Hyppää pääsisältöön

Näin UMK18 on uudistunut - lue tärkeimmät kysymykset ja vastaukset

Uuden Musiikin Kilpailun 2018 pääelementit
Uuden Musiikin Kilpailun 2018 pääelementit Kuva: Yle Uuden Musiikin Kilpailu,Saara Aalto,umk18

Yle on uudistanut Uuden Musiikin Kilpailu 2018 -kauden ohjelmistoa ja euroviisuedustajan valintaa. Portugalissa toukokuussa Suomea Euroviisuissa edustaa kutsuartistina Saara Aalto.

Uuden Musiikin Kilpailussa Saara Aalto esittää kolme hänelle tehtyä biisiä, joista katsojat ja kansainväliset raadit valitsevat parhaan kappaleen ja show’n toukokuussa Lissabonissa järjestettäviin Euroviisuihin. Valinta tapahtuu suorassa UMK18-lähetyksessä Espoon Metro Areenalla 3. maaliskuuta. Lähetyksen juontavat Krista Siegfrids ja Mikko Silvennoinen. Liput Metro Areenalle ovat myynnissä ja voit hankkia omasi tästä.

Ensimmäinen kilpailukappale ja sen musiikkivideo julkaistaan 9.2., toinen kilpailukappale musiikkivideoineen julkaistaan 16.2. ja kolmas kilpailukappale ja musiikkivideo julkaistaan 23.2. Kappaleet ja niiden videot ovat kuultavissa ja katsottavissa heti vuorokauden vaihduttua klo 00.00 osoitteessa yle.fi/umk sekä biisit suosituimmissa suoratoistopalveluissa.

Saara Aalto on motivoinut päästessään edustamaan Suomea Euroviisuissa.

“Tiedän, että minulle tämä matka tulee olemaan mahtava ja huikea riippumatta siitä, mitä kisassa tapahtuu. Tietenkin lähdetään sillä asenteella, että Euroviisut voi voittaa - tai tulla toiseksi! Siinähän minä onnistun aina, siitä ei ole epäilystäkään”, Saara nauraa.

Kilpailevat biisit ja niiden musiikkivideot julkaistaan keväällä 2018. Tarkempi aikataulu kerrotaan myöhemmin. Aalto lupaa, että luvassa on kolme erilaista kappaletta, joihin jokaiseen tuotetaan ennennäkemättömän näyttävä lavashow.

“Ei ole ollenkaan sellaista “kunhan nyt vähän jotain” -meininkiä, vaan kaikki tehdään täysillä ja mietitysti. Tämä tulee olemaan aivan sairaan hieno juttu koko Suomelle! Minulla on vahva suomalainen ja kansainvälinen tiimi takana, joten saadaan asiat isosti tehtyä.”

Lue Saara Aallon haastattelu kokonaisuudessaan UMK:n sivuilta.

Ensimmäinen kutsuartisti Suomen viisuhistoriassa

Tämä on ensimmäinen kerta, kun Suomen euroviisuedustaja on valittu suoraan kutsuartistina. Viimeiset kuusi vuotta Yle on etsinyt euroviisuedustajan UMK:n avoimen haun kautta. Avoin haku oli käynnissä myös vuoden 2018 Euroviisuihin.

Uudistuksen takana on ensisijaisesti tavoite menestyä Euroviisuissa viime vuosia paremmin.

“Uskomme, että valovoimainen ja kansainvälistä uraa luonut Saara on valttikorttimme. Laitamme nyt kaikki panostukset siihen, että meillä on kolme ennennäkemättömän hyvää kappaletta ja show’ta, joista paras nähdään toukokuussa Lissabonissa”, UMK:n tuottaja Anssi Autio kertoo.

“Kuka Euroviisuissa pärjää ja miten finaaliin päästään on monen tekijän summa, kuten viisuhistoria on osoittanut, mutta uskomme että meillä on nyt käsissämme menestysreseptin ainekset”, Autio jatkaa.

UMK18 Q&A

Tässä kysymyksiä ja vastauksia uudistuksesta, vastaajana Uuden Musiikin Kilpailun tuottaja Anssi Autio.

Miksi Yle järjesti avoimen haun mutta ei valinnut sen kautta ehdokkaita?

Avoin haku järjestettiin kuten ennenkin, koska haluttiin antaa kaikille tasa-arvoinen mahdollisuus osallistua kisaan. Halusimme myös katsoa loppuun asti, miten moni alustavasti mukaan lupautunut artisti oikeasti lähettää meille biisin.

Kaikki kappaleet käsiteltiin aiempien vuosien tapaan. Haun kautta ei kuitenkaan löytynyt sopivia ehdokkaita, minkä vuoksi kilpailun toteutustapa päätettiin uudistaa tulevaksi kaudeksi.

Katsojat ovat toivoneet meiltä suuria tähtiä ja kutsuartistimalli on kiinnostava mahdollisuus palvella Ylen katsojia paremmin. Tietysti tämä myös sitouttaa yhden ison nimen kisaan mukaan.

Kutsuartistimalli on myös täysin tavallinen käytäntö monissa maissa, kyse ei ole siis mitenkään erikoisesta ratkaisusta Euroviisuissa. Esimerkiksi Englannissa, Irlannissa ja Saksassa on toimittu näin tai jollain variaatiolla tästä.

Milloin päätös UMK:n muuttamisesta tehtiin?

Lopullinen päätös tehtiin syykuun lopulla, vasta kun hakuprosessin tulokset oltiin käsitelty ja osallistumisesta sovittu artistin kanssa.

Kuka päätöksen teki?

Päätöksen teki kilpailun järjestäjä eli Yle, tarkemmin ottaen Yle Kulttuuri ja viihde.

Miksi valittiin Saara Aalto?

Saaralla on sellaista ammattitaitoa, karismaa ja lavasäteilyä, että uskomme hänen olevan paras mahdollinen artisti edustamaan Suomea Euroviisuissa vuonna 2018. Tiedämme, että hänellä on suuri motivaatio ja into olla mukana sekä tavoitteet korkealla.

Kuinka artisti valittiin?

Häneltä kysyttiin halukkuutta ja sen jälkeen keskustelimme millaisia kappaleita ja minkälaisia show-numeroita hänen kanssaan tehtäisiin.

Avoimeen hakuun tuli yli 300 kappaletta, mitä niille tapahtuu?

Haku oli tänäkin vuonna suosittu ja taso oli hyvä. Biisit ovat vapaita julkaistavaksi missä vain muualla. Osa biiseistä on jo todennäköisesti julkaistukin. Jos kisaan lähetetty biisi on ollut hyvä, sille löytyy kyllä kysyntää.

Kuka lopulta päättää parhaan biisin, raadit vai yleisö?

Kansainväliset raadit ja katsojat äänestävät voittajan.

Mikä on UMK:n tarkoitus jatkossa, onko se muuttunut?

Olemme avoimia UMK:n kehittämisen suhteen. Avoin kilpailu on edelleen olemassa. Pidän arvokkaana avointa kilpailua ja sen kautta tulevia uusia tähtiä. Yksi kiinnostava ajatus olisi aiemminkin tavoitteena ollut 50/50-malli, jossa puolet artisteista olisi tunnettuja ja toinen puolikas uusia tulokkaita.

UMK18: Saara Aalto

Uuden Musiikin Kilpailussa lauantaina 3.3. Saara Aalto esittää kilpailukappaleet Monsters, Domino ja Queens.

Hanki lippusi paikan päälle Espoo Metro Areenalle tai seuraa lähetystä suorana la 3.3. klo 19 alkaen Yle TV1:llä, Yle X3M'llä ja Yle Areenassa.

Voit äänestää UMK18-suosikkibiisiäsi la 3.3. lähetyksen aikana maksutta yle.fi-sovelluksella sekä maksullisesti tekstiviestillä tai soittamalla äänestysnumeroon. Äänestyksen tuotot lahjoitetaan Nenäpäivälle maailman lasten auttamiseksi.

Voittajabiisin määrittää puoliksi yleisöäänet ja puoliksi kansainvälisen raadin antamat pisteet,

UMK18-voittajabiisi ja show edustaa Suomea toukokuussa Euroviisuissa Lissabonissa .

Seuraa Uuden Musiikin Kilpailua somessa:

Instagram: @uudenmusiikinkilpailu
Twitter: @Yle_UMK
Facebook: @uudenmusiikinkilpailu
YouTube: UudenMusiikinKilpailu
#UMK18 // #euroviisut

Lue lisää:

Yle vastaa Suomen Musiikintekijät ry:lle

Yle tekee UMK-kilpailun toisella tavalla kuin alunperin suunniteltiin. Miksi näin?

UMK18 Saara Aalto

Minkä kappaleen lähettäisit Euroviisuihin edustamaan Suomea?

Säkenöivä voimabiisi Monsters
68% (7702 ääntä)
Valon ja positiivisuuden Queens
22% (2536 ääntä)
Rakastavaisten stadionbiisi Domino
10% (1124 ääntä)
Ääniä yhteensä: 11362

#UMK18 Viranomaistiedotteet