Hyppää pääsisältöön

Otin sitten botoxia – mutta en kauneuden, vaan kivun vuoksi

toimittaja Maarit  Åström-Kupsanen
toimittaja Maarit Åström-Kupsanen Kuva: Yle Kuvapalvelu Akuutti

Myönnä pois. Sanasta botox tulee ensimmäisenä mieleen ilmeryppyjen silottaminen pistoksilla. Niin tuli minullekin! Mutta kun neurologi ehdotti, että kokeilisin sitä kroonistuneeseen alaselkäkipuuni, päätin antaa maailman tappavimmalle hermomyrkylle mahdollisuuden.

Botuliinitoksiinia, jota puhekielessä usein kutsutaan botoxiksi, käytetään todella paljon kauneudenhoidossa, mutta sen käyttö on yleistymässä myös lääketieteessä. Sillä hoidetaan mm. CP-vamman aiheuttamaa lihasjäykkyyttä, kroonista migreeniä, kuolaamista, liikahikoilua ja urologisia vaivoja. Käyttökohteita tulee koko ajan lisää.

Botuliinin teho kroonisen migreenin hoidossa löydettiin ihan sattumalta, kun esteettisiä hoitoja saaneet migreenikot kertoivat, että botox paitsi silottaa ryppyjä, myös tasoittaa migreenisärkyjä.

Vaikka botuliinitoksiini on maailman vahvin luonnollinen myrkky, pieninä annoksina se on nykytietämyksen mukaan turvallista ja sivuoireita ilmenee harvoin. Toki jos pistäjä on tottumaton, saattaa botuliinitoksiinilla vahingossa lamata väärän lihaksen. Silmäryppyihin tarkoitettu pistos on saattanut lamata silmäluomen niin, että se roikkuu puolitangossa silmän päällä pari-kolme kuukautta.

Minulle laitettiin botuliinipistoksia alaselkään, jalkaan ja lantioon.

Kaikilla ihmisillä botuliinin vaikutus ei ole sama. Jotkut eivät saa siitä mitään hyötyä, kun toisia se auttaa valtavasti. Sen avulla on pystytty vähentämään esimerkiksi vammaisten lasten kirurgisia toimenpiteitä merkittävästi.

Kun kerroin yhdelle ystävättärelleni saavani botoxpistoksia, hänkin oletti automaattisesti, että otan niitä kasvoryppyihini. Hänen ilmeensä oli hieman erikoinen, kun paljastin, etten saanut botuliinitoksiinipistoksia kasvoihini, vaan alaselkään, jalkaan ja lantioon.

Eikä syynä suinkaan ollut kauneus vaan kipu.

Minulta botuliini vei kivut kokonaan pois viikoksi, mutta sitten ne tulivat entisellä voimallaan takaisin. Lääkärini mukaan hoito pitäisi uusia ja katsoa, josko siitä olisi kuitenkin apua. Alaselkäkivun hoidosta botoxilla ei ole vielä tarpeeksi tutkimustuloksia, jotta voidaan vetää suuria yleisiä johtopäätöksiä. Subjektiivisia kokemuksia toki löytyy.

Pistoshoitojen lumevaikutus voi olla suuri.

Botoxista ei vielä tiedetä tarpeeksi. Onko sillä pitkäaikaisia haittavaikutuksia? Mihin kaikkeen siitä voi olla apua? Lihaksen lamaava vaikutus lähtee pois muutamassa kuukaudessa, joten tämän hetkisen tiedon mukaan pitkäaikaista haittavaikutusta ei pitäisi olla.

Selkääni särkee taas entiseen malliin. Neurologi Petra Keski-Säntti kertoi minulle haastattelussa, että pistoshoitojen kohdalla lumevaikutus voi olla suuri. Kun joku ottaa kipuni vakavasti ja antaa lääkettä suoraan kipeään paikkaan, minusta tuntuu paremmalta.

Akuutti – tutkittua tietoa terveydestä ja hyvinvoinnista. Rohkeita ihmisiä ja inhimillisiä tarinoita. Liity joukkoomme Facebookissa!