Hyppää pääsisältöön

Lainkiertäjät paratiisissa: käsikirjoitus

Puolitoista vuotta Panama-papereiden jälkeen tulee uusi massiivinen veroparatiisivuoto.

13,4 miljoonaa salaista asiakirjaa on vuotanut muun muassa Bermudasta ja Singaporesta. Ylen MOT on ainoa suomalaismedia, joka on tutkinut aineistoa.

Paperit paljastavat Trumpin lähipiirin entistä läheisemmät kytkökset Kremliin.

Vuotoon linkittyy Formula-maailmanmestari Lewis Hamilton, Kanadan pääministeri ja kuningatar Elizabeth.

Asiakirjat paljastavat miten Facebook, Uber ja Nike kiertävät miljardien eurojen verot.

Aineistosta löytyy myös satoja suomalaisia.

MOT avaa kahdessa ohjelmassa ja lukuisissa verkkojutuissa vuodon tärkeimmät tarinat. Jutuissa kerrotaan epäillyistä rahanpesu-, veronkierto- ja pörssirikoksista, joita tapahtuu veroparatiisien kautta.

MOT: Paratiisin paperit: lainkiertäjät

Sata toimittajaa kokoontuu jälleen Süddeutsche Zeitungin lasitorniin Müncheniin, Etelä-Saksaan.
Paikalla on toimittajia ympäri maailmaa, mutta kokous on salainen eikä siitä hiiskuta ulkopuolisille. Saksalaislehti on saanut uuden, massiivisen tietovuodon. Työtä koordinoi jälleen kansainvälinen toimittajajärjestö ICIJ.

Olemme juuri koonneet tietoja siitä, mitä edellisestä suuresta veroparatiisivuodosta, Panaman papereista on seurannut. Vuodon alkuperä, asianajotoimisto Mossack Fonsecan toiminta on jäissä. Asianajatoimiston perustajia eli herroja Mossack ja Fonsecaa epäillään rahanpesun avustamisesta. Useat ministerit ovat joutuneet eroamaan.

Viranomaiset ympäri maailmaa tutkivat yli 6500 yksityishenkilöä ja yritystä eri rikoksista epäiltyinä.

Suomen verottaja tutkii kymmenien suomalaisten toimia.

Vuodettu aineisto tulee kahdesta eri veroparatiisiyrityksiä tehtailevasta yhtiöstä: Singaporessa pääkonttoriaan pitävä Asiaciti trust sekä bermudalainen Appleby. Aineistoon kuuluu myös yhdeksäntoista salaisuusvaltion kaupparekisteriä. Yhteistä niillä on laajat pankki- ja muut salaisuuslait.

Lakitomisto Appleby kuuluu maailman suurimpiin veroparatiisipalveluiden tarjoajiin. Sen pääasiallinen liiketoiminta on perustaa ja hallinnoida veroparatiisiyhtiöitä Bermudan ohella muun muassa Caymansaarilla, Brittiläisillä Neitsytsaarilla ja Britanniaan kuuluvilla Kanaalisaarilla. Applebyn asiakkaina on sekä yrityksiä että rikkaita yksityishenkilöitä.

Anonyymi lähde antoi aineiston Süddeutsche Zeitungin tutkiville toimittajille Frederik Obermaierille ja Bastian Obermayerille.

Frederik Obermaier:
"Appleby is one of the good companies, they are part of the so-called “magic offshore circle”. They claim that they will stick to due diligence, to know-your-customers -rules. But what we have seen so far in the data is that they do not always behave as they claim in the public."
(Appelby on hyvämaineinen veroparatiisipalveluja myyvä yhtiö.Se väittää noudattavansa huolellisuutta ja tunne asiakkaasi -periaatetta.
Saaduista tiedoista olemme silti nähneet, ettei yhtiö aina käyttäydy niin kuin se julkisuudessa väittää.)

Bastian Obermayer:
"We now have an offshore law firm that is acting more clean in a way than Mossack Fonseca did for example, but still we see they have their hands dirty. And this is the fault of the flawed offshore system because the way it is, very many people with dirty hands use it. And if you make business with people with dirty hands, and you shake their hands, your hands get dirty too."
(Tämä lakiasiaintoimisto toimii jossain mielessä paremmin kuin vaikkapa Mossack Fonseca, mutta senkin toimet ovat kyseenalaisia. Se johtuu veroparatiisijärjestelmästä, jonka viallisuuden takia monet rikolliset käyttävät sitä. Jos kättelee ihmisiä, joiden kädet ovat likaiset, omatkin kädet likaantuvat.)

Tällä kertaa paikalla on myös New York Times. Selitys on helppo.

Vuodetut asiakirjat paljastavat uutta tietoa presidentti Donald Trumpin hallinnon bisneksistä Venäjällä. Aihe on räjähdysherkkä, koska Trumpin Venäjä-kytköksiä tutkitaan parastaikaa Yhdysvalloissa.

Yhdysvaltain kauppaministeri Wilbur Ross omistaa osakkeita Navigator- varustamoyhtiössä caymansaarelaisen yhtiönsä kautta.

Navigator taas tekee kauppaa Kremlin lähellä olevan energiayhtiö Siburin kanssa. Siburin omistajiin kuuluva venäläis-suomalainen oligarkki, jääkiekkoseura Jokereiden omistaja Gennadi Timšenko on Yhdysvaltain pakotelistalla. Lista säädettiin Krimin laittoman valtauksen jälkeen.

Paratiisin papereista löytyy ainakin kolme Donald Trumpin nykyistä ministeriä. Huonomaineisen Trumpin hallinnon veroparatiisikytkökset eivät ehkä ole suuri yllätys. Yllättävämpää ovat kytkökset Kanadan suosittuun pääministeriin Justin Trudeauhon. Vielä viime vuonna Trudeau lupasi sulkea veronkierron porsaanreikiä.

Trudeaun läheinen ystävä ja vaalirahoituksesta vastaava miljardööri Stephen Bronfman on kätkenyt kymmeniä miljoonia euroja Caymansaarille.

Järjestelyn avulla Bronfman näyttää välttäneen veroja Kanadassa, Yhdysvalloissa ja Israelissa.

Kuvio on erityisen kiusallinen, koska Kanadan pääministeriksi vuonna 2015 nousseen Trudeaun keskeisiä vaaliteemoja oli rikkaiden ankarampi verotus ja taistelu veroparatiiseja vastaan.

Grafiikka: lehtiotsikoita:
”Trudeau weighs in on Panama leak, welcomes transparency on offshore tax havens”
Liberals to close tax loopholes for the rich, Prime Minister Justin Trudeau says

Paratiisin papereista löytyy YLI 120 vallanpitäjää ja heidän perheenjäseniään eri puolilta maailmaa. Tässä muutama esimerkki:
-3 nykyistä Yhdysvaltojen ministeriä
- istuva europarlamentaarikko
- 3 entistä Kanadan pääministeriä
- Saksan entinen kansleri
- Britannian kuninkaallisia
- Naton entinen komentaja
- Eteläamerikkalaisia valtionvarainministereitä

Grafiikka: nimilista
Wilbur Ross kauppaministeri USA
Rex Tillerson, Yhdysvaltojen ulkoministeri
Ben Carson, Yhdysvaltojen asuntoministeri

Antanas Guoga, Liettua, europarlamentaarikko

Paul Martin, Kanadan ent pääministeri
Brian Mulroney, Kanadan ent pääministeri
Joseph Jacques Jean Chretien, Kanadan ent pääministeri

Gerhard Schröder, Saksan entinen kansleri
Juan Manuel Santos, Kolumbian presidentti

Kuningatar Elizabeth, Britannia
Luis Caputo, Argentiinan valtionvarainministeri
Henrique de Campos Meirelles, Brasilian valtionvarainministeri

Lyydia Kilpi, veroasiantuntija, Kepa:
"Vähintäänkin politiikkojen sidonnaisuudet jää piiloon, ja pahimmillaan sit nää poliitikot on mukana ihan oikeesti rikollisessa toiminnassa. Et esimerkiks poliitikko voi käyttää veroparatiiseja siihen, että piilottaa omistuksia yhtiössä, johon vaikuttavia päätöksen… päätöksiä hän tekee, ja toisaalta lahjuksia voidaan kanavoida veroparatiisitileille."

Vallanpitäjistä lisää yle.fi

Suomalaisia kansanedustajia tai ministereitä ei aineistosta löydy. Sen sijaan löydämme satoja muita suomalaisnimiä ja Suomessa toimivia tuttuja yhtiöitä.

Helsinkiläinen kuntosali vilisee Niken vaatteita ja lenkkareita. Tuttu logo näkyy sekä peruskuntoilijan, että koripallotähti Lauri Markkasen tai Ronaldon urheiluvarusteissa.

Niken Suomen tytäryhtiön liikevaihto oli viime vuonna 2,3 miljoonaa euroa.Liikevoittoa se teki 400 000 euroa.

Summa kuulostaa erittäin pieneltä vaikka Niken tuotteita myydään laajasti urheiluketjuissa ympäri Suomea. Kukaan ei kuitenkaan kerro myyntilukuja. Myös Nike salaa maakohtaiset myyntinsä.

Kun Suomesta ostaa Niken lenkkarit, laatikossa lukee Nike European Operations Netherlands BV.

Mihin suomalaisten Nike-kuluttajien rahat oikein menevät ja missä Nike maksaa veronsa?

Brittiläisen laatulehden Guardianin entinen taloustoimittaja, Simon Bowers on erikoistunut monikansallisten yhtiöiden aggressiiviseen verosuunnitteluun.

Simon Bowers, tutkiva toimittaja:
"This is really, really distorting the global financial system now. It's got to such a state where these cash piles that are building up offshore are utterly enormous."
(Verosuunnittelu vääristää maailman talousjärjestelmän. On tultu siihen pisteeseen, että veroparatiiseihin kasaantuu valtavia rahasummia.)

Viimeiset kuukaudet Bowers on tutkinut Niken rahavirtoja pienessä vajassa pihansa päädyssä. Sen Bowers rakensi kun hänet pyydettiin mukaan tutkimaan Paratiisin papereita.

MOT:
"I bought these sneakers in an independent sport shop in Helsinki. But on the box it said "Nike European Operations Netherlands B.V. So why, why does it say Netherlands?"
(Ostin nämä lenkkitossut helsinkiläisestä urheiluliikkeestä. Laatikossa luki "Euroopan toiminnot, Alankomaat. Miksi siinä lukee "Alankomaat"?)

Simon Bowers:
"That's an important clue to the journey that your sneakers have taken to get to Finland. But also the journey your money will be going back to the reverse journey."
"The shop that you bought your sneakers from, they bought them from this company in the Netherlands, this BV company. And that BV company will suck in income, sales income not just from shops that they sell to in Finland but all over Europe and beyond."
(Se kertoo reitistä, jonka kautta lenkkitossut ovat tulleet Suomeen ja jonka kautta rahat palaavat yritykselle. Liike, josta ostit lenkkitossut, osti ne Alankomaissa olevalta osakeyhtiöltä. Se osakeyhtiö imuroi myyntituloja ei vain suomalaisista liikkeistä, vaan kaikkialta Euroopasta ja kauempaa.)

Pienessä puuvajassa Niken miljardikikkailut ovat pikkuhiljaa avautuneet.

Simon Bowers, tutkiva toimittaja:
"I was schoked. This is a very deliberately, finely placed structure that has been in existence for well over a decade and has generated enormous returns for Nike shareholders. But it's, it's happened almost in silence. I mean, no one analyst call, Wall Street analysts don't talk about it, the executives don't talk about it, the investors don't talk it. But this is the elephant in the room."
(Olin järkyttynyt. Nikellä on tarkoituksella ja huolella tehty järjestelmä, joka on ollut olemassa yli vuosikymmenen. Se on tuottanut valtavat osingot Niken osakkeenomistajille. Kaikki on tapahtunut lähes hiljaisuudessa. Kukaan Wall Streetin talousanalyytikoista ei puhu asiasta. Yritysjohtajat tai sijoittajat eivät puhu siitä. Asiasta tiedetään, mutta siitä ei puhuta.)

Paratiisin papereista näkyy miten Nike on vuosia pumpannut Yhdysvaltojen ulkopuolelta saadut rojaltimaksut maailmankuulusta tuotemerkistään verovapaaseen Bermudaan.

Grafiikka rojaltimaksuista

Vuonna 2014 Nike keksi uuden verotempun – Hollannin kautta.

Simon Bowers:
"The Netherlands had… it's probably pinching itself at how lucky it's been in escaping the controversy about tax havens because, I mean, it is an absolutely major artery gateway to the offshore world. And the amount of money flows that, that are sucked through the Netherlands and out offshore, I mean, it's absolutely staggering."
(Alankomaissa tuskin voidaan uskoa, miten onnekas maa on ollut, kun se on välttänyt veroparatiisikohut. Se on kuitenkin keskeinen portti veroparatiisimaailmaan. Alankomaiden kautta virtaa veroparatiiseihin aivan uskomattomia summia.)

Nikella on Hollannissa erikoinen kumppanuusjärjestelmä, jonne Niken tytäryhtiöiden kuten Suomen rojaltimaksut mutkan kautta päätyvät.

Simon Bowers:
"This partnership is called a CV, and this partnership is, is a very strange corporate beast. The Dutch tax authorities treat it as if it belongs abroad. And then if you go abroad the tax authorities there will say "No, no, that's a Dutch entity". And so it's disappeared from the tax net entirely."
(Outo kumppanuusjärjestelmä on eräänlainen kommandiittiyhtiö. Alankomaiden veroviranomainen kohtelee yritystä ulkomaisena. Ulkomaiset veroviranomaiset taas katsovat, että se on hollantilainen. Yritys on kadonnut kokonaan verotuksen piiristä.)

Vuosien varrella Nike on kerryttänyt jättisummia varoja, joita se pitää verottajan ulottumattomissa. Summa on arviolta yli 10 miljardia euroa. Se on enemmän kuin Suomen opetus-, kulttuuri ja puolustusmenot yhteensä. Tästä summasta Nike ei ole siis maksanut veroja Suomeen, muihin EU-maihin tai Yhdysvaltoihin.

Simon Bowers:
"This is the offshore cash pile that – important indicator of how much money has passed untaxed into the offshore world. It ends up rising about a billion dollars every year.."
(Grafiikka esittää Niken veroparatiisissa olevia varoja. Siitä näkee rahamäärät, jotka ovat siirtyneet veroparatiisiin. Summa on kasvanut noin miljardilla dollarilla vuosittain.)

Alex Cobham johtaa veroparatiiseja tutkivaa ja oikeudenmukaisempaa verotusta vaativaa kansalaisjärjestöä Tax Justice Networkia.

Alex Cobham, Tax Justice Network:
"The Netherlands is one of the biggest profit-shifting hubs globally, and as such it is one of the most anti-social member states in the EU. The way they operate is very deliberately stripping out profits and therefore tax revenues from all of their fellow European member states."
"Now that allows the Netherlands itself to gain a bit of employment and a certain amount of tax revenue, so it probably makes life better for citizens of the Netherlands, but it’s at the cost of screwing everyone else. And it’s about time other member states started to say: “Look, this just isn’t acceptable. We’re supposed to be working together and co-operating and you’re undermining all of our tax systems. It’s not ok.”
(Alankomaat on suurimpia keskuksia, joiden kautta voittoja siirretään veroparatiiseihin. Siksi se on yksi epäsolidaarisimmista EU-maista. Alankomaat toimii tahallisesti riistäessään tuotot ja verotulot kaikilta muilta EU-mailta. Tämä takaa, että Alankomaat saa hieman lisää työpaikkoja ja verotuloja. Se voi kohentaa maan kansalaisten oloja, mutta se tapahtuu muiden kustannuksella. On korkea aika, että muut EU-maat tuomitsevat tällaiset toimet. EU-maiden tulisi tehdä yhteistyötä. Alankomaat ei saisi vahingoittaa muiden maiden verojärjestelmiä.)

Suomessa kansalaisjärjestöjen kattojärjestö KEPA on jo vuosia seurannut veroparatiisien globaalia vaikutusta.

Lyydia Kilpi, veroasiantuntija, Kepa.
"Jokainen meistä tietää, että kun me saadaan palkka tilille, niin, niin sieltä menee suoraan ennakonpidätys. Että eihän, eihän tavallisilla ihmisillä ole tähän mahdollisuutta tai myöskään pienillä ja keskisuurilla yrityksillä, jotka työllistää suomalaisia, niin joutuu maksamaan veronsa ihan sen oikean mallin mukaan."

MOT:
"Mutta Niken verosuunnitteluhan on kuitenkin laillinen."

Lyydia Kilpi:
"Se on iso ongelma. Ja sen takia tarvitaan niitä poliittisia päätöksiä, jotka tekee aggressiivisesta verosuunnittelusta laitonta."

Olen yrittänyt viikkoja saada yhteyttä suomalaiseen Nike tytäryhtiöön, mutta turhaan. Teen viimeisen yrityksen yhtiön Vantaan-konttoriin.
Kirjoitan Nike Hollantiin ja sieltä tulee samana päivänä vastaus.

Grafiikka: NIken vastaus sähköpostiin:
“Nike fully complies with tax regulations and we rigorously ensure our tax filings are fully aligned with how we run our business, the investments we make and the jobs we create.
Niken edustaja, Hollanti
(Nike noudattaa verosääntöjä täysin, vakuutamme että ne ovat linjassa meidän liiketoimintamme, investointiemme ja työllistamisen kanssa.)

Niken kaltaiset suuryritykset käyttävät veroparatiiseja verojen välttelyyn. Veroparatiiseja käytetään myös tietojen pimittämiseen ja jopa rikoksiin.

Esa Hukkanen, osakkeenomistaja, Afarak Group:
"Tää on Ruukin Yrityspuisto, tää on vanha teollisuuspaikkakunta. Tällä alueella teollisuutta on ollu varmaan noin 170 vuotta. Eli ensimmäiset yritykset ollu sahoja, perustettu joskus 1850. Sen jälkeen teollista toimintaa on pientä keskeytystä lukuun ottamatta jatkunut."
"Tämä missä näkyy, toi Ruukki Wood -kyltit ja sitten nämä rakennukset tässä ja nämä kuivaamot. Tällä alueella toimittiin."

Esa Hukkanen perusti liikekumppaninsa kanssa Ruukki Group –nimisen yhtiön vuonna 1992. Puunjalostusyhtiö aloitti toimintansa Ruukin yrityskylässä Oulun lähellä.

Esa Hukkanen:
"Pari vuotta meni varmaan opetellessa, mutta kyllä me siitä selvittiin ja kumminkin sitten seuraavina vuosina ihan nopeasti kasvettiin ja saatiin jalansijaa Englannin markkinasta."

Vuonna 2008 suurimmaksi omistajaksi nousi mystinen kroatialainen miljonääri Danko Koncar. Nimi muuttui Afarak Groupiksi ja yhtiö siirtyi kaivosalalle. Afarakin pääkonttori siirrettiin Maltalle.

Afarak Group on listattu Helsingin pörssiin ja sillä on melkein 7000 suomalaista piensijoittajaa. Suurimpiin suomalaisomistajiin kuuluvat perustajat Esa Hukkanen ja Markku Kankaala, sekä Tokmannin perustaja liikemies Kyösti Kakkonen.

Kuusikymmentä prosenttia yhtiön omistajista kätkeytyy anonyymin hallintarekisterin taakse. Se on epätavallisen suuri osuus pienessä pörssiyhtiössä.

Esa Hukkanen:
"Totta kai se eräällä tavalla niin kuin tuo semmoista epävarmuutta, kun ei tiedä, ketkä ne muut, muut omistajat on ja mitkä heidän niin kuin tämmöiset päämäärät on, koska niitä ei välttämättä informoida markkinaan."

Virallisten tietojen mukaan Danko Končar omistaa noin 27 % Afarak Groupista.
Jos osakkeenomistajan todellinen vaikutusvalta pörssiyhtiössä nousee yli 30 prosentin, siitä pitää tiedottaa. Pörssiyhtiöitä valvova Finanssivalvonta selittää miksi.

Sari Helminen, toimistopäällikkö, Finanssivalvonta
"Jos jonkun osakkeenomistajan ääniosuus pörssiyhtiössä nousee yli 30 prosentin, niin silloin katsotaan, että se osakkeenomistaja käyttää merkittävää vaikutusvaltaa siinä yhtiössä. Silloin tän osakkeenomistajan pitää lunastaa, tarjoutua lunastamaan näiltä muilta ne osakkeet, koska se on niin kuin tavallaan sen, niiden osakkeenomistajien tasapuolisen kohtelun ja suojantarpeen, että he pääsee niistä semmoisessa keskittyneessä omistustilanteessa eroon niistä osakkeista. Se on yksi keskeinen sijoittajansuojan sääntelyosa."

MOT:
"Koska tällainen toiminta muuttuu pörssirikokseksi?"

Sari Helminen:
"Silloin jos, jos tota, yleisesti ottaen jos laiminlyödään sitä, sitä laissa olevaa tarjousvelvollisuutta ja se tehdään tahallisesti, niin silloin on syytä epäillä rikosta. Silloin se täyttää tän tiedottamisrikoksen tunnusmerkistön."

Paratiisin papereista löytyy Danko Končarin kymmenet veroparatiisiyhtiöt. Niitä on Maltalla, Bahamalla, Caymansaarilla, Panamassa, Brittiläisillä Neitsytsaarilla ja Luxemburgissa.

Končar näyttää vuosikausia salanneen omistuksiaan ja todellisen päätösvaltansa Afarakissa.

Kesken tutkimuksiamme anonyymi lähde lähettää MOT:lle lisää salaista tietoa. Sähköpostit ja tiliotteet paljastavat kymmenien miljoonien hämärät rahavirrat. Kaiken keskiössä on Danko Končar.

Končar on myöntänyt lähipiirilleen miljoonien eurojen edestä lainoja ja ohjeistanut heitä ostamaan Ruukki Groupin osakkeita. Končar maksoi Alwyn Smitille 11 miljoonaa euroa juuri ennen kuin hänet nimitettiin Ruukki Groupin toimitusjohtajaksi. Rahansiirtoja on muun muassa tehty Nordean ja Evli pankin kautta. Samankaltaisia lainajärjestelyjä on lukuisia.

Grafiikka:
Kartta jossa Danko Končar keskiössä ja miljoonat eurot siirtyvät Atkey Ltd /BVI, Bassanio BVI ja Hino / Hong Kong. Nordea, Nordea, Evli.

Näyttää siltä, että todellisuudessa Končarilla on jopa 70 prosentin määräysvaltaa yhtiössä.

Vaasan yliopiston rahoituksen professori ja Osakesäästäjien Keskusliiton puheenjohtaja, Timo Rothovius katsoo tilanteen rikkovan lakia.

Timo Rothovius, puheenjohtaja, Osakesäästäjien Keskusliitto:
"No kyllä toi on vahvaa indikaatiota siihen suuntaan, että se Končar on oikeesti kaikkien niiden osakkeiden takana, ett se on oikeesti joka päättää asioista ja omistaa sen mitä 60-70 prosenttia. Ett kyl se hyvin vahvasti siihen viittaa."

MOT:
"Minkälaisesta rikoksesta me silloin puhuttais?"

Timo Rothovius:
"No silloin ne rikkoo arvopaperimarkkinalakia, missä säädetään että jos omistusosuus nousee niiden tiettyjen prosenttien yli, niin silloin joudutaan tekemään tekemään ostotarjous. Ett aika tyypillistä tämmöistä bulvaanitoimintaa."

Danko Končarin kauppoja tutkii parastaikaa sekä Finanssivalvonta että Keskusrikospoliisi.

Esa Hukkanen on yhdessä muiden suomalaissijoittajien kanssa pyytänyt Finanssivalvontaa selvittämään Končarin todellista määräysvaltaa.
Keskusrikospoliisi tutkii Končar epäiltyä törkeää sisäpiiritiedon väärinkäyttöä.

MOT:
"Miten tavallinen rikosnimike tää on Suomessa?"

Timo Rothovius:
"No hyvin epätavallinen, varsinkin jos se on törkeä."

Danko Končar tai hänen vaimonsa, Afarakin hallituksen puheenjohtaja Jelena Manojlovic ei vastaa MOT:n lukuisiin kommenttipyyntöihin. Siksi menemme paikan päälle Afarakin pääkonttoriin Maltalle.

Toimistotyöntekijät eivät pysty auttamaan.

Yritämme myös tavoittaa Končaria Lontoosta. Končar asuu Lontoon hienostoalueella, Kensingtonissa. Täältä hän on hankkinut toistakymmentä kiinteistöä muutama vuosi sitten. Alueella sijaitsee myös Afarakin Lontoon konttori.

MOT:
"I’m looking for Danko Končar."
(Päivää. Etsin Danko Konèaria.)

Nainen asunnon ovella:
"He’s not here, he´s abroad."
(Hän ei ole paikalla, hän on kai ulkomailla.)

MOT:
"Could you ask him to contact me?"
(Voisitko pyytää häntä ottamaan minuun yhteyttä?)

Nainen ovella:
"Yes."
(Kyllä)

Emme saa Danko Končarin haastattelua. Sen sijaan löytyy Končarin nettihaastattelu viiden vuoden takaa, jossa hän avaa sijoituksiaan.

Danko Končar:
“Few of our friends, business friends also investing together with us, because in the past we have very good track record....we are investing and operating. Taking care of our own money."
(Eräät liikeystävistämme sijoittavat yhdessä kanssamme, koska meillä on näyttöä aiemmasta menestyksestä. Sijoitamme ja toimimme eri aloilla, huolehdimme rahoistamme.)

Timo Rothovius:
"No kyllä se on niin kuin sen Pörssin maineen kannalta pikkuisen huono, että jos siellä on yhtiöitä, jotka ei toimi kaikkien lakien mukaisesti. Niin ei se hyvä asia ole."

MOT:
"What are the risks in the structure like that?"
(Mitä riskejä tällaisista järjestelyistä syntyy?)

Alex Cobham, Tax Justice Network:
"There’s a risk to competing companies that they may be behaving fairly and meeting all the regulatory and tax requirements, but losing out to this company which is choosing not to do that. So in terms of the operation of markets, in terms of the protection of investors, in terms of anybody else paying their taxes, this is a structure that creates risk."
(Kilpailevat yritykset, jotka toimivat rehdisti ja huolehtivat veroista, häviävät kilpailussa yritykselle, joka ei tee niin. Markkinoiden toiminnan, sijoittajien suojelemisen ja kaikkien veroja maksavien näkökulmasta –veroparatiisijärjestelyt luovat riskejä.)

Timo Rothovius:
"Jos siellä löytyy jotakin semmosta sisäpiirin kaupankäyntiä niin se on ihan selvää, että se mitä se sisäpiiriläinen voittaa niin se on pois muilta osakkeenomistajilta. Sen takia on tärkeetä, että meillä tutkitaan näitä tapauksia. Ja niinkun kaikissa muissakin oikeusvaltioissa."

Ensi viikolla MOT jatkaa Paratiisin papereiden avaamista. Maltalta löytyy noin 350 suomalaista.
Maa on tunnettu löyhän talouselämän valvonnasta, anonyymeistä yhtiöstä ja veroedustia, joita se tarjoaa ulkomaalaisille.

Alex Cobham:
"We have to bring ourselves back to the point where, every time we see a company from a financial secrecy jurisdiction with an anonymous ownership, we say: why? Why is this one anonymous, why are we allowing this to exist here and what is it being used to hide?"
(Aina kun vastaan tulee salaisuusvaltioon rekisteröity yritys, jolla on tuntemattomat omistajat, tulisi kysyä, miksi omistajat ovat nimettömiä. Miksi sallimme yrityksen toiminnan? Mitä yrityksen avulla salataan?)

Maltalla toimii suomalaisia sijoittaja, vippilainayrittäjiä ja talousrikoksista epäiltyjä. Jäljet johtavat suomalaiseen talouseliittiin.

Korjaus tehty 7.11. klo 8:35 Lause "Sibur on Yhdysvaltain pakotelistalla" korjattu "Siburin omistajiin kuuluva venäläis-suomalainen oligarkki, jääkiekkoseura Jokereiden omistaja Gennadi Timšenko on Yhdysvaltain pakotelistalla".