Hyppää pääsisältöön

Vikasietotila: Näillä työkaluilla yhteistyö onnistuu ja jakaminen helpottuu

Vikasietotilan tekijät Kari Haakana, Panu Räty ja Olli Sulopuisto.
Vikasietotilan tekijät Kari Haakana, Panu Räty ja Olli Sulopuisto. Vikasietotila,yhteistyö,työnjako

Ohjelmoijien kulttuurissa elää vahvana jakamisen eetos, jossa ratkaisut ongelmiin kerrotaan avoimesti muille. Siitä sopii ottaa oppia, joten tässä nippu työkaluja, joilla myös muut kuin koodarit pääsevät sujuvan yhteistyön makuun. Näillä pystyy sekä työskentelemään helposti yhdessä muiden kanssa että jakamaan työn tulokset.

Tekstit kuntoon toimisto-ohjelmistolla selaimessa

Sekä Google että Microsoft tarjoavat ilmaiseksi toimisto-ohjelmistopakettia, johon sisältyvät kaikki peruspalikat: tekstinkäsittely, taulukkolaskenta ja esitysgrafiikka. Lisäksi Microsoft Office Onlineen kuuluu muistio.

Näillä hoituu valtaosa arkisista kirjoitus- ja laskemistehtävistä, ja mahdollisuus jakaa dokumentit reaaliajassa muiden muokattaviksi on sellainen ominaisuus, joka tulee tarpeeseen paljon useammin kuin makrojen kirjoittaminen tai tekstin millintarkka asemointi. (Muistan yhä, miten maagiselta tuntui muokata artikkelia tabletilla ja nähdä, miten muokkaukset ilmestyivät saman tien pöydän toisella puolella istuvan kaverin kännykän näytölle.)

Niitä voi myös käyttää yksinkertaisina julkaisujärjestelminä: ohjelmat osaavat luoda jako-osoitteen, jonka avaamalla vastaanottajat pääsevät lukemaan jutun, mutta eivät pysty tekemään niihin muokkauksia. Yksittäisten artikkeleiden julkaisemiseen se voi olla siis huomattavasti näppärämpi keino kuin vaikkapa blogin pystyttäminen.

Jos dokumentteja ei tarvitse muokata vaan haluat vain erittäin nopeasti jakaa tekstinpätkän muille ihmisille (esimerkiksi sähköpostiin saamasi viesti), kannattaa suunnata pastebin-palveluun, liimata teksti sivulla olevaan tyhjään kenttään ja painaa Create New Paste. Se ei siis vaadi rekisteröitymistä.

Jos ei tiedä, kannattaa kysyä

Kumpi näistä vaihtoehdoista tuntuu todennäköisemmältä: a) kohtaat ongelman, jota kukaan ihminen ei ole aiemmin pohtinut vai b) kohtaat ongelman, jota moni muukin on aiemmin miettinyt ja kenties ratkaissutkin?

Aivan niin, jälkimmäinen. Niinpä on syntynyt useita palveluita, joissa ihmiset voivat esittää kysymyksiä ja ehdottaa niihin vastauksia. Toki tämä onnistuu myös ihan Facebookissa tai suomi24.fi-foorumilla kyselemällä, mutta erikoistuneissa palveluissa on usein paremmat työkalut vastausten etsimiseen ja niiden toimivuuden arvioitiin.

Quora on täynnä hiljaista tietoa, joskin sen käyttäjäkunnan koostumus näkyy aihepiirien painotuksissa. On paljon tietotekniikkaa, startup-toimintaa ja länsimaista historiaa ja vähemmän kulttuuria sekä ruuanlaittoa. Yleisin käyttötapa on kohdella Quoraa kuin Googlea, eli kirjoita kysymyksen avainsanat hakukenttään ja kahlaa hakutulosten läpi. Voit myös esittää omia kysymyksiä.

Kumpi näistä vaihtoehdoista tuntuu todennäköisemmältä: a) kohtaat ongelman, jota kukaan ihminen ei ole aiemmin pohtinut vai b) kohtaat ongelman, jota moni muukin on aiemmin miettinyt ja kenties ratkaissutkin?

Stack Exchange -verkosto on aiheen mukaan eroteltujen kysymys-vastaus-sivustojen joukko. Sen lippulaiva on Stack Overflow, joka nimetään usein nykyaikaisen ohjelmoijan tärkeimmäksi tiedonlähteeksi. Arkikokemuksen pohjalta väittäisin, että Stack Exchange -sivustojen vastausten laatu on keskimäärin korkeampi kuin Quorassa, joka tuntuu välillä kaikille huutelijoille avoimelta torikokoukselta.

Kannattaa muistaa myös kotimainen Kysy.fi, jossa kirjastonhoitajat vastaavat kysymyksiin mistä tahansa aiheesta.

Mistä löytäisin sopivan valokuvan?

Valokuvien jakopalveluista perinteisin on Flickr, johon voi ladata ilmaiseksi tuhat gigatavua kuvia. Sieltä on myös helppo hakea kuvia asiasanoilla ja lisenssin mukaan, eli esimerkiksi kissoja käsittelevää blogikirjoitusta kuvittamaan on helppo löytää sopiva otos.

Unsplash on vapaasti käytettäviä valokuvia sisältävä sivusto, joka luottaa kuvaajien hyväntahtoisuuteen – kenties joku hienon kuvan löytänyt ihastuu kuvaajan tyyliin sen verran, että ottaa myöhemmin yhteyttä ja tahtoo jatkaa yhteistyötä.

Entä miten toimia, jos tarkoituksena ei varsinaisesti ole jakaa valokuvia, mutta haluaa näyttää vaikkapa hassunhauskan kuvakaappauksen koko maailmalle? Tällöin nopein vaihtoehto on yleensä imgur, joka ei vaadi tunnuksien luomista tai muuta valmistelua, vaan riittää kun painaa New post -nappia ja raahaa kuvan tiedostonhallinnasta selaimeen.


Lisää valokuvavinkkejä löytää Digitreenien artikkelista.

Jakson linkit ja vinkit

Vikasietotila

Kommentit
 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Vihdoinkin mä oon mä

  Joonatan on 28-vuotias transmies.

  Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

 • Mediataitoja kouluun

  Mediataitoja kouluun

  Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.