Hyppää pääsisältöön

“Botuliini on osaamattomissa käsissä hengenvaarallinen” - Maailman voimakkain myrkky silottaa rypyt ja hoitaa sairauksia

Naiselle pistetään botuliinia silmäkulmaan
Naiselle pistetään botuliinia silmäkulmaan Kuva: Shutterstock botuliini,botuliinihoito,Botuliini

Botuliini on voimakkain ihmisen tuntemista myrkyistä. Siitä huolimatta esimerkiksi kosmetiikkateollisuus käyttää sitä ryppyjen siloittamiseen ja lääketiede yhä laajemmin erilaisten vaivojen hoidossa. Jos pienikin määrä Clostridium botulinumin itiöitä joutuu tyhjiöpakattuun elintarvikkeeseen, on kuluttaja hengenvaarassa.

Botuliinitoksiini, tuttavallisemmin botox, jättää vaarallisuudessaan taakseen arsenikin, sariinin ja monet muut kauhua herättävät myrkyt. Vain yksi gramma botuliinia voi tappaa miljoona ihmistä. Hajuton ja mauton myrkky aiheuttaa kuoleman lamauttamalla hengityselimistön.

Miten siis sama myrkky saadaan valjastettua ei-tappavaksi parantajaksi ja otsaryppyjen silottajaksi?

Clostridium botulinumia esiintyy luonnossa, kuten maaperässä ja vesien pohjasedimentissä. Vasta hapettomat olosuhteet tekevät sen vaaralliseksi.

– Anaerobinen bakteeri synnyttää myrkyn lisääntyessään, aineenvaihduntatuotteenaan, selittää emeritusprofessori Hannu Korkeala Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnasta.

– Osaamattomissa käsissä ja väärinä annoksina se on vaarallinen ja voi aiheuttaa hengenvaarallisiakin haittoja. Erityisesti kosmeettisessa käytössä lääkkeenantajien ammattitaito on syytä varmistaa, toteaa lääkekehityksen professori Markku Koulu Turun yliopistosta.

Hermomyrkky lääketieteellisessä käytössä

Botuliinitoksiinilla silotetaan ryppyjä, mutta yhä useammin sitä käytetään myös sairauden hoidossa. Sillä voidaan hoitaa hampaiden narskuttelua, kainaloiden liikahikoilua, dystonioiden aiheuttamia lihaskouristuksia, cp-vammaisten lasten alaraajojen virheasentoja, yliaktiivista rakkoa ja sulkijalihaskouristuksia.

– Neurologi käyttää botuliinia useimmiten kasvojen tai kaulan alueen tahattomia liikkeitä aiheuttavissa dystonioissa ja luomien tai kasvojen lihaskrampeissa. Urologi voi pistää botuliinia rakkolihakseen, jos potilaalla on yliaktiivisen rakon oireita. Ihotautilääkäri käyttää botuliinia puolestaan liikahikoilun hoitona, mainitsee neurologian erikoislääkäri Tiina Sairanen Helsingin yliopistollisesta keskussairaalasta muutamia hermomyrkyn käyttökohteita.

Sen tehokkuutta tutkitaan myös masennuksen, astman, vulvodynian, vaginismin ja alaselkäkipujen hoidossa.

Katso mihin kaikkeen botuliinitoksiinia voi käyttää

Osaamattomissa käsissä vaarallinen aine

Kuinka tappava aine muutetaan lääkkeeksi? Pelottavaa kyllä, myrkyn lamauttava toimintamekanismi on tismalleen sama, oli kyse sitten myrkytystilasta, migreenin hoidosta tai otsaryppyjen silottamisesta.

– Hoitona botuliinitoksiinin käyttö perustuu erittäin pieneen annokseen ja paikalliseen käyttöön. Näin se ei pääse leviämään isommalle alueelle, ja aiheuttamaan ongelmia. Riski myrkytykseen on olemassa, jos käyttää tuntemattomien valmistajien tuotteita, joita voi olla tarjolla internetissä, Korkeala muistuttaa.

Botuliinitoksiini on lääketieteellisessä käytössä turvallinen lääke, mutta kun voimakkaan hermomyrkyn kanssa ollaan tekemisissä, voi myös vahinkoja tapahtua.

Riskit ovat sitä suurempia, mitä kouluttamattomampia botuliinihoitoja antavat henkilöt ovat.
― Professori Markku Koulu, Turun yliopisto
Naiselle pistetään botuliinia otsaan
Naiselle pistetään botuliinia otsaan Kuva: Shutterstock botuliini,botuliinihoito

– Osaamattomissa käsissä on tapahtunut niin, että injektio imeytyykin paremmin systeemiseen elimistöön ja aiheuttaa lamaantumista sellaisissa lihaksissa, joissa ei pitäisi, kertoo professori Markku Koulu Turun yliopistosta, ja viittaa erityisesti ei-terveydenhuollon ammattilaisiin.

Botuliinitoksiinin riskejä on ajateltava myös laajemmassa mittakaavassa.

– Meillä on kehitetty uusia hyviä vasta-aineita, mutta tätä kehitystyötä ei ole hyödynnetty. Jo kansallisen turvallisuuden kannalta, vaikkapa terrorismia ja epidemioita ajatellen, olisi hyvä, että meillä olisi olemassa riittävän suuri tehokkaiden vasta-aineiden varasto, Korkeala lisää.

Tappava ase voi myös synnyttää itse itsensä

Botuliinia on muuallakin kuin lääkeruiskuissa, ja huonolla tuurilla siihen voi törmätä ruokapöydässä. Kun Clostridium botulinumin itiöitä pääsee tyhjiöpakattuun elintarvikkeeseen, on sitä nauttiva ihminen hengenvaarassa.
Otetaan esimerkiksi avaamaton oliivipurkki, tyypillinen tyhjiöpakkaus. Sen pitäisi olla steriili, mutta jostain syystä sen sisällä on Clostridium botulinumin itiöitä. Kun purkin sisällä bakteerin itiökuori hajoaa, syntyy elinkykyinen ja jakautuva solu. Ja bakteerin lisääntyessä, saa oheistuotteena alkunsa botuliinitoksiini.

– Kun säilykkeet steriloidaan oikeaoppisesti, ei myrkytyksiä pitäisi tulla. Mahdolliset itiöt kuolevat kuumennettaessa. Näillä bakteereilla on vaihteleva sietokyky Clostridium botulinumin ryhmästä riippuen – osa tuhoutuu jo 85 asteessa, kun taas toiset vaativat 121 asteen kuumennuksen, kuvailee emeritusprofessori Hannu Korkeala Helsingin yliopistosta.

Mutta huonosti hoidetulla steriloinnilla voi olla vakavat seuraukset. Syntynyt myrkky on täysin hajuton ja mauton. Viattoman oloinen oliivi katoaa parempiin suihin, ja tappava ase on synnyttänyt itse itsensä.

oliiveja purkissa, etiketissä lukee botuliinitoksiini
oliiveja purkissa, etiketissä lukee botuliinitoksiini Kuva: Anu-Maija Kärjä botuliini,oliivi

– Myrkytys syntyy, kun tällainen botulinumtoksiinia sisältävä ruoka-aine kulkee ruuansulatusjärjestelmän lävitse ja pääse imeytymään verenkiertoon.

Toinen tapa saada myrkytys on syvä haava, jonne pääsee esimerkiksi maaperästä Clostrunium botulinum -bakteerin itiöitä. Se voi yhtä lailla olla bakteerille mieluisa anaerobinen ympäristö.

– Kolmas myrkytyksen muoto on tavattu pienillä lapsilla. Bakteereja kulkee jatkuvasti elimistön läpi, eikä se terveellä aikuisella aiheuta mitään ongelmaa. Pienen lapsen suolistossa bakteeri voi kuitenkin lisääntyä ja aiheuttaa myrkytyksen, Korkeala sanoo.

Botuliinitoksiini lamaa elimistön

Miten botuliinitoksiini toimii elimistöön päästyään, ja kuinka varsinainen myrkytys etenee?

– Japanilaiset ryhmät ovat selvittäneet toksiinin tunkeutumista suolistosta verenkiertoon. Toksiini hakeutuu hermolihaspäätteisiin ja estää siellä hermovälittäjäaineen asetyylikoliinin vapautumisen. Tämä aiheuttaa velttohalvauksen, kun lihas ei saa käskyä supistua, valottaa Korkeala toimintamekanismia.

vihreitä oliiveja
vihreitä oliiveja Kuva: Anu-Maija Kärjä oliivi,Vihreät oliivit

Myrkytystilanteessa juostaan kilpaa ajan kanssa – jos lääkäri oivaltaa riittävän ajoissa, mistä on kyse, voidaan ihminen pelastaa. Myrkytystä voidaan hoitaa taudin alkuvaiheessa vasta-aineella ja pitämällä hengityselimet toiminnassa.

– Myrkytyksen saanut voi joutua olemaan pitkään hengityskoneessa. Ainakin niin kauan, että uudet hermolihaspäätteet syntyvät. Se on kamala tila. Mitkään elimet eivät liiku, mutta silti ihminen on täysissä järjissään – ja yhtä aikaa ulkopuolisen näkökulmasta täysi vihannes.

Myrkytyksestä voi kuitenkin selvitä ja palautua, vaikka se aikaa viekin. Botulismin ennaltaehkäiseminen puolestaan on hankalaa siitäkin huolimatta, että tietoa on tarjolla koko ajan enemmän.

Clostridium botulinum bakteeria maljalla
Clostridium botulinum -bakteeria maljalla Clostridium botulinum bakteeria maljalla Kuva: Shutterstock Clostridium botulinum

– Euroopassa myrkytystapauksia on ollut Puolassa, missä aiheuttajana ovat olleet lihatuotteet. Samoin Saksassa ja Ranskassa. Onneksi isoja epidemioita on erittäin harvoin. Thaimaassa oli 2006 laaja epidemia, jossa 209 ihmisistä sairastui syötyään toksiinia sisältäviä bambunversoja. Siellä tilanne hoidettiin mallikkaasti eikä kukaan sairastuneista menehtynyt, Korkeala kertoo.

Suomessa oli vuonna 2011 kaksi botulismitapausta. Ne johtuivat manteleilla täytetyistä oliiveista. Toinen myrkytyksen saaneista menehtyi. Aiempien Suomessa sattuneiden tapausten tiedetään saaneen alkunsa esimerkiksi kotitekoisista kalasäilykkeistä ja siianmädistä.

Liity Yle Tieteen yhteisöön Facebookissa!

Kommentit