Hyppää pääsisältöön

Skam-sarjan jaksot Yle Areenassa vielä vuoden ajan – näistä syistä se on yksi kaikkien aikojen nuortensarjoista

Yleisradio on hankkinut Skam-sarjan katseluoikeudet vuoden 2018 loppupuolelle saakka.

Skam. // Kuva: Katri Norrlin/YleX

Skamin neljännen ja viimeisen kauden päättymisestä on pian kulunut jo viisi kuukautta. Alamme hiljalleen olla päässeet yli siitä, ettei sarja enää jatku.

Toisaalta sarjasta ei ole vielä ollut mikään pakko päästä yli, sillä sen jaksoja on voinut katsella Yle Areenasta uudelleen ja uudelleen. Niin esimerkiksi Jodel-sovelluksen perusteella moni sarjan fani on tehnytkin.

Yleisradio on nyt hankkinut sarjan katseluoikeudet vuodeksi eteenpäin, joten sarjan jaksoista voi nauttia aina vuoden 2018 loppupuolelle sakka.

Alla muutamia syitä, joiden vuoksi kyseessä on yksi kaikkien aikojen nuortensarjoista.

1. Sarjan poikkeuksellinen tapa käsitellä tärkeitä asioita

Skamissa käsitellään monta tärkeää asiaa paremmin ja asiallisemmin kuin – no, missään sarjassa tai elokuvassa aiemmin.

Skam esimerkiksi käsittelee homoseksuaalisuutta nykymaailman silmin. Kukaan ei reagoi kolmannen kauden päähenkilö Isakin homoseksuaalisuuteen mitenkään kummoksuen, eikä kaapista ulos tuleminen muutenkaan vaikuta hänen elämäänsä millään tavalla – paitsi toki siten, että hän pystyi olla oma itsensä. Ainoa, joka kauden aikana suhtautuu homoseksuaalisuuteen negatiivisesti, on Isak itse.

On myös hienoa, että Isakista ei ole tehty stereotyyppistä homohahmoa, joka olisi joko menestyksekäs urheilijanuorukainen, jonka ura olisi vaakalaudalla jo homoseksuaalisuus “paljastuu” tai hahmoa, joka joutuu kuuntelemaan kavereiden tyhmää homoläppää ja nauramaan mukana.

Isakin ja Evenin rakkaustarina on Skamin kolmannen tuotantokauden keskiössä. // Kuva: Promokuva

Homouteen suhtautumisen lisäksi sarjassa käsitellään oivasti esimerkiksi syömishäiriöitä, uskonnon vaikutusta identiteettiin, yksin jäämisen pelkoa sekä epävarmuutta. Ainoa stereotypia, johon sarja sortui, liittyi lievästi ylipainosten ihmisten – korjataan, sen ainoan sarjassa esiintyneen lievästi ylipainoisen ihmisen eli Chrisin – hahmoon.

2. Aitouden äärellä

Skam-sarjan juonta, dialogeja ja sitä, mitä hahmot sarjassa tekevät ja miten, ei keksitty sattumalta.

Sarjan luoja Julie Andem kertoi alkuvuodesta Helsingin Sanomille, että hän sekä Norjan Yleisradioyhtiö NRK:n tutkijat olivat perehtyneet norjalaisnuorten elämään huolellisesti. He haastattelivat koululuokkia kuukausien ajan ja tekivät kymmeniä syvähaastatteluja.

Siksi sarja tuntuu erittäin aidolta – siltä, että seuraisi oikeaa elämää, ei tv-sarjaa. Hahmot ovat hämmästyttävän samaistuttavia ja moni taatusti löytää sieltä sen jonkun, jota muistuttaa.

Lisäksi sarjassa liikutaan niiden kysymysten äärellä, joita monet lukiolaiset pyörittelevät mielessään: Saanko uudessa koulussa kavereita? Tykkääkö ihastukseni minusta? Kuuluuko poika- tai tyttöystävän kanssa harrastaa (suu)seksiä? Mitä jos on lukiossa vielä neitsyt? Pitääkö bileissä juoda alkoholia? Mitä, jos nolaan itseni toisten edessä? Saanko olla oma itseni?

Kuvassa Chris (vas.) ja Sana. // Kuva: NRK

3. Timanttinen soundtrack

Skamin soundtrack on aivan törkeän kova. Sarjaan on valikoitu monien tämän hetken suurimpien artistien musiikkia. Skamissa kuullaan biisejä muun muassa Lana Del Reyltä, Childish Gambinolta, Kanye Westiltä, The Weekndiltä, Lordelta, A$ap Rockyltä ja Beyoncélta. Lisäksi sarjaan on valittu sellaisia viime vuosien ja vuosikymmenten isoja kappaleita, jotka kuulostavat edelleen uskottavilta. Sellaisia tarjoilevat esimerkiksi Beastie Boys, Michael Jackson, Radiohead, Joy Division ja N.W.A.

Siinä missä vuonna 1996 ilmestynyt Trainspotting-elokuva nosti esille monia tuon ajan johtavia brittibändejä Blurista New Orderiin, Skam on tuonut tietoisuuteemme monia norjalaisartisteja, joista emme olisi muuten kuulleet. Tällaisia ovat esimerkiksi Elsa & Emilie, Karpe Diem, Cezinando ja Herreløse. Mukana on musiikkia myös tutummilta norjalaisartisteilta, kuten Astrid S:ltä ja Madconilta.

Sarjan biisivalinnat on monina hetkinä rakennettu niin, että ne tukevat tai syventävät biisin aikana sarjassa tapahtuvaa tilannetta. Kun Noora pohtii toisen kauden viidennessä jaksossa, että pitäisikö hänen paljastaa tunteensa Williamille, kohtauksen taustalla soi Tame Impalan Let It Happen – jolloin kaikki toki odottivat, että Noora tunnustaisi ihastumisensa.

Sarjan kolmannen kauden kuudennessa jaksossa Isakilla menee huonosti. Hän kävelee koulun pihan poikki huppu syvällä päässään. Kohtauksen aikana soi Nasin ja Diddyn ankeatunnelmainen Hate Me Now, jonka tahdissa pystyi sukeltamaan syvälle Isakin pään sisälle ja kokemaan ne vihan ja pettymyksen tunteet, joita hän kantoi.

4. Norjalainen lukiokulttuuri on erittäin siistiä

Skam-sarja tapahtuu Norjassa ja Norjahan on mielenkiintoinen maa. Se on ihan tolkuttoman kallis mesta – mutta siellä vietetään aivan älyttömän siistit penkkarit, joista me suomalaiset emme voi kuvitellakaan.

Suomessa lukion kolmosluokkalaiset eli abiturientit viettävät penkkareita tyypillisesti yhden päivän ajan. Tuolloin ajetaan esimerkiksi kuorma-auton lavalla ympäriä kyliä tai kaupunkia.

Norjassa nämä penkkarit tunnetaan russefeiringeinä eli bussibileinä, jotka kestävät paikkakunnasta riippuen jopa lähes kahden kuukauden ajan.

Yksi Skamin sivujuonista on bussin järjestäminen bussibileitä varten. Vaikka biletys tapahtuu vasta kolmannella luokalla, Vilde, Sana, Noora, Chris, Eva ja kumppanit aloittivat suunnittelun jo lukion ensimmäisenä vuotena. Harmi, että sarjaa ei jatkettu niin pitkälle, että sen päähenkilöt olisivat olleen kolmannella luokalla eli bileiässä.

Tältä näyttää Skam-sarjan Penetrator-poikien bussibailut. // Kuva: NRK / Yle Areena kuvakaappaus

Koska bussibileet ovat meille suomalaisille vieras juttu, niin otimme yhteyttä norjalaisen Nøtterøyn lukion abiturientti Frida Barlandiin, joka on 29-henkisen bilebussiporukan pomo. Artikkelin voit lukea täältä.
 

Eiköhän tässä ollut tarpeeksi syitä siihen, että aukaiset Yle Areenan ja vilkaiset sarjaa vielä kerran – tai sitten lopultakin sen ensimmäisen kerran.

Muokattu 13.11. klo 13:20 Yleisradio hankki jutun julkaisun jälkeen sarjan katseluoikeutta vuoden verran lisää. Jutun otsikkoa, ingressiä ja leipätekstiä muokattu tämän vuoksi. 

Lue myös:

Skamin Josefine Pettersen YleX:n haastattelussa – onko tässä tulevaisuuden supertähti?

Nooran kausi äänestettiin Skamin parhaaksi – nämä olivat kakkoskauden parhaimmat ja huonoimmat puolet

Vaikka Skam loppui, niin elämä jatkuu – tässä viisi vinkkiä, joilla lievittää sarjan päättymiseen liittyvää surua

Viimeisen Skam-jakson lopetus on kaunis ja nostattaa kylmät väreet – mutta nyt tuntuu siltä, että etenkin Vilde olisi ansainnut oman kauden