Hyppää pääsisältöön

Miten Vain elämää -ohjelma vaikuttaa muun kotimaisen uuden musiikin julkaisuun? Musiikkiammattilaiset vastaavat

Nelonen tiedotti viime viikolla, että Vain elämää -ohjelma palaa ruutuun uusin jaksoin ensi keväänä.

Vain elämää -ohjelman All stars -kausi. // Kuva: Promokuva: Nelonen/Petri Aho

Onko muun kotimaisen uuden musiikin vaikeampaa päästä radiosoittoon Vain elämää -suosikkiohjelman pyöriessä tv:ssä? Julkaistaanko samaan aikaan yhtä paljon muita biisejä, kun hittitehdas suoltaa joka perjantai uusia versioita tutuista biiseistä?

Universal Musicin toimitusjohtaja Kimmo Valtanen, Sony Musicin kotimaisen tuotannon johtaja Timo Kuoppamäki ja YleX:n musiikkipäällikkö Tapio Hakanen kertovat, miten suosittu _Vain elämää -_ohjelma vaikuttaa muihin kotimaisiin julkaisuihin. Tänä syksynä esimerkiksi Spotifyn listakärjessä ovat olleet ohjelmasta Cheek, Sanni ja Jenni Vartiainen.

Universal Musicin toimitusjohtaja Kimmo Valtanen uskoo, että hyville uusille artisteille ja biiseille on aina tilaa, vaikka esimerkiksi Spotify-musiikkipalveluun lisätään päivittäin tuhansia kappaleita.

- Ei se vaikuta niin, että jättäisimme julkaisematta uutta kotimaista musiikkia sinä aikana, kun Vain elämää -ohjelma on käynnissä. Sehän on tietysti tosi tunnettu ohjelma ja synnyttää paljon hittejä, mutta jos biisi on hyvä, sen täytyy toimia, oli Vain elämää telkkarissa tai ei, Valtanen sanoo.

Sony Musicin Timo Kuoppamäen mukaan suosikkiohjelma ei vaikuta varsinaisesti julkaisupäätöksiin, mutta aikatauluihin kyllä.

- Ihan samalla tapaa sainataan uusia artisteja ja julkaistaan uusia biisejä. Mutta aikatauluttamisiin se saattaa vaikuttaa. Toki on ihan selvää, että joka perjantai, kun kausi on päällä, Spotify-palveluun pärähtää uusia biisejä, jotka menevät lähes poikkeuksetta ainakin sadan striimatuimman joukkoon. Ne dominoivat sinä aikana aika voimakkaasti. Toki kilpailutilanne on koko vuoden kova. Tunkua riittää myös ilman Vain elämää -ohjelmaa, Kuoppamäki sanoo.

YleX ei voi vaikuttaa levy-yhtiöiden julkaisupäätöksiin, mutta kappaleiden soittopäätöksiin kyllä. Tänä syksynä YleX:n soittolistalle on nostettu kolme Vain elämää -kappaletta, jotka ovat Cheekin Sinä ansaitset kultaa -versio sekä Sannin coverit Timantit on ikuisia ja Kelpaat kelle vaan. 

- Meidän soittolista keskittyy vahvasti uuteen musiikkiin. Emme yleensä soita paljoa covereita, koska maailmassa on niin paljon hyvää täysin uutta musaa. Lähtökohtaisesti cover-biisit ovat aina vähän huonommassa asemassa, musiikkipäällikkö Tapio Hakanen kommentoi.

Silti iso tv-formaatti ja musiikki-ilmiö otetaan huomioon valintoja tehdessä.

- Vain elämää on niin iso ilmiö Suomessa, että toki mekin siihen reagoimme. Olemme soittaneet muutamaa biisiä per kausi. Olisi outoa, jos se ei mitenkään meillä kuuluisi, mutta samaan aikaan tulee niin paljon uutta musaa ja uusia artisteja, että olisi myös outoa, jos rotaatiossa olisi kymmenen Vain elämää -biisiä, Hakanen jatkaa.

Myös levy-yhtiöissä seurataan tarkasti, mitkä kappaleet saavat radiosoittoa milläkin kanavalla.

- On selvää, että ohjelma syö joillakin radiokanavilla soittopaikkoja muilta artisteilta sen lyhyen sesongin aikana, mutta talentilla on aina tapana tulla esille, Valtanen sanoo.

Sekä Universal Musicin Kimmo Valtanen että Sony Musicin Timo Kuoppamäki ovat sitä mieltä, että uuden artistin kannattaisi pitää Vain elämää -ohjelmaa uratavoitteena.

- Sitä voi miettiä uratavoitteeksi, millainen artisti minusta voisi kasvaa, että voisin olla muutaman vuoden päästä mukana Vain elämää -ohjelmassa, Valtanen sanoo.

Lue myös:

Vain elämää -ohjelma jatkuu: monista syistä uudella kaudella voisivat olla mukana esimerkiksi Evelina, Pikku G ja Olli Herman

Encore-päivä: Toni Wirtanen ja Jannika B tarjoilevat superyllätyksen käsikkäin Vain elämää -ohjelmassa

Juhan päivä: Sanni ja Juha Tapio sopivat välinsä – poppari soittaa kuin anteeksipyyntönä viulua Apocalyptican kanssa