat olivat kunnossa.
-Mulla oli sääntölappu, jossa luki ensimmäisenä: Älä hätäile!

-Se, mihin tanssija pystyy esityksessä vaikuttamaan, liittyy tulkintaan ja esimerkiksi kontaktiin toisten tanssijoiden kanssa.

Linda Haakanalla ei ole erityisiä roolihaaveita eikä hän tee uralleen viisivuotissuunnitelmia. Roolit ja kiinnitykset hän ottaa vastaan iloisina yllätyksinä ja haluaa tehdä ne mahdollisimman hyvin ja koskettavasti.

-Sitä tietysti toivoo, että pysyisi terveenä, tanssija muistaa sanoa. Se on aikamoinen toive, sillä tunnetusti tanssijat eivät tervettä päivää näe.

- Nivelsiteet nilkoista on menneet, jalkapöydän murtumia on ollut, olkapää revähtänyt, Linda Haakana luettelee. Polvet ovat sentään tähän asti kestäneet.

-Myös ruokavalio on tärkeä. Ennen esitystä varustautuminen alkaa jo edellisenä päivänä. Ei saa olla liian täynnä, mutta energiaa täytyy piisata.

Ensi-illan jälkeen ruumis ja aivot ovat olleet sen verran kovilla, että paras keino toipua, on heittää aivot narikkaan
.
Koira kainaloon ja elokuva päälle.

Sitten taas jaksaa.

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän